FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 februari 2015

PL Darts: Van Gerwen alleen aan kop na zege op Anderson

Michael van Gerwen heeft donderdagavond zijn derde overwinning op rij geboekt in de Premier League. In Liverpool was Gary Anderson het volgende slachtoffer: 7-4. De Vlijmenaar gooit de laatste tijd beter dan ooit, van de laatste 33 partijen zette Van Gerwen er 32 om in winst.

Mighty Mike kwam weliswaar op een 1-3 achterstand omdat de dubbels 'haperden', maar reageerde onverstoorbaar. De Schot, die ook begonnen was met twee winstpartijen, kwam er vervolgens niet meer aan te pas. Van Gerwen gaat door het gelijkspel van Dave Chisnall tegen James Wade (6-6) nu alleen aan kop.

Phil Taylor rekende in hoog tempo af met voormalig Lakeside kampioen Stephen Bunting. Na acht legs was de ongelijke strijd voorbij: 7-1.

Samsung wil Apple Pay bestrijden met LoopPay

Samsung Electronics kondigde donderdag de overname van LoopPay aan, een dienst om aankopen te betalen met mobieltjes. Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern wil met de aankoop de strijd aangaan met Apple Pay, dat vorig jaar op de markt kwam.

Volgens Samsung kan 90 procent van alle betalingen contactloos worden gedaan met LoopPay op je smartphone. Duurdere mobieltjes van Samsung zijn al voorzien van technologie voor contactloze transacties. LoopPay zou vooral betalingen in winkels vergemakkelijken.

Apple introduceerde in september vorig jaar Apple Pay, zodat met de iPhone 6 en 6 Plus kan worden betaald. Contactloos betalen wint sindsdien gestaag aan populariteit. Vorige week kondigde het Witte Huis aan de technologie beschikbaar te maken voor ambtenaren.

Uitslag Ajax - Legia Warschau

Ajax heeft met moeite de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de Europa League gewonnen. De Amsterdammers zegevierden in eigen huis met 1-0 tegen het Poolse Legia Warschau dankzij een doelpunt van Arkadiusz Milik. De return van dit duel is volgende week donderdag.

De wedstrijd in de Amsterdam ArenA begon saai. Legia groef zich in, terwijl Ajax niet bij machte was een gat te schieten in de Poolse defensie. Na ruim een half uur spelen lukte dit Milik wel die zijn landgenoten via een prachtig krullend schot verschalkte.

De tweede helft was omgekeerd aan de eerste. Legia gaf plotseling gas en drong Ajax regelmatig ver terug. Doelman Jasper Cillessen groeide uit tot held van de avond door diverse malen schoten te pareren. Onder meer Orlando Sá en Guilherme vonden de Ajax-goalie meermalen op hun weg, terwijl de Amsterdammers geluk hadden dat Michal Zyro van dichtbij de bal hoog overschoot. De ploeg van Frank de Boer kon er slechts speldenprikken tegenover stellen en mocht blij zijn dat de stand na 90 minuten 1-0 bleef.

El Ghazi vecht een duel uit met Warschau-speler Maslowski (Pro Shots/Stanley Gontha)
El Ghazi vecht een duel uit met Warschau-speler Maslowski (Pro Shots/Stanley Gontha)

AFC Ajax

1 - 0

Legia Warschau

 35' Milik    
 
 Gele kaart: Bazoer (AFC Ajax), Jodlowiec, Vrdoljak (Legia Warschau)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 46.761
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Van der Hoorn
Viergever
Boilesen
Bazoer
Serero (Riedewald/72)
Klaassen (Sinkgraven/82)
El Ghazi
Milik
Kishna (Schöne/74)
  Kuciak
L.Broz
Rzezniczak
Dossa Júnior
Guilherme
Maslowski
Vrdoljak
Jodlowiec
Zyro
Orlando
Kucharczyk


De carrière-modus in Project CARS

Nu het spel is uitgesteld en we moeten wachten tot 2 april heeft Bandai Namco een nieuwe video online gezet waarin de carrière-modus van Project CARS wordt uitgelegd.

Een racespel zonder carrière-mogelijkheden is er bijna niet meer, dus ook in deze race-simulatie kunnen we doen alsof we een opkomend talent zijn. Dit kun je in meerdere race-disciplines die meteen vanaf de start beschikbaar zijn. Dus je hoeft je niet lamlendig te racen om genoeg ervaringspunten te verdienen om uiteindelijk in de F1 te mogen racen. Wil je helemaal onderaan beginnen met karting, dan mag dat, maar je mag elke discipline kiezen zonder die eerst vrij te moeten spelen.

Project CARS komt uit voor PlayStation 4, Xbox One, pc en later dit jaar ook voor Wii U.

Eerste testdag Barcelona (19/02/2015)

Pastor Maldonado heeft tijdens de eerste dag van de tweede Formule 1-wintertest de snelst tijd gereden. De Lotus-coureur reed op het circuit van Barcelona een tijd van 1.25,011 waarmee hij iets sneller was dan de poletijd die Lewis Hamilton vorig jaar klokte (1.25,232).

Tijdens de eerste testdag gebeurde er veel. Hamilton reed slechts elf rondjes met de Mercedes omdat hij door een griepje zich niet helemaal lekker voelde. De Brit werd later op de dag vervangen door Pascal Wehrlein die zijn eerste officiële test beleefde. De Duitser begon de dag in de Force India dat deze test nog rijdt met de 2014-bolide. Het is nog de vraag hoe Mercedes morgen door komt, want naast Hamilton zit ook de andere vaste rijder, Nico Rosberg, in de lappenmand door ontstoken zenuwen in de nek. Nog niet bekend is of hij morgen in actie kan komen.

Ook andere teams hadden hun problemen. McLaren moest de dag vroegtijdig beëindigen nadat een probleem met een component van het Energy Recovery System ontdekt was. Vervanging is noodzakelijk, maar omdat het nieuwe onderdeel pas zaterdag arriveert zal het morgen voor het team uit Woking lastig worden.

Felipe Nasr had een heel ander probleem. De Braziliaan belandde in de grindbak na een aanvaring met Williams-testrijdster Susie Wolff. Nasr raakte de bandenstapels en raakte de achtervleugel van de Sauber kwijt. Beide rijders konden tegen het eind van de dag nog even in actie komen.

Ook de snelste man van de dag Pastor Maldonado kwam wat dingen tegen. Zijn Lotus viel meermalen stil, maar het team wist dit snel op te lossen. Ferrari lijkt ook in Barcelona snel te zijn, want Kimi Räikkönen klokte de tweede tijd.

Productiefste man van de dag? Dat was Max Verstappen die in de middag met de Toro Rosso een racesimulatie aflegde en zo tot 93 ronden kwam. De pas 17-jarige Nederlander sloot met een tijd van 1.27,900 de dag op positie zes af.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Pastor Maldonado Lotus 1.25.011 69
2 Kimi Räikkönen Ferrari 1.25.167 74
3 Daniel Ricciardo Red Bull 1.25.547 59
4 Sergio Pérez Force India 1.26.636 34
5 Felipe Nasr Sauber 1.27.307 79
6 Max Verstappen Toro Rosso 1.27.900 93
7 Jenson Button McLaren 1.28.182 21
8 Pascal Wehrlein Force India 1.28.329 32
9 Pascal Wehrlein Mercedes 1.28.489 48
10 Susie Wolff Williams 1.29.400 86
11 Lewis Hamilton Mercedes 1.30.429 11

Moment van ontruimen Bungehuis UvA nog onduidelijk

Het is nog niet duidelijk wanneer de Universiteit van Amsterdam (UvA) de bezettende studenten in het Bungehuis zal sommeren te vertrekken. "De klok gaat pas lopen op het moment dat de UvA het vonnis van de rechter aan de studenten betekent. Dat wil zeggen dat een deurwaarder bij hen langsgaat met het vonnis in de hand. Vanaf dat moment hebben ze vier uur om het Bungehuis te verlaten", legt een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam donderdagavond uit.

Weigeren de bezetters te vertrekken, dan moeten ze een dwangsom betalen van duizend euro per dag. Dat bedrag geldt voor het collectief, niet per persoon, aldus de woordvoerder. De dwangsom kan oplopen tot een maximum van 25.000 euro.

De studenten zeggen donderdagavond nog geen deurwaarder te hebben gezien. Ze houden er desondanks rekening mee dat de politie om 22.00 uur voor de deur zal staan om de bezetting te beëindigen.

Ciska uit BzV heeft nieuwe liefde

Deelneemster Ciska van Boer zoekt Vrouw heeft sinds haar vrijwillige vertrek bij kandidate Bertie de liefde gevonden. Op de site van het NPO-programma laat ze weten erg gelukkig te zijn met haar vriendin. "Met mijn nieuwe liefde was er meteen een klik", aldus de blondine.

Ciska gaf tijdens de logeerweek bij Bertie te kennen dat er vanuit haar geen klik was met de boerin. Ze besloot vrijwillig weg te gaan en bespaarde de gesloten boerin haar eerste keuzemoment.

Op de site van het programma staan vragen van kijkers en de antwoorden die de blonde lesbienne gaf. Zo wil een vrouw uit Leersum weten of Ciska er bij Bertie meer uit had kunnen halen als ze wat opener was geweest. Ciska is daar duidelijk over: "Normaal praat ik veel meer. Waar het precies door kwam, weet ik niet."

Een kijker uit Nijverdal informeerde naar het liefdesleven van Ciska. "Eigenlijk heb ik inderdaad een hele leuke vrouw gevonden. Vrij snel na de logeerweek, die alweer even geleden is, heb ik haar leren kennen via Tinder. We zijn nu een paar maandjes samen, en we zijn heel gelukkig! Toen ik haar ontmoette, was er meteen een klik. We passen gewoon heel goed bij elkaar. Ze is lief, leuk en we kunnen heel goed met elkaar praten."

S&P niet bezorgd over risico's 'grexit'

Kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) denkt dat de risico's van een Grieks vertrek uit de eurozone voor de andere eurolanden minder groot zijn dan bij de dreigende grexit in 2012. Dat schrijft de firma in een donderdag gepubliceerd rapport.

S&P stelt dat de kans dat een Grexit leidt tot het vertrek van andere landen uit de eurozone veel minder groot is omdat er nu een omvangrijk Europees vangnet is opgetuigd. Bovendien is de blootstelling van de financiële markten aan het land aanzienlijk beperkt, aldus S&P.

Volgens cijfers van de internationale bankenorganisatie BIS bedroeg de blootstelling van banken wereldwijd aan Griekse financiële instellingen eind september vorig jaar 77 miljard dollar (68 miljard euro). Dat was vijf jaar geleden meer dan 250 miljard dollar en 126 miljard dollar eind 2011.

Genoeg geld voor zonnekijker Leiden

Het is gelukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een nieuwe zonnekijker voor de Oude Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Dat meldt de universiteit donderdag. Met de crowdfundingactie 'Breng de zon naar Leiden' werd geld opgehaald om de bouw van de nieuwe telescoop te financieren, om beelden van de zon toegankelijker maken voor publiek.

De crowdfundingactie begon eind januari. Inmiddels is 19.800 euro opgehaald, genoeg om de kijker te gaan bouwen.

De opnamen die de nieuwe telescoop van de zon maakt, worden straks live geprojecteerd op de keldermuur van het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht. Zo kunnen geïnteresseerden kennismaken met zonnevlekken en uitbarstingen op de ster.

2015 belooft een goed jaar te worden voor waarnemingen van de zon. Er is een zonnemaximum, de periode in de elfjarige cyclus waarin de zon de meeste activiteit toont, en op 20 maart vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats.

Grieks voorstel is Trojaans paard

Dat de Duitsers niets zien in het Griekse voorstel voor verlenging van de noodkredieten bleek donderdag al, maar de bewoordingen waarin dat gebeurde zetten de boel extra op scherp. Donderdagavond bleek dat de Duitsers het voorstel zien als een Trojaans paard dat immense ruimte voor interpretatie overlaat.

Het voorstel 'heeft tot doel om een overbruggingsfinanciering te krijgen en in feite het huidige programma te beëindigen. Op basis daarvan is het onzin om een statement van de Eurogroep voor te gaan bereiden voor komende vrijdag', aldus de notitie van een hoge Duitse vertegenwoordiger.

Vrijdag is er opnieuw overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone.

PL Darts: Barney verprutst voorsprong tegen Wright

Raymond van Barneveld heeft na drie speelronden in de Premier League of Darts nog altijd geen overwinning behaald. De Hagenaar verspeelde tegen Peter Wright een riante 5-1 voorsprong. Het werd uiteindelijk een puntendeling: 6-6.

Een openhartige Barney gaf na afloop van de partij toe dat het de laatste tijd minder goed met hem gaat: "Het leek wel of er vandaag een 85-jarige man aan op het podium stond", aldus een zwaar teleurgestelde Van Barneveld. "Ik ben de afgelopen periode 27 kilo verloren, maar ik voel me elke dag slecht. Het kost me heel veel energie om darts te spelen. Ik weet niet wat ik moet doen."

Michael van Gerwen zal vanavond nog in actie komen, de Brabander treft Gary Anderson.

Rome en Feyenoord maken trieste balans op

Bij aanhoudende rellen in Rome, voorafgaand aan de voetbalwedstrijd AS Roma - Feyenoord, zijn woensdag en donderdag zeker vijftig Feyenoordaanhangers opgepakt. Een aantal van hen is via snelrecht al veroordeeld tot celstraffen en hoge geldboetes. Ook kort voor de wedstrijd donderdagavond begon, raakten Feyenoordhooligans weer slaags met de ordepolitie. Zeker tien agenten en veel supporters raakten gewond.

Er werd gegooid met rookbommen, flessen en andere spullen. De supporters vernielden auto's, motoren en prullenbakken toen ze werden verdreven door de politie. Een deel van de binnenstad van Rome zag er uit als een slagveld. Berichten dat fans van AS Roma bij de rellen betrokken waren, zijn er niet of nauwelijks.

De rechter deelde fikse straffen uit aan de relschoppers. Drie kregen een celstraf van zestien maanden, zes anderen acht maanden cel en tien hooligans troffen schikkingen en moeten in totaal honderdduizenden euro's boete betalen.

De PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken hebben schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet over de zichzelf Feyenoord-supporters noemende Nederlanders in Rome. Ze willen bijvoorbeeld weten of burgemeesters op grond van misdragingen in een ander land straks een meldplicht kunnen opleggen aan supporters.

Burgemeester Ignazio Marinovan van de Italiaanse hoofdstad toonde zich geschokt maar ook strijdlustig. "Rome is beschadigd en gekwetst. Ben in contact met justitie, de politiecommissaris en de Nederlandse ambassadeur. Het eindigt hier niet. Onacceptabel geweld."

Feyenoord en de supportersvereniging van de Rotterdamse club waren donderdag onbereikbaar voor commentaar.

Feyenoord - AS Roma in de Europa League eindigde donderdagavond in een 1-1-gelijkspel. De returnwedstrijd is donderdag 26 februari in een uitverkochte Kuip in Rotterdam.

Sportblog: Kind verslaat NBA-ster & atlete kruipend over de finish

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag, en deze keer op donderdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Zesjarige Villa-fan probeert Mourinho binnen te halen
Jude Branson is groot fan van Aston Villa maar het telkens maar verliezen begon de de zesjarige fan flink te vervelen. Daarom besloot hij een briefje te schrijven aan de trainer waarvoor hij zeer veel bewondering heeft, José Mourinho. Jude schreef het volgende:

"Beste meneer Mourinho, mijn naam is Jude. Ik ben 6 jaar en fan van Aston Villa. U bent mijn favoriete manager. Alstublieft, wilt u manager van Villa worden en neemt u dan ook Diego Costa mee? We hebben hulp nodig. Bedankt, Jude Branson." Zo lezen we op sportwereld.nl.

Helaas voor de kleine fan blijft de Portugees bij Chelsea maar wel kreeg Branson een gesigneerde foto van de Special One. Daarmee was hij zeer verguld.

Marathonloopster wordt kruipend derde
Hyvon Ngetich leek lang af te stevenen op de overwinning in de marathon van Austin. Helaas stortte ze helemaal in op twee kilometer van de finish. Op de laatste meters ging zelfs lopen niet meer. Maar Ngetich wilde koste wat het kost finishen. Ze weigerde plaats te nemen in de rolstoel en kroop met veel pijn en moeite naar de eindstreep die ze nog als derde wist te passeren. De organisatie besloot de atlete te belonen met hetzelfde prijzengeld als de nummer twee. "Ik kan niet herinneren wat er de laatste twee kilometer met me gebeurde", aldus Ngetich na afloop toen ze inmiddels bijgekomen was.


Kruipend bereikte Ngetich de finish (Bron: YouTube/KEYE TV)

Genee onthult spiekbriefje van Murray
Wilfred Genee was een aandachtig toeschouwer tijdens het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam. De TV-presentator zat direct achter de plek waar Andy Murray zijn pauzes hield en daarbij viel hem wat op. De Britse tennisser spiekte namelijk tijdens elke rustpauze telkens op een blaadje. Dit wekte nogal wat nieuwsgierigheid op bij Genee. De TV-presentator wist beslag te leggen op het blaadje voor een foto en deelde het met de hele wereld via Twitter. Op het blaadje staan een tiental aanwijzingen en tips die de tennisser in het gareel moeten houden. De punten waarop Murray moet letten waren de volgende:

1. Wees goed tegen jezelf
2. Doe je best
3. Wees intens met je benen
4. Wees proactief tijdens punten
5. Focus op elk punt en het proces
6. Probeer het spel te dicteren
7. Probeer de tegenstander op de basislijn te houden, laat hem bewegen
8. Blijf voluit gaan op je eigen opslag
9. Blijf op de basislijn zoveel als mogelijk
10. Blijf laag op de passing shots en gebruik je benen

Schotse voetballer maakt per ongeluk wereldgoal
Ben Richards-Everton van het Schotse Partick Thistle maakte gisteren een absoluut werelddoelpunt. Met een subtiel lobje verschalkte hij de keeper op een weergaloze manier. Grote probleem is echter dat het zijn eigen keeper was. In de wedstrijd tegen Dundee FC probeerde hij de bal gewoon terug te spelen maar doordat de bal op het slechte veld iets opstuiterde, lobte de verdediger van Partick Thistle de bal ongewild over zijn teamgenoot. Ondanks dit onfortuinlijke moment wist Partick Thistle wel met 2-1 te winnen.


De wondergoal (Bron: YouTube/Dundee FC)

Jody Lukoki vrijgesproken van heling
Voetballer en oud-Ajacied Jody Lukoki is door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van heling van een kostbaar horloge, zo laat Novum weten. De rechter vindt dat er niet genoeg bewijs is om Lukoki te veroordelen. Justitie had twee weken geleden een boete van 3000 euro geëist.

De 22-jarige aanvaller zou 22 duizend euro hebben betaald aan ene Dustin B. om een horloge van het exclusieve merk Audemars Piguet voor hem te regelen. Omdat de nieuwwaarde van zo'n uurwerk kan oplopen tot vijftigduizend euro, had Lukoki volgens justitie moeten weten dat zijn aankoop van diefstal afkomstig is.

De rechtbank deed woensdag uitspraak in de zaak. De rechtbank oordeelt dat medeplegen bewuste samenwerking tussen de daders vereist. Volgens de rechtbank blijkt niet bewezen dat Lukoki en D. samen optrokken.

Nadal viert uitbundig het carnaval in Rio
Rafael Nadal zien we maar weinig uit zijn dak gaan. Ook na een overwinning zien we hem eigenlijk nooit dansen of iets dergelijks. Maar er zit daadwerkelijk een feestbeest in de Spaanse tennisser. Afgelopen weekend was Nadal in Rio de Janeiro ter voorbereiding op het tennistoernooi daar. Maar aangezien hij pas op dinsdag in actie hoefde te komen kon hij afgelopen zondag met volle teugen genieten van het carnaval in Rio. Samen met David Ferrer en Gustavo Kuerten begaf de Spanjaard zich tussen de feestende menigte en Nadal en zijn kompanen gingen helemaal los. "Een ongelooflijke ervaring. Wát een positieve energie", aldus Nadal na afloop. Ook Ferrer had het erg naar zijn zin gehad: "Ik heb vandaag meer gedanst dan in de rest van mijn leven."

Tienjarig meisje verslaat NBA-ster
Stephen Curry, de point guard van de Golden State Warriors, won dit weekend overtuigend de driepuntenwedstrijd tijdens het NBA All-Star Weekend. In de voorbereiding op het weekend leed Curry echter een pijnlijke nederlaag tijdens een driepuntenwedstrijd. Voor sponsor Foot Locker nam hij het op tegen de tienjarige Jaden Newman die hem op een onverwachte nederlaag trakteerde.


Curry delft het onderspit (Bron: YouTube/Foot Locker)

Brandts per direct weg bij FC Dordrecht

FC Dordrecht en trainer Ernie Brandts gaan per direct uit elkaar. Dat heeft de hekkensluiter in de eredivisie donderdagavond bekendgemaakt. De 59-jarige oefenmeester was sinds begin van dit seizoen werkzaam bij de Dordtenaren.

De reden voor het vertrek werd niet gegeven door Dordrecht. Het beëindigen van het contract is volgens Dordrecht in goed onderling overleg besloten.

D66 wil opheldering op hacken door NSA

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt het onacceptabel als bevriende veiligheidsdiensten digitaal spioneren in Nederland. Hij roept minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer om hier opheldering over te krijgen.

Het Kamerlid reageert op een bericht van de Volkskrant dat er bewijs is dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een in Nederland gevestigd bedrijf heeft gehackt.

Schouw: "Het kan niet zo zijn dat we aan de ene kant met buitenlandse veiligheidsdiensten samenwerken, maar dat zij tegelijkertijd illegaal en zonder toestemming in Nederland digitaal spioneren. Plasterk moet hier zo snel mogelijk duidelijkheid over geven. Wat is hier aan de hand?"

VS en Britten hackten data bij Gemalto

De Amerikaanse en Britse geheime diensten hebben ingebroken bij de Nederlandse digitale beveiliger Gemalto. Dat meldt The Intercept donderdagavond op basis van geheime documenten die het van klokkenluider Edward Snowden kreeg.

Gemalto zorgt voor de beveiliging van chips en simkaarten, die bijvoorbeeld in telefoons en creditcards worden gebruikt. De Amerikaanse NSA en haar Britse evenknie GCHQ braken voor 2010 al in bij het interne computersysteem van Gemalto.

Met de gestolen data kunnen de geheime diensten mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden. Er hoeft immers geen data afgetapt te worden. Bovendien laat deze manier van datavergaring geen sporen achter bij de providers. Met de versleutelingen kunnen bovendien eerder onderschepte data worden ontcijferd.

In een van de documenten is te lezen dat een Britse medewerker van de geheime dienst zegt dat ze 'geloven dat ze het hele netwerk hebben gekraakt'. GCHQ zou 'erg blij zijn met de data en werkte zich door de grote hoeveelheid gegevens heen'.

Gemalto neemt de publicatie van Intercept bijzonder serieus en gaat de hack tot op de bodem uitzoeken, meldde het bedrijf in een verklaring. "Naar wat we nu weten was het doel van de hack niet Gemalto, maar zochten de hackers een manier om zo effectief mogelijk in te breken om zo veel mogelijk data van mobiele telefoons te verkrijgen", aldus Gemalto.

De beveiliger zegt in het verleden vaker doelwit te zijn geweest van hackers. Gemalto kan op dit moment geen koppeling maken tussen pogingen in het verleden en hetgeen gemeld door Intercept.

Eerder meldde bestuurder Paul Beverly tegen Intercept dat het belangrijkste is om er achter te komen hoe de hack is gepleegd. "Daardoor kunnen we elke maatregel nemen om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Ook willen we zeker weten dat telecomproviders die we als klant hebben geen hinder ondervinden."

Gemalto heeft naast T-Mobile en veel financiële instellingen ook overheden als klant, zoals de Nederlandse. Ook KPN, Vodafone, ABN Amro en ING behoren tot de klantenkring van het bedrijf.

Chelsea deelt stadionverbod uit aan racisten

Chelsea heeft donderdag aan drie aanhangers van de club een stadionverbod uitgedeeld, naar aanleiding van een racistisch incident in de Parijse metro. De mannen duwden dinsdag, voorafgaand aan de Champions League-ontmoeting met Paris Saint-Germain, herhaaldelijk een donkere man terug die in de ondergrondse trein wilde stappen. Een omstander filmde dat en die opname belandde op de website van The Guardian. In het filmpje is duidelijk te horen dat de Engelsen daarbij zongen: "We're racist, and that's the way we like it."

De Londense club maakte op de eigen website bekend dat ze hangende het onderzoek naar het incident drie stadionverboden heeft uitgedeeld. "Mocht het zo zijn dat er voldoende bewijs is dat zij erbij betrokken zijn, dan worden ze voor het leven geschorst", aldus de koploper van de Premier League.

Het beruchte filmje van de racistische fans (Bron: YouTube/Guardian Wires)

Ligtlee net naast podium 500 meter, Büchli mist finale keirin

Sprintster Elis Ligtlee is er donderdag net niet in geslaagd bij de WK baanwielrennen nabij Parijs een medaille te veroveren op het onderdeel 500 meter tijdrit. Ligtlee had een moeilijke start en realiseerde een tijd van 33,775, waarmee ze als vierde eindigde.

Het goud was voor de Russische Anastasia Vojnova in een tijd van 33,149. De Australische Anna Meares pakte zilver: 33,425. Het brons ging naar de Duitse titelverdedigster Miriam Welte: 33,699.

Matthijs Büchli is er niet in geslaagd de finale te bereiken op het onderdeel keirin. De Nederlander eindigde in zijn race als vierde, slechts de beste drie plaatsten zich voor de finale.

Büchli was de afgelopen twee WK's goed voor brons op het sprintonderdeel waar zes renners in de baan strijden om de winst. Hij mag nog wel terugkomen voor de troostronde om de plaatsen zeven tot en met twaalf. Woensdag was Büchli samen met Jeffrey Hoogland en Hugo Haak als vijfde geëindigd op de teamsprint.

Uitslag PSV - Zenit St. Petersburg

PSV is slecht begonnen aan het tweeluik met FC Zenit. De Russen zegevierden (0-1) in Eindhoven, ondanks een veldoverwicht van de thuisploeg. Matchwinner was spits Hulk.

Het was goed te zien dat Zenit Sint-Petersburg een tijdje geen officiële wedstrijd meer gespeeld had. De Russische grootmacht kon vanaf het eerste fluitsignaal in de achteruit, zonder dat het overigens echt in de problemen kwam. Die problemen kwamen wel na een klein kwartier toen PSV via Isimat keeper Lodygin met een kopbal aan het werk zette. Vervolgens deed Jetro Willems ook tot tweemaal toe een duit in het zakje, maar verzuimde de verdediger de score te openen.

Zenit zette hier maar weinig tegenover. Superspits Hulk liep met Willems maar vooral met zichzelf te worstelen en middenvelder Azel Witsel kreeg geen centimeter ruimte van Georginio Wijnaldum en Santiago Arias. Alleen José Salomón Rondón zag het doel van PSV van dichtbij. Een afgemeten voorzet werd echter te zwak op doel gekopt om Jeroen Zoet te verrassen.

PSV ging weer verder met het overuigende spel en nadat Igor Smolnikov eerst geel zag voor een tackle op Willems, ging de verdediger luttele minuten later gruwelijk in de fout door over de bal heen te maaien. Hierdoor kreeg Memphis vrij baan, maar in plaats van zelf te schieten besloot de international de bal af te leggen. Wat volgde was een 'ziekenhuisbal' die bovendien Wijnaldum niet eens bereikte.

Zo kwam Smolnikov goed weg met zijn misser, al had 26-jarige verdediger even later zelf de kans om te scoren. Andrés Guardado zag de mee opgekomen speler finaal over het hoofd. Dat Smolnikov geen aanvaller is bleek wel toen het leer in plaats van strak voor, hard in het zijnet werd geramd.

Hulk kwam totaal niet in het stuk voor. De vooraf zo gevreesde aanvaller werd compleet uit de wedstrijd gehouden door Willems en dat resulteerde in wegwerpgebaren en kansloze ballen van de man die onlangs zijn contract verlengde tot medio 2019.

Ook na de thee liet Willems direct weer van zich spreken. Zo werd eerst Oleg Shatov door de benen gespeeld en werd Domenico Criscito gedwongen tot het maken van een overtreding. De overijverige Willems besloot ook nog zelf de vrije trap te nemen, maar tot gevaar leidde dit niet.

Onder toeziend oog van Dick Advocaat en Fernando Ricksen, die in 2008 als trainer en speler van Zenit de UEFA Cup veroverden, kwam Zenit na een uur spelen beter in de wedstrijd. Toch hoefde PSV zich totaal geen zorgen te maken want gevaarlijk werden de bezoekers nauwelijks. Als een donderslag bij heldere hemel viel de 0-1 dan ook uit de lucht.

Oscar Hiljemark liet zich als een pupil wegzetten door Witsel, die op zijn beurt Danny de diepte instuurde. De captain behield het overicht en bezorgde de bal bij Hulk. Uitgerekend de duurste maar meest onzichtbare man op het veld haalde de trekker koeltjes over: 0-1.

Hoewel PSV door de onverwachte tegentreffer niet van slag leek, kreeg het in het resterende half uur niet veel kansen meer. Invaller Jürgen Locadia kreeg de grootste, maar raakte in plaats van de bal keeper Lodygin. Coach André Villas -Boas besloot tot twee defensieve wissels, om zo de voorsprong over de streep te trekken. Met de moed der wanhoop zocht PSV de aanval, maar verder dan een flink opstootje waarbij de nodige gele kaarten werden uitgedeeld kwam het niet. Coach Villaas-Boas zag de slotfase overigens vanaf de tribune na aanmerkingen op de leiding.

Een kansloze missie is het niet, maar loodzwaar wordt het wel, de return volgende week in Sint-Petersburg. Dan moet PSV de 0-1 nederlaag ongedaan zien te maken.

PSV

0 - 1

Zenit St. Petersburg

     64' Hulk 
 
 Gele kaart: Depay (PSV), Smolnikov, Ryazantsev, Garay, Danny (Zenit)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 22000
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias (Brenet/74)
Bruma
Isimat-Mirin
Willems
Wijnaldum
Hiljemark (Maher/86)
Guardado
Narsingh (Locadia/74)
L.de Jong
Depay
  Lodygin
Smolnikov
Neto
Garay
Criscito
Witsel (Tymoshchuk/86)
Garcia
Shatov
Hulk (Arshavin/90+2)
Rondón (Ryazantsev/76)
Danny

Uitslag AS Roma - Feyenoord

Feyenoord heeft zich een goede uitgangspositie bezorgd voor het bereiken van de volgende ronde van de Europa League. In Rome speelde het met 1-1 gelijk tegen AS Roma.

AS Roma speelde in de beginfase zoals je dat van Italianen verwacht, het balbezit aan de tegenstander laten en loeren op de counter. Feyenoord kon tot aan het zestienmetergebied komen, maar werd geen moment gevaarlijk. AS Roma kwam er echter diverse keren gevaarlijk uit. Één daarvan betekende de 1-0. Na een voorzet van Torosidis was het Gervinho die de thuisploeg op voorsprong zette.

Tien minuten na rust was het echter plotseling 1-1. Na een voorzet van Karsdorp, die in moest vallen voor de geblesseerde Wilkshire, kon de kopbal van Immers nog net gekeerd worden door keeper Skorupski. In de rebound kon Kazim-Richards echter raak schieten. Daarna kreeg Feyenoord zelfs nog een kans om op voorsprong te komen, maar Kazim en Immers slaagden er niet in die te benutten.

Roma ging op jacht naar de gelijkmaker. Doumbia miste een dot van een kans en een uithaal van Torosidis werd gekeerd door Vermeer. Verder kwam het echter niet waardoor Feyenoord volgende week met een gunstige uitslag aan de return kan beginnen.


AS Roma-speler Miralem Pjanic in duel met Feyenoord-spelers Jordy Clasie en Tonny Vilhena (PRO SHOTS/Peter Lous)

AS Roma

1 - 1

Feyenoord

 22' Gervinho    55' Kazim-Richards 
 
 Gele kaart: Holebas, Keita, Yanga-Mbiwa, (AS Roma), Wilkshire, Immers, (Feyenoord)
 
Stadion: Stadio Olimpico, Rome
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Hategan (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Skorupski
Torosidis
Manolas
Yanga-Mbiwa
Holebas
Nainggolan
De Rossi (Keita/65)
Pjanic
Gervinho
Totti (Doumbia/65)
Verde (Florenzi/75)
  Vermeer
Wilkshire (Karsdorp/30)
Boulahrouz
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Immers
Clasie
Toornstra
Kazim-Richards
Vilhena

Britse soldaat (19) 'deserteert' om tegen IS te vechten

Een 19-jarige Britse soldaat is naar het Midden-Oosten afgereisd om samen met Koerdische Peshmerga tegen de terroristen van Islamitische Staat te vechten. Hij zou zich momenteel met een aantal andere Britten en een Canadees aan de Koerdische frontlinies bevinden.

De jongeman ging als 16-jarige bij het leger, en was recent Arabisch gaan leren. Hij heeft zijn familie laten weten dat hij zich na de moord op de Britse hulpverlener Alan Henning verplicht voelde de wapens op te nemen. Hij is in het gezelschap van zeker twee Britse ex-militairen.

Volgens de soldaat hebben de Koerden hulp nodig. "Ik wil en moet dit doen, maar zal ook op mijn veiligheid letten", zo liet hij het thuisfront weten.

Technisch gesproken is de jonge soldaat nog geen deserteur omdat hij momenteel nog met verlof is. Hij is echter van plan minimaal een jaar in de regio te blijven. De legerleiding is op de hoogte van zijn vertrek en zegt de zaak te volgen.

Naast de Britten en Canadees heeft ook een drietal Nederlandse ex-militairen, leden van de motorclub No Surrender, zich bij de Koerdische strijders aangesloten. Daarnaast is ook van een Amerikaan bekend dat die als 'anti-jihadist' naar de regio is afgereisd.

Studenten: uitspraak rechter van geen gewicht

De studenten in het Bungehuis in Amsterdam gaan door met hun bezettingsactie. Dat zei een studente donderdag tijdens een persconferentie op het Bungehuis. De uitspraak van de rechter heeft voor ons geen enkel gewicht, zei ze.

De rechtbank deed eerder op de dag uitspraak in een kort geding dat de Universiteit van Amsterdam had aangespannen. De rechter oordeelde dat de studenten het gebouw op korte termijn moeten verlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag.

Indiaas meisje verkracht en opgehangen

Een zestienjarig meisje is in India verkracht en opgehangen aan een boom. Dat meldden Indiase media donderdag op basis van de politie.

Het meisje werd dinsdagochtend gevonden, hangend aan een boom nabij het dorpje Taparpurwa. Na een lijkschouwing bleek dat ze was verkracht voor haar dood. De vader van het meisje, die eerst dacht dat het zelfmoord was, wees direct daarna twee jongens uit het dorpje aan als mogelijke daders. De politie verwacht het tweetal binnenkort aan te houden als verdachten.

De zaak lijkt erg veel op een eerder incident in India. In mei werden twee meisjes opgehangen aan een boom gevonden. Ook zij zouden zijn verkracht, maar de openbaar aanklager deed de zaak af als zelfmoord. India zucht onder de vele verkrachtingszaken die het land teisteren.

Indiaas meisje verkracht en opgehangen
Indiaas meisje verkracht en opgehangen (Foto: ANP)

Man Pamela Anderson wil huwelijk annuleren

De man van Pamela Anderson heeft bij de rechtbank een verzoek ingediend om de echtelijke verbintenis te laten annuleren. Volgens Rick Salomon is hij met leugens het huwelijk in gelokt. Dat weet TMZ te melden.

Pamela zelf vroeg vorige week al een scheiding aan, wegens onverenigbare meningsverschillen. Maar Rick liet het er niet bij zitten. Zijn vrouw zou hem voor hebben gelogen en daarom is het huwelijk in zijn ogen niet rechtsgeldig. Wat er dan precies voor leugens zijn verteld, is niet duidelijk.

Ingewijden zeggen dat Rick het bewijs in elk geval bij de hand heeft. De twee trouwden in januari 2014. Rick zit goed in de slappe was omdat hij geregeld grote geldbedragen wint bij pokertoernooien. Pamela zou niet zo veel dollars waard zijn momenteel.

Thomas ritwinnaar en leider in Algarve

De Brit Geraint Thomas heeft donderdag de tweede etappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De renner van Team Sky nam ook meteen de leiderstrui over van Gianni Meersman, de Belg die woensdag de winst in de eerste rit opeiste.

Thomas kwam na een rit over 197 kilometer van Lagoa naar Monchique alleen aan. Een kleine twintig seconden na hem passeerde de Est Rein Taaramäe als tweede de finish. De Italiaan Valerio Agnoli won kort daarna de sprint van een eerste grote groep net voor de Spanjaard Luis Léon Sanchez.

Nederlander gepakt in noorden Pakistan

Een Nederlander is woensdag opgepakt in het hoge noorden van Pakistan, niet ver van de grens met Afghanistan. Hij had geen geldige papieren bij zich en kon niet uitleggen wat hij er deed, aldus Pakistaanse media. De man is van Afghaanse afkomst.

Het onherbergzame grensgebied van Pakistan en Afghanistan is een bolwerk van de Taliban en al-Qaeda. De fundamentalisten vechten er tegen de centrale regering. De extremisten kunnen ongestoord de grens oversteken. Het is niet bekend of de Afghaanse Nederlander zich bij een jihadistische groep had aangesloten.

Pakistan controleert strenger in het grensgebied na een bloedbad op een school in de stad Peshawar eind vorig jaar. Talibanstrijders doodden toen zeker 132 kinderen.

Voetballers slikken Viagra voor overwinning

De selectie van het Argentijnse River Plate slikt viagra voor aanvang van de Copa Libertadores-treffen met het Boliviaanse San José, om hoogteziekte tegen te gaan.

Het elftal uit Argentinië hoopt dat de medicatie helpt om te beter voetballen in Bolivia, op 3.700 meter boven zeeniveau. Op die hoogte werkt San José haar thuisduels af in Estadio Jesús Bermúdez in de plaats Oruro. Veel ploegen hebben moeite met het spelen op deze altitude.

Met het middel, denkt de Zuid-Amerikaanse topclub een oplossing te hebben gevonden. "Viagra stimuleert de zuurstofcirculatie in het bloed. Dat zorgt er voor dat de voetballers makkelijker kunnen ademen", zegt een lid van de medische staf van River Plate tegenover Clarin. De Argentijnen arriveren pas twee uur voor de wedstrijd in het stadion.

River Plate en San José treffen in hun groep nog het Mexicaanse Tigres UANL en Juan Aurich uit Peru. Het is nog onbekend of andere clubs het wondermiddel zullen inzetten tijdens de confrontaties met het team uit Bolivia.

Bolelli schakelt favoriet Raonic uit

Simone Bolelli heeft verrassend de kwartfinale bereikt van het tennistoernooi van Marseille. De Italiaan schakelde donderdag in de tweede ronde de Canadese favoriet Milos Raonic uit. Dat vergde drie sets. De beslissende won hij in de tiebreak met 7-3: 6-4, 3-6 en 7-6. De partij duurde bijna twee uur.

De Oostenrijker Dominic Thiem schaarde zich gemakkelijker bij de laatste acht. Zijn Belgische tegenstander David Goffin, als zesde geplaatst, gaf bij een achterstand van 5-1 in de eerste set op.

Geen medaille, wel Nederlands record voor achtervolgingsploeg op WK

De Nederlandse achtervolgingsploeg is er donderdag bij de WK baanwielrennen nabij Parijs niet in geslaagd een plaats in de troostfinale af te dwingen. Tim Veldt, Wim Stroetinga, Dion Beukeboom en Roy Eefing reden wel een Nederlands record: 3.58,230. Daarmee waren ze 0,005 seconde sneller dan de oude toptijd, vorig jaar gerealiseerd bij een wereldbekerwedstrijd in Mexico.

Nederland rijdt later op de dag tegen Frankrijk om de zevende plaats. De finale gaat tussen de teams van Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Australië en Duitsland strijden om het brons.

Koning bezoekt militairen Mali

Koning Willem-Alexander heeft vandaag en gisteren de Nederlandse troepen in Mali bezocht. In het West-Afrikaanse land zijn ongeveer 450 militairen gestationeerd voor de VN-missie Minusma.

De koning kreeg een rondleiding over kamp Castor waar hij uitleg kreeg over de diverse taken van verschillende eenheden en de manier waarop ze die uitvoeren. Zo kreeg hij uitvoerige informatie over de hoofdtaak; het inwinnen van inlichtingen waardoor de eenheden van de Minusma missie effectief en efficiënt kunnen worden ingezet. Dit wordt onder andere gedaan door de inzet van Apache helikopters die daarnaast ook, indien nodig, de grondtroepen ondersteunen.

Ook de meerwaarde van een andere helikopter, de Chinook, kwam ter sprake. Deze verplaatsen niet alleen de militairen maar zijn ook ingezet voor verschillende medische evacuaties van coalitiepartners en Malinezen. Koning Willem-Alexander sprak verder met militairen die verantwoordelijk zijn voor de logistiek.

Buiten de kampomheining trof de koning leden van de Nederlandse Special Operations Land Task Group. Deze zijn belast met verkenningen over grote afstanden en vergaren daarbij inlichtingen. Bij het vertrek uit Gao was de koning vol lof over de soldaten; "Ik ben trots op onze Nederlandse militairen hier in Mali. Ze doen belangrijk werk voor VN-missie Minusma en dat onder zware omstandigheden bij een temperatuur van boven de 35 graden."

Kiezers al maanden nauwelijks in beweging

De kiezers komen volgens onderzoeksbureau Ipsos al maanden nauwelijks in beweging. Sinds 20 november is het politieke landschap vrijwel onveranderd. Ipsos noemt dat opvallend omdat kiezers sinds het wegvallen van de zuilen steeds jachtiger zijn geworden. Op 18 maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen, die ook de samenstelling van de Senaat bepalen.

In de laatste peiling van Ipsos staat de VVD op 27 zetels, 1 minder dan een week geleden. De PvdA komt uit op 13, 1 meer dan vorige week. Voor de twee regeringspartijen is dat een fors verlies. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 haalde de VVD 41 zetels en de PvdA 38.

De PVV zou volgens Ipsos 27 zetels krijgen als er nu verkiezingen waren, een winst van 12 vergeken met de laatste stembusgang. Ook D66 zou flinke winst boeken en eveneens uitkomen op 27 zetels (plus 15). De SP zou 18 zetels halen (plus 3) en het CDA 15 (plus 2).

De politieke barometer van Ipsos wordt gehouden onder 1043 Nederlandse kiezers.

Bezetters Bungehuis moeten onmiddellijk oprotten

De bezetters van het Bungehuis in Amsterdam moeten het gebouw heel snel verlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag.

Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag in een kort geding dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen de actievoerders had aangespannen. De UvA had een ontruiming geëist binnen 4 uur na dagtekening van het vonnis en een dwangsom van 100.000 euro.

De dwangsom vond de rechter te hoog. De rechtbank was het wel eens met de argumenten van de UvA dat de bezetting het onderzoek en het onderwijs hindert en dat de (brand)veiligheid gevaar loopt.

De UvA gaat ervan uit dat de bezetters gehoor geven aan de uitspraak en hoopt na een schoonmaak het gebouw maandag weer in gebruik te kunnen nemen. Of de studenten direct donderdagavond al moeten vertrekken, heeft de universiteit niet gezegd.

Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Osasuna beïnvloedde mogelijk meer duels

De Spaanse voetbalclub Osasuna zou in de strijd tegen degradatie uit de Primera División vorig seizoen meerdere tegenstanders hebben omgekocht. Een oud-medewerker van de club verklaarde donderdag tegenover de Spaanse voetbalbond LFP dat de clubleiding opdracht gaf om twee spelers van concurrent Real Betis 250.000 euro te bieden voor een gunstig resultaat. Osasuna, dat uiteindelijk toch degradeerde, kon donderdag bovendien niet zeggen waar afschrijvingen van in totaal 2,4 miljoen euro naartoe zijn gegaan.

Verdacht zijn drie duels uit de laatste en voorlaatste speelronde: Espanyol-Osasuna (1-1), Real Betis-Real Valladolid (4-3) en Osasuna-Real Betis (2-1). Naar het eerste duel is al een onderzoek gestart omdat bij wedkantoren opvallend veel zou zijn ingezet op een gelijkspel. Espanyol speelde zich daarmee veilig en Osasuna hield nog een kans.

Oud-COA-directeur Albayrak en man vervolgd

De ontslagen oud-directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte. Haar man moet zich later dit jaar ook voor de strafrechter verantwoorden; hij wordt beschuldigd van het beïnvloeden van een getuige door bedreiging.

Persofficier van justitie Wouter Bos bevestigt dit in reactie op berichtgeving hierover door de NOS. Albayrak wordt ervan verdacht dat zij haar secretaresse en chauffeur heeft gevraagd om afspraken in haar elektronische agenda te veranderen om het privégebruik van haar dienstauto te verhullen.

In oktober vorig jaar oordeelden de civiele rechter en de kantonrechter in Den Haag dat Albayrak terecht op 1 april 2012 op non-actief werd gezet en later werd ontslagen.

Mogelijk acties bij ziekenhuizen

Medewerkers van ziekenhuizen gaan mogelijk actie voeren. De vakbonden willen voor 9 maart uitgenodigd worden om over een nieuwe cao te praten. "Doet de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dit niet, dan komen er acties", aldus de vakbonden FNV, CNV, NU91 en FBZ donderdag.

De cao-onderhandelingen liggen sinds november stil. De vakbonden willen loonsverhoging en minder flexwerk. Ook zouden ziekenhuismedewerkers het recht moeten krijgen cursussen te volgen, zodat ze aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt. De bonden vinden dat de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden slechter worden door het aanbod van de werkgevers.

"We voeren nu publieksvriendelijke acties, zoals flyeren, maar de medewerkers zijn bereid tot verdergaande acties die minder patiëntvriendelijk zijn. Alleen nog opereren bij spoedeisende situaties, bijvoorbeeld. Wat niet nodig is, gebeurt dan niet", zegt onderhandelaar Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn.

Werkstraf voor ontucht op voetbalclub

Tegen drie mannen uit Schalkhaar en Deventer zijn donderdag werkstraffen geëist wegens ontucht met, en het mishandelen van kinderen tijdens een jeugdvoetbalkamp. Op dat kamp zijn veel grenzen overtreden, stelde de officier van justitie. De verdachten noemden het voetbalhumor, maar het OM vindt het strafbare feiten.

De mannen hadden tijdens het kamp, zomer 2014 in Vlodrop, een spel bedacht waarbij kinderen werden vernederd en onder meer vastgebonden aan handen en voeten. Twee jongens van 11 en 12 jaar moesten al hun kleren uittrekken. Eentje kreeg een plastic bekertje voor zijn geslachtsdeel getaped, de ander een theedoek. Zo moesten ze zich laten zien aan de andere kinderen.

Een 13-jarige jongen werd ontkleed tot op zijn onderbroek en met veel tape aan een tafel vastgemaakt. Dat deed zeer. Mishandeling, vindt het OM.

Feyenoord-hooligans opnieuw op de vuist in Rome

Donderdagmiddag is het opnieuw tot ongeregeldheden gekomen in het centrum van Rome. Op de beroemde Spaanse trappen kwamen Feyenoord-hooligans tegenover agenten van de oproerpolitie te staan.

De relschoppers bekogelden de agenten met flessen en rookbommen. De politie joeg de menigte vervolgens uiteen. De Spaanse trappen zagen er na afloop uit als een slagveld, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Enkele agenten raakten gewond. Scooters en prullenbakken raakten beschadigd. De trappen lagen bezaaid met glasscherven en andere rotzooi.

Nieuwe rellen met Feyenoordhooligans in Rome
Nieuwe rellen met Feyenoord-hooligans in Rome (Foto: ANP)


Update 17.59 uur:
Er is een livestream van de bloedige rellen in Rome beschikbaar op de website van Corriere TV. Het is inmiddels bekend dat gearresteerde relschoppers een boete van 45.000 euro en een stadionverbod krijgen.

Update 18.07 uur:
Op Twitter zijn steeds meer foto's te vinden van het geweld dat in Rome gaande is. Feyenoord staat om 19.00 uur aan de aftrap voor hun Europa League-wedstrijd tegen AS Roma.

Update 18.37
De rechter in Italië heeft opnieuw fikse straffen uitgedeeld aan Feyenoordsupporters die betrokken waren bij rellen in de stad. Drie relschoppers kregen een celstraf van zestien maanden, aldus de rechter donderdag.

Zes anderen kregen acht maanden cel, twee hooligans troffen een schikking en kregen daardoor een boete van 40.000 euro.

Eerder op donderdag troffen acht andere supporters ook al een schikking. Zij hadden zes maanden cel gekregen, maar moeten in plaats daarvan nu een boete betalen van 45.000 euro.

Film over Charlie Hebdo-aanslag in de maak

Er is een speelfilm in de maak over de aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Halle Berry en Ben Kingsley zijn benaderd voor rollen in de film, vertelt de Duitse producent Michael Simon de Normier aan Bild.

De Normier ziet Halle Berry voor zich als Hayat Boumedienne, de partner van terrorist Amedy Coulibaly die op de dag van de aanslag mensen gijzelde in een joodse supermarkt. Coulibaly en zijn vrouw zouden goed bevriend zijn geweest met de plegers van de aanslag. Ben Kingsley zou Bernard Maris moeten spelen, één van de journalisten die bij de Charlie Hebdo-aanslag werden gedood.

Volgens De Normier wordt nu hard gewerkt aan het scenario van de film. De producent is in Hollywood bekend van The Reader uit 2008, waarin Ralph Fiennes en Kate Winslet de hoofdrollen speelden.

Noorse moslims organiseren 'ring van vrede' rondom synagoge

Noorse moslims zijn van plan om een anti-geweldsdemonstratie te houden bij een synagoge in de Noorse hoofdstad Oslo. Dit naar aanleiding van de dodelijke aanslag op een synagoge in Denemarken van vorige week. De demonstraten willen een ring van vrede om het gebouw vormen.

Een van de organisatoren, de 17-jarige Hajrad Arshad, legde uit dat men met de demonstratie duidelijk wil maken dat moslims antisemitisme afkeuren. 'Wij denken dat het nu, na de aanslagen in Kopenhagen, een belangrijk moment is voor ons moslims om afstand te nemen van de intimidatie en het geweld waar joden mee te maken hebben. We willen afrekenen met de vooroordelen die men heeft tegen joden en moslims.' zei Arshad tegen de NRK, wat men kan zien als de Noorse NPO.

Vanuit de lokale joodse gemeenschap werd er positief gereageerd op het voorstel. Een leider van de joodse gemeenschap in Oslo gaf aan dat hij toestemming gaf voor de demonstratie op de voorwaarde dat er minstens 30 mensen zouden komen. 'Ik heb gezegd dat als er slechts 30 mensen komen, het misschien juist contraproductief zal zijn. Maar als je het plein weet te vullen met mensen, zal het een heel goed signaal zijn.'

Zoals het er echter nu naar uit ziet, hoeven de organisatoren niet te vrezen voor een gebrek aan opkomst, al 630 mensen hebben op Facebook aangegeven aanwezig te zullen zijn.


De synagoge in Oslo

Burgemeester Henk Aalderink overleden

Burgemeester Henk Aalderink (VVD) van Bronckhorst is donderdag op 65-jarige leeftijd overleden. Aalderink was sinds 2013 ziek en moest om die reden begin deze maand voor de tweede maal zijn burgemeesterschap van de Achterhoekse plaats neerleggen.

Aalderink kreeg landelijke bekendheid toen hij in 2012 tijdens de Dodenherdenking op 4 mei ook langs de graven van Duitse Wehrmachtsoldaten in Vorden wilde lopen. De rechter verbood dat, nadat het Federatief Joods Overleg bezwaar had aangetekend. Het Gerechtshof verwierp het verbod later, maar toen was de Dodenherdenking al voorbij.

Aalderink was voor hij in 2005 burgemeester werd onder andere gedeputeerde van de provincie Gelderland. Bronckhorst is diep bedroefd om zijn overlijden, laat de gemeente weten.

Henk Aalderink
Henk Aalderink

Nachtconcert Kensington in Domtoren

Kensington gaat binnenkort een bijzonder concert geven. In de Utrechtse Domtoren treedt de Nederlandse rockgroep op 7 april midden in de nacht op, samen met een strijkensemble.

Het is het eerste optreden in de concertreeks Blackstage, een idee van deodorantmerk Axe. De komende tijd worden artiesten uitgedaagd om een nieuw geluid te laten horen op een bijzondere plek in hun thuisstad. Kensington gaat voor het eerst akoestisch optreden. Er is plek voor slechts veertig man publiek.

"Dit is een hele nieuwe en spannende uitdaging voor ons", zegt zanger Eloi Youssef. "Iets dat we niet eerder hebben gedaan. De locatie, de Domtoren in Utrecht, is uiteraard bewust gekozen - een iconische plek in de stad waar onze roots liggen."

Keniaanse atlete Muraga geschorst na doping

De Keniaanse marathonloopster Julia Mumbi Muraga is donderdag voor twee jaar geschorst nadat ze positief testte op epo. De 31-jarige atlete kan nog in beroep, meldde Athletics Kenya donderdag.

Kenia staat onder druk nadat de afgelopen twee jaar tientallen atleten werden geschorst wegens doping. Het gaat hierbij vooral om lange- en middellangeafstandlopers. De Keniaanse regering verwijt de atletiekbond dat die atleten niet goed voorlicht over doping.

Muraga won in 2014 de marathon van Keulen. De organisatie van die wedstrijd heeft nummer twee Shasho Insermu uit Ethiopië nu als winnaar aangewezen.

Lobato wint in Andalusië, Cimolai de beste in Laigueglia

De Spanjaard Juan José Lobato heeft donderdag de tweede etappe van de Ronde van Andalusië gewonnen. De rit ging van Utrera naar Lucena over 191 kilometer. Lobato, die rijdt voor Movistar, versloeg in de sprint van een eerste grote groep de Duitser John Degenkolb. De Spanjaard Alberto Contador behield de leiderstrui.

De Italiaanse wielrenner Davide Cimolai heeft donderdag de Trofeo Laigueglia gewonnen, een pittige eendaagse koers aan de Italiaanse kust nabij San Remo. De renner van Lampre hield na 191 kilometer met start en finish in Laigueglia in de sprint zijn landgenoot Francesco Gavazzi en de Fransman Amaël Moinard achter zich.

De Trofeo Laigueglia wordt sinds 1964 verreden. Theo de Rooy was in 1982 de enige Nederlander die de Italiaanse koers won.

Ook FIFA-kandidaat Figo wil groter WK

In een poging stemmen te winnen in de verkiezing voor het FIFA-presidentschap heeft de Portugese kandidaat Luis Figo voorgesteld om het WK voetbal uit te breiden van 32 naar 40 of zelfs 48 landen. Eerder stelde zijn Nederlandse concurrent Michael van Praag al voor om het WK uit te breiden. De extra teams zouden volgens Figo van buiten Europa moeten komen.

De 42-jarige Figo, oud-speler van onder meer Real Madrid en winnaar van de Gouden Bal in 2000, maakte zijn plannen donderdag bekend op Wembley. Hij stelde tevens voor om een groter deel van de FIFA-inkomsten te besteden aan amateurvoetbal en de jeugdopleiding.

Naast Figo, Van Praag en zittend president Sepp Blatter is prins Ali Bin Al Hussein kandidaat voor het FIFA-presidentschap. De verkiezing is tijdens het FIFA-congres in Zürich op 29 mei.

Medewerkers vliegveld Bonaire vast om drugs

Zeker dertien mensen zijn tussen november en februari opgepakt voor drugssmokkel tussen Bonaire en Nederland. Ruim de helft van hen werkte op het vliegveld van het Caraïbische eiland. Ze verstopten rugzakken met drugs op meerdere plekken in KLM-vliegtuigen richting Nederland. Na aankomst werden de verdovende middelen uit het toestel gehaald. In totaal is ruim 70 kilo cocaïne in beslag genomen.

Dat meldde het Openbaar Ministerie op de Antillen donderdag. De verdachten zijn tussen de 21 en 53 jaar en wonen op Bonaire en Curaçao. Twee hoofdverdachten zitten nog vast, de anderen zijn inmiddels vrijgelaten. Ze gelden nog wel als verdachten.

Een deel van de drugs werd op Schiphol onderschept. Het is niet bekend of hier ook mensen zijn gearresteerd.

'Honderd academici steunen actievoerders UvA'

Honderd wetenschappers, waarvan 82 van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben hun steun betuigd aan de actievoerders die het Bungehuis van de UvA hebben bezet. Dat zeggen de bezetters donderdag. Ze hebben een verklaring verspreid met daaronder de honderd namen. "Wij vinden deze verregaande vorm van chantage tegen een geweldloze protestactie onacceptabel", staat in de verklaring.

Donderdagmiddag dient het kort geding waarin de UvA eist dat de bezetters vertrekken en het pand 'bezemschoon' achterlaten. Het college van bestuur (CvB) van de UvA dreigt met een dwangsom van een ton per dag dat de actievoerders er geen gehoor aan geven.

De academici vinden het begrijpelijk dat de universiteit juridische stappen onderneemt, maar de 'toevlucht tot criminalisering en financiële dreigementen zijn buitenproportioneel en ongerechtvaardigd', staat in de verklaring.

Duitse interesse voor WK zwemmen

Duitsland heeft interesse getoond voor de organisatie van de WK zwemmen van 2017. Mexico (Guadelajara) gaf het titeltoernooi woensdag om financiële redenen terug. De nationale zwembond DSV denkt aan Berlijn of Hamburg.

Het Berlijnse senaatslid Frank Henkel vindt het WK in de hoofdstad een interessante gedachte. "We moeten maar eens kijken of we een realistische kans hebben, zei de CDU-politicus met onder meer sport in zijn portefeuille. "Of het plan dan ook daadwerkelijk uitvoerbaar is, moeten we in het parlement en met zwembond DSV afkaarten."

Berlijn huisvestte vorig jaar de EK. "De stad heeft bewezen zon evenement van het hoogste niveau aan te kunnen", aldus Henkel. DSV-voorzitter Christa Thiel vindt behalve Berlijn ook Hamburg geschikt. Ze kreeg donderdag politieke bijval van de Hamburgse SPDer Michael Neumann.

Beide steden zijn ook in de markt voor de Olympische Spelen van 2024. Het Duits olympisch comité beslist op 21 maart over de kandidaatstelling.

Dos Santos drie jaar langer bij AZ

AZ heeft Dabney dos Santos donderdag langer aan zich gebonden. Het contract van de achttienjarige middenvelder is met drie jaar verlengd tot de zomer van 2019. Dos Santos komt uit de jeugdopleiding van AZ en debuteerde dit seizoen in het eerste elftal. Hij kwam sindsdien tot veertien wedstrijden, één doelpunt en vier assists.

"Met Dabney dos Santos hebben we een heel grote belofte langer aan ons gebonden", zei technisch directeur Earnest Stewart. "Hij is een dynamische aanvallende middenvelder, met veel techniek, snelheid en loopvermogen. Daarnaast kan hij ook op de flanken uit de voeten. Wij hopen dat hij de komende jaren een belangrijke speler voor het eerste van AZ gaat worden."

AZ staat momenteel gedeeld derde in de eredivisie, op doelsaldo achter Feyenoord.

Reactie VVD op kwestie-Verheijen ongepast

Acht op de tien VVD-leden vindt dat hun eigen partijtop ongepast heeft gereageerd op de onthullingen over onterechte declaraties door VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 550 leden van de VVD.

De kritiek richt zich op premier en VVD-leider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die de kwestie-Verheijen vorige week afdeden als opgeblazen en een akkefietje. De VVD-jongerenorganisatie JOVD uitte daar kritiek op en 79 procent van de gevraagde VVD-leden is het daar mee eens. Ook vindt een ruime meerderheid (86 procent) dat de VVD-top meteen een onderzoek had moeten instellen toen het nieuws over de declaraties van Verheijen bekend werd.

Kristoff kan ook winnen in Oman

De Noor Alexander Kristoff heeft donderdag de derde etappe van de Ronde van Oman gewonnen. De coureur van Katjoesja was de snelste in de sprint van het peloton. Kristoff verwees de Italiaan Andrea Guardini naar de tweede plaats. De rit ging over ruim 158 kilometer, met start en aankomst in Al Mussanah. De Zwitser Fabian Cancellara, woensdag winnaar van de tweede etappe, blijft aan de leiding in het klassement.

Voor Kristoff is het al de vierde overwinning van het seizoen. De 27-jarige Noor sloeg eerder al drie keer toe in de Ronde van Qatar.

Positieve prognose voor zanger Iron Maiden

De artsen van Iron Maiden-zanger Bruce Dickinson zijn positief over zijn herstel. Vlak voor de kerst werd er kanker geconstateerd in de keel van de zanger, maar na behandeling is zijn prognose goed. Dit meldt het management van de band donderdag op de website.

Dickinson bezocht vlak voor kerst zijn huisarts en na verder onderzoek bleek dat de zanger een kleine kwaadaardige tumor op zijn tong had. Hij onderging zeven weken chemo- en radiotherapie, die hij woensdag afrondde. De tumor werd vroeg ontdekt en Dickinsons artsen verwachten dat hij rond mei aan zijn herstel kan beginnen. Hiervoor heeft hij naar verwachting nog een aantal maanden nodig.

Het management vraagt om geduld, begrip en respect voor Bruce en zijn familie. Zij beloven tevens eind mei de fans van de band op de hoogte te brengen van zijn vooruitgang.

Politie waarschuwt voor zieke telefoon'grap'

De politie Oost-Nederland waarschuwt voor telefoongesprekken waarbij de beller zich voordoet als politiemedewerker. Mensen krijgen dan de wrange boodschap dat een naaste is overleden. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De politie spreekt van een zieke grap en benadrukt dat slecht nieuws nooit telefonisch wordt gebracht, maar door agenten persoonlijk. Afgelopen week kreeg de politie op meerdere plekken in Nederland meldingen van mensen die dergelijke nare boodschappen kregen. In Oost-Nederland zijn meldingen bekend uit Nijmegen, Doetinchem, Zevenaar, Arnhem en Wageningen.

Het is nog niet bekend of één of meerdere mensen achter de telefoontjes zitten. De politie heeft de bellers nog niet weten te traceren.

Rechter wil opheldering over 'spookjihadist'

De rechtbank wil opheldering over Syriëganger Soufiane Z. die volgens mediaberichten is omgekomen, maar toch wordt vervolgd. "Niemand zit te wachten op een spookproces", lieten de rechters weten.

Z. is één van drie vermeende Syriëgangers van wie niet bekend is waar ze zijn, maar die wel worden vervolgd. Donderdag is in hun zaak een pro-formazitting.

Het Openbaar Ministerie liet weten dat het door wil gaan met de vervolging van Soufiane Z. Behalve mediaberichten zijn er namelijk geen harde aanwijzingen dat hij dood is. Z. verwierf bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo over de strijd in die Syrische stad.

De rechtbank weet niet goed wat ze met de zaak aanmoet en wil van zowel het OM als Z.'s advocaat zo snel mogelijk duidelijkheid.

Denemarken steekt meer geld in terreurbestrijding

De regering van Denemarken steekt 130 miljoen euro in het versterken van antiterreurmaatregelen, waaronder het versterken van de inlichtingenvergaring binnen en buiten de grenzen. Dat heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt donderdag gezegd.

Ongeveer de helft van het geld wordt besteed om Denen in de gaten te houden die zich bij radicale islamitische groeperingen in het buitenland willen aansluiten. Een kwart gaat naar de binnenlandse veiligheidsdienst. De regering wil verder meer agenten voor arrestatieteams en beveiligers inhuren.

"Ik vrees dat er nooit een einde komt (aan de strijd tegen terreur). De dreiging verandert voortdurend", zei de premier.

Aan het plan werd al gewerkt voor een schutter afgelopen weekeinde toesloeg in Kopenhagen en twee mensen doodde. Verwacht wordt dat de centrumrechtse oppositie de plannen zal steunen.

Duitse verpleger betuigt spijt voor dood patiënten

Een verpleger in Duitsland heeft donderdag zijn excuses aangeboden voor het feit dat patiënten door zijn toedoen om het leven zijn gekomen.

De 38-jarige man diende patiënten een overdosis hartmedicatie toe om hartstilstanden te veroorzaken, omdat hij het leuk vond mensen te reanimeren. Volgens de man vonden dertig patiënten de dood. De aanklagers hebben levenslang geëist.

De verpleger veroorzaakte naar eigen zeggen bij zo'n negentig mensen een hartaanval. De man is driemaal moord en twee pogingen tot moord ten laste gelegd, maar de politie onderzoekt momenteel nog meer overlijdensgevallen die tussen 2003 en 2005 plaatsvonden.

De man werd in 2008 al eens veroordeeld tot 7,5 jaar cel wegens poging tot moord.

Rihanna 500 weken in Top 40

Rihanna heeft een bijzondere mijlpaal bereikt: ze staat vrijdag voor de 500e week in de Top 40. Dat laat de Stichting Nederlandse Top 40 donderdag weten.

De zangeres is de tweede artiest in de vijftigjarige geschiedenis van de Top 40 die dit presteert. Rihanna - die op dit moment met FourFiveSeconds in de lijst staat - moet alleen Madonna voor zich dulden. De Queen of Pop voert de lijst met langst genoteerde artiesten in de Top 40 aan met 540 weken.

Madonna stond op 24 maart 2012 voor het laatst in de Top 40 met Give Me All Your Luvin', dat ze samen met Nicki Minaj en M.I.A. opnam. Rihanna heeft sinds die tijd al 119 weken in de Top 40 gestaan, waar de teller voor Madonna al bijna drie jaar stilstaat.

Privacywetten gelden ook voor Google en Apple

De Europese en de Nederlandse privacywetten gelden binnen de financiële sector niet alleen voor banken, maar ook voor IT-bedrijven als Google en Apple. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem antwoordt daarin op vragen van de SP-fractie. Aanleiding was een waarschuwing van Nederlandse banken dat IT-bedrijven als Google en Apple niet gebonden zouden zijn aan de privacyregels die gelden voor banken.

Als Apple bijvoorbeeld via zijn betaaldienst Apple Pay betaalgegevens van consumenten zou doorverkopen aan adverteerders, is dat een bedreiging voor de privacy van cliënten, stelde de Betaalvereniging Nederland onlangs. Ook kan het de veiligheid van het betalingsverkeer bedreigen en de concurrentiepositie van banken verslechteren.

Dijsselbloem zegt nu dat zowel de financiële instellingen als IT-bedrijven moeten voldoen aan de Wet bescherming van persoonsgegevens én aan de EU-richtlijn op dit gebied.

IS-aanhangers opgepakt in Marokko

De politie in Marokko heeft drie personen gearresteerd die zich bij de Libische tak van Islamitische Staat zouden hebben willen aansluiten. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken donderdag gezegd.

De drie werden aangehouden in de steden Casablanca en Oujda. Ze komen uit het stadje Sidi Bennour.

Libië is een magneet voor extremisten in de regio, aldus het ministerie. Meerdere groepen in Libië hebben onlangs trouw gezworen aan IS en leveren strijd met plaatselijke milities.

Meer dan duizend mensen hebben Marokko verlaten om zich aan te sluiten bij extremistische groepen, vaak om deel te nemen aan de jihad in Syrië.

Politie brengt vermissing Eindhovenaar op tv

Na kritiek van de familie over het optreden van de politie tot dusver is er volgende week op regionale televisie aandacht voor de vermissing van Eindhovenaar Henry Pfaff (26). Een politiewoordvoerder zegt donderdag dat er zo weinig aanknopingspunten zijn en de zaak zorgwekkend genoeg is om die in het opsporingsprogramma Bureau Brabant aan de orde te brengen. De politie ontkent dat dat heeft te maken met de kritiek.

Henry Pfaff vertrok op 27 januari zonder jas, telefoon en bankpasjes van huis. Familieleden weten niet wat er is gebeurd maar houden rekening met een misdrijf. Ze hebben zelf diverse keren gezocht.

Volgens familie is de vermissing niet meteen goed aangepakt, omdat de politie dacht dat Henry Pfaff in de gevangenis zat. De politie gaat niet in op die bewering.

De vermiste Henry Pfaff (Foto: Politie.nl)
De vermiste Henry Pfaff (Foto: Politie.nl)

Tunesië naar CAS om straf Afrika Cup

Tunesië stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS om verbanning van de Afrika Cup 2017 te voorkomen. Met die straf dreigt de Afrikaanse voetbalbond CAF na kritiek van Tunesië op de arbitrage in de afgelopen Afrika Cup. Het land verloor in januari van organisator Equatoriaal-Guinea, nadat in de slotfase een dubieuze strafschop was toegekend.

Volgens de CAF 'insinueerde Tunesië partijdigheid en een gebrek aan ethiek bij de CAF en de arbitrage'. De bond dreigt Tunesië van het volgende toernooi in 2017 te weren als het land voor 31 maart geen excuses heeft aangeboden.

Tunesië verloor het duel met het gastland met 2-1, waarna de scheidsrechter werd achtervolgd door woedende spelers. Dat leverde de bond al een boete op van 44.000 euro.

Aangifte om racisme Chelsea-fans in Parijse metro

Een zwarte man die dinsdagavond door supporters van voetbalclub Chelsea uit de Parijse metro werd geduwd gaat aangifte doen van racisme. De 33-jarige Souleymane S. zegt dat donderdag in de Franse krant Le Parisien. Hij wilde dinsdagavond voor de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Chelsea op station Richelieu-Drouot in de bomvolle metro stappen, maar werd herhaaldelijk teruggeduwd door Engelse fans die daarbij zongen ''we're racist, and that's the way we like it.''

De aanklager in Parijs is een onderzoek gestart om de verdachten te traceren. Zij zijn duidelijk te zien op een filmpje dat een omstander maakte en dat op de site van The Guardian belandde.

"Ik spreek geen woord Engels, maar het was mij duidelijk dat het ze om mijn huidskleur ging", zegt Souleymane in Le Parisien. "Ik heb de volgende metro genomen en heb er verder niemand iets over verteld. Wat zou ik moeten zeggen tegen mijn kinderen? Pappa is uit de metro geduwd omdat hij zwart is?"

Natalie La Rose in Amerikaanse Top 40

De single Somebody van de Nederlandse zangeres Natalie La Rose is opnieuw flink gestegen in de Amerikaanse hitlijst. Het nummer gaat deze week van 59 naar 37 in de Billboard Hot 100.

Somebody, waarop Natalie wordt bijgestaan door de Amerikaanse zanger Jeremih, is een variant op I Wanna Dance With Somebody van Whitney Houston. De 27-jarige Amsterdamse begon haar carrière met een samenwerking met rapper Flo Rida. Ze sprak hem een paar jaar geleden aan op een feestje, waarna ze langs mocht komen in de studio. Ze ging daarna met hem op tournee.

"Hij is inmiddels een mentor voor me", vertelde Natalie onlangs in Het Parool. "Het belangrijkste dat ik heb geleerd is geduld te hebben, want het is niet altijd makkelijk geweest. Het ging niet zo snel als ik wilde."

Acht mensen opgepakt voor hennep en witwassen

Acht mensen zijn in de afgelopen maanden opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij hennepteelt en witwassen. De politie heeft hennepkwekerijen ontmanteld in De Bilt, Hilversum en Veenendaal. Bovendien werden auto's, boten en een waterscooter in beslag genomen, omdat die zouden zijn gekocht met drugsgeld, aldus de politie donderdag.

De verdachten komen uit Utrecht, Maarssen en Voorthuizen, bij Barneveld. De politie doorzocht huizen in die plaatsen en in De Bilt en Haarlem. De politie wil niets zeggen over de identiteit van de verdachten, omdat het onderzoek nog loopt. Zeven van hen zitten nog vast. De achtste is vrijgelaten maar blijft wel verdachte.

De politie vond begin deze maand een hennepkwekerij van de groep in een gebouw in Hilversum. Binnen stonden ongeveer 2200 planten. In Veenendaal werd een even grote kwekerij gevonden.

8000 euro voor Cobains verlopen creditcard

De Amerikaanse Bob Dylanfanaat A.J. Weberman werd in de jaren zestig uitgelachen omdat hij in Dylans vuilnisbakken zocht naar bewijsmateriaal voor zijn theorieën over de zanger. Vandaag de dag lijkt het verzamelen van wat popsterren achterlaten om andere redenen lucratief. Verlopen creditcards, rijbewijzen en een oude setlist blijken duizenden euro's op te brengen.

Deze week kan er bij het New Yorkse onlineveilingbedrijf Paddle8 onder meer worden geboden op een oude creditcard van Kurt Cobain, die naar verwachting 6000 tot 8000 euro zal opbrengen, en een rijbewijs uit 1944 van de toen 28-jarige Frank Sinatra, dat waarschijnlijk voor een nog hoger bedrag van eigenaar gaat verwisselen.

Nog tientallen andere items gaan er bij de Legendary: Memorabilia from Rock Gods & Pop Stars-veiling onder de hamer. Daarbij een handgeschreven setlist van een U2-concert uit 1983 dat voor zo'n 4000 euro genoteerd staat. Ook voor minder gefortuneerde popliefhebbers zijn er kansen. Een door Elvis Presley gesigneerde foto moet pakweg 1500 euro opleveren. Voor een bod van minder dan 100 euro maak je kans op een gesigneerde elpee van Elton John of The Police.

PS4 blijft tot 2018 beter verkopen

Dit is geen post om de consolehooligans uit hun tent te lokken, maar serieus onderzocht door de mensen van Strategy Analytics. Zij denken dat PlayStation 4 tot in 2018 40% beter zal verkopen dan Xbox One. Dat zou betekenen dat Sony tegen die tijd 23 miljoen consoles meer verkocht heeft. Ook stellen zij dat hardcore gamers de nieuwe hardware sneller aanschaffen en dat Wii-spelers minder happig zijn om over te stappen naar de nieuwe generatie.

tja

Zeven jaar cel voor moord in winkelcentrum Alphen

Een 38-jarige man uit Alphen aan den Rijn moet zeven jaar de cel in omdat hij in juli iemand heeft doodgeschoten op de parkeerplaats van een winkelcentrum in zijn woonplaats. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem donderdag. Het Openbaar Ministerie had negen jaar geëist.

Het slachtoffer was een 46-jarige man, die ook uit Alphen aan den Rijn. Hij zou hebben geroddeld over de verdachte, die problemen had in het drugscircuit. De twee mannen maakten een afspraak om daarover te praten en kregen vervolgens ruzie. Het slachtoffer is van korte afstand geraakt in hart en longen. De verdachte zegt dat hij uit noodweer heeft gehandeld, maar de rechtbank is het daar niet mee eens.

De schietpartij gebeurde aan het einde van de middag 'in een winkelcentrum waar veel winkelend publiek aanwezig was', aldus de rechtbank.

Moeder vermoordt zoon om grote oren

Wat doe je als je bang bent dat je zoon gepest gaat worden? Een 37-jarige vrouw uit Turkije dacht daar de ideale oplossing voor te hebben.

De moeder van het 10-jarige kind vond dat de oren van de knul te groot waren. Omdat ze bang was voor pesterijen besloot ze in eerste instantie haar zoon door een plastisch chirurg te laten opereren. Toen het na de operatie leek alsof de oren nog groter waren geworden, besloot ze haar zoon te vermoorden.

De vrouw wurgde (nog in het ziekenhuis!) haar zoon met haar sjaal. Ze heeft de moord inmiddels bekend. Volgens eigen zeggen probeerde ze haar zoon te beschermen voor een leven vol pijn. 'Hij was erg lelijk en werd al zo gepest'.

Volgens het ziekenhuis was de operatie gewoon geslaagd. Het lijkt er niet op dat de vrouw psychische problemen had.

Joden en moslims houden solidariteitswandeling in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam wordt aanstaande zondag een zogenaamde solidariteitswandeling gehouden door joden en moslims. De deelnemers willen op deze manier een statement maken tegen antisemitisme en moslimhaat. Daarnaast willen ze voorkomen dat mensen tegen elkaar worden opgezet en bang worden gemaakt voor elkaar.

De wandeling begint voor de synagoge bij het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam, vanwaar men naar de Al Kabir-moskee op de Weesperzijde loopt. Op beide plekken worden er bloemen neergelegd.

De vriendschapskring Salaam-Shalom, die joden en moslims met elkaar in contact brengt, organiseert deze wandeling samen met de Al Kabir-moskee en de liberale joodse gemeente. De organisatoren maken duidelijk dat ze zich uitdrukkelijk willen verzetten tegen haat en agressie en pleiten voor vrede, respect liefde en vriendschap.

Het is triest te zien dat gebedshuizen moeten worden beveiligd. Hiermee willen we mensen die zichtbaar geloven een hart onder de riem steken, aldus een woordvoerster. De urgentie hiertoe is volgens haar nog groter na de aanslagen afgelopen weekend in Kopenhagen. Tot nu toe hebben zich honderd mensen aangemeld. Uiteraard zijn ook niet-joden en niet-moslims welkom.

EU verlengt operatie bootvluchtelingen

De Europese Unie verlengt haar operatie tegen bootvluchtelingen in de Middellandse Zee. De Triton-missie gaat zeker tot eind dit jaar duren. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel donderdag bekend.

Triton is bedoeld om de stroom illegale migranten tegen te gaan. Sinds 1 november 2014 patrouilleren schepen en vliegtuigen van EU-landen in het gebied tussen Italië en Noord-Afrika. Aanvankelijk was Triton voor een paar maanden bedoeld. Maar de situatie is niet verbeterd. Critici stellen dat Triton ontoereikend is.

Nederland deed eind 2014 met een patrouilleboot en personeel van de marechaussee mee aan de operatie. Afhankelijk van een nieuw verzoek zal worden bekeken of er opnieuw een bijdrage komt, zo stelde het ministerie van Defensie begin deze maand.

Wet intrekking Nederlanderschap is te vaag

Een wetsvoorstel om het Nederlanderschap af te nemen van mensen die zich in het buitenland hebben aangesloten bij een terroristische organisatie is onduidelijk. De Raad voor de Rechtspraak meldt dat in een advies over het voorstel van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Het voorstel maakt deel uit van een pakket maatregelen van het kabinet om het opkomend jihadisme in Nederland tegen te gaan. Maar de Raad heeft veel vragen over de uitwerking van het plan.

Zo is niet duidelijk hoe het zit met de verschillende procedures in de wet en met de rechtsbescherming van de betrokkene. Ook vraagt de Raad zich af of de voorgenomen wet wel leidt tot het gewenste doel, omdat er nogal wat beperkende omstandigheden zijn.

EU-pantservoertuigen voor waarnemers Oekraïne

De Europese Unie gaat pantservoertuigen en satellieten beschikbaar stellen om toe te zien op het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Maar of de Unie ook manschappen zal leveren voor een eventuele vredesmissie van de Verenigde Naties is nog onduidelijk.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een vredesmissie voorgesteld. Maciej Popowski van de EU-afdeling voor Extern Optreden zegt dat er echter eerst meer moet worden opgehelderd over die eventuele missie voordat de EU troepen toezegt.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa stuurt binnenkort vierhonderd waarnemers naar Oekraïne. De EU en de NAVO hebben er bij de pro-Russische separatisten op aangedrongen de OVSE-waarnemers hun werk te laten doen.

Daling aantal jongeren met alcohol tijdens carnaval

Tijdens carnaval in het Belgische Aalst zijn minder jongeren betrapt op het in eigendom hebben van alcohol dan in voorgaande jaren. Dit heeft de lokale politie van Aalst bevestigd.

De laatste nacht van de carnavalsperiode verliep rustig. Een verklede undercover-eenheid van de politie heeft maar liefst 11 deugnieten betrapt op het bezit van alcohol. In België is de alcoholleeftijd nog altijd 16 jaar (wat voor Nederland trouwens ook beter zou zijn).

In 2010 en 2014 werden gedurende het carnaval respectievelijk 96 en 77 jongeren opgepakt voor illegaal alcoholbezit. Dit jaar waren dat er nog maar 74. Er valt dus wel degelijk een daling te constateren. België bewijst maar weer eens dat een verhoging van de alcoholleeftijd helemaal niet nodig is om drankmisbruik drastisch te verminderen. De controle van de leeftijdsgrens is daarentegen wel belangrijk.

De spoeddiensten in Aalst verzorgden dit jaar 99 personen. In 2010 waren dat er 173 en in 2014 nog 124. Ook deze cijfers zijn dus gedaald. Nederland kan daar nog een puntje aan zuigen.

PL Darts: Voorbeschouwing week 3

Vanavond vormt de stad van de Beatles, Liverpool, het decor van de derde ronde van de Premier League of Darts. Met plaats voor 8.000 man is de Echo Arena is één van de grotere arena’s in de serie, hetgeen garant staat voor een rumoerige avond. Stephen Bunting komt uit de regio en speelt dus een thuiswedstrijd.

Vorige week een overkomelijke nederlaag tegen Van Gerwen, en ook deze week hoeft er niet perse gewonnen te worden. Bunting treft namelijk geen gemakkelijke tegenstander in Phil Taylor. Met zijn nieuwe, even zo lichte darts (12 gram) is Family Guy nog niet de dominerende speler die hij normaal is. Toch zal hij kansen voelen tegen The Power. De enige keer dat ze tegenover elkaar stonden op een groot toernooi won Bunting immers (European Championship, 10-9). Taylor sprak eerder al uit onder de indruk te zijn van Bunting: "Het is een geweldige gast, als hij aan het trainen is, heb je niet in de gaten dat hij in de ruimte aanwezig is. Hij is als een sluipmoordenaar."

Het wordt hoog tijd dat Raymond van Barneveld punten gaat pakken. Nog nooit is de vijfvoudig wereldkampioen begonnen met twee nederlagen. Tegenstander Peter Wright lijkt nu de ideale tegenstander, Snakebite zit namelijk zelf ook niet in zijn beste periode. In vier onderlinge ontmoetingen verloor Van Barneveld nog nooit van de Schot. De laatste twee keer dat Barney op het podium stond in Liverpool vertrok hij met twee punten. Een ding is zeker, na deze week zal de verliezer moeten strijden tegen het degradatiespook.

Michael van Gerwen maakte afgelopen donderdag indruk toen hij Gary Anderson versloeg in de finale van de German Darts Championship. Vanavond staan beide darters weer tegenover elkaar en de Vlijmenaar zal de Schot op dezelfde manier willen verslaan als in Duitsland. "Ik zei tegen Gary dat ik hetzelfde wil doen in Liverpool", aldus Mighty Mike. Vanavond hoopt hij weer een gemiddelde score van 118 te halen. "Zo wil je altijd een wedstrijd spelen, maar het is ontzettend moeilijk. Als het dan lukt, is het briljant." De laatste ontmoeting voor de camera's was de halve finale van het WK. Van Gerwen zal gebrand zijn om zich voor dat verlies te wreken.

Deze week is de Premier League te zien op TV via RTL7 op 19 februari vanaf 24.00 uur na de Europa League.

PL week 3 - Liverpool    
James Wade (ENG) vs Dave Chisnall (ENG)
Peter Wright (SCH) vs Raymond van Barneveld (NED)
Phil Taylor (ENG) vs Stephen Bunting (ENG)
Michael van Gerwen (NED) vs Gary Anderson (SCH)
Adrian Lewis (ENG) vs Kim Huybrechts (BEL)

Achttien jaar voor moord gehandicapte stiefdochter

Geert W. uit Groningen moet achttien jaar de cel in omdat hij zijn verstandelijk gehandicapte stiefdochter heeft gedood. Ook krijgt hij tbs. De rechtbank in Groningen legde hem donderdag die straf op. Het Openbaar Ministerie had veertien jaar cel en tbs tegen de 46-jarige stiefvader geëist.

Het slachtoffer, de 20-jarige Daniëlla van Bergen, werd met een honkbalknuppel doodgeslagen. In de weken ervoor was zij ook ernstig mishandeld.

Tinkebell naar Afghanistan om uitgezette man te helpen zoeken

De Amsterdamse kunstenares Tinkebell vertrekt binnenkort naar Afghanistan om een vrouw te helpen bij de zoektocht naar haar vader. Die werd in januari na achttien jaar door de IND het land uitgezet. De overheid verdacht hem van mensenrechtenschendingen als ambtenaar bij de Afghaanse staatsveiligheidsdienst KhAD, tijdens het communisitische regime in de jaren 80.

Nadat Feda Amiri op het vliegtuig was gezet is er niets meer van hem vernomen. Begin februari reisde zijn 23-jarige dochter Tamana hem achterna, maar haar zoektocht leverde tot dusver niets op. Tinkebell maakt zich ernstig zorgen om het feit dat de dochter daar alleen is. "Dat kan ik niet laten gebeuren. Daarvoor heb ik te veel verantwoordelijkheidsgevoel. Ik heb geprobeerd iemand te vinden die geschikter is om naar Afghanistan te gaan, maar niemand wilde. Daarom ga ik zelf."

Ze stapt volgende week op het vliegtuig met een ervaren cameraman, die al meer dan vijftig keer in Afghanistan is geweest. De kunstenares geeft toe dat de zoektocht ontzettend gevaarlijk is. "Westerlingen worden er aan de lopende band ontvoerd." Om de risico's in te dammen slaapt Tamana momenteel niet in hotels maar in grotten en ruines. Tinkebell wil de dochter, die ziek is en aan epileptische aanvallen lijdt, het liefst direct terugsturen naar Nederland.

Volgens Tinkebell is er nooit individueel onderzoek naar Feda Amiri gedaan. "Als je voor de KhAD hebt gewerkt, ben je automatisch verdacht", zegt ze tegen Het Parool. "Het is vreselijk dat een man die al achttien jaar met zijn gezin in ons land woont en hier altijd heeft gewerkt, zonder pardon op het vliegtuig naar Afghanistan wordt gezet."

De kunstenares, die ooit bekend- en beruchtheid verwierf met bonten tassen van dieren waaronder haar eigen kat, zal verslag doen van de tocht op de website ikzoekmijnvader.nl en via haar column in Trouw.

'Parma heeft geen geld voor duel met Udinese'

De Italiaanse voetbalclub FC Parma heeft mogelijk de laatste wedstrijd al gespeeld. De noodlijdende club heeft volgens Italiaanse media geen geld meer om het thuisduel met Udinese van zondag te kunnen organiseren en de beveiliging te kunnen betalen. Parma zou de bond al hebben geïnformeerd over de precaire situatie.

De openbaar aanklager vroeg dinsdag al het faillissement aan van de hekkensluiter van de Serie A. Parma heeft al maanden geen salaris betaald aan spelers en medewerkers en heeft bovendien een belastingschuld. De nieuwe voorzitter Giampietro Manenti heeft nog tot maandag de tijd om de openstaande schulden, naar verluidt vele miljoenen, te betalen. Op 19 maart beslist de rechter over de toekomst van de kampioen van 1997.

Bengtsson paar weken eruit met knieblessure

De Zweed Rasmus Bengtsson kan de komende weken niet in actie komen voor FC Twente wegens een knieblessure. Afgelopen week ontbrak de 28-jarige verdediger al op de training. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij een blessure heeft aan de binnenband van zijn rechterknie.

FC Twente speelt zondag thuis tegen Vitesse en neemt het in eigen huis een week later op tegen NAC. Bengtsson speelde tot dusver zeventien competitieduels en scoorde daarin één keer.

De ploeg van trainer Alfred Schreuder staat met 34 punten uit 23 wedstrijden op de achtste plaats in de eredivisie. In de KNVB-beker kan de club de finale bereiken als het begin april thuis wint van PEC Zwolle.

Wielrenster Gunnewijk bezig aan laatste seizoen

Wielrenster Loes Gunnewijk zet na dit jaar een punt achter haar profloopbaan. De 34-jarige geboren Achterhoekse, in het verleden Nederlands kampioene op de weg en op de tijdrit, wil afscheid nemen nu ze nog met de internationale top mee kan. "Ik wil er graag uit met een mooi jaar en voor mijzelf ben ik er nu uit dat dat dit jaar gaat zijn."

Gunnewijk rijdt voor het vierde jaar bij het Australische Orica-AIS. Ze hoopt eind dit jaar met die ploeg mee te doen aan de WK ploegentijdrit. Mogelijk is dat haar laatste koers. "Al hoop ik een plaats in de selectie voor de wegwedstrijd af te dwingen", aldus Gunnewijk, die zich in haar laatste profjaar nog hoopt te laten zien in de voorjaarsklassiekers.

Vroege opnames Jimi Hendrix binnenkort uitgebracht

Opnamen van de beroemde gitarist Jimi Hendrix (1942-1970) uit de tijd dat hij nog niet bekend was, worden in maart uitgebracht. Dit heeft de instelling die de erfenis van de muzikant beheert, Experience Hendrix, bekendgemaakt.

Het Britse dagblad The Guardian meldde donderdag dat Experience Hendrix na een heel lange juridische strijd de rechten heeft verworven om muziek van de band Curtis Knights and the Squiers opnieuw uit te geven.

Het gaat om de opnamen voor You Can't Use My Name waar Hendrix dan nog als relatief onbekende muzikant midden jaren zestig op meespeelt.

"We zijn verrukt dat we in de positie verkeren dat we deze zeldzame, historische opnames kunnen aanbieden", aldus Janie Hendrix, zus van de gitarist en baas bij Experience Hendrix. De opnames zijn volgens haar 'een belangrijk onderdeel van Jimi's muzikale bestaan'.

Duitsland wijst Grieks verzoek af

Duitsland wijst de aanvraag van Griekenland voor een verlenging van het internationale steunprogramma af. Dat zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën donderdag.

"De brief uit Athene biedt geen gedegen en substantiële oplossing", aldus de zegsman. "Het komt niet overeen met de afgesproken criteria in de eurogroep", voegde hij toe.

Eerder liet een woordvoerder van de Europese Commissie in Brussel nog weten dat het verzoek het pad kan effenen voor een redelijk compromis.

Duitsland wijst Grieks verzoek af
Duitsland wijst Grieks verzoek af (Foto: ANP)

Omvang hypotheekfondsen toegenomen

De omvang van hypotheekfondsen is in het vierde kwartaal met 13 procent toegenomen tot 6,7 miljard euro. Het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen is mede hierdoor met 4,3 miljard gestegen tot 748 miljard euro. De toename was ook het gevolg van behaalde koerswinsten. Dit meldde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

Hypotheekfondsen zijn fondsen die investeren in hypotheken. Veelal zijn dit indirecte beleggingen van pensioenfondsen. Via deze beleggingsfondsen verstrekken pensioenfondsen woninghypotheken, bijvoorbeeld door samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere marktpartijen.

In geheel 2014 namen de verstrekte woninghypotheken op de balans van deze hypotheekfondsen met 3 miljard euro toe (plus 81 procent). Daarmee is het aandeel van deze fondsen in de totale uitstaande woninghypotheken in Nederland met 1 procent nog bescheiden, maar in een jaar tijd wel bijna verdubbeld.

Lagere winst voor ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft over 2014 bijna een derde minder winst geboekt dan in 2013, vanwege gedaalde rente-inkomsten en hogere kosten. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

Het nettoresultaat bedroeg 989 miljoen euro, tegen ruim 1,4 miljard euro een jaar eerder. Er kwam bijvoorbeeld minder geld binnen uit de staatsleningen die de ECB in het verleden opkocht, omdat steeds meer obligaties werden afgelost. Zo zakten de rente-inkomsten uit Griekse staatsleningen naar 298 miljoen euro, van 437 miljoen euro een jaar eerder.

Ook ontving de centrale bank minder rente uit nieuwe bankbiljetten die in omloop werden gebracht bij de banken. Verder moest de ECB geld uittrekken voor de oprichting van de Europese toezichthouder op de bankensector. Het personeelsbestand steeg daardoor van bijna 1800 naar bijna 2600. De personeelskosten van de ECB namen met een kwart toe tot 301 miljoen euro.

Brussel ziet stap Grieken als positief

De Europese Commissie in Brussel is positief over de stap van Griekenland om een verlenging aan te vragen van het internationale steunprogramma voor het euroland. Het verzoek effent het pad voor een redelijk compromis, aldus een woordvoerder donderdag.

De zegsman benadrukte dat de nieuwe Griekse regering een verlenging van het huidige hulpprogramma wil, dat op 28 februari afloopt. Maar hij wilde niet ingaan op de inhoud van het verzoek.

Politie maakt stiekem wapens voor liquidatiepoging onklaar

De Amsterdamse politie heeft vooraf automatische wapens onklaar gemaakt die in een auto lagen waarmee vier later aangehouden criminelen vermoedelijk een liquidatie hadden willen plegen. Dat vertelde Hanneke Ekelmans, hoofd operaties van de politie in Amsterdam donderdag.

Een arrestatieteam hield zondagochtend 1 februari de vier zwaarbewapende criminelen aan in de Knokkestraat in Amsterdam Nieuw-West. De vier, in de leeftijd van 20 en 21 jaar, reden toen ze werden onderschept in twee auto's vermoedelijk naar hun doelwit.

Politie en justitie besloten eerder de wapens onklaar te maken om zo te kunnen wachten totdat de verdachten naar de snelle auto kwamen, waarin de zware wapens lagen. Dit om de verdachten in beeld te krijgen en te kunnen arresteren.

Poolse boeren eisen compensatie

Honderden boeren in Polen houden donderdag een protestmars in Warschau om schadevergoedingen te eisen voor gewassen die verloren zijn gegaan aan wilde zwijnen en de teruggelopen winsten door het Russische embargo tegen sommige Poolse vlees- en zuivelproducten.

De boeren liepen van het parlementsgebouw naar het kantoor van premier Ewa Kopacz. Daar willen ze, zonder toestemming, een tentenkamp neerzetten om hun eis voor onderhandelingen kracht bij te zetten. Daarnaast eisen zij het vertrek van landbouwminister Marek Sawicki.

Scholieren gratis naar voorstelling ANNE

Duizenden scholieren uit heel Nederland kunnen de komende tijd kosteloos naar ANNE, een theatervoorstelling over het leven van Anne Frank die momenteel te zien is in Amsterdam. Het Joods Historisch Museum heeft voor de voorstelling een lespakket ontwikkeld over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

'Project ANNE' werd donderdag gelanceerd in Theater Amsterdam, dat speciaal gebouwd is voor de theatervoorstelling. Dat gebeurde in het bijzijn van scholieren, geschiedenisleraren en minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur. "Ik wil dat iedereen het verhaal van Anne kent en het nooit meer vergeet", zei de minister. "Dit onderwijsproject kan helpen om na te denken over hoe we vandaag met elkaar omgaan."

Het project is opgezet door de Stichting Educatief Programma ANNE, die zich inzet om het besef van de oorlog en de Holocaust bij schoolkinderen van twaalf tot en met achttien jaar te vergroten. "Juist het eigentijdse theaterstuk ANNE is in staat om het belang van het verhaal van Anne Frank aan een nieuwe generatie door te geven", zegt de stichting. Er zijn lespakketten voor leerlingen voor basisscholen en het voortgezet onderwijs.

'Weer veel animo voor AutoRAI'

De AutoRAI heeft twee maanden voor de officiële opening al 20.000 toegangskaarten verkocht, een plus van 220 procent vergeleken met vier jaar geleden toen het evenement voor het laatst werd gehouden. Dat heeft de beursorganisatie donderdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van BNR.

"We merken dat er veel animo is voor het evenement, veel mensen kijken er naar uit. Het aanbod is dit jaar dan ook heel breed. Onder de grote merken doet alleen Fiat niet mee", zegt een woordvoerder. In 2013 ging de AutoRAI niet door omdat er te weinig belangstelling was van importeurs.

De organisatie denkt dit jaar meer bezoekers te trekken vergeleken met de laatste autobeurs in 2011. Toen kwamen er 270.000 autoliefhebbers op de tentoonstelling af.

Premier Mark Rutte opent de autobeurs op 16 april. De AutoRAI is voor het publiek open van vrijdag 17 april tot en met zondag 26 april.

Foo Fighters moet optreden afzeggen na ongeluk

De Amerikaanse band Foo Fighters heeft een optreden in Nieuw-Zeeland moeten afzeggen na een ongeluk waarbij een roadie gewond raakte en apparatuur ernstig beschadigd werd. Het ging om een liefdadigheidsshow waarbij geld zou worden ingezameld voor de New Zealand Music Foundation, schrijft het Amerikaanse muziekblad Billboard.

Het optreden zou vrijdag plaatsvinden in de Town Hall van Auckland. Er wordt vervangende apparatuur ingevlogen vanuit Los Angeles, zodat het concert van zaterdag in het Mt. Smart Stadium wel door kan gaan.

Woensdagavond werd ook bekend dat Foo Fighters als headliner optreedt op het Britse Glastonbury Festival in juni.

D66 wil betere ziekteverzekering zzp'ers

D66 wil dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering toegankelijker wordt voor zzp'ers. Slechts 36 procent van hen verzekert zich tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Meestal gebeurt dat dan bij een private verzekeraar. Veel zzp'ers weten niet dat ze ook bij uitkeringsinstantie UWV terechtkunnen, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Verzekeren via het UWV kan volgens hem gunstiger zijn.

Van Weyenberg wil dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken drempels wegneemt en betere voorlichting geeft. Volgens Van Weyenberg zijn er nu te veel regeltjes voor zzp'ers die zich bij het UWV willen verzekeren. Het Kamerlid heeft donderdag schriftelijke vragen gesteld aan Asscher.

Aftocht uit Debaltseve lijkt bijna voltooid

Meer dan negentig procent van de eenheden van het Oekraïense leger in Debaltseve heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de stad. Dat heeft een woordvoerder van de krijgsmacht donderdag gezegd. Wanneer de volledige terugtrekking voltooid is, is nog onduidelijk.

Woensdag werd een begin gemaakt met de aftocht uit Debaltseve, de strategisch gelegen stad tussen Donetsk en Loehansk die inmiddels in handen lijkt van de pro-Russische separatisten. De meeste rebellen in de stad lijken kozakken te zijn, aldus verslaggevers van persbureau AP. De strijd om de stad ging deze week ondanks het in werking treden van een staakt-het-vuren afgelopen weekeinde onverminderd door.

De kozakken waren donderdag in opperbeste stemming. Ze lachten, knuffelden elkaar en poseerden voor foto's. Helemaal veilig is de stad echter nog niet. Een auto van de kozakken reed op een landmijn. Een van de rebellen kwam om het leven.

De woordvoerder van het Oekraïense leger zei dat de rebellen ondertussen ook een dorp aan de rand van de havenstad Marioepol onder vuur hebben genomen.

Queensland zet zich schrap voor Marcia

Queensland (Australië) maakt zich op voor de zware orkaan Marcia. Naar verwachting zal Marcia vrijdagmorgen (lokale Australische tijd) aan land gaan bij het gehucht St.Lawrence. Meteorologen verwachten dat de orkaan dan mogelijk is uitgegroeid tot een zeer zware categorie 5 orkaan en men verwacht dat de storm aan land gaat met windsnelheden van 200km/u of hoger. De zeer kleine, maar destructieve kern van de orkaan met een breedte van 100 km, kan windstoten gaan halen van 260 tot 300 km/u. 

De omgeving van St.Lawrence is vrij dunbevolkt maar hulpdiensten hebben de bewoners aangeraden ondergronds te schuilen als ze niet op tijd konden evacueren. De bewoners hebben hier grotendeels gehoor aangegeven en hebben massaal voorraden ingeslagen en proberen hun huizen ook met zandzakken te beveiligen uit angst voor het wassende water. Een bewoonster uit St. Lawrence vertelde aan een Australische nieuwszender dat ze dit de laatste 25 jaar niet meer heeft mee gemaakt

Overstromingen worden niet uitgesloten langs de gehele kust van Queensland aangezien Marcia een stormvloed met zich mee zal brengen. Daarnaast zal er veel regen gaan vallen. Op sommige plaatsen wordt in 24 uur ongeveer 300 milimeter neerslag verwacht. Ook de miljoenenstad Brisbane maakt zich op voor de storm al zullen de gevolgen daar niet zo groot zijn als langs de kust. 

Overigens wordt ook een ander deel van Australie op dit moment getroffen door een orkaan. In het noorden van het land zijn honderden mensen geëvacueerd van diverse eilandjes voor de kust vanwege de naderende orkaan Lam. Deze orkaan van 3e categorie haalt windsnelheden van 150km/u en zal in de loop van vandaag de kustlijn van het Noordelijk Territorium bereiken. Daar verwacht men voorlopig niet al te veel grote problemen. Darwin ligt niet op het pad van de orkaan. 

Voortvluchtige Brit aangehouden in Amsterdam

Een 40-jarige voortvluchtige Brit is maandag 9 februari in de kraag gegrepen in Amsterdam. De man bleek te beschikken over een vals Iers paspoort en werd door autoriteiten in zowel Spanje als Groot-Brittannië gezocht in verband met drugshandel. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De man viel op tijdens een reguliere surveillance op het George Gershwinplein aan de Zuidas in Amsterdam. Hij stond met twee andere mannen te praten en deed toen de agenten naderden alsof zij niets met elkaar te maken hadden. De man toonde een Iers paspoort dat vragen opriep. Daarop werd hij meegenomen naar het bureau voor verhoor, waar hij weigerde antwoord te geven op vragen.

Na een vingerafdruk-check bleek bij in Groot-Brittannië te worden gezocht in verband met handel in harddrugs. Spanje was naar de man op zoek omdat hij daar wordt verdacht van onder meer grootschalige cannabishandel. Ook stond hij op een internationale lijst van voortvluchtige Britten.

De man wordt in Nederland voorgeleid aan een officier van justitie.

Van der Werff na dit seizoen naar Vitesse

Maikel van der Werff verruilt na dit seizoen PEC Zwolle voor Vitesse. De 25-jarige centrumverdediger vertrekt transfervrij bij de bekerwinnaar, waar hij zijn aflopende contract niet wil verlengen. Van der Werff tekent in Arnhem een contract voor vier seizoenen.

De verdediger doorstond woensdag al de medische keuring. Van der Werff begon zijn loopbaan bij FC Volendam, waarna hij naar PEC vertrok. Technisch directeur Mo Allach van Vitesse is tevreden dat de club Van der Werff heeft weten te strikken. "Met het oog op de toekomst is hij een welkome versterking voor de selectie. Wij hebben hem de afgelopen maanden intensief gevolgd en zijn onder de indruk geraakt van zijn ontwikkeling en mogelijkheden", zei hij donderdag.

440.000 kijkers voor So You Think You Can Dance

De eerste aflevering van het zevende seizoen van So You Think You Can Dance is woensdag door 440.000 mensen bekeken, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De talentenshow werd eerder altijd op zondag uitgezonden.

Andere veranderingen bij het programma zijn dat Eline De Munck het nu samen met Dennis Weening presenteert en jurylid Euvgenia Parakhina werd vervangen door de Vlaamse choreografe Min Hee Bervoets.

So You Think You Can Dance valt net buiten de Top 25 van best bekeken programma's van woensdag. Bovenaan staat het Achtuurjournaal met ruim 2,2 miljoen kijkers, gevolgd door Goede Tijden, Slechte Tijden (1.829.000 kijkers) en De Wereld Draait Door (1.762.000 kijkers).

Pim Fortuyn Prijs in het leven geroepen

Er komt een jaarlijkse Pim Fortuyn Prijs die rond de sterfdag van Pim Fortuyn, 6 mei, wordt uitgereikt. Dat zeggen zijn broer Marten Fortuyn en voormalig LPF-Kamerlid Joost Eerdmans.

De winnaar kan een opiniemaker, politicus of bestuurder zijn, legt Eerdmans uit. Die moet dan verwant zijn met het gedachtegoed van Pim Fortuyn en die uitdragen in woord en geschrift.

"Een kandidaat moet opvallen door helder taalgebruik", zegt Eerdmans. "Ook moet diegene komen met verfrissende oplossingen voor vraagstukken en taboes doorbreken. We zoeken nieuwkomers, opkomende talenten."

In de jury zitten Marten Fortuyn, Joost Eerdmans, Rita Verdonk en Rob Hoogland.

Bezetters Bungehuis voor de rechter

Harde toezeggingen, dat willen de actievoerders die het Bungehuis bezetten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Maar de universiteit wil zich niet laten chanteren en schakelt de rechter in. Donderdagmiddag dient het kort geding waarin de UvA eist dat de bezetters vertrekken en het pand 'bezemschoon' achterlaten, met een dwangsom van een ton per dag dat de studenten er geen gehoor aan geven.

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Het bestuur heeft de bezetters afgelopen weekend een ander pand aangeboden, maar daar wilden ze niet heen. Een ultimatum om het pand te verlaten verstreek dinsdag, maar de studenten bleven zitten, waarop de UvA een kort geding aanspande.

Volgens de UvA kunnen door de bezetting medewerkers, studenten en onderzoekers van de UvA het Bungehuis niet op een veilige en verantwoorde manier gebruiken. Ook de brandveiligheid is in het geding doordat 'alle (nood)uitgangen zijn gebarricadeerd'.

Eddie Murphy weigerde Bill Cosby na te doen

Eddie Murphy heeft geweigerd Bill Cosby na te doen voor Saturday Night Live. Dat heeft komiek Norm MacDonald woensdagavond onthuld via Twitter, waar hij zijn volgers een uitgebreid kijkje achter de schermen gaf.

Murphy keerde onlangs terug bij het programma voor een speciale uitzending ter gelegenheid van de veertigste verjaardag. Hij deed mee aan enkele sketches, maar grappen over Cosby vond hij te ver gaan. "Hij wist dat er keihard om gelachen zou worden, maar Eddie besloot dat het gelach het niet waard was. Hij zal een man die al op de grond ligt geen trap na geven."

In zijn plaats speelde Kenan Thompson de 70-jarige Cosby, die door tientallen vrouwen wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

Murphy was begin jaren tachtig deel van de vaste cast van SNL, maar stopte er in 1984 mee toen hij succes kreeg in Hollywood. Hij keerde nog niet eerder terug als gast in het programma.

'Nederland negeerde mensenrechten Groningers'

Het is tijd dat de overheid erkent welke mensenrechten in het geding zijn bij de problemen rond de gaswinning in Groningen. Dit stelt het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daaruit blijkt volgens het College 'overduidelijk dat niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van de inwoners in Groningen'.

De staat is verplicht de burger effectief te beschermen in zijn recht op fysieke en psychische gezondheid, zijn recht op veiligheid en de bescherming van zijn woning. Daarnaast spelen ook het mensenrecht op adequate huisvesting en leefomstandigheden, bewoonbaarheid van huisvesting en het recht op gezondheid een rol. De overheid is primair verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat deze mensenrechten in Nederland gewaarborgd zijn, zo roept het College in herinnering.

Het College is een onafhankelijke toezichthouder op mensenrechten in Nederland die bij wet ingesteld.

Air France-KLM laat winstdoelstelling los

Air France-KLM laat zijn winstdoelstelling voor de komende jaren los. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep dacht de brutowinst in de jaren tot en met 2017 met acht tot tien procent per jaar te kunnen opvoeren. Dat is onder de huidige marktomstandigheden echter te ambitieus, meldde het bedrijf donderdag.

In plaats van op winstgroei zet Air France-KLM nu sterker in op bezuinigingen. De vliegkosten moeten de komende jaren met gemiddeld anderhalf procent per jaar omlaag. In september werd nog uitgegaan van een besparingsdoel tussen de een en anderhalf procent. Een concreet besparingsbedrag werd niet genoemd.

Te vaak verboden middelen in gewassen

Akkerbouwers en siertelers gebruiken te vaak verboden middelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeert na onderzoek dat de regels rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beter moeten worden nageleefd, omdat er anders risico's zijn voor mens, dier en milieu.

Uit een steekproef onder driehonderd akkerbouwbedrijven is gebleken dat de bedrijven onbewust of door onzorgvuldigheid te vaak middelen gebruiken die niet toegelaten zijn. Het goed reinigen van de spuitapparatuur gaat bij deze telers nog vaak mis. Bij tien procent van de bedrijven was sprake van verwijtbaar handelen. Deze bedrijven hebben een boete gekregen.

Van de honderd onderzochte siertelers is twaalf procent in de fout gaan.

De NVWA gaat dit jaar extra inspecties uitvoeren, vooral bij die sectoren die structureel de regels overtreden. Mensen die dat herhaaldelijk doen, worden strenger bestraft.

Cel en beroepsverbod voor fraudeur Sjaak J.

De 51-jarige beroepsfraudeur Sjaak J. uit het Duitse Goch, is donderdag veroordeeld tot drie jaar cel en vijf jaar beroepsverbod wegens faillissementsfraude. Hij mag geen bestuurder meer zijn van vennootschappen.

Volgens de rechtbank in Arnhem maakte J. er tussen 2010 en 2013 zijn beroep van om bedrijven op te kopen, daar zoveel mogelijk geld en goederen uit te wringen en ze dan failliet te laten gaan. Schuldeisers konden naar miljoenen euro's fluiten. In de genoemde periode was J. direct of indirect directeur van 38 bv's.

J. waste ook grote geldbedragen wit voor een groep Turken, bekende hij. Eerder kreeg hij al eens vier jaar cel en recent nog tien maanden wegens fraude.

De rechtbank vindt ook bewezen dat J. leiding gaf aan een criminele fraude- en witwasorganisatie. Naast hem stonden ook zijn bedrijf en nog negen verdachten terecht. Het bedrijf kreeg dertigduizend euro boete. De meeste andere verdachten kregen werkstraffen van 120, 200 of 240 uur, al of niet naast voorwaardelijke celstraffen van twee of drie maanden.

De 36-jarige verdachte Deniz Ö. uit Tonisvorst wordt gezien als de schakel tussen de groep Duitse Turken en J. Hij kreeg zestien maanden cel voor het laten witwassen van grote geldsommen uit het buitenland. Een vrouw die administratief werk deed voor J. werd vrijgesproken.

Behalve het beroepsverbod en de celstraf oordeelde de rechtbank ook dat het vonnis openbaar moet worden gemaakt.

Wethouder Arcen: er moet iets gespeeld hebben

Oud-wethouder Will Verberk vindt het nog steeds vreemd dat het plan voor een bioscoop in Velden nooit is gerealiseerd, maar hij heeft geen bewijs dat het plan is gedwarsboomd door de in opspraak geraakte VVD-politicus Mark Verheijen. "Er moet iets gespeeld hebben, maar ik weet niet wat", zegt CDA'er Verberk donderdag in een reactie op de aangifte van ondernemer Wout Heijmans tegen Verheijen wegens corruptie.

Ondernemer Wout Heijmans zegt dat VVD'er Verheijen als wethouder van Venlo het dossier over het bioscoopplan destijds heeft opgehaald bij wethouder Verberk in Arcen en Velden. De gemeente Arcen en Velden kon zo niet meer beslissen en werd buitenspel gezet. Verheijen was omgekocht door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol die in Venlo een bioscoop wilde bouwen, suggereert de ondernemer in zijn aangifte.

Weer overleg over imamgala Rijswijk

Opnieuw is er overleg over de komst van het benefietgala in Rijswijk op 8 maart. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat gemeente, politie en justitie donderdag met elkaar in gesprek zijn. Hij weet niet of er een besluit komt. Maandag had de zogeheten driehoek daarover ook al een gesprek met het bestuur van de stichting Rohamaa. De stichting is een van de organisatoren van het gala.

Maandag ontstond er ophef over het gala, waar ook drie omstreden buitenlandse imams zouden komen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de visa van het drietal ingetrokken. Rohamaa reageerde 'verbijsterd' op dat besluit.

Veel verkeershinder in spits op A4 en A44

Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag stonden donderdagmorgen in beide richtingen kilometerslange files. Tussen Zoeterwoude-Dorp en Leidschendam richting Den Haag werden twee rijstroken afgesloten na een ongeluk met meerdere auto's. De file begon al bij Roelofarendsveen. Ook richting Amsterdam was het dringen geblazen na twee ongelukken.

Door de file op de A4 liep het ook vast op de A44 richting Den Haag. Het verkeer stond vast vanaf Oegstgeest. Dat meldden de ANWB en de VID.

Automobilisten vanuit Amsterdam die richting Den Haag wilden, kregen het advies om te rijden over Utrecht via de A9, A2 en A12.

Omzet Nestle onder druk

Nestle, 's-werelds grootste voedingsmiddelenconcern, zag zijn omzetgroei vorig jaar flink vertragen onder meer als gevolg van een veranderende vraag vanuit China. De omzet van het Zwitserse concern steeg 4,5 procent, exclusief desinvesteringen en valuta-effecten, meldde de in Zwitserland gevestigde maker van Nespresso en Maggi-bouillonblokjes donderdag.

De omzetgroei was de laagste sinds 2009 en in lijn met een gemiddelde schatting van analisten. Het is het tweede jaar op rij dat Nestle een omzetgroei beneden zijn langetermijndoelstelling meldt. De wereldwijde voedingsmiddelenindustrie kampt al langer met een vertraging in de opkomende markten en prijsconcurrentie in Europa.

Vrouw overleden na geweld in woning

Een 59-jarige vrouw is woensdagavond in haar woning in Heemstede overleden. Dat was vermoedelijk als gevolg van geweld, aldus de politie donderdagochtend. Een 34-jarige verdachte is nog in de nacht aangehouden.

De politie kreeg tegen 23.30 uur een melding dat in de woning geschreeuw werd gehoord. Toen de politie kwam, lag de bewoonster op de grond. Er werd geprobeerd haar te reanimeren, maar zij overleed ter plaatse. De zaak wordt verder door de recherche onderzocht.

'Geen verdere samensmelting Air France-KLM'

Samenvoeging van kantoorfuncties bij Air France-KLM levert niet de kostenbesparingen op waarmee de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep de concurrentieslag gaat winnen. Dat zei topman Pieter Elbers van KLM donderdag.

"We moeten ons focussen op grote besparingen", zei Elbers. "Door de dagelijkse operatie slimmer en handiger aan te pakken valt veel meer winst te behalen dan door links en rechts te besparen op bijvoorbeeld het aantal juristen op het hoofdkantoor."

Ongeval carnavalsoptocht door fout bestuurder

Een fout van een automobilist is waarschijnlijk de oorzaak van het ongeval zaterdag tijdens de carnavalsoptocht in Ter Apel, waarbij een 33-jarige vrouw om het leven kwam. De 81-jarige man raakte de controle over de auto kwijt, waarna hij het publiek inreed en tegen een praalwagen tot stilstand kwam. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Vijf mensen raakten gewond, onder wie de ouders van de overleden vrouw, de autobestuurder en diens vrouw, die ook in de auto zat.

Na het ongeval raakte de bestuurder onwel en is hij voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie maakt proces-verbaal op en stuurt dit naar het Openbaar Ministerie. De politie ging er eerder vanuit dat het ongeluk was ontstaan doordat de man onwel was geworden.

Scheenbeen Huntelaar zwaar gekneusd

Klaas-Jan Huntelaar heeft een ernstige kneuzing aan het scheenbeen opgelopen in het Champions Leagueduel tegen Real Madrid. Dat heeft Schalke 04 woensdagavond via Twitter laten weten. Donderdag moet meer duidelijk worden over de precieze ernst van de kwetsuur.

Huntelaar raakte na een half uur tijdens een duel met tegenstander Raphaël Varane geblesseerd aan zijn rechterscheenbeen. De spits probeerde het nog even maar moest zich al snel laten vervangen. De medische staf van Schalke 04 vreesde even dat Huntelaar zijn been had gebroken, maar na een bezoek aan het ziekenhuis was bij het laatste fluitsignaal weer in het stadion.

Het is nog onduidelijk hoe lang Huntelaar uit de roulatie is. Later deze week meer duidelijkheid over komen.

Nikkei op hoogste niveau in vijftien jaar

De effectenbeurs in Tokyo is donderdag op het hoogste niveau sinds mei 2000 gesloten. Een sterker dan verwachte groei van de Japanse export bood steun aan de handel. Ook zorgde het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten voor een langere tijd laag zal blijven voor optimisme. De Nikkei eindigde 0,4 procent hoger op 18.264,79 punten.

Sony steeg 1,7 procent tot het hoogste koersniveau sinds april 2010. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuwe strategische plan van het Japanse elektronicaconcern, waarbij de winst in de komende jaren flink wordt opgevoerd.

Elders in het Verre Oosten waren de meeste beurzen donderdag gesloten vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar. In China, Hongkong, Zuid-Korea, Taiwan, Singapore, Maleisië en Indonesië bleven de financiële markten dicht. In Sydney was de beurs wel open en zakte de All Ordinaries 0,2 procent.

Bewoners geëvacueerd na plofkraak Kerkrade

Na een plofkraak bij een bank in Kerkrade heeft donderdagochtend brand gewoed. Bewoners van een appartementencomplex boven de bank zijn geëvacueerd en voorlopig ondergebracht in een horecagelegenheid. Om hoeveel personen het gaat, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen.

De Explosieven Opruimingsdienst van het ministerie van Defensie onderzoekt het pand op achtergebleven explosieven. Over een eventuele buit was donderdagochtend nog geen duidelijkheid.

Iggy Azalea stopt met social media

Iggy Azalea stopt voorlopig met social media. "Ik wil gelukkig zijn en het is te negatief en vermoeiend", gaf de rapster als verklaring op Twitter.

Iggy vertelde in een serie tweets dat ze na een fijne strandvakantie onaangenaam verrast werd door paparazzi-foto's met negatief commentaar die ze op internet tegenkwam. "Net teruggekomen van een geweldige vakantie, ging online en zag dat het blijkbaar schokkend en ongehoord is dat een vrouw cellulitis heeft", schrijft ze. Ze klaagt vervolgens over de 'haat en kleinzieligheid' die ze op internet ziet en haar kwaad maakt.

"Ik wil het mijn fans niet aandoen dat ik naar ga doen door de manier waarop ik behandeld word", aldus Iggy, die vervolgens meldt dat ze zich de komende tijd minder op social media zal vertonen. "Mijn management gaat vanaf vandaag mijn accounts beheren." Dus wees gerust, ze wil dan wel geen gebruik meer maken van Twitter, het is nog wel goed genoeg om reclame op te maken.

Ze besluit haar tweets met: "Internet is de lelijkste afspiegeling van de mensheid die er is."

Alliander boekt meer winst bij minder omzet

Het netwerkbedrijf Alliander, dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 323 miljoen euro vergeleken met 288 miljoen in 2013. Zonder bijzondere posten daalde het resultaat van 288 miljoen euro naar 239 miljoen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het bedrijf.

De bijzondere posten betroffen de verkoop van een belang van 25,4 procent in KEMA aan DNV GL Group, met een boekwinst van 45 miljoen euro en de vrijval van een voorziening van zestig miljoen euro. De omzet daalde van 1,74 miljard euro in 2013 naar 1,69 miljard in 2014, voornamelijk als gevolg van de lagere gereguleerde tarieven. Alliander zag zijn kosten licht stijgen van 1,38 miljard euro naar 1,4 miljard euro.

Aanklacht tegen Thaise ex-premier om rijstprogramma

Justitie in Thailand heeft een aanklacht wegens nalatigheid ingediend tegen voormalig premier Yingluck Shinawatra. Yingluck heeft verzuimd in te grijpen in een programma voor rijstsubsidies dat de staat miljarden kostte, zeggen de aanklagers.

Yingluck werd vorig jaar door de rechter uit het ambt gezet en mag vijf jaar lang geen politieke functie vervullen. De nieuwe aanklacht lijkt een poging de politieke machine van Yinglucks broer, voormalig premier Thaksin Shinawatra, een klap toe te dienen, om te voorkomen dat zijn bondgenoten terugkeren aan de macht. Thaksin werd in 2006 zelf na een coup uit de macht gezet.

Het hooggerechtshof beslist 19 maart of het de zaak tegen Yingluck aanvaardt en of het tot een proces komt.

Het rijstprogramma was het vlaggenschip van het beleidsplan waarmee Yinglucks partij in 2011 de verkiezingen won. Boeren kregen onder dit programma vijftig procent meer voor hun rijst dan wat ze op de wereldmarkt zouden hebben ontvangen. De lucratieve subsidies verzekerden Yingluck van de steun van de boeren, maar leidden tot een Thaise rijstberg en kostten de staat zo'n vier miljard euro. Yingluck wordt aangewreven dat zij niets gedaan heeft om de grootschalige verliezen een halt toe te roepen.

Armstrong geeft aanrijding toe

Lance Armstrong heeft toegegeven dat hij eind vorig jaar tegen twee geparkeerde auto's is gebotst na een avondje stappen. De 43-jarige dopingzondaar heeft tegenover de autoriteiten bekend roekeloos te hebben gereden en heeft een boete van een dikke tweehonderd euro betaald.

Het incident in skioord Aspen deed begin deze maand veel stof opwaaien omdat Anna Hansen, de vriendin van de gevallen wielerheld, de schuld op zich had genomen. Zij verklaarde aanvankelijk dat zij en niet Armstrong achter het stuur zat. Later gaf ze toe dat ze dat had gedaan om negatieve publiciteit te voorkomen.

Eerder deze week kreeg Armstrong ook al te horen dat hij tien miljoen dollar, zo'n acht miljoen euro, moet terugbetalen aan sportverzekeringsmaatschappij SCA. Dat bedrijf keerde hem in 2006 7,5 miljoen dollar uit voor enkele zeges in de Tour. Na zijn dopingbekentenis werden Armstrong zijn zeven zeges afgenomen.

Waylon doet mee aan Holland Zingt Hazes

Waylon is toegevoegd aan de line-up van Holland Zingt Hazes. Dat heeft producent Stage Entertainment bekendgemaakt. De zanger doet voor het eerst mee aan de reeks concerten rond André Hazes in de Amsterdamse Ziggo Dome.

"Hij is een cultfiguur en ik vind het een eer en uitdaging om de zo geliefde songs te mogen vertolken", zegt Waylon. Andere artiesten die meedoen aan Holland Zingt Hazes zijn Danny de Munk, Xander de Buisonjé, Peter Beense, Jeroen van der Boom, Martijn Fischer, Ruth Jacott en Anita Meyer. Ook Roxeanne en André Hazes Jr. doen weer mee.

Holland Zingt Hazes vindt plaats van 26 tot en met 28 maart. De meezingconcerten werden in juni 2013 voor het eerst gehouden.

FOK!weblog zoekt jou!

Het is de vaste bezoekers van de FOK!weblog vast niet ontgaan, maar de weblog is aardig opgepimpt. Dit kan alleen nog veel en veel aardiger, maar daar hebben we JOU voor nodig.

We zijn op zoek naar nieuwe enthousiaste webloggers die ons mee willen helpen om de weblog dagelijks te vullen met hilarische, interessante en indrukwekkende stukjes. Denk bijvoorbeeld aan opiniestukken, columns, spelletjes, leuke filmpjes, het slaapmutsje en de 1001 andere dingen die je ook zelf mag verzinnen.

FOK!weblog zoekt bloggers!

Heb je interesse en wil je solliciteren? 
Stuur je sollicitatiemail dan naar weblog@fok.nl en vertel ons wie je bent, hoe oud je bent (stuur bij voorkeur ook je tetten mee voor Paul), je motivatie en hoeveel blogjes je denkt te kunnen plaatsen per week.

Bart van U. zwijgt in zaak Els Borst

Bart van U., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst, beroept zich op zijn zwijgrecht. Dat meldt zijn advocaat Noëlle Pieterse.

Zijn verhoor is daarom voorlopig geëindigd. De politie begon dinsdag met de ondervraging.

De 38-jarige Van U. zat al vast voor de moord op zijn 43-jarige zus. Het Openbaar Ministerie meldde 26 januari dat hij door een dna-match ook in verband wordt gebracht met de dood van Borst in 2014.

D66-coryfee en oud-vicepremier Borst werd vorig jaar dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Na enkele dagen werd bekend dat ze door een misdrijf om het leven was gekomen.

Omzet Schiphol stijgt

Schiphol heeft vorig jaar geprofiteerd van het groeiend aantal passagiers. Daardoor namen de havengelden, die goed zijn voor meer dan de helft van de omzet, met een kleine zes procent toe tot 864 miljoen euro. De totale opbrengsten stegen met ruim acht procent tot 1,47 miljard euro. Dat meldde het luchthavenbedrijf donderdag.

Onder de streep hield Schiphol 272 miljoen euro over, een vijfde meer dan in 2013. "Dit is een gezond resultaat", aldus topman Jos Nijhuis. Het stelt het luchthavenbedrijf in staat te blijven investeren. Het is gezien de groeiende concurrentie van luchthavens in bijvoorbeeld het Midden-Oosten, nodig de kwaliteit en capaciteit op topniveau te houden, aldus Nijhuis.

Kristen Stewart apetrots op Twilight

Kristen Stewart is apetrots op de Twilight-filmserie. Dat vertelt de actrice in gesprek met Patti Smith voor het blad Interview.

"Als iemand slechte dingen over Twilight zegt, dan snap ik dat, maar het is iets waar ik eindeloos, ook nu nog, heel erg trots op ben", zei Kristen. "Mijn herinnering eraan voelde en voelt nog steeds heel goed."

De actrice vindt het dan ook raar dat ze soms wordt gevraagd of ze met haar films na Twilight wil laten zien ook een serieus actrice te kunnen zijn. "Alsof ik eerder geen echte, serieuze actrice was."

Kristen vertelt verder in het interview dat ze graag haar eigen films wil gaan maken en op zoek is naar medewerkers.

De Bakker uitgeschakeld in Brazilië

Tennisser Thiemo de Bakker is uitgeschakeld in de tweede ronde van het Rio Open. De Nederlander bleek in Rio de Janeiro niet te zijn opgewassen tegen de als tweede geplaatste Spanjaard David Ferrer.

De Bakker kon in de eerste set nog goed meekomen, maar gooide uiteindelijk de handdoek in de ring. De eindscore was 7-6(8) 2-0. De Bakker was doorgedrongen tot de tweede ronde door de Braziliaan Guilherme Clezar te verslaan.

Wielerpeloton eert overleden Criquielion

De wielrenners in de Ronde van Oman hebben donderdag voor de start van de derde etappe stilgestaan bij de dood van oud-wereldkampioen Claude Criquielion. De Belg overleed woensdag op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. De renners, onder wie Tom Boonen, Fabian Cancellara, Peter Sagan en Wout Poels, hielden een minuut stilte bij de start in Al Mussanah.

Criquielion werd in 1984 wereldkampioen. Vier jaar later leek hij in eigen land opnieuw op weg naar de regenboogtrui, maar toen werd hij in de sprint in de hekken gereden door de Canadees Steve Bauer.

Misdaad Anoniem vaker getipt over drugslabs

Meld Misdaad Anoniem (M.) is vorig jaar veel meer getipt over drugslaboratoria en het dumpen van drugsafval. Het aantal tips over de laboratoria steeg met 46 procent. Over de dump van chemisch drugsafval werd vijftig procent meer getipt.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die Meld Misdaad Anoniem donderdag naar buiten bracht.

Naar aanleiding van de 161 tips die M. kreeg over drugslabs zijn zestien zaken opgelost en zijn evenzoveel verdachten aangehouden. Een anonieme melding leidde zelfs tot het oprollen van twee laboratoria in een straat in Moergestel. Er werd amfetamine geproduceerd. Waren er in 2013 zo'n 34 meldingen over drugsafval, vorig jaar waren dat er 69.

Ook het aantal tips over woning- en bedrijfsinbraken en woningovervallen nam toe.

M. heeft vorig jaar 15.800 meldingen doorgestuurd naar de politie en andere instanties. "Mede dankzij deze informatie zijn tot op heden 1922 verdachten aangehouden, 1515 misdrijven opgelost en 127 misdrijven voorkomen", meldt de instantie.

Lady Gaga is dolgelukkige aanstaande bruid

Lady Gaga is dolgelukkig met haar verloving, zo laat ze weten via Instagram. "Ik kan niet stoppen met glimlachen", zo schrijft de zangeres bij een foto van haar verlovingsring.

Met de foto laat ze haar favoriete onderdeel van de ring zien: de letters T en S met een hartje ertussen, gemaakt van diamantjes. "Hij heeft me altijd met mijn echte naam aangesproken, sinds onze allereerste date", schrijft Gaga, die eigenlijk Stefani Germanotta heet, over haar verloofde, Taylor Kinney. "Ik ben zo'n gelukkige aanstaande bruid!", schrijft ze verder.

Taylor vroeg Gaga op Valentijnsdag ten huwelijk. De twee leerden elkaar in 2011 kennen.

Minder overlast door nieuwe regels vuurwerk

Het verkorten van de afsteektijd van vuurwerk heeft de afgelopen jaarwisseling geleid tot minder overlast. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die vakblad Binnenlands Bestuur donderdag publiceert.

Volgens het nieuwe Vuurwerkbesluit mag op 31 december pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Eerder was dat 10.00 uur. Er hebben 62 gemeenten aan de enquête deelgenomen. De grote meerderheid van gemeenten geeft aan dat de jaarwisseling rustiger was dan vorig jaar en legt een verband met de kortere afsteektijden. Een kleiner deel geeft aan dat er geen verschil was met voorgaande jaren.

Meerdere gemeenten vinden dat de grootste resterende problemen worden veroorzaakt door illegaal zwaar vuurwerk. De bestrijding hiervan moet volgens de gemeenten op landelijk niveau worden aangepakt en onverminderd prioriteit krijgen.

Neil Blomkamp maakt nieuwe Alien-film

Regisseur Neil Blomkamp gaat voor studio 20th Century Fox een nieuwe Alien-film maken. Dat schrijft filmvakblad Variety donderdag.

Het project staat helemaal los van Prometheus 2, het vervolg op de prequel die regisseur Ridley Scott aan het maken is. Scott was in 1979 ook verantwoordelijk voor de allereerste Alien-film. Het was in een eerder stadium de bedoeling dat actrice Sigourney Weaver, die in de vorige vier Alien-delen de hoofdrol speelde, ook terugkeert in Alien 5. Maar het is onduidelijk of dat nog steeds het geval is.

De 35-jarige Zuid-Afrikaan Blomkamp brak de afgelopen jaren door met sf-films als District 9 en Elysium. De eerste Alien-film stamt uit 1979 en wordt gezien als een mijlpaal in het sf-genre. De film vertelt over een goederenschip in de ruimte dat plotseling een reddingsoperatie op een onbekende planeet moet uitvoeren. De designs van de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger die in de film zijn gebruikt, werden bekroond met een Oscar en er volgden tot nu toe drie sequels.

Het superieure tweede deel Aliens van regisseur James Cameron is op 15 april weer eenmalig op groot doek te zien tijdens Egzotik, de filmclub van regisseur Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons. Hier zijn nog een paar kaarten voor beschikbaar.

Studentenraad UvA: 'ga toch praten'

De Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam (UvA) roept de bezetters van het Bungehuis en het bestuur van de UvA op om met elkaar in dialoog te gaan. "Het is ons niet duidelijk wie niet met wie wil praten, maar we hopen dat ze snel met elkaar in gesprek gaan", zei Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de studentenraad, woensdagavond.

Er zijn geen leden van de studentenraad betrokken bij de bezetting, aldus de voorzitter, en de studentenraad steunt de bezetting ook niet. "We herkennen ons wel in een aantal thema's die door deze groep worden aangekaart. Maar de focus ligt nu te veel op de bezetting, in plaats van de inhoud", vindt hij.

De actievoerders bezetten al sinds vrijdagochtend het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. Ze vinden dat de inspraak van studenten en docenten nu minimaal is.

Cito-score vragen mag niet, maar gebeurt wel

Om uw zoon of dochter aan te melden op deze middelbare school is nodig: de Cito-score, de score van de Entreetoets, een extra (door u betaalde) toelatingstoets van onze school. Dit is slechts een kleine greep van de aanvullende eisen die op middelbare scholen worden gesteld aan nieuwe leerlingen. Terwijl sinds dit jaar alleen het door de basisschool geadviseerde schoolniveau bepalend zou moeten zijn en niet meer de Cito-score.

Maar veel middelbare scholen houden zich niet aan de nieuwe wet, waarin nadrukkelijk staat dat ze geen andere gegevens mogen gebruiken of eisen. In alleen al Rotterdam zijn minstens vijf scholen aan te wijzen die op de eigen website extra voorwaarden stellen voordat een leerling aangemeld kan worden.

OSG Hugo de Groot, Erasmiaans Gymnasium en het Montessori Lyceum Rotterdam willen bijvoorbeeld de score van de Entreetoets (deze wordt in groep 7 afgenomen) of een andere toets hebben. De school voor tweetalig onderwijs van het Wolfert College vraagt vijftig euro voor onder meer een motivatietest en de afdeling zonder tweetalig onderwijs heeft aanvullende selectiedagen voor nieuwe leerlingen.

"Deze praktijken moet onmiddellijk stoppen. Niet alleen omdat het onwenselijk is, het is ook nog eens tegen de wet", aldus Rotterdams D66-raadslid Jos Verveen. Hij gaat donderdag hierover in debat met onderwijswethouder Hugo de Jonge. In Rotterdam hebben de scholen in het voortgezet onderwijs zelfs gezamenlijke afspraken gemaakt over toelatingseisen, waarin meer dan alleen het advies van de basisschool wordt gevraagd.

Maar het probleem is breder dan alleen in Rotterdam. De Inspectie van het Onderwijs heeft naar eigen zeggen enkele klachten ontvangen. "Als we over een bepaalde school veel meldingen binnenkrijgen, onderzoeken we die en spreken we de school daarop aan als het nodig is", aldus de inspectie in een reactie.

De Cito-toets, die voorheen in februari werd afgenomen, is verplaatst naar april. De reden voor de nieuwe regels is dat de Cito-score een momentopname is. Een leraar, daarentegen, heeft een kind minstens een jaar en vaak zelfs acht jaar in de klas gehad. De aanmeldprocedures op middelbare scholen lopen momenteel.

Dit jaar gaan in totaal zo'n 190 duizend leerlingen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Libië: hef wapenembargo op

Libië wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het wapenembargo tegen het land intrekt, zodat het Libische leger de strijd aan kan gaan met Islamitische Staat. Dat heeft de Libische minister van buitenlandse zaken, Mohammed al Dairi, gezegd.

De terreurgroep IS lijkt zijn aanwezigheid in Noord-Afrika te hebben verstevigd. Dat beeld werd in het weekeinde versterkt met de publicatie van een video waarin de onthoofding van 21 Egyptische koptische christenen in Libië te zien is.

Al Dairi zegt geen internationale interventie te willen. Maar de internationale gemeenschap heeft volgens hem de 'juridische en morele verantwoordelijkheid dringende steun te bieden'. De regio, waaronder het Middellandse Zeegebied, is volgens hem in gevaar.

Bewijs: Zon draait om aarde

Jarenlang zijn we in de luren gelegd door de natuurkundigen en astronomen die ons hebben wijsgemaakt dat de aarde rond de zon draait. Een Moslimgeleerde geeft in een korte uitleg een duidelijke en onomstotelijke uitleg over hoe dat onmogelijk is.

De aarde draait niet om zijn eigen as en derhalve kan het alleen dag en nacht worden als de zon om de aarde draait. En dat de aarde niet om zijn as draait bewijst de beste man met een glaasje water en wat uitleg waar geen IS-speld tussen valt te krijgen.

Als een vliegtuig van punt a naar punt b vliegt en de aarde draait dan zou het vliegtuig óf veel sneller moeten aankomen, óf nooit aan kúnnen komen. Filmpje!

'Predator in Mortal Kombat X'

Het laatste gerucht rondom Mortal Kombat X is dat er een uitbreiding in juni uitkomt waarin we onder andere de overbekende predator van de gelijknamige filmreeks als speelbaar personage krijgen. De uitbreiding zou naast de buitenaardse jager ook Colonel Al Dillon bevatten, een CIA-agent en vriend van Arnold in de eerste film. Carl Weathers, de acteur die Dillon speelde, heeft toestemming gegeven om zijn uiterlijk te gebruiken in de game.

Warner Bros. heeft officieel nog niets aangekondigd over de DLC-plannen voor Mortal Kombat X. Er is alleen een seizoenspas bekendgemaakt, waarmee je meteen enkele uitbreidingen gekocht hebt, zonder te weten wat ze inhouden. Ed Boon, de bedenker van Mortal Kombat en wederom bezig met dit deel uit de reeks, heeft onderstaand plaatje vorig jaar juli getweet met de woorden "oh snap".

Mortal Kombat 9 had ook al gastoptredens in het universum van Mortal Kombat. Kratos uit God of War kwam daarin opdraven en ook Freddie Krueger uit Nightmare On Elm Street's liet zijn nachtmerries in die game los.

Mortal Kombat X komt 14 april uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

To the chopper!

Masturberende Mexicaanse aangehouden in bioscoop

Er schijnt momenteel wereldwijd een soort van nieuwe seksuele revolutie gaande te zijn die veroorzaakt lijkt te worden door de film Fifty Shades of Grey. De 33-jarige Mexicaanse Tristana Lovato Villalpando raakte afgelopen zondag bij een voorstelling van de film zo oververhit door de vertoonde kinky beelden dat de dame zichzelf maar begon te bevredigen in de bioscoopzaal.

Op zich niet zo erg, ware het niet dat de poesstrelende vrouw op een gegeven moment harder kreunde dan de actrices in de rolprent en de overige bezoekers van de film de diepzinnige dialogen niet meer konden volgen. Nadat bioscooppersoneel de vrouw uit de filmzaal had verwijderd werd de vrouw in de boeien geslagen omdat ze dat ook lekker vond wegens schending van de openbare zeden, door de politie van het plaatsje Sinalo in het noorden van Mexico.

Eerder waren er ook al problemen rondom de ondeugende film. Zo werd vorige week in Glasgow in Schotland een drietal vrouwen aangehouden nadat ze een man hadden aangevallen. De man had namelijk het gore lef gehad om de dames te vragen of ze op wilden houden met hun kletsverhalen tijdens de vertoning van de film. Ook in een drive-in bioscoop in het Amerikaanse Concord zorgde Fifty Shades of Grey voor het nodige rumoer. Diverse ouders waren pislink omdat de film daar werd vertoond naast een zaal waarin de film Spongebob 2 te zien was.

Tenslotte schijnen er ook nog de nodige spanningen te zijn tussen schrijver E.L. James en regisseur Sam Taylor-Johnson. James eist namelijk dat er meer ranzige seks in de vervolgfilms te zien zal zijn.

Baby's krijgen enkelband

Een ziekenhuis in de Belgische stad Kortrijk laat voortaan enkele pasgeboren baby's een enkelband dragen. Niet om hun elektronisch huisarrest op te leggen, maar om te voorkomen dat ze worden ontvoerd. Dat heeft het ziekenhuis in de West-Vlaamse stad woensdag bevestigd. Tot nu toe is de instelling nog niet met pogingen tot ontvoering van pasgeborenen geconfronteerd.

Het gaat om vier baby's. Als zou worden geprobeerd hen te ontvoeren, wordt dat direct duidelijk, omdat er een signaal afgaat zodra het kind het ziekenhuis verlaat. "Het is een proefproject", zegt een medewerker van de ICT-afdeling van het ziekenhuis. Als het slaagt, kunnen ook andere patiënten een enkelband krijgen, zoals patiënten die gemakkelijk weglopen.

Belgische baby's krijgen enkelband
Belgische baby's krijgen enkelband (Foto: ANP)

Politie Rome ramt Feyenoord-hooligans in elkaar

De politie in Rome is woensdagavond in actie gekomen tegen supporters van Feyenoord. Agenten dreven honderden fans uiteen op het historische plein Campo de' Fiori in het oude centrum van de Italiaanse hoofdstad. De aanhangers zouden zich onder invloed van alcohol hebben misdragen en met flessen en vuurwerk hebben gegooid. Bezorgde winkeliers sloten al vroeg hun zaak.

Volgens verschillende Italiaanse media zijn er zeker meer dan twintig supporters van de Rotterdamse club gearresteerd. Tijdens charges van agenten is ook een onbekend aantal fans gewond geraakt. De politie heeft een alcoholverbod afgekondigd. Tot vrijdag mag er in het openbaar niet meer worden gedronken.

Feyenoord wordt donderdag tijdens de uitwedstrijd tegen AS Roma in de Europa League gesteund door ruim 5000 fans. Veel aanhangers van het elftal van trainer Fred Rutten zijn woensdag al in Rome gearriveerd.

Politie Rome in actie tegen fans Feyenoord
Politie Rome in actie tegen fans Feyenoord (Foto: ANP)

Braziliaanse favelakinderen op langlaufski's

De favelas van de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo. Het is niet bepaald de eerste plaats op aarde waar je aan denkt wanneer je naar langlaufen kijkt. Toch zijn steeds meer kinderen uit de favela São Remo aan het rollerskiën geslagen - langlaufen op wieltjes - waarvan een aantal inmiddels al meerdere malen naar Europa is geweest om het op echte sneeuw en echte langlaufski's te doen. Het is allemaal te danken aan de Braziliaanse langlaufer Leandro Ribela, die in zijn thuisstad São Paulo een project heeft opgezet om kinderen uit de favela door middel van zijn geliefde langlaufsport aan een beter leven te helpen. FOK!sport sprak met de vriendelijke langlaufer, die vol enthousiasme vertelt over de kinderen in zijn project Ski na Rua, 'skiën op straat'.

Krant lezen geen dagelijkse routine meer

Het lezen van een krant, tijdschrift of boek is voor de helft van de Nederlanders geen dagelijkse routine meer. Ouderen lezen meer dan jongeren. Hoogopgeleiden kijken meer uitgesteld tv dan laagopgeleiden. Veel Nederlanders combineren hun mediagebruik met andere activiteiten. Bijvoorbeeld eten, verzorging, reizen, werk en studie. Het zogeheten multitasking. Dat zijn enkele conclusies van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

'Kijken' is de populairste media-activiteit. Op een doorsnee dag in het najaar 2013 keek 86 procent ongeveer van de bevolking drie uur naar beeldmateriaal. Binnen die kijktijd is uitgesteld kijken en het gebruik van streaming video in opkomst. Maar het 'klassiek' kijken op het moment van uitzenden en via een vast toestel is nog steeds het populairst.

De populariteit van luisteren naar muziek via internet stijgt. Bijna 5 procent luistert via streaming naar muziekdiensten zoals Spotify. Mobiele apparatuur (bijvoorbeeld tablet of mobiele telefoon) wordt dagelijks door 20 procent van de Nederlanders gebruikt om iets te beluisteren.

Zelfs inclusief digitaal lezen, las 50 procent van de bevolking 2013 nog geen tien minuten op een gemiddelde dag. Bij de traditionele media is de krant populair. Van de digitale apparatuur zijn de tablet en smartphone populair voor het lezen.

Tieners besteden meer tijd dan ouderen aan het uitwisselen van berichten en aan het bezoek van sociale mediasites. Zij zijn per dag ongeveer vier uur bezig met die 'gemedieerde' communicatie (onder schooltijd en huiswerk meegerekend) tegenover 65-plussers ongeveer een uur.

In de SCP-studie keken de onderzoekers naar alle media-activiteiten. Bijna 3000 mensen werden ondervraagd. Ze onderzochten de traditionele massamedia (tv, radio en gedrukte media). Ook keken de onderzoekers naar het gebruik van mobiele apparatuur, computer, internet en gaming.

'Krant lezen geen dagelijkse routine meer'
'Krant lezen geen dagelijkse routine meer' (Foto: ANP)

Uitslagen Champions League 18/02/2015

Vanavond stonden er wederom twee wedstrijden in de achtste finale van de Champions League op het programma. Schalke 04 miste de kans om revanche te nemen op Real Madrid en verloor op eigen veld met 0-2. FC Basel tegen FC Porto eindigde in 1-1. De returns zijn op 10 maart.

Schalke 04 - Real Madrid

Net als vorig jaar had Schalke vanaf het begin weinig in te brengen tegen De Koninklijke. Het enige verschil: de grootte van de uitslag. In de achtste finale van de vorige editie van het kampioenenbal werd het maar liefst 1-6, waarna de return een formaliteit werd. Vandaag bleef het 'slechts' bij twee doelpunten.

In een tam begin van de wedstrijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor Schalke. De thuisploeg creëerde zelfs de eerste kans van het duel. Klaas-Jan Huntelaar, die er even later geblesseerd vanaf moest, schoot verdekt naar de rechterhoek, maar doelman Iker Casillas pareerde.

Toch kwamen Die Königsblauen nog binnen het half uur op achterstand. Bij een voorzet van Carvajal stond Joël Matip te slapen, waarna Cristiano Ronaldo kinderlijk eenvoudig de 0-1 achter de jonge Timon Wellenreuther (19) kopte.

Schalke probeerde daarna alleen nog maar de schade te beperken. Het typeerde het schrijnende kwaliteitsverschil tussen de beide ploegen. De neutrale toeschouwer werd er het slachtoffer van.

In een slaapverwekkend vervolg deden zowel Schalke als Real er lang niets aan om nog iets van de resterende 45 minuten te maken. Uitgerekend invaller Felix Platte (19) zorgde pas in minuut 75 voor wat opwinding. Uit het niets poeierde hij de bal tegen de lat. Lang mocht de thuisploeg niet genieten van de opleving. Linksback Marcelo poeierde met zijn chocoladebeen de 0-2 in de verre kruising, waardoor het tweeluik al na één wedstrijd is beslist. Net als vorig jaar dus, alleen nu met acceptabelere cijfers.


FC Basel - FC Porto

Paulo Sousa, de Portugese trainer van Basel, hoopte in de thuiswedstrijd op een snelle openingsgoal voor de Zwitsers. Die kwam er, terwijl Basel helemaal niet indrukwekkend speelde. Na tien saaie openingsminuten stuurde Fabian Frei met een prachtige pass Derlis González op doelman Fabiano af. De Paraguyaan twijfelde niet en schoof de bal beheerst in de goal: 1-0.

Door die snelle voorsprong, kon Basel het initiatief meer bij de Portugese bezoekers leggen. Die ploeg werd in het eerste kwart van de wedstrijd totaal niet gevaarlijk. In de twintigste minuut kopte Casimero, voor het eerst en ongevaarlijk, de bal in de handen van Basel-keeper Tomáš Vaclík. Kort daarna moest de maker van de enige goal, González, geblesseerd het veld ruimen.

Porto werd na het wegvallen van González sterker. Jackson Martínez had na een halfuur een penalty verdiend, toen Samuel aan zijn arm hing en hij daardoor, na een hoekschop van Tello, niet uit kon halen op goal. Tello scoorde voor rust 1-1, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel.

Aan het begin van de tweede helft liet Casimero het meegereisde publiek eindelijk juichen. Het bleek echter een feestje van korte duur, want dik een minuut nadat de middenvelder uit de rebound de bal achter Vaclík had getikt, keurde Mark Clattenburg na overleg met de grensrechter af. Jackson Martínez had bij de goal hinderlijk buitenspel gestaan.

Porto jaagde door op de gelijkmaker, die het zo langzamerhand wel een keer verdiende. Jackson Martínez schoot de bal op het dak van de goal en in het slotkwartier kopte hij naast. Porto had uiteindelijk een penalty nodig om een uitgoal en gelijkspel uit het vuur te slepen. Samuel lag al op de grond toen hij de bal uit een voorzet van Danilo tegen zijn hand kreeg. De rechtsback van Porto verzilve de strafschop daarna. Porto jaagde in de slotfase het meest van beide ploegen op de winnende, maar kon ook heel goed leven met dit gelijkspel. Op basis van het vertoonde spel is er voor de ploeg van Lopetegui voldoende perspectief op de kwartfinales.

Vluchten Eindhoven weer omgeleid door mist

Eindhoven Airport heeft woensdagavond opnieuw last van de mist. Alle vluchten van Transavia zijn uitgeweken naar Schiphol. Een vlucht van Ryanair uit Fez is uitgeweken naar Keulen. Dat twittert de luchthaven woensdagavond.

Woensdagochtend werd de luchthaven ook al geteisterd door de mist. Tot het begin van de middag was er geen enkele vlucht mogelijk en was het wachten op weersverbetering. Reizigers liepen vele uren vertraging op.

Basketballer Anthony mist rest NBA-seizoen

De New York Knicks kunnen de rest van het basketbalseizoen niet meer beschikken over Carmelo Anthony. De vedette van de NBA-formatie moet een operatie aan zijn linkerknie ondergaan, zo lieten de Knicks woensdag weten.

De Knicks beleven een dramatisch seizoen. Liefst 43 van 53 gespeelde wedstrijden gingen verloren. Anthony ontbrak al bij dertien van die nederlagen. Afgelopen weekeinde deed hij nog wel mee bij de traditionele All Star-wedstrijd tussen de beste basketballers van de East Coast tegen die van de West Coast.

Bijrol Wild in puntenkoers, teamsprinters buiten medailles

Kirsten Wild heeft woensdag geen rol van betekenis kunnen spelen op de puntenkoers bij de WK baanwielrennen in Frankrijk. De Nederlandse renster eindigde op de wielerbaan in Saint-Quentin-en-Yvelines als zevende.

De wereldtitel ging naar de Duitse Stephanie Pohl, die niet alleen een ronde voorsprong op een groot deel van het veld wist te pakken, maar ook enkele sprints won. De Japanse Minami Uwano won het zilver, terwijl de Amerikaanse Kimberley Geist als derde mee het podium op mocht.

De teamsprinters zijn zowel bij de mannen als vrouwen vijfde geworden. Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli klokten in hun heat een tijd van 43,326 seconden waarmee ze 0,009 seconde tekort kwamen om deel te nemen aan de strijd om het brons. Het evenement werd gewonnen door Frankrijk dat in de finale weliswaar niet het snelste bleek te zijn, maar zag dat Nieuw-Zeeland na een foutieve wissel gediskwalificeerd werd. Het brons was voor Duitsland dat Rusland aftroefde.

Shanne Braspennincx en Elis Ligtlee klokten in hun teamsprint een tijd van 33,463 seconden waarmee ze een stuk langzamer waren dan de top vier. Het goud ging uiteindelijk naar China dat met 32,034 seconde een nieuw wereldrecord klokte. In de eindstrijd werd Rusland geklopt, terwijl Australië ten koste van Duitsland brons veroverde.

De Nederlandse mannenachtervolgingsploeg kan na dag 1 nog maximaal brons behalen. Roy Eefting, Wim Stroetinga, Dion Beukeboom en Tim Veldt klokten over vier kilometer een tijd van 3.59,520 minuten, hun een na snelste tijd ooit. Ze werden er zesde mee, terwijl een plek bij de eerste vier vereist was voor de strijd om goud. Omdat het team bij de eerste acht zit moet het morgen nogmaals in actie komen. Dan zal aan de hand van het resultaat bepaald worden om welke plek er gestreden zal worden.

Vanilla Ice opgepakt voor inbraak

Vanilla Ice is gearresteerd en aangeklaagd voor woninginbraak en diefstal. Dat meldt TMZ.

Vanilla Ice, die in werkelijkheid Robert Van Winkle heet, zou onder meer meubels, zwembadapparatuur en fietsen hebben gestolen uit een verlaten woning, die in de executieverkoop gaat. De rechtmatige eigenaar ontdekte dat Vanilla Ice de spullen had gepikt en deed aangifte. De politie doorzocht hierop het huis van Van Winkle en vond de gestolen spullen terug.

De Ice Ice Baby-ster is momenteel zijn huis in Lantana aan het renoveren en dacht dat het een goed idee zou zijn om wat spullen bij zijn overbuurman weg te halen. Volgens de politie heeft de actie te maken met het nieuwe realityprogramma van Van Winkle: The Vanilla Ice Project.


De enige hit van Robert Van Winkle 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.