'VN moeten ramp MH17 onderzoeken'

De Verenigde Naties moeten het onderzoek naar de crash met de MH17 uitvoeren en niet Nederland. Dat zei Tan Sri Aziz, voormalig topman van Malaysia Airlines, zaterdag in Nieuwsuur.

Hij weet niet waarom de VN het onderzoek niet doet. "Misschien omdat het de luchtvaart betreft en men bij gebrek aan kennis van de luchtvaart of om politieke redenen niet tussenbeide wil komen." Hij zegt dat volgens internationaal recht de VN het voortouw moet nemen. "In dit geval nam Nederland de leiding. Dat vind ik vreemd."

Rusland en een groep nabestaanden pleitten eerder al voor VN-onderzoek naar de ramp met het toestel van Malaysia Airlines. Aziz stond aan de basis van Malaysia Airlines en leidde de luchtvaartmaatschappij tijdens de gloriejaren in de jaren tachtig.

Malaysia Airlines bevindt zich al tijden in zwaar weer, door hoge bedrijfskosten, felle concurrentie en minder passagiers. Sinds de verdwijning in maart van vlucht MH370 en de crash van de MH17 in Oekraïne in juli werden de resultaten alleen maar slechter.