[Upd] Eerste wedstrijd Vierschansentournee naar maandag

heywoodu

De eerste wedstrijd van de prestigieuze Vierschansentournee, in het Duitse Oberstdorf, is zondagavond afgelast. Het waaide te hard om de springers op een veilige manier naar beneden te laten gaan, waardoor wedstrijddirecteur Walter Hofer om 19.10 uur besloot dat het klaar was.

Volgens het oorspronkelijke plan zou om 15.30 uur de trainingsronde plaatsvinden, om 16.30 gevolgd door de wedstrijd. De trainingsronde werd echter al afgelast en niet veel later werd de wedstrijd met een kwartier uitgesteld. Vervolgens werd de wedstrijd opgeschoven van 16.45 naar 17.00, 17.15, 17.30 en 18.00, waarna de wedstrijd eindelijk 'begon'. 

Junshiro Kobayashi opende de competitie, maar daarna duurde het weer een half uur voor de tweede springer, Robert Kranjec, naar beneden mocht. Marinus Kraus sprong als vierde, maar de Duitser werd halverwege zijn sprong bijna omver geblazen door een windvlaag. Hij kon nog wel veilig landen, maar na zijn mislukte sprong gaf hij al aan dat hij - ongeacht de beslissing - niet meer zou springen vandaag.

Niet veel later werden er nog een aantal pauze's ingelast, onder meer tot 19.00 uur. Tien minuten later ging de jury nogmaals in beraad en werd besloten dat de wedstrijd afgelast werd. Het is nog niet bekend hoe het programma er voor de komende dagen uit zal zien. De twee meest waarschijnlijke opties zijn dat er maandag alsnog in Oberstdorf gesprongen wordt of dat er in Garmisch-Partenkirchen twee wedstrijden gehouden worden in plaats van één.

Update 20.30 uur

De wereldskifederatie FIS heeft inmiddels via Twitter bekendgemaakt dat de wedstrijd maandag gesprongen zal worden op de Schattenbergschanze in Oberstdorf. IJs en weder dienende gaat de wedstrijd om 17.30 uur van start.