'Schoenen smelten door hitte op veerboot'

Uren nadat er brand is uitgebroken op een veerboot bij Griekenland, zitten honderden mensen nog steeds vast op de ferry. Reddingswerkers spreken van een van de moeilijkste operaties ooit. Door harde wind en hoge golven kunnen ze niet bij het schip komen om mensen ervan af te halen.

Meerdere schepen proberen een soort barrière te vormen rondom de ferry om de golven te keren. Media melden dat reddingsboten van de veerboot in brand zijn gevlogen of niet te water kunnen worden gelaten.

De situatie is onoverzichtelijk, en berichten over hoeveel mensen nog aan boord zitten, tegenstrijdig. Er zouden in elk geval geen gewonden zijn gevallen. Ondertussen verkeren opvarenden in grote angst. "We zullen verbranden als muizen", zei een van hen tegen Griekse media. "Het hele schip staat in brand." Een ander zegt dat schoenen zijn gaan smelten door de grote hitte aan boord.

Inmiddels zouden ruim 150 opvarenden de ferry van de Griekse rederij ANEK hebben verlaten. Enkele mensen drijven in het water. Sommige zijn met helikopters opgetakeld uit de zee.

Ondertussen klagen familieleden en vrienden van de passagiers dat er geen informatie wordt gegeven. Op de veerboot met 466 inzittenden brak zondagochtend in alle vroegte brand uit op een autodek. Drie Nederlanders zijn nog op het schip.