Kroatië kiest nieuwe president

Kroatië kiest zondag een nieuwe president. De presidentsverkiezingen, die vooral lijken te gaan tussen scheidend president Ivo Josipovic en de conservatieve oppositiekandidaat Kolinda Grabar-Kitarovic, worden overschaduwd door de economische problemen in het land.

De verkiezingen worden gezien als een test voor de centrumlinkse regering, die forse kritiek heeft gekregen omdat ze er niet in is geslaagd de economie nieuw leven in te blazen. Een jaar geleden trad Kroatië toe tot de Europese Unie, maar nog altijd staat de werkloosheid op zo'n twintig procent. Het land zit al zes jaar in een recessie.

Bijna 3,8 miljoen mensen mogen stemmen voor de grotendeels ceremoniële functie. Uit peilingen blijkt dat Josipovic goede kans maakt, maar niet voldoende steun heeft om in de eerste ronde de overwinning veilig te stellen. Daar is vijftig procent van de stemmen voor nodig.

Over twee weken vindt de tweede ronde van de verkiezingen plaats. De verwachting is dat Grabar-Kitarovic tegenover Josipovic komt te staan. Als ze daadwerkelijk stemmen weet te trekken, dan is dat een flinke impuls voor haar partij, de Kroatische Democratische Unie, voor de parlementsverkiezingen die er volgend jaar aankomen.