Hamas verbiedt verzoeningsreis naar IsraŽl

Hamas, dat in Gaza aan de macht is, heeft een groep kinderen tegengehouden toen die naar Israël wilde voor een verzoeningsreis. Dat hebben Hamas en de organisatoren van de reis gezegd. De reis had tot doel om vrede te bevorderen.

De 37 kinderen, die bijna allemaal een ouder hebben verloren in de strijd tussen Hamas en Israël, zouden zondag naar Israël gaan. Ze zouden een week lang langsgaan bij joodse en Arabische gemeenschappen en een bezoek brengen aan een dierentuin. Ook zouden ze een ontmoeting hebben met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westoever.

De bus met de kinderen en hun begeleiders werd zondag echter teruggestuurd bij de grens. De beslissing werd volgens een woordvoerder van Hamas genomen om 'de cultuur van onze kinderen en ons volk te beschermen'. Hamas gaat er zorg voor dragen dat dergelijke reizen 'nooit meer plaatshebben'.

Een van de organisatoren, de Israëliër Yoel Marshak, zei dat het bezoek was bedoeld om een positieve kant van Israël te laten zien en om vrede tot stand te brengen. "Deze kinderen zullen ooit de leiders van Gaza zijn en ze zouden zich deze reis hebben herinnerd en weten dat we vreedzaam naast elkaar kunnen leven."

Marshak zei dat hij drie weken eerder schriftelijke toestemming had gekregen van Hamas en dat de afzegging als een totale verrassing kwam.