Turkije steunt Palestijnen in Tempelberg-kwestie

Turkije staat achter het verzet van de Palestijnen tegen de pogingen van Israël het 'islamitische karakter van Jeruzalem' te verminderen. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu zondag gezegd. Davutoglu sprak zaterdag met Hamasleider Khaled Mashaal.

Gewelddadige demonstraties brachten Israël er in november toe de toegang tot de Tempelberg voor moslims in te perken. Dat leidde tot beschuldigingen aan het adres van Israël dat het in het geheim plannen smeedde om de heilige plaats over te nemen. Israël ontkende dit in alle toonaarden. Op de Tempelberg of Mazar-i-Sharif, staat behalve de Klaagmuur ook de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. Het is een heilige plek voor joden en moslims.

"Wij delen het standpunt van de Palestijnen. We steunen hun verzet tegen de vermindering of de eliminatie van het islamitische karakter van Jeruzalem", aldus Davutoglu. "Turkije accepteert geen enkele inperking wat betreft de Al-Aqsamoskee en doet alles wat internationaal gedaan kan worden om Jeruzalem en de Al-Aqsamoskee te beschermen."

Turkije is een fel pleitbezorger voor de Palestijnse zaak. De betrekkingen tussen Turkije en Israël, voormalige bondgenoten, bekoelden in 2010 na een Israëlische legeractie op een hulpkonvooi, waarbij negen Turken om het leven kwamen. Sindsdien heeft Turkije zich ontpopt tot een criticus van de Israëlische acties in Gaza. Verzoeningspogingen zijn tot dusverre op niets uitgelopen.