Ganong stunt met afdalingszege

heywoodu

Skiër Travis Ganong heeft voor een flinke verrassing gezorgd door de World Cup-afdaling in het Italiaanse Santa Caterina op zijn naam te schrijven. De 26-jarige Amerikaan troefde daarbij onder meer olympisch kampioen Matthias Mayer nipt af.

De traditie is dat er in deze tijd van het jaar een afdaling in Bormio gehouden wordt, maar die werd vanwege de weersomstandigheden verplaatst naar Santa Caterina. Die piste was voor iedereen nieuw en dus bleken er een aantal bij veel skiërs onbekende 'trucjes' te zijn. Vooral Ganong maakte daar gretig gebruik van, door een andere lijn te kiezen en de snelste tijd neer te zetten. 

Na Ganong liet vooral Mayer een totaal andere lijn zien dan de rest, wat hem de tweede plek opleverde op 0,09 seconden van de Amerikaan. De Italiaan Dominik Paris was lang op weg op de snelste tijd te verbreken, maar moest zich met 0,21 seconden gewonnen geven. Het podium werd gevolgd door een Oostenrijks trio: Otmar Striedinger, Romed Baumann en Hannes Reichelt. Kjetil Jansrud uit Noorwegen, tot nu toe oppermachtig op de snelle disciplines, kwam niet goed uit de verf en werd slechts 17e.

Voor Ganong was het de eerste zege uit zijn loopbaan, nadat hij in februari van dit jaar in Kvitfjell met de derde plek al zijn eerste podium pakte. Jansrud houdt wel de koppositie vast in zowel de World Cup op de afdaling als de algemene stand. Hij wordt gevolgd door respectievelijk Paris en Marcel Hirscher.

Ganong op weg naar de zege op de Italiaanse sneeuw van Santa Caterina (Foto: Getty)