Aanklacht tegen Thaise ex-premier om rijstprogramma

Thom Puiman (Juicyhil)

Justitie in Thailand heeft een aanklacht wegens nalatigheid ingediend tegen voormalig premier Yingluck Shinawatra. Yingluck heeft verzuimd in te grijpen in een programma voor rijstsubsidies dat de staat miljarden kostte, zeggen de aanklagers.

Yingluck werd vorig jaar door de rechter uit het ambt gezet en mag vijf jaar lang geen politieke functie vervullen. De nieuwe aanklacht lijkt een poging de politieke machine van Yinglucks broer, voormalig premier Thaksin Shinawatra, een klap toe te dienen, om te voorkomen dat zijn bondgenoten terugkeren aan de macht. Thaksin werd in 2006 zelf na een coup uit de macht gezet.

Het hooggerechtshof beslist 19 maart of het de zaak tegen Yingluck aanvaardt en of het tot een proces komt.

Het rijstprogramma was het vlaggenschip van het beleidsplan waarmee Yinglucks partij in 2011 de verkiezingen won. Boeren kregen onder dit programma vijftig procent meer voor hun rijst dan wat ze op de wereldmarkt zouden hebben ontvangen. De lucratieve subsidies verzekerden Yingluck van de steun van de boeren, maar leidden tot een Thaise rijstberg en kostten de staat zo'n vier miljard euro. Yingluck wordt aangewreven dat zij niets gedaan heeft om de grootschalige verliezen een halt toe te roepen.