Joden en moslims houden solidariteitswandeling in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam wordt aanstaande zondag een zogenaamde solidariteitswandeling gehouden door joden en moslims. De deelnemers willen op deze manier een statement maken tegen antisemitisme en moslimhaat. Daarnaast willen ze voorkomen dat mensen tegen elkaar worden opgezet en bang worden gemaakt voor elkaar.

De wandeling begint voor de synagoge bij het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam, vanwaar men naar de Al Kabir-moskee op de Weesperzijde loopt. Op beide plekken worden er bloemen neergelegd.

De vriendschapskring Salaam-Shalom, die joden en moslims met elkaar in contact brengt, organiseert deze wandeling samen met de Al Kabir-moskee en de liberale joodse gemeente. De organisatoren maken duidelijk dat ze zich uitdrukkelijk willen verzetten tegen haat en agressie en pleiten voor vrede, respect liefde en vriendschap.

Het is triest te zien dat gebedshuizen moeten worden beveiligd. Hiermee willen we mensen die zichtbaar geloven een hart onder de riem steken, aldus een woordvoerster. De urgentie hiertoe is volgens haar nog groter na de aanslagen afgelopen weekend in Kopenhagen. Tot nu toe hebben zich honderd mensen aangemeld. Uiteraard zijn ook niet-joden en niet-moslims welkom.