Noorse moslims organiseren 'ring van vrede' rondom synagoge

Noorse moslims zijn van plan om een anti-geweldsdemonstratie te houden bij een synagoge in de Noorse hoofdstad Oslo. Dit naar aanleiding van de dodelijke aanslag op een synagoge in Denemarken van vorige week. De demonstraten willen een ring van vrede om het gebouw vormen.

Een van de organisatoren, de 17-jarige Hajrad Arshad, legde uit dat men met de demonstratie duidelijk wil maken dat moslims antisemitisme afkeuren. 'Wij denken dat het nu, na de aanslagen in Kopenhagen, een belangrijk moment is voor ons moslims om afstand te nemen van de intimidatie en het geweld waar joden mee te maken hebben. We willen afrekenen met de vooroordelen die men heeft tegen joden en moslims.' zei Arshad tegen de NRK, wat men kan zien als de Noorse NPO.

Vanuit de lokale joodse gemeenschap werd er positief gereageerd op het voorstel. Een leider van de joodse gemeenschap in Oslo gaf aan dat hij toestemming gaf voor de demonstratie op de voorwaarde dat er minstens 30 mensen zouden komen. 'Ik heb gezegd dat als er slechts 30 mensen komen, het misschien juist contraproductief zal zijn. Maar als je het plein weet te vullen met mensen, zal het een heel goed signaal zijn.'

Zoals het er echter nu naar uit ziet, hoeven de organisatoren niet te vrezen voor een gebrek aan opkomst, al 630 mensen hebben op Facebook aangegeven aanwezig te zullen zijn.


De synagoge in Oslo