Britse soldaat (19) 'deserteert' om tegen IS te vechten

Een 19-jarige Britse soldaat is naar het Midden-Oosten afgereisd om samen met Koerdische Peshmerga tegen de terroristen van Islamitische Staat te vechten. Hij zou zich momenteel met een aantal andere Britten en een Canadees aan de Koerdische frontlinies bevinden.

De jongeman ging als 16-jarige bij het leger, en was recent Arabisch gaan leren. Hij heeft zijn familie laten weten dat hij zich na de moord op de Britse hulpverlener Alan Henning verplicht voelde de wapens op te nemen. Hij is in het gezelschap van zeker twee Britse ex-militairen.

Volgens de soldaat hebben de Koerden hulp nodig. "Ik wil en moet dit doen, maar zal ook op mijn veiligheid letten", zo liet hij het thuisfront weten.

Technisch gesproken is de jonge soldaat nog geen deserteur omdat hij momenteel nog met verlof is. Hij is echter van plan minimaal een jaar in de regio te blijven. De legerleiding is op de hoogte van zijn vertrek en zegt de zaak te volgen.

Naast de Britten en Canadees heeft ook een drietal Nederlandse ex-militairen, leden van de motorclub No Surrender, zich bij de Koerdische strijders aangesloten. Daarnaast is ook van een Amerikaan bekend dat die als 'anti-jihadist' naar de regio is afgereisd.