Colombia hervat luchtaanvallen op FARC

Redactie

Het leger van Colombia heeft de luchtaanvallen op de rebellenbeweging FARC hervat na een aanval door de guerrilla's die aan elf militairen het leven kostte. President Juan Manuel Santos gaf woensdag opdracht tot de operatie.

De aanval door de rebellen vond dinsdag plaats in het roerige departement Cauca in het zuidwesten. Een peloton militairen werd met zelfgemaakte explosieven en granaten onder vuur genomen.

Santos sprak van een aanval met voorbedachte rade. Het leger lokte het geweld volgens hem niet uit. Hij gaf daarom opdracht de luchtaanvallen op de kampementen van de FARC te hervatten. Juist het stilleggen van de bombardementen werd gezien als een mijlpaal in het vredesoverleg met de rebellen, dat aan een halve eeuw geweld een einde moet maken.

Santos zei niet of het vredesoverleg door de militaire operatie op de tocht staat. "Ik laat me niet onder druk zetten door dit soort verachtelijke daden."

Volgens de FARC was de rebellenaanval een reactie op het 'voortdurende legeroffensief tegen onze eenheiden'. De rebellen maanden de regering 'de voortgang in de gesprekken niet in gevaar te brengen' en een eigen wapenstilstand te initiëren.

Op sociale media gingen ondertussen stemmen op het vredesoverleg af te breken. "Santos, verraad ons niet langer", verkondigde ex-president Alvaro Uribe, fel criticus van de onderhandelingen, op Twitter. "Rechtvaardig de moord op onze soldaten niet met al je praat over het beëindigen van een oorlog."

Onderhandelaars van de FARC stemden in december in met een unilateraal staakt-het-vuren om de vredesgesprekken een kans te geven. De rebellen zouden alleen het vuur openen als ze zelf door het leger werden aangevallen.