Daling aantal jongeren met alcohol tijdens carnaval

KaoloJoeka

Tijdens carnaval in het Belgische Aalst zijn minder jongeren betrapt op het in eigendom hebben van alcohol dan in voorgaande jaren. Dit heeft de lokale politie van Aalst bevestigd.

De laatste nacht van de carnavalsperiode verliep rustig. Een verklede undercover-eenheid van de politie heeft maar liefst 11 deugnieten betrapt op het bezit van alcohol. In België is de alcoholleeftijd nog altijd 16 jaar (wat voor Nederland trouwens ook beter zou zijn).

In 2010 en 2014 werden gedurende het carnaval respectievelijk 96 en 77 jongeren opgepakt voor illegaal alcoholbezit. Dit jaar waren dat er nog maar 74. Er valt dus wel degelijk een daling te constateren. België bewijst maar weer eens dat een verhoging van de alcoholleeftijd helemaal niet nodig is om drankmisbruik drastisch te verminderen. De controle van de leeftijdsgrens is daarentegen wel belangrijk.

De spoeddiensten in Aalst verzorgden dit jaar 99 personen. In 2010 waren dat er 173 en in 2014 nog 124. Ook deze cijfers zijn dus gedaald. Nederland kan daar nog een puntje aan zuigen.