Penny Dreadful (Seizoen 1)

Penny dreadful: griezelverhalen die wekelijks werden uitgegeven in de 19e eeuw. Ze werden razendpopulair in victoriaans Londen en a part of life, in een maatschappij die onderverdeeld was in klassen en waar je je als rijke voornamelijk bezighield met rijk zijn en dat ook blijven. Deze serie, die dezelfde naam draagt, speelt zich af in deze tijd. Of zo'n serie erin slaagt om een specifieke tijdperiode vast te leggen, is altijd nog de vraag.

De serie volgt Sir Malcolm (Timothy Dalton), een ontdekkingsreiziger, die op een reis in Afrika zijn zoon verloor. Toen hij terugkeerde, verloor hij ook zijn dochter, maar haar dood lijkt meer dan een ongeluk. In zijn zoektocht naar Mina wordt hij geholpen door Miss Ives (Eva Green), een mevrouw die zo haar eigen krankzinnigheden kent. Wanneer zij de Amerikaan Ethan Chandler (Josh Hartnett) er ook nog bij halen, is het gezelschap compleet. Maar ze blijken niet alleen te zijn: de literaire personages Dorian Gray, Victor Frankenstein en professor Van Helsing lijken ook zo hun problemen te kennen in victoriaans Londen.

John Logan, de schrijver van Penny Dreadful, verklaart dat hij op het idee kwam voor de serie "na het lezen van een van de meest succesvolle horror-romans, Frankenstein", en dat is ook te merken. Victor Frankenstein, de dokter die een lijk opnieuw tot leven brengt, speelt een grote rol in de verhaallijn van Sir Malcolm en Miss Ives. Ook Dorian Gray blijkt een bepalend personage met tevens een eigen verhaallijn. Het verwerken van fictionele personages in een realistische setting is een interessante keuze, die goed uit blijkt te pakken. Zowel voor de hoofverhaallijn als voor hun eigen verhaallijnen heeft het als resultaat dat de kijker telkens weer op het puntje van de stoel zit, ook al weten degenen die het werk gelezen hebben hoe het ongeveer af zal lopen met deze figuren. Dit is te danken aan de afwisseling van fictioneel karakter naar de hoofdverhaallijn.

Het script zit dus prima in elkaar en dat brengt de acteerprestaties van onder meer Eva Green, wier verhaallijn in zijn totaliteit misschien toch wel te ver gerekt wordt, en Timothy Dalton zeer ten goede. Dalton zet sinds tijden weer een epische, memorabele rol neer en Green weet, zoals we van haar gewend zijn, een krankzinnig personage op een eigen manier op het scherm te brengen. Ook de bijrollen van onder meer Simon Russell Beale, die de excentrieke landheer Mr. Lyle speelt, en Helen McCrory, als de spiritueel leidster Madame Kalí, komen als een welkome verrassing. Het is ook aangenaam om Billie Piper weer eens een sterke bijrol te zien neerzetten na haar avonturen in Doctor Who.

Maar misschien wel het belangrijkste, iets dat Penny Dreadful zo authentiek maakt, is het zeer indrukwekkende setdesign. De kijker waant zich echt in het Londen van de 19e eeuw en dat is te danken aan production designer Jonathan McKinstry, die al eerder verantwoordelijk was voor het productiedesign van de tevens historische serie The Borgias. Uit de production blogs (zie extra's hieronder) blijkt dat het meeste dat op Londen moet lijken is nagebouwd in de studio in Dublin en dat sommige scènes op locatie zijn geschoten. Dat is echter niet te zien op beeld, en dat blijft knap.

Iets wat vaak vergeten wordt op dvd-uitgaves van series, is het toevoegen van extra's. Dat zijn de makers van deze serie (gelukkig) niet vergeten.

Extra's:

- (00:04:03) Costume Design of Penny Dreadful: kostuumdesigner Gabrielle Pescacio laat zien hoe zij op ideeën kwam voor de kostuums in de serie en hoe een kledingstuk uiteindelijk van idee naar eindproduct wordt gebracht.

- (00:03:20) The Animals of Penny Dreadful: dieren spelen soms een cruciale rol in een horrorverhaal. De dierentrainers laten zien hoe hun rol in de serie ingevuld werd.

- (00:21:21) Production Blogs: een 9-tal filmpjes die een kijkje achter de schermen van Penny Dreadful geven. Onder meer de maker van de serie verklaart waar hij zijn inspiratie vandaan haalde en de production designer legt uit hoe belangrijk een goed script is voor een goed design.

Penny Dreadful is een verschrikkelijk goede serie, die de kijker keer op keer meetrekt naar de volgende aflevering. Een liefhebber van zowel historische als fantasy elementen of van gothic-/horrorliteratuur zal zich zeker vermaken met deze serie, maar het is zo opgebouwd dat eigenlijk iedereen zich wel verbonden zal gaan voelen met de personages, ook al heeft een kijker nog nooit van Frankenstein, Dorian Gray of The Explorer's Club gehoord. Het geeft een authentieke blik op Victoriaans Londen en laat acteurs de vrije loop in het angstaanjagende script. Want uiteindelijk zit er volgens de serie ''some thing within us all"