Koning bezoekt militairen Mali

anoniem_13042019115511

Koning Willem-Alexander heeft vandaag en gisteren de Nederlandse troepen in Mali bezocht. In het West-Afrikaanse land zijn ongeveer 450 militairen gestationeerd voor de VN-missie Minusma.

De koning kreeg een rondleiding over kamp Castor waar hij uitleg kreeg over de diverse taken van verschillende eenheden en de manier waarop ze die uitvoeren. Zo kreeg hij uitvoerige informatie over de hoofdtaak; het inwinnen van inlichtingen waardoor de eenheden van de Minusma missie effectief en efficiënt kunnen worden ingezet. Dit wordt onder andere gedaan door de inzet van Apache helikopters die daarnaast ook, indien nodig, de grondtroepen ondersteunen.

Ook de meerwaarde van een andere helikopter, de Chinook, kwam ter sprake. Deze verplaatsen niet alleen de militairen maar zijn ook ingezet voor verschillende medische evacuaties van coalitiepartners en Malinezen. Koning Willem-Alexander sprak verder met militairen die verantwoordelijk zijn voor de logistiek.

Buiten de kampomheining trof de koning leden van de Nederlandse Special Operations Land Task Group. Deze zijn belast met verkenningen over grote afstanden en vergaren daarbij inlichtingen. Bij het vertrek uit Gao was de koning vol lof over de soldaten; "Ik ben trots op onze Nederlandse militairen hier in Mali. Ze doen belangrijk werk voor VN-missie Minusma en dat onder zware omstandigheden bij een temperatuur van boven de 35 graden."