Poetin gaat vragen van burgers live beantwoorden in tv-uitzending

De Russische president Vladimir Poetin beantwoordt donderdag in een rechtstreekse tv-uitzending vragen. De vrijwel jaarlijkse mediagebeurtenis wordt overschaduwd door de huidige spanningen met het Westen, vooral door de strijd in Oekraïne, en door de hoge inflatie, bijna 17 procent gemeten over de maand maart.

Veel van de anderhalf miljoen mensen die hebben gemaild of opgebeld met vragen voor Poetin zijn verontrust over de confrontatiekoers van het Kremlin met de VS en Amerikaanse bondgenoten over Oekraïne, zei Poetins woordvoerder Dmitri Peskov woensdag.

In het programma 'Directe lijn met de president' zullen ook veel vragen komen over de kelderende koopkracht als gevolg van de inflatie. Peskov zei dat veel bellers hebben geklaagd over de hoge prijzen, de lage lonen, de schamele pensioenen, de koers van de roebel en over hun woonomstandigheden of lokale overheden.

Veel Russen maken de president geen verwijten, maar verwachten dat hij iets doet aan het falen van zijn ondergeschikten en de fouten van Ruslands tegenstanders. Vorig jaar beantwoordde Poetin ruim tachtig vragen in bijna 4 uur tijd. Zijn record is uit 2013 toen hij 4 uur en 47 minuten vragen beantwoordde. Vragen over het privéleven van de 62-jarige president komen niet aan bod.

Poetin beantwoordt weer live vragen
Poetin beantwoordt weer live vragen (Foto: ANP)