Alle neuzen naar dezelfde kant op cybertop

Redactie

De deelnemers aan de donderdag begonnen cybertop in Den Haag zijn het roerend met elkaar eens: burgers hebben recht op privacy online, misdaad moet er bestreden worden en internet moet veilig zijn. Maar er is nog geen concrete aanpak om dat te bereiken. De belangrijkste uitkomst van de top is voorlopig alleen dat Den Haag een bureau voor cyberveiligheid krijgt. Dat wordt donderdagavond gepresenteerd.

De top wordt gehouden omdat internet en technologie steeds belangrijker worden in het dagelijkse leven. Mensen betalen via internet, krijgen het nieuws er binnen en luisteren naar muziek. De centrale verwarming kan via apps aan en uit worden gezet, de zelfrijdende auto is op komst en de koelkast is over een paar jaar ook online. Dat maakt het belangrijk dat de technologie veilig is, zodat kwaadwillenden er geen misbruik van kunnen maken.

De cybertop verenigt landen, bedrijven en organisaties en wordt gehouden in het World Forum. Premier Mark Rutte opende de bijeenkomst donderdagochtend. Hij wees erop dat misdaad online, zoals het plunderen van bankrekeningen en het platleggen van websites, de wereld nu al elk jaar 400 miljard dollar kost.

Over de oplossingen bestaan verschillende meningen, erkende de premier. "Internet roept vragen op die niet altijd gemakkelijk te beantwoorden zijn. Veiligheid versus privacy, economische mogelijkheden versus cyberveiligheid, het beschermen van internetvrijheid versus het bewaken van nationale veiligheid. En de meningen over deze belangrijke kwesties lopen uiteen. Genoeg om over te praten."

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken prees de mogelijkheden van het internet en waarschuwde voor de gevaren. Het grootste risico is dat 'onze afhankelijkheid groter wordt dan ons vermogen om netwerken te beschermen tegen misdaad, spionage en privacyschendingen'.

Voor het kabinet is de cybertop, evenals de nucleaire top van vorig jaar, van groot belang. Ons land is kandidaat voor een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en wil daarom indruk maken op de gasten. De landen die nu komen, zouden volgend jaar op Nederland moeten stemmen.