Bezetters Bungehuis moeten onmiddellijk oprotten

De bezetters van het Bungehuis in Amsterdam moeten het gebouw heel snel verlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag.

Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag in een kort geding dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen de actievoerders had aangespannen. De UvA had een ontruiming geëist binnen 4 uur na dagtekening van het vonnis en een dwangsom van 100.000 euro.

De dwangsom vond de rechter te hoog. De rechtbank was het wel eens met de argumenten van de UvA dat de bezetting het onderzoek en het onderwijs hindert en dat de (brand)veiligheid gevaar loopt.

De UvA gaat ervan uit dat de bezetters gehoor geven aan de uitspraak en hoopt na een schoonmaak het gebouw maandag weer in gebruik te kunnen nemen. Of de studenten direct donderdagavond al moeten vertrekken, heeft de universiteit niet gezegd.

Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.