Toppers tegen elkaar in Vierschansentournee

heywoodu

In het Duitse Oberstdorf is zaterdag de 63e editie van de Vierschansentournee officieel begonnen. Op de Schattenbergschanze probeerden 74 springers zich te kwalificeren voor de wedstrijd van zondag, waarvan de beste tien in de World Cup automatisch geplaatst waren.

De beste sprong in de kwalificatie werd neergezet door de Sloveen Peter Prevc, die tweevoudig winnaar Gregor Schlierenzauer van zich af wist te houden. De Japanner Noriaki Kasai, net als Prevc en Schlierenzauer al vooraf gekwalificeerd, kwam tot de derde sprong. Dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch maakte zijn eerste competitieve sprong van het seizoen, na een blessure. Hij plaatste zich als elfde voor de wedstrijd van zondag. World Cup-leider Anders Fannemel werd achtste, de zeventiende plek was voor Thomas Diethart, de verrassende winnaar van de Tournee vorig jaar.

In de Vierschansentournee wordt met het zogenaamde knock-outsysteem gesprongen tijdens de wedstrijden. De 50 geplaatste springers worden op basis van de kwalificatie ingedeeld in 25 duo's, waarbij de nummer 1 tegen de nummer 50 springt, de nummer 2 tegen de nummer 49 en zo verder. Doordat de al gekwalificeerde Roman Koudelka (2e in de World Cup), Michael Hayböck (3e) en Simon Ammann (5e) niet in actie kwamen moeten zij het zondag opnemen tegen respectievelijk Kasai, Schlierenzauer en Ammann. Fannemel springt tegen de pas 17-jarige Duitser Tim Fuchs, terwijl Stoch aantreedt tegen de nummer zeven van de World Cup, Stefan Kraft. Diethart zal de Pool Jan Ziobro van zich af moeten schudden. 

De 25 winnaars van de onderlinge duels zijn automatisch geplaatst voor de finaleronde in de wedstrijd. Daar komen nog de 5 beste verliezers bij, de zogenaamde lucky losers. De 30 overgebleven springers gaan in de tweede ronde vervolgens bepalen wie in Oberstdorf de zege op mag eisen. De eerste wedstrijd van de Vierschansentournee gaat om 16.30 uur van start. De volledige startlijst, met alle duels, is hier te vinden.