Bijrol Wild in puntenkoers, teamsprinters buiten medailles

Kirsten Wild heeft woensdag geen rol van betekenis kunnen spelen op de puntenkoers bij de WK baanwielrennen in Frankrijk. De Nederlandse renster eindigde op de wielerbaan in Saint-Quentin-en-Yvelines als zevende.

De wereldtitel ging naar de Duitse Stephanie Pohl, die niet alleen een ronde voorsprong op een groot deel van het veld wist te pakken, maar ook enkele sprints won. De Japanse Minami Uwano won het zilver, terwijl de Amerikaanse Kimberley Geist als derde mee het podium op mocht.

De teamsprinters zijn zowel bij de mannen als vrouwen vijfde geworden. Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli klokten in hun heat een tijd van 43,326 seconden waarmee ze 0,009 seconde tekort kwamen om deel te nemen aan de strijd om het brons. Het evenement werd gewonnen door Frankrijk dat in de finale weliswaar niet het snelste bleek te zijn, maar zag dat Nieuw-Zeeland na een foutieve wissel gediskwalificeerd werd. Het brons was voor Duitsland dat Rusland aftroefde.

Shanne Braspennincx en Elis Ligtlee klokten in hun teamsprint een tijd van 33,463 seconden waarmee ze een stuk langzamer waren dan de top vier. Het goud ging uiteindelijk naar China dat met 32,034 seconde een nieuw wereldrecord klokte. In de eindstrijd werd Rusland geklopt, terwijl Australië ten koste van Duitsland brons veroverde.

De Nederlandse mannenachtervolgingsploeg kan na dag 1 nog maximaal brons behalen. Roy Eefting, Wim Stroetinga, Dion Beukeboom en Tim Veldt klokten over vier kilometer een tijd van 3.59,520 minuten, hun een na snelste tijd ooit. Ze werden er zesde mee, terwijl een plek bij de eerste vier vereist was voor de strijd om goud. Omdat het team bij de eerste acht zit moet het morgen nogmaals in actie komen. Dan zal aan de hand van het resultaat bepaald worden om welke plek er gestreden zal worden.