Uitslag PSV - Zenit St. Petersburg

Boris (borisz)

PSV is slecht begonnen aan het tweeluik met FC Zenit. De Russen zegevierden (0-1) in Eindhoven, ondanks een veldoverwicht van de thuisploeg. Matchwinner was spits Hulk.

Het was goed te zien dat Zenit Sint-Petersburg een tijdje geen officiële wedstrijd meer gespeeld had. De Russische grootmacht kon vanaf het eerste fluitsignaal in de achteruit, zonder dat het overigens echt in de problemen kwam. Die problemen kwamen wel na een klein kwartier toen PSV via Isimat keeper Lodygin met een kopbal aan het werk zette. Vervolgens deed Jetro Willems ook tot tweemaal toe een duit in het zakje, maar verzuimde de verdediger de score te openen.

Zenit zette hier maar weinig tegenover. Superspits Hulk liep met Willems maar vooral met zichzelf te worstelen en middenvelder Azel Witsel kreeg geen centimeter ruimte van Georginio Wijnaldum en Santiago Arias. Alleen José Salomón Rondón zag het doel van PSV van dichtbij. Een afgemeten voorzet werd echter te zwak op doel gekopt om Jeroen Zoet te verrassen.

PSV ging weer verder met het overuigende spel en nadat Igor Smolnikov eerst geel zag voor een tackle op Willems, ging de verdediger luttele minuten later gruwelijk in de fout door over de bal heen te maaien. Hierdoor kreeg Memphis vrij baan, maar in plaats van zelf te schieten besloot de international de bal af te leggen. Wat volgde was een 'ziekenhuisbal' die bovendien Wijnaldum niet eens bereikte.

Zo kwam Smolnikov goed weg met zijn misser, al had 26-jarige verdediger even later zelf de kans om te scoren. Andrés Guardado zag de mee opgekomen speler finaal over het hoofd. Dat Smolnikov geen aanvaller is bleek wel toen het leer in plaats van strak voor, hard in het zijnet werd geramd.

Hulk kwam totaal niet in het stuk voor. De vooraf zo gevreesde aanvaller werd compleet uit de wedstrijd gehouden door Willems en dat resulteerde in wegwerpgebaren en kansloze ballen van de man die onlangs zijn contract verlengde tot medio 2019.

Ook na de thee liet Willems direct weer van zich spreken. Zo werd eerst Oleg Shatov door de benen gespeeld en werd Domenico Criscito gedwongen tot het maken van een overtreding. De overijverige Willems besloot ook nog zelf de vrije trap te nemen, maar tot gevaar leidde dit niet.

Onder toeziend oog van Dick Advocaat en Fernando Ricksen, die in 2008 als trainer en speler van Zenit de UEFA Cup veroverden, kwam Zenit na een uur spelen beter in de wedstrijd. Toch hoefde PSV zich totaal geen zorgen te maken want gevaarlijk werden de bezoekers nauwelijks. Als een donderslag bij heldere hemel viel de 0-1 dan ook uit de lucht.

Oscar Hiljemark liet zich als een pupil wegzetten door Witsel, die op zijn beurt Danny de diepte instuurde. De captain behield het overicht en bezorgde de bal bij Hulk. Uitgerekend de duurste maar meest onzichtbare man op het veld haalde de trekker koeltjes over: 0-1.

Hoewel PSV door de onverwachte tegentreffer niet van slag leek, kreeg het in het resterende half uur niet veel kansen meer. Invaller Jürgen Locadia kreeg de grootste, maar raakte in plaats van de bal keeper Lodygin. Coach André Villas -Boas besloot tot twee defensieve wissels, om zo de voorsprong over de streep te trekken. Met de moed der wanhoop zocht PSV de aanval, maar verder dan een flink opstootje waarbij de nodige gele kaarten werden uitgedeeld kwam het niet. Coach Villaas-Boas zag de slotfase overigens vanaf de tribune na aanmerkingen op de leiding.

Een kansloze missie is het niet, maar loodzwaar wordt het wel, de return volgende week in Sint-Petersburg. Dan moet PSV de 0-1 nederlaag ongedaan zien te maken.

PSV

0 - 1

Zenit St. Petersburg

     64' Hulk 
 
 Gele kaart: Depay (PSV), Smolnikov, Ryazantsev, Garay, Danny (Zenit)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 22000
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias (Brenet/74)
Bruma
Isimat-Mirin
Willems
Wijnaldum
Hiljemark (Maher/86)
Guardado
Narsingh (Locadia/74)
L.de Jong
Depay
  Lodygin
Smolnikov
Neto
Garay
Criscito
Witsel (Tymoshchuk/86)
Garcia
Shatov
Hulk (Arshavin/90+2)
Rondón (Ryazantsev/76)
Danny