Boek: Het dertiende ongeluk - James Patterson & Maxine Paetro

Daan de Witte (daan1601)

Dat James Patterson thrillerseries kan schrijven, weten we allemaal maar al te goed. Hij is dan ook de succesvolste thrillerauteur van dit moment en heeft talloze succesvolle reeksen op zijn naam staan. Alex Cross is daar een van, maar er is nog een reeks waarmee Patterson steeds meer fans weet aan te trekken: The Women's Murder Club. Het dertiende deel heet Het dertiende ongeluk en FOK! schatte het op waarde.

Het dertiende ongeluk volgt detective Lindsay Boxer, die op een akelige manier wordt geconfronteerd met haar verleden, wanneer de FBI haar een foto toestuurt uit een vroeger onderzoek. En laat dat nou net een foto met daarop de grootste gestoordeling, waar ze ooit mee te maken heeft gehad, zijn.

Patterson schreef, zoals bij meerdere boeken uit de serie, dit deel niet alleen. Hij kreeg hulp van Maxine Paetro, de schrijfster die al sinds boek vier uit de dertiendelige serie meehelpt om die tot een succes te maken. Voor The Women's Murder Club is Paetro vooral bekend geworden door haar non-fictie. Zij heeft er echter door haar realistische blik mede voor gezorgd dat de serie zo'n daverend succes is. Patterson en Paetro weten de lezer de pagina's in te trekken en weten ze ook telkens een stapje voor te zijn door telkens maar weer een nieuwe twist in te brengen. Dit is niet iets wat elke thriller steeds maar weer voor elkaar weet te krijgen. Dit zorgt er wel voor dat Het dertiende ongeluk een regelrechte pageturner is van de bovenste plank en nog lang zal blijven rondspoken nadat de laatste pagina is omgeslagen.

Liefhebbers van thrillers zullen al heel gauw verkocht zijn door dit boek, maar ook voor mensen die nog niet zo bekend zijn met het genre en er enigszins angstig over zijn is de serie The Womens Murder Club een mooi opstapje naar het genre als geheel. Patterson weet zijn boeken namelijk altijd wel toegankelijk te houden en dat is iets wat nog steeds over de hele wereld, in welke taal dan ook, een punt blijft dat altijd gewaardeerd zal worden.