Uitslagen Champions League 18/02/2015

Redactie

Vanavond stonden er wederom twee wedstrijden in de achtste finale van de Champions League op het programma. Schalke 04 miste de kans om revanche te nemen op Real Madrid en verloor op eigen veld met 0-2. FC Basel tegen FC Porto eindigde in 1-1. De returns zijn op 10 maart.

Schalke 04 - Real Madrid

Net als vorig jaar had Schalke vanaf het begin weinig in te brengen tegen De Koninklijke. Het enige verschil: de grootte van de uitslag. In de achtste finale van de vorige editie van het kampioenenbal werd het maar liefst 1-6, waarna de return een formaliteit werd. Vandaag bleef het 'slechts' bij twee doelpunten.

In een tam begin van de wedstrijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor Schalke. De thuisploeg creëerde zelfs de eerste kans van het duel. Klaas-Jan Huntelaar, die er even later geblesseerd vanaf moest, schoot verdekt naar de rechterhoek, maar doelman Iker Casillas pareerde.

Toch kwamen Die Königsblauen nog binnen het half uur op achterstand. Bij een voorzet van Carvajal stond Joël Matip te slapen, waarna Cristiano Ronaldo kinderlijk eenvoudig de 0-1 achter de jonge Timon Wellenreuther (19) kopte.

Schalke probeerde daarna alleen nog maar de schade te beperken. Het typeerde het schrijnende kwaliteitsverschil tussen de beide ploegen. De neutrale toeschouwer werd er het slachtoffer van.

In een slaapverwekkend vervolg deden zowel Schalke als Real er lang niets aan om nog iets van de resterende 45 minuten te maken. Uitgerekend invaller Felix Platte (19) zorgde pas in minuut 75 voor wat opwinding. Uit het niets poeierde hij de bal tegen de lat. Lang mocht de thuisploeg niet genieten van de opleving. Linksback Marcelo poeierde met zijn chocoladebeen de 0-2 in de verre kruising, waardoor het tweeluik al na één wedstrijd is beslist. Net als vorig jaar dus, alleen nu met acceptabelere cijfers.


FC Basel - FC Porto

Paulo Sousa, de Portugese trainer van Basel, hoopte in de thuiswedstrijd op een snelle openingsgoal voor de Zwitsers. Die kwam er, terwijl Basel helemaal niet indrukwekkend speelde. Na tien saaie openingsminuten stuurde Fabian Frei met een prachtige pass Derlis González op doelman Fabiano af. De Paraguyaan twijfelde niet en schoof de bal beheerst in de goal: 1-0.

Door die snelle voorsprong, kon Basel het initiatief meer bij de Portugese bezoekers leggen. Die ploeg werd in het eerste kwart van de wedstrijd totaal niet gevaarlijk. In de twintigste minuut kopte Casimero, voor het eerst en ongevaarlijk, de bal in de handen van Basel-keeper Tomáš Vaclík. Kort daarna moest de maker van de enige goal, González, geblesseerd het veld ruimen.

Porto werd na het wegvallen van González sterker. Jackson Martínez had na een halfuur een penalty verdiend, toen Samuel aan zijn arm hing en hij daardoor, na een hoekschop van Tello, niet uit kon halen op goal. Tello scoorde voor rust 1-1, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel.

Aan het begin van de tweede helft liet Casimero het meegereisde publiek eindelijk juichen. Het bleek echter een feestje van korte duur, want dik een minuut nadat de middenvelder uit de rebound de bal achter Vaclík had getikt, keurde Mark Clattenburg na overleg met de grensrechter af. Jackson Martínez had bij de goal hinderlijk buitenspel gestaan.

Porto jaagde door op de gelijkmaker, die het zo langzamerhand wel een keer verdiende. Jackson Martínez schoot de bal op het dak van de goal en in het slotkwartier kopte hij naast. Porto had uiteindelijk een penalty nodig om een uitgoal en gelijkspel uit het vuur te slepen. Samuel lag al op de grond toen hij de bal uit een voorzet van Danilo tegen zijn hand kreeg. De rechtsback van Porto verzilve de strafschop daarna. Porto jaagde in de slotfase het meest van beide ploegen op de winnende, maar kon ook heel goed leven met dit gelijkspel. Op basis van het vertoonde spel is er voor de ploeg van Lopetegui voldoende perspectief op de kwartfinales.