FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 november 2014

Vodafone geeft telefoongegevens media prijs

Vodafone heeft per ongeluk de telefoongegevens van ruim 1700 Britse journalisten en andere medewerkers van de media opgestuurd naar de politie. Die had om de details van één journalist gevraagd, maar kreeg dus een hele lading aan informatie.

Dat meldden Britse media dinsdagavond. Het zou gaan om de gegevens van medewerkers bij News UK, die daar werkten tussen 2005 en 2007. News UK voert onder meer The Times en The Sun als titels. Voorheen waren ook News of the World en Today kranten van het bedrijf.

Vodafone stuurde de gegevens al in maart. De politie hield ze vervolgens 7 maanden, om ze daarna terug te geven. De politie wilde de gegevens van één journalist hebben in verband met een onderzoek naar illegale betalingen van overheidsfunctionarissen aan journalisten.

Vodafone geeft telefoongegevens media prijs
Vodafone geeft telefoongegevens media prijs (Foto: ANP)

Hongerende asielzoekers in centrum München

Asielzoekers die op straat in het Duitse München in hongerstaking zijn gegaan, dreigen de zaak op scherp te zetten door vanaf woensdag ook niets meer te drinken. Volgens Duitse media zijn in de nacht van maandag op dinsdag drie hongerstakers in het ziekenhuis onderzocht omdat ze klachten over gevoelloosheid in hun ledematen hadden.

De 34 asielzoekers uit diverse Afrikaanse en Aziatische landen zijn sinds zaterdag in hongerstaking in een geïmproviseerd kamp op de Sendlinger Tor Platz in het oude centrum van München. Ze eisen een verblijfsvergunning en betere omstandigheden in het algemeen voor vluchtelingen. De regering van de deelstaat Beieren verklaarde dat zij zich niet laat afpersen en verweet de asielzoekers "ondankbaarheid".

De burgemeester van München, Dieter Reiter, heeft evenwel een bezoek aan het kamp gebracht en het aanbod gedaan met de asielzoekers in gesprek te gaan.

Hongerende asielzoekers in centrum München
Hongerende asielzoekers in centrum München (Foto: ANP)

Treinen Duitsland 7 jaar te laat

De treinen in Duitsland waren in 2013 bij elkaar ruim 3,7 miljoen minuten, oftewel meer dan zeven jaar, te laat. Dat antwoordde de Duitse regering op vragen uit de Bondsdag van de partij Linken.

Volgen de krant Bild ging het daarmee bergafwaarts met de Duitse 'punktlichkeit'. Na het recordjaar 2010 (meer dan 3,8 miljoen minuten te laat) ging het daarna twee jaar beter. Vorig jaar nam de vertraging weer toe.

In de top tien van lijnen met de meeste vertragingen staan allemaal trajecten in het westen van het land. Lijnen uit het oosten komen er niet in voor. Volgens de Deutsche Bahn was vorig jaar 93,2 procent van de treinen op tijd. Maar daarin zijn alleen vertragingen van meer dan 5 minuten en 59 seconde geteld. Als de Japanse rekenmethode (vanaf 1 minuut) er op wordt losgelaten, was een krappe 61 procent op tijd.

In Nederland reed in 2013 93,6 procent van de treinen op tijd, met een marge van 5 minuten.

Verdachte verkeersdrama mag weer autorijden

Een 57-jarige man uit Schoonhoven die vorig jaar in het Noord-Brabantse Chaam een verkeersongeluk veroorzaakte waardoor twee 18-jarige vrouwen overleden, krijgt zijn rijbewijs tijdelijk terug. De rechtbank in Breda heeft dat dinsdag bepaald. Een woordvoerder meldde dat de verdachte zijn rijbewijs terugkrijgt omdat zijn vrouw ernstig ziek is.

Onder invloed van alcohol reed de man vorig jaar op de Baarleseweg in Chaam achter op de auto van de slachtoffers. Hun auto vloog in brand. Op 23 maart, als de strafzaak tegen de man verdergaat, oordeelt de rechter opnieuw over het rijbewijs.

Eindhoven biedt bed en brood aan illegaal

De gemeente Eindhoven gaat voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen onderdak, voedsel en kleding regelen. De gemeenteraad heeft dat dinsdagavond in ruime meerderheid besloten.

Aanleiding voor het besluit is een recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) om illegalen van 'bed, brood en bad' te voorzien.

Wethouder Lenie Scholten (GroenLinks) vertelde dat de gemeente al was begonnen met het zoeken naar de mogelijkheden. Ze denkt bijvoorbeeld aan de winteropvang die snel ter beschikking kan worden gesteld.

Eindhoven biedt de noodoplossing voor de komende winter en tot er definitieve Europese aanbevelingen komen. Aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vraagt Eindhoven een overbruggingskrediet.

Eindhoven biedt bed en brood aan illegaal
Eindhoven biedt bed en brood aan illegaal (Foto: ANP)

Vrienden Jennifer Aniston wachten op bruiloft

Vrienden van de verloofde Jennifer Aniston kunnen niet wachten tot de actrice eindelijk gaat trouwen. Volgens Aniston, die al twee jaar verloofd is met Justin Theroux, verwachten vrienden steeds een huwelijk als ze door het koppel worden uitgenodigd voor een feestje. Dat zegt de actrice dinsdag in de talkshow van Ellen DeGeneres.

"Onze vrienden Sacha Baron Cohen en Isla Fisher kwamen naar vier van onze feestjes in prachtige kleding die je naar een bruiloft aandoet", vertelt de 45-jarige Aniston. "Zelfs voor een feest dat we vorig jaar op 4 juli gaven kwam Sacha in een prachtig blauw pak en Isla in een leuk jurkje."

Volgens de actrice lopen de verwachtingen tijdens de feestdagen alleen maar meer op. "Iemand die ik had uitgenodigd voor Thanksgiving zei: ik kan dit jaar niet, maar zou ik wel moeten komen?" Aniston doet niet uit de doeken wanneer ze wel van plan is in het huwelijksbootje te stappen, maar zegt het haar vrienden 'wel te laten weten' als de grote dag eraan zit te komen.

Meer invloed tv-kijker op Televizier-Ring

Televisiekijkend Nederland krijgt meer invloed op de selectielijst voor de Gouden Televizier-Ring. In de aanloop naar de vijftigste uitreiking van de publieksprijs bepaalt de kijker welke vijf programma's automatisch meedoen aan de nominatieronde. Dat meldt Televizier, de organisator van de Gouden Televizier-Ring.

Tot voor kort bepaalde de redactie van de tv-gids welke honderd programma's en series op de selectielijst van de nominatieronde terechtkwamen. Dit aantal wordt nu teruggebracht naar veertig. Bovendien kwalificeert het Nederlandse publiek de helft hiervan.

Iedere televisiekijker kan vanaf nu stemmen op de eerste kwalificatieronde, waarna de top-5 meteen op de selectielijst wordt gezet. Na vier kwalificatierondes heeft het publiek zo twintig programma's en series gekwalificeerd.

HP met lichte winstdaling richting splitsing

Het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard (HP) heeft zijn gebroken boekjaar afgesloten met een nettowinst van vijf miljard dollar, zo'n vier miljard euro. Dat is twee procent minder dan een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het technologiebedrijf kondigde vorige maand een opsplitsing aan. De divisie die pc's en printers maakt wordt losgeknipt van het onderdeel dat zich bezighoudt met de levering van hardware en IT-diensten aan de zakelijke markt.

HP draaide afgelopen jaar een omzet van 111,5 miljard dollar. Dat is een daling van een procent ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Bij gelijke wisselkoersen zouden de opbrengsten volgens de onderneming stabiel zijn gebleven.

'Teeven wekt schijn belangenverstrengeling'

Staatssecretaris Fred Teeven heeft in de ogen van de PVV de schijn van belangenverstrengeling gewekt met de grootschalige opvang van asielzoekers in het Drentse dorpje Oranje. Een partijgenoot van VVD-bewindsman Teeven, Hennie van der Most, is eigenaar van het vakantiepark waar de asielzoekers worden opgevangen.

Daarover is een miljoenendeal gesloten, zei PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma dinsdagavond tijdens het begrotingsdebat van Veiligheid en Justitie. Deze deal 'klopt niet'. Fritsma eist opheldering.

De PVVer zei dat Teeven zich hard heeft gemaakt voor de massale opvang in het kleine dorp en dat die opvang in strijd is met het lokale bestemmingsplan. Ook de gemeenteraad is gepasseerd in de besluitvorming, waardoor de rechten van burgers zijn verkwanseld, aldus Fritsma.

Fritsma weet niet of er echt sprake is van belangenverstrengeling, maar vindt dat ook de schijn daarvan moet worden vermeden.

Uitslagen Champions League groepen E t/m H 25/11/2014

Vanavond is de vijfde speelronde in de groepen E t/m H van de Champions League. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden. De clubs in bold zijn al zeker van een plekje bij de laatste zestien van de Champions League.

Groep E
CSKA Moskou (Rus) - AS Roma (Ita) 1-1 (0-1)
 43' Totti 0-1
 90+3' Berezutski 1-1

Manchester City (Eng) - Bayern München (Dui) 3-2 (1-2)
 20' Benatia (Bayern)
 21' Aguëro (pen) 1-0
 40' Alonso 1-1
 45' Lewandowski 1-2
 85' Aguëro 2-2
 90+1' Agüero 3-2

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Bayern München 5 4 0 1 12 13 - 4
2 AS Roma 5 1 2 2 5 8 - 12
3 CSKA Moskou 5 1 2 2 5 6 - 10
4 Manchester City 5 1 2 2 5 7 - 8

Programma 10 december 

AS Roma - Manchester City
Bayern München - CSKA Moskou


Groep F
Paris Saint-Germain (Fra) - Ajax (Ned) 3-1 (1-0)
 33' Cavani 1-0
 67' Klaassen 1-1
 78' Ibrahimovic 2-1 
 83' Cavani 3-1

APOEL Nicosia (Cyp) - Barcelona (Spa) 0-4 (0-2)
 27' Suárez 0-1
 38' Messi 0-2
 56' Messi 0-3
 70' Rafinha (Barcelona/2g)
 84' Guilherme (APOEL/2g)
 87' Messi 0-4
Bijzonderheid: De 0-2 van Messi was zijn 72e treffer in de CL en werd daarmee topscoorder allertijden van het miljoenenbal.

Stand 

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Paris Saint-Germain 5 4 1 0 13 9 - 4
2 Barcelona 5 4 0 1 12 12 - 4
3 Ajax 5 0 2 3 2 4 - 10
4 APOEL Nicosia 5 0 1 4 1 1 - 8

Programma 10 december

Ajax - APOEL Nicosia
Barcelona - Paris Saint-Germain


Groep G
FC Schalke 04 (Dui) - Chelsea (Eng) 0-5 (0-3)
 2'  Terry 0-1
 29' William 0-2
 44' Kirchhoff (e.d.) 0-3
 76' Drogba 0-4
 78' Ramires 0-5

Sporting CP (Por) - NK Maribor (Slo) 3-1 (2-1)
 10' Mané 1-0
 35' Nani 2-0
 42' Jefferson (e.d.) 2-1
 65' Slimani 3-1
Bijzonderheid: Duel werd na de rust onderbroken nadat een deel van de lichtinstallatie van het stadion in Lissabon het had begeven. 

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Chelsea 5 3 2 0 11 14 - 2
2 Sporting CP 5 2 1 2 7 11 - 9
3 FC Schalke 04 5 1 2 2 5 8 - 14
4 NK Maribor 5 0 3 2 3 4 - 12

Programma 10 december

Chelsea - Sporting CP
NK Maribor - FC Schalke 04


Groep H
BATE Borisov (WRu) - FC Porto (Por) 0-3 (0-0)
 56' Herrera 0-1
 65' Martínez 0-2
 89' Tello 0-3

Shakhtar Donetsk (Oek) - Athletic Club (Spa) 0-1 (0-0)
 68' San José 0-1

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 FC Porto 5 4 1 0 13 15 - 3
2 Shakhtar Donetsk 5 2 2 1 8 14 - 3
3 Athletic Club 5 1 1 3 4 3 - 6
4 BATE Borisov 5 1 0 4 3 2 - 22

Programma 10 december

Athletic Club - BATE Borisov
FC Porto - Shakhtar Donetsk

Zwaardere screening voor wapenvergunning

Wapenliefhebbers die een vergunning aanvragen, krijgen een zwaardere screening. Aanvragers zijn onder meer verplicht mee te werken aan een onderzoek naar hun psychische gezondheid.

Dat staat in het wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat moet voorkomen dat mensen die daar niet geschikt voor zijn toch wapens in handen krijgen.

De maatregelen komen voort uit het debat over het schietdrama in Alphen aan de Rijn in 2011. Schutter Tristan van der Vlis had ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning en schoot zes mensen dood.

Volgens het wetsvoorstel moet de aanvrager ook drie referenten opgeven, zijn of haar verzoek altijd persoonlijk indienen en zelf aanwezig zijn bij de controle van opslagmogelijkheden voor wapens; thuis of in zijn of haar bedrijf. Daarna beslist de korpschef of iemand geschikt is en een wapenvergunning krijgt.

Zwaardere screening voor wapenvergunning
Zwaardere screening voor wapenvergunning (Foto: ANP)

Uitslag Paris Saint-Germain - Ajax

De individuele klasse van Paris Saint-Germain was te machtig voor Ajax, dat de Parijzenaars in het zadel hielp door het maken van persoonlijke fouten: 3-1.

Al na tien minuten kreeg Ajax de eerste tegenvaller te verwerken toen aanvoerder Nicolai Boilesen geblesseerd naar de kant moest na een duel met oud-Ajacied Gregory van der Wiel. De linksback werd vervangen door Nick Viergever en daarna acteerde de Amsterdamse ploeg heel aardig.

In het eerste half uur was er weinig aan de hand voor de bezoekers. Paris Saint-Germain leek er niet al te veel zin in hebben en Ajax kreeg ruimte van de Parijzenaars om te voetballen. Gevaar was er van Lavezzi, die na een goede aanval Cillessen op zijn weg vond.

Even later was het wel raak voor de thuisploeg, toen het weer Lavezzi was die ontsnapte en de bal daarna breed passte op de meegelopen Cavani, die eenvoudig voor de 1-0 kon zorgen. Het eerste kleine half uur van de tweede helft was qua amusementswaarde zeer matig. Het tempo lag erg laag en veel slordige passes bij beide teams leverden veel balverlies op.

Uit het niets kwam Ajax op gelijke hoogte. De eerste echte doelpoging was direct raak. In de 67e minuut gaf Kishna de bal goed voor vanaf de linkerkant, waarna de inlopende Davy Klaassen met een vallende kopbal de 1-1 op het scorebord kon zetten. Ajax kreeg vertrouwen na de gelijkmaker en ging op zoek naar meer.

De goal viel echter aan de andere kant. Zlatan Ibrahimovic deed het weer voor PSG. De Zweedse vedette nam de bal aan met zijn rug naar de goal, om vervolgens uit de draai in de lange hoek raak te schieten, 2-1. Enkele minuten later besliste Cavani de wedstrijd na een fout van Zimling: 3-1. Door de nederlaag moet Ajax over twee weken thuis niet verliezen APOEL om alsnog de Europa League in te gaan.

Nederlandse uitzendmarkt groeit

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is in de vier weken vanaf 6 oktober verder toegenomen. Zowel het aantal door tijdelijke krachten gewerkte uren als de uitzendomzet nam met 9 procent toe op jaarbasis. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU dinsdag publiceerde.

De technische sector spande opnieuw de kroon met een groei van het aantal uren van 19 procent. De omzet in deze branche nam met 16 procent toe. In de administratieve en industriële sectoren waren er 7 procent meer uren en nam de omzet met respectievelijk 9 en 6 procent toe.

Nederlandse uitzendmarkt groeit
Nederlandse uitzendmarkt groeit (Foto: ANP)

Verstappen: "Nuttige dag ondanks crash"

Max Verstappen is op de eerste testdag in Abu Dhabi in de bandenstapels beland. Der voorwielophanging van de Toro Rosso van de 17-jarige Nederlander brak af, waardoor hij crashte. Ondanks de problemen was het een nuttige dag. Hij kwam uiteindelijk in 55 ronden met 1.47,194 tot de negende tijd.

Verstappen: "Helaas hebben we in de ochtend niet veel kunnen rijden, maar in de middag hebben we een aantal heel nuttige lange runs kunnen doen. Dat heeft mij geholpen bij het leren omgaan met de banden. Dat ik nu langer dan de anderhalf uur van de vrije trainingen heb kunnen rijden, was absoluut een goede ervaring. Ronde na ronde raakte ik meer gewend aan de auto."

Morgen zal Verstappen wederom gaan rijden met de Toro Rosso. Hij zal wederom banden gaan testen, al is het volledige programma nog niet bekend.

De snelste tijd van de dag was van Valtteri Bottas die met de Williams tot 1.43,396 kwam. Hiermee was de Fin ruim sneller dan landgenoot en Ferrari-coureur Kimi Räikkönen en vice-wereldkampioen Nico Rosberg die met 112 ronden de coureur met de meeste ronden was. Onderaan de lijst was McLaren-coureur Stoffel Vandoorne te vinden. De Belg reed met de aangepaste McLaren die uitgerust was met een Honda-motor. Door problemen kwam hij niet verder dan drie installatieronden.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 V. Bottas Williams 1:43.396 80
2 K. Raikkonen Ferrari 1:43.888 80
3 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 1:44.512 114
4 J. Palmer Force India 1:44.516 36
5 C. Sainz Jr. Red Bull 1:45.339 99
6 W. Stevens Caterham 1:45.436 101
7 C. Pic Lotus 1:46.167 88
8 M. Ericsson Sauber 1:46.253 95
9 M. Verstappen Toro Rosso 1:47.194 55
10 S. Vandoorne McLaren geen tijd 3

Schoenen gestolen uit oud-concentratiekamp Majdanek

Uit het voormalige concentratiekamp Majdanek in Polen, nu een museum, zijn acht schoenen gestolen die ooit toebehoorden aan joden die daar door de nazi's werden vermoord. Volgens het Poolse persbureau PAP denkt de politie dat de schoenen tussen 18 en 20 november zijn gestolen.

Een medewerker van het museum ontdekte afgelopen donderdag dat een metalen net dat de tentoongestelde schoenen moest beschermen was doorgeknipt en dat de schoenen ontbraken.

De tentoonstelling omvat zo'n 56 duizend schoenen. De verzameling moet bezoekers een idee geven van de omvang van de nazimisdaden.

Boilesen heeft bandletsel in knie

Ajacied Nicolai Boilesen heeft mogelijk een zware blessure aan zijn rechterknie. Een eerste prognose wijst op letsel aan de knie- of kruisbanden van de Deen. Hij wordt bij terugkeer in Amsterdam nader onderzocht, meldt Ajax.

Boilesen viel in het Champions League-duel tegen Paris Saint-Germain al na iets meer dan tien minuten uit. Hij raakte geblesseerd na een overtreding van Gregory van der Wiel.

Curcic opvolger Advocaat bij Servië

De Servische voetbalbond heeft Radovan Curcic benoemd tot bondscoach van het nationale elftal. Curcic is de opvolger van Dick Advocaat die na de 1-3 nederlaag in de EK-kwalificatie tegen Denemarken opstapte. In het oefenduel met Griekenland zat hij vorige week al als interim-coach op de bank.

De 42-jarige Curcic had al enkele clubs onder zijn hoede voordat hij in 2013 werd benoemd tot coach van Jong Servië. Met dat team plaatste hij zich voor het EK van 2015 door in de play-offs af te rekenen met titelverdediger Jong Spanje.

In maart wacht zijn eerste uitdaging als Servië in de kwalificatiereeks op bezoek gaat bij Portugal. De Serven staan er slecht voor met één punt uit drie duels nadat de UEFA wegens incidenten in de wedstrijd tegen Albanië het team drie punten ontnam. Tegen dat besluit loopt een protest.

Messi topscorer aller tijden in Champions League

Lionel Messi is nu ook topscorer aller tijden in de Champions League. De Argentijn van FC Barcelona scoorde dinsdag tegen Apoel Nicosia de 2-0 en dat was zijn 72e treffer in het miljoenenbal. Messi liet daarmee Real Madrid-legende Raul achter zich. De Spanjaard was op 71 blijven steken. Cristiano Ronaldo staat op zeventig goals.

Messi pakte het Europese record vier dagen nadat hij zich tot Spaans topscorer aller tijden kroonde. De goaltjesdief maakte afgelopen weekeinde in de Primera División een hattrick en bracht zijn totaal in Spanje op 253 treffers.

Belgische moordverdachte mogelijk in Nederland

Een man die in België van moord wordt verdacht zit mogelijk in Nederland ondergedoken. Dat meldt de Belgische politie dinsdag. De 27-jarige man heeft de Dominicaanse nationaliteit en wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een dodelijke steekpartij in het centrum van Antwerpen begin oktober.

De man kreeg in de nacht van 3 op 4 oktober ruzie met een groepje mensen, waarna hij een van hen met een mes neerstak. Het slachtoffer, een 26-jarige Ecuadoraan die woonde in Antwerpen, overleed later aan zijn verwondingen. Sinds het voorval is de verdachte spoorloos.

Mensen die tips hebben over de verdachte of weten waar hij verblijft worden verzocht contact op te nemen met de Belgische politie.

Yolanthe: moeder worden is mijn hoofddroom

Yolanthe droomde als klein meisje niet van een groots huwelijk of een internationale carrière, maar wist wel al dat ze ooit moeder wilde worden. De nu 29-jarige actrice en presentatrice ziet dat nog steeds als haar hoofddroom, zegt ze in een interview met RTL Boulevard.

De vrouw van voetballer Wesley Sneijder haast zich te zeggen dat ze nog niet aan het hoofdstuk kinderen is begonnen. Volgens haar manager Xenia Kasper is de agenda van de actrice daar ook te vol voor. Maar de kriebels komen langzaam. "Ik begin wel steeds vaker te denken: het zou wel heel leuk zijn."

Hertelling Groesbeek verandert niets

De hertelling van de stemmen voor een nieuwe gemeenteraad in Groesbeek heeft dinsdag niets veranderd aan de zetelverdeling. Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn gaan per 1 januari fuseren en daarom waren er vorige week gemeenteraadsverkiezingen.

Tot de hertelling werd besloten toen bleek dat de Groesbeekse Volkspartij (GVP) een restzetel had gekregen, terwijl er maar één stem verschil was met Sociaal Groesbeek. Na het opnieuw tellen van de stemmen bleek dat GVP twee stemmen minder had, maar omdat die partij een zetelverbinding met anderen is aangegaan, behield de partij toch de restzetel.

De fusiegemeente heet volgend jaar nog Groesbeek. In 2016 wordt de nieuwe naam Berg en Dal.

Super Smash Bros. snelst verkopende Wii U-titel

Super Smash Bros. voor Wii U kwam afgelopen vrijdag uit in Noord-Amerika en is nu al de snelst verkopende game voor Wii U. Tussen 21 en 23 november vloog de game 490.000 keer over de toonbank. Mario Kart 8 was eerder het snelst verkopende spel op het platform.

Mario Kart 8 werd in het eerste weekend 1,2 miljoen keer verkocht. Dat is inderdaad meer dan Super Smash Bros., maar Mario Kart 8 kwam op 29 en 30 mei wereldwijd uit terwijl Super Smash Bros. alleen nog verkrijgbaar is in Noord-Amerika.

De Europese release voor Super Smash Bros. Wii U is op 28 november. Australië volgt op 29 november en Japan op 6 december. 

Basisschool geeft privégegevens aan uitgever

Basisscholen spelen privégegevens van hun leerlingen door aan bedrijven die lesprogramma's ontwikkelen. Daarmee wordt de Wet op de bescherming persoonsgegevens overtreden door zowel school als uitgever, meldde RTL Nieuws dinsdag.

Bijna alle basisscholen verstrekken persoonsgegevens van jonge kinderen aan vier uitgevers, waaronder Malmberg en Noordhoff. Die koppelen de informatie aan hun leerprestaties bij computerlesprogramma's.

De PO-raad, die opkomt voor de belangen van schoolbesturen in het basisonderwijs, zegt dat 'scholen niet gelukkig zijn met de grootschalige verstrekking van gegevens, maar dat ze wel toestemming hebben gegeven'. Als de scholen niet meewerken zouden allerlei reken- en taaltoetsen wegvallen.

"Het zijn bijzonder gevoelige gegevens. Wat er gebeurt aan oefeningen en toetsen zegt heel veel over het kind", aldus hoogleraar privacy Gerrit-Jan Zwenne in RTL Nieuws. "Je kunt daar allemaal extra waarborgen verlangen. Het minste is dat je als ouders moet zijn geïnformeerd."

Gouverneur stuurt meer militairen naar Ferguson

De gouverneur van Missouri heeft dinsdag meer militairen van de Nationale Garde naar Ferguson gestuurd. In deze voorstad van St. Louis braken maandagavond hevige rellen uit nadat een onderzoeksjury had bepaald dat een blanke politieagent niet hoefde te worden vervolgd voor de dood van een ongewapende zwarte tiener in augustus.

Uit geblakerde bedrijfspanden in Ferguson wolkte dinsdag nog rook. De trottoirs in winkelstraten lagen bezaaid met glasscherven van etalageruiten die in de nacht ervoor waren ingeslagen. Tijdens de onlusten vielen achttien gewonden, onder wie een persoon met schotwonden. De politie verrichtte in Ferguson 61 arrestaties; in de stad St. Louis werden 21 mensen opgepakt.

De beslissing van de onderzoeksjury betekent dat agent Darren Wilson niet vervolgd wordt voor het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown, wiens dood nieuwe debatten los maakte over de verhoudingen tussen de politie en minderheden, zelfs in plaatsen ver weg. Het federale ministerie van justitie houdt nog een afzonderlijk onderzoek naar eventuele schending van burgerrechten, maar uit een dergelijk onderzoek moet wel heel sterk bewijs naar voren komen voordat tot vervolging kan worden overgegaan. Het ministerie stelt daarnaast een onderzoek in naar het overwegend blanke politiekorps van Ferguson, naar mogelijke patronen van discriminatie.

Het geweld brak uit ondanks oproepen van de familie Brown en president Barack Obama om rustig te blijven. De vernielingen bleken dinsdagochtend veel groter dan bij de protesten die volgden op de dood van Brown op 9 augustus. Volgens de autoriteiten klonken er honderden schoten, waardoor de brandweer bij branden niet meteen in actie kon komen.

De advocaten van Wilson zeiden dat de agent, die sinds het incident buiten de openbaarheid is gebleven, dankbaar is voor de steun die hij heeft ondervonden. "Politiemensen moeten vaak in een fractie van een seconden moeilijke beslissingen nemen. Agent Wilson volgde zijn training en volgde de wet", schreven de advocaten.

Officier van justitie Bob McCulloch verklaarde dat verklaringen van getuigen over het schietincident niet met elkaar overeenkwamen, onder meer op het punt of Brown zijn handen omhoog had en of hij struikelend of rennend op de agent afkwam. In zijn 45 minuten durende gesprek met journalisten vermeldde de officier niet één keer dat Brown ongewapend was.

De familie van Brown liet dinsdag weten 'diep teleurgesteld' te zijn over de beslissing van de onderzoeksjury. Tegelijkertijd vroeg zij het publiek 'jullie frustratie zo te kanaliseren dat dit leidt tot een positieve verandering'.

Gouverneur van Missouri Jay Nixon liet weten meer troepen van de Nationale Garde naar Ferguson te sturen. De garde is een soort reservemacht van het Amerikaanse leger. Hij zei niet om hoeveel militairen het gaat, noch hoe lang zij blijven. Veel scholen in Ferguson zijn uit voorzorg gesloten, omwille van de veiligheid van de leerlingen.

'EU moet beter op eigen grenzen passen'

Het is de hoogste tijd dat Europa haar grenzen serieus gaat bewaken en alles zet op opvang van vreemdelingen in hun eigen regio. Dat zei VVD'er Malik Azmani dinsdagavond tijdens de behandeling van de begroting voor Veiligheid & Justitie. Buurlanden van de EU die niet meewerken aan de terugname van migranten die uit hun gebied clandestien de Unie bereikten mogen ook geen hulp of handelsvoordelen meer krijgen, vindt de liberaal.

De EU moet intussen investeren in betere en veilige opvangcentra in Noord-Afrika, aldus Azmani. "Die zijn nu onveilig. Als we erin slagen de kwaliteit daarvan te verbeteren, krijgt de grensbewakingsdienst Frontex de mogelijkheid opgepikte illegalen weer af te leveren op de plek waar ze op de boot zijn gestapt."

Samsom: opvang extra Syriërs niet meer nodig

De wens van de Tweede Kamer om nog eens 250 Syrische vluchtelingen naar Nederland te halen is achterhaald. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag gezegd. Volgens Samsom heeft Nederland al onderdak geboden aan duizenden vluchtelingen en daarmee zijn verantwoordelijkheid 'ruimschoots' genomen.

Met zijn uitspraken schaart de PvdA-leider zich achter een besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Die liet eerder op de dag weten de wens van de Kamer om nog eens 250 Syrische vluchtelingen uit te nodigen naast zich neer te leggen. Volgens de staatssecretaris vangt Nederland al veel vluchtelingen op en kunnen de gemeenten nog meer vluchtelingen niet aan.

De Kamer stemde vorig jaar in met een motie om naast een groep van vijfhonderd vluchtelingen die Nederland verplicht was op te vangen nog eens 250 vluchtelingen onderdak te bieden. Volgens Samsom is de situatie ten opzichte van een jaar geleden gewijzigd. "Destijds leek het erop dat Nederland haar verantwoordelijkheid niet wilde nemen. Inmiddels is die verantwoordelijk ruimschoots genomen", aldus Samsom.

CDA wil af van bezuiniging op strafrecht

De grens van de bezuinigingen op de strafrechtketen is echt bereikt, vindt het CDA. De druk op het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de reclassering is zo groot dat er niet meer extra gekort kan worden.

"Ik wil niet dat de strafrechtketen naar de kloten gaat", zei CDA-Tweede Kamerlid Peter Oskam dinsdag in onparlementaire woorden tijdens het begrotingsdebat van Veiligheid en Justitie. De CDA'er maakt zich grote zorgen over de werkdruk die in de sector fors toeneemt terwijl er nog wel besparingen op stapel staan. Die moeten wat het CDA betreft worden teruggedraaid.

Oskam wees erop dat Justitie vorig jaar bijna twaalf miljoen euro moest betalen naar aanleiding van onrechtmatige detentie. Dat betekent dat er fouten worden gemaakt en dat zal volgens hem vaker gaan gebeuren.

Pestventjes treiteren gehandicapten

Droeftoeters met het inlevingsvermogen van een borrelnootje zijn voorlopig niet welkom bij de voetbalkooi van het Achterhoekse Silvolde. De jongeren vonden het namelijk nodig om gedurende een periode van ongeveer half jaar de verstandelijk beperkte bewoners te terroriseren.

De amoebes in kwestie gooiden ondermeer stokbroden, ijsjes en eieren tegen de ramen van de vijf nabijgelegen zorgwoningen. Later hebben de jongeren hun zakcentjes bij elkaar gelegd en konden ze zwaar vuurwerk aanschaffen, dat ze eveneens richting de woningen smeten.

Een van de bewoners is zo bang geworden van de treiterijen dat hij zijn woning ontvlucht is. Zijn ouders zijn woest.

Hoewel er niemand is opgepakt, is het de treiterkoppen wel gelukt de Gelderse gemeente op extra kosten te jagen. Deze gaat namelijk camera's en extra verlichting ophangen bij de vooralsnog afgesloten hangplek. De plaatselijke hermandad wil graag een kopje thee drinken met de jeugdige daders.

Uitstekende start World League waterpolosters Oranje

De Nederlandse waterpolosters zijn uitstekend begonnen aan de World League. Oranje versloeg Griekenland dinsdag in Athene met 12-11. Bij het begin van het laatste kwart stond het team van bondscoach Arno Havenga nog met 9-10 achter. De periodestanden waren 2-3, 4-2, 3-5 en 3-1.

Nederland speelt in de voorronde nog twee keer tegen Duitsland en Spanje en ontvangt Griekenland ook nog. De voorrondewedstrijden worden tot april afgewerkt.

Levenslange schorsing Franse tennisofficial

De Franse tennisofficial Morgan Lamri is voor het leven geschorst vanwege diverse overtredingen bij weddenschappen op tenniswedstrijden. Dat heeft de integriteitsunit TIU, die belast is met omkoping binnen het tennis, laten weten.

De 22-jarige Lamri was actief als scheidsrechter bij partijen op de Challenger Tour, het een na hoogste niveau, en Future-toernooien. Lamri zou weddenschappen hebben afgesloten en zou pogingen hebben gedaan om de uitkomsten van wedstrijden te beïnvloeden.

Aanklager waarschuwt Almere City FC

De aanklager betaald voetbal heeft Almere City FC dinsdag een schikkingsvoorstel gedaan van een voorwaardelijke geldboete van 5.000 euro. Dat doet hij naar aanleiding van ongeregeldheden tijdens het competitieduel met N.E.C. Nijmegen. Hij vindt dat de club maatregelen had moeten treffen om de kans te verkleinen dat Nijmeegse supporters buiten het bezoekersvak zaten. Almere City zou de boete alsnog moeten betalen als er binnen een jaar vergelijkbare problemen ontstaan.

Supporters van beide clubs gingen op 3 oktober met elkaar op de vuist toen fans van NEC op de hoofdtribune de openingstreffer van hun ploeg vierden. Het duel moest zelfs even worden gestaakt. N.E.C. Nijmegen won met 1-2.

Almere City heeft tot maandag 1 december om te reageren op het schikkingsvoorstel.

'Georganiseerde misdaad infiltreert tennis'

De georganiseerde misdaad is al gevaarlijk diep geïnfiltreerd in de tennissport. Met name de challengertoernooien, die werken met een bescheiden prijzengeld, lopen het risico te maken te krijgen met matchfixing. Dat zegt Chris Eaton dinsdag in een interview met The Guardian. Eaton was in het verleden werkzaam bij Interpol en houdt zich tegenwoordig bezig met de internationale bewaking van de integriteit van de sport.

Volgens hem is tennis na voetbal en cricket de meeste bedreigde tak van sport voor omkoping. "We weten dat de challengers worden belaagd. De spelers kunnen daar doorbreken. Als ze zich eenmaal hebben ingelaten met malafide praktijken, blijven ze chantabel in het grote circuit."

Deze zomer werd een partij tussen de Nederlanders Boy Westerhof en Antal van der Duim aangemerkt als verdacht. De eerste begon sterk maar stortte bij 6-4 3-0 volkomen in, waarna zijn dubbelspelpartner alsnog won. Opmerkelijk veel gokkers 'voorspelden' dat volgens de wedkantoren.

Haase en Hogenkamp op NK tennis

Robin Haase en Richel Hogenkamp nemen in december deel aan de Nederlandse kampioenschappen tennis in Rotterdam. Dat heeft de tennisbond KNLTB dinsdag gemeld. Haase nam na zijn winst begin november in het challengertoernooi op het Franse eiland La Réunion rust. Hogenkamp sloot haar seizoen af op 10 november in Dubaials 135e op de wereldranglijst, haar hoogste positie ooit.

Haase won het toernooi in Rotterdam drie keer: in 2006, 2009 en 2011. Hogenkamp was één keer de beste: in 2009 versloeg ze in de finale Kiki Bertens. Het complete deelnemersveld wordt op 4 december bekendgemaakt. Het NK is van 16 tot en met 21 december.

ArenA streeft naar supergras

De kwaliteit van de grasmat van de Amsterdam ArenA wordt de komende jaren onder handen genomen. Het Ajax-stadion moet met behulp van een innovatief systeem in de toekomst over supergras beschikken. De methode, die nog in ontwikkeling is, moet op elk moment van de dag de conditie van de grasmat meten.

De ArenA werkt hiervoor samen met de HAS Hogeschool in Den Bosch. Aan de hand van een monitoringsysteem worden de graskwaliteit en de ondergrond in beeld gebracht. Zo kan op basis van de informatie die hieruit voortkomt, worden besloten of bijvoorbeeld het dak van het stadion open of dicht moet, of er extra water of voedingsstoffen nodig zijn en of er speciale verlichting aan of uit moet.

Volgens de ArenA is deze techniek nog in geen enkel ander stadion ter wereld toegepast. Volgens directeur Henk Markerink werd al veel aan het beheer van de grasmat gedaan, maar gebeurde dat ook op gevoel.

Fassbender speelt Steve Jobs

Michael Fassbender gaat de rol spelen van Steve Jobs in een film die over het leven van medeoprichter Steve Jobs van elektronicabedrijf Apple wordt gemaakt. Filmmaatschappij Universal Pictures heeft voor meer dan 30 miljoen dollar (ruim 24 miljoen euro) de rechten verworven voor de bewerking van de biografie van Walter Isaacson over de in 2011 overleden Jobs. Dat meldde The Hollywood Reporter.

Fassbender, zoon van een Duitse vader en Ierse moeder, werd dit jaar genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke bijrol in de film 12 Years A Slave van regisseur Steve McQueen. Eerder speelde hij onder meer de rol van een aan seks verslaafde reclameman in Shame (2011) en van de Noord-Ierse hongerstaker Bobby Sands in Hunger (2008) van dezelfde regisseur.

Fassbender speelt Steve Jobs
Fassbender speelt Steve Jobs (Foto: ANP)

Khamenei geeft fiat aan verdere onderhandelingen

Irans opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft dinsdag impliciet toegestemd in voortzetting van de onderhandelingen over het omstreden Iraanse atoomprogramma. "De Verenigde Staten en Europese kolonialistische landen hebben uit alle macht geprobeerd de Islamitische Republiek op de knieën te krijgen, maar het is ze niet gelukt en het zal ze ook niet lukken", zei Khamenei volgens een bericht op zijn website tegen een groep geestelijken. Zijn gebruik van de toekomende tijd geeft aan dat hij met voortzetting van de onderhandelingen instemt.

Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland kwamen maandag overeen de onderhandelingen begin december voort te zetten. Uiterlijk 1 maart moeten zij vaststellen waarover overeenstemming moet worden bereikt en binnen welke termijn. Vier maanden later moet er een definitief akkoord zijn.

Khamenei heeft als geestelijk leider het laatste woord in Iraanse staatszaken. President Hassan Rouhani zei maandagavond al dat Iran met de verlenging van de onderhandelingen een 'significante overwinning' heeft behaald. Hij zei dat veel obstakels uit de weg zijn geruimd en toonde zich ervan overtuigd dat 'de onderhandelingen zullen leiden tot een akkoord, vroeger of later'.

Verlenging van de onderhandelingen is volgen analist Mojtaba Fathi in Teheran gunstig voor Iran, omdat dit betekent dat er voorlopig geen nieuwe sancties worden ingesteld tegen Iran. Hij meent dat zelfs een verlichting van de sancties mogelijk is, terwijl het Iraanse atoomprogramma niet per se verder hoeft te worden ingeperkt.

Westerse landen verdenken Iran ervan stiekem te werken aan een kernwapen. Om die mogelijkheid zoveel mogelijk uit te sluiten willen de VS het aantal centrifuges waarmee Iran uranium kan verrijken beperken. Iran zou tienduizend van zulke centrifuges bezitten. De VS wilden dat Iran er minder dan tweeduizend zou overhouden, maar lijken nu akkoord te gaan met vierduizend. Iran zou bereid zijn naar achtduizend centrifuges te zakken, dus is er nog een behoorlijke kloof om te overbruggen.

Washington is Iran ook tegemoet gekomen voor wat betreft het tijdsbestek waarin de verrijkingsrestricties zouden moeten gelden. Was dat eerst twintig jaar, nu stemt Washington in met een periode van vijftien jaar. Iran houdt vast aan een periode die aanzienlijk korter is dan tien jaar. Het wil zijn verrijkingsprogramma ook meteen fors kunnen uitbreiden zodra de restricties worden opgeheven.

Buijs rest van het seizoen uitgeschakeld

Jordy Buijs kan de rest van dit seizoen niet meer in actie komen voor sc Heerenveen. De Friese club heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De speler heeft zaterdag in de wedstrijd tegen Ajax een kruisband in zijn knie gescheurd. Het herstel neemt naar schatting negen maanden in beslag.

De verdediger, die afgelopen zomer overkwam van NAC Breda, reageerde aangeslagen op het nieuws. "Ik had wel het idee dat het niet goed zat, maar niet dat het zo ernstig zou zijn. Het seizoen is in een klap voorbij."

Arsenal aantal duels zonder Wilshere

Arsenal kan een aantal wedstrijden niet beschikken over Jack Wilshere. Dat heeft manager Arsene Wenger dinsdag gezegd aan de vooravond van het duel in de Champions League woensdag met Borussia Dortmund. De Engelse international heeft afgelopen weekeinde in de ontmoeting met Manchester United een enkelblessure opgelopen.

"De blessure is behoorlijk",, zei Wenger. "Ik kan niet zeggen hoe ernstig het is, want ik ben geen medisch specialist. Het eerste nieuws is dat hij er een aantal wedstrijden uit is. Hij gaat nu naar een specialist om te bekijken hoe lang precies."

'Ook Sony stopt met sponsoring FIFA'

Elektronicaconcern Sony stopt met de sponsoring van wereldvoetbalbond FIFA. Dat meldde Japanse media dinsdag op basis van ingewijden. Sony zou de gesloten structuur van de voetbalbond hekelen en tevergeefs hebben aangedrongen op hervormingen.

Sony zou de tweede grote sponsor zijn die de FIFA de rug toekeert als gevolg van vermeende fraude bij de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. Eerder al trok luchtvaartmaatschappij Emirates zijn conclusies.

Sony maakt jaarlijks 35 miljoen dollar over naar de FIFA. In de afgelopen jaren spekten de Japanners de kas van de club van voorzitter Sepp Blatter en co met 277 miljoen dollar. Het is daarmee al jaren een van de hoofdsponsors van de voetbalbond.

Een woordvoerder van de FIFA laat weten dat het huidige contract doorloopt tot eind december en dat de bond in gesprek is met Sony.

[vid] Mee naar Neverland in de trailer voor Pan

Twaalf jaar na de laatste keer dat Peter Pan op het grote doek verscheen wordt het, volgens de dames en heren in Hollywood, tijd voor een nieuwe verfilming. In het korte, doch hopelijk krachtige Pan wordt verteld en opnieuw getoond hoe kleine Peter terecht komt in Neverland en daar tot een held uitgroeit.

Peter Pan wordt in deze film vertolkt door Levi Miller, die de naam Pan, als we de trailer mogen geloven, toebedeeld krijgt naar aanleiding van, let op, een panfluit. Hij ontmoet een man met de naam Hook (Garret Hedlund), met wie hij het opneemt tegen de piraat Blackbeard (Hugh Jackman).

Pan verschijnt in juli 2015. Naast de genoemde acteurs zijn ook Rooney Mara, Paul Kaye en Amanda Seyfried te zien in de door Joe Wright geregisseerde film.

[vid] Eerste trailer voor Jurassic World is losgebroken

De niet in alle delen even sterke, maar over het algemeen prima vermakelijke trilogie van Jurassic Park-films staat al een tijdje op de nominatie om uitgebreid te worden met een vierde deel. Volgend jaar is het zover: dan verschijnt Jurassic World, veertien jaar na Jurassic Park 3.

Jurassic World is, net als het befaamde Park, een attractie met dinosaurussen. De film laat zien hoe het uiteindelijk tóch is gelukt een safari- en attractiepark in te richten met zelfgekweekte dinosaurussen. Het park trekt drommen bezoekers en het lijkt allemaal prima te verlopen. Totdat wetenschappers van het park zelf aan het knutselen gaan en een nieuwe dinosaurussoort genetisch in elkaar sleutelen. Het beest ontsnapt en zorgt voor de nodige problemen.

Jurassic World wordt geproduceerd door Steven Spielberg en geregisseerd door Colin Trevorrow, die ook meeschreef aan het scenario. Chris Pratt neemt de rol van de belangrijkste mens op zich, en wordt vergezeld door Bryce Dallas Howard, Judy Greer en Jake Johnson. De film verschijnt op 11 juni in de bioscoop.

Egypte bereid tot zwaar geschut tegen betogers

Het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken heeft gedreigd met 'dodelijk geweld' tegen iedere poging tot een aanval op openbare diensten. De waarschuwing is gericht tegen een geplande demonstratie door ultraconservatieve salafisten.

Het Salafistisch Front is van plan vrijdag na het ochtendgebed een protestactie te houden om het 'militaire bewind in Egypte omver te werpen'. Dat liet de beweging op haar Facebook-pagina weten.

Hoewel de precieze bedoeling vaag blijft, kan de demonstratie uitmonden in het eerste serieuze verzet tegen de regering van president Abdel-Fattah el-Sissi. El-Sissi luidde als legerchef de val in van de vorige president van het land, de gekozen Moslimbroeder Mohammed Morsi.

Minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim zei dinsdag dat de politie 'alle middelen' zal inzetten, inclusief het gebruik van vuurwapens, tegen provocaties van 'terroristische facties'.

De Moslimbroederschap heeft zich achter de protestactie van vrijdag geschaard. Een andere salafistische factie, al-Nour, wil niet aan de demonstratie deelnemen.

De veiligheidsdiensten vrezen dat de betoging als dekmantel zal dienen voor aanslagen. De afgelopen dagen zijn in verband met de geplande actie honderden arrestaties verricht. Bronnen bij de diensten zeiden dat speciale eenheden vrijdag zullen worden ingezet naast oproerpolitie en militairen.

Patiëntenstop bij ziekenhuis in Dokkum

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum heeft een patiëntenstop ingesteld omdat de kwaliteit van de zorg in het ziekenhuis niet meer kan worden gegarandeerd. Dat melden diverse Friese media. Een woordvoerder van het ziekenhuis, onderdeel van Zorggroep Pasana, kan niet inhoudelijk reageren.

De Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad schrijven dat De Sionsberg sinds maandagmiddag geen nieuwe patiënten meer opneemt. Het personeel van het ziekenhuis is via een mededeling van de eigen leidinggevenden op het intranet en via een mail op de hoogte gebracht van de maatregel.

De Sionsberg verkeert al tijden in financieel zwaar weer. Vorig jaar werd duidelijk dat ongeveer een derde van het personeelsbestand zou worden ontslagen. Het ziekenhuis belegt woensdag een persconferentie. Daar moet meer duidelijkheid komen over de toekomst van het ziekenhuis, aldus de woordvoerder.

'Nog geen vaccin tegen deze vogelgriepvariant'

Tegen de H5N8-variant van de vogelgriep die nu op vier pluimveebedrijven is vastgesteld bestaat nog geen vaccin. Dat stelt staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) dinsdag. Volgens haar is het daarom niet mogelijk de ziekte te beteugelen door alle kippen in te enten.

Ook als het wel zou kunnen, dan nog voorziet Dijksma geen einde aan de problemen. "Met inenten laat je de dieren misschien wel niet meer ziek worden, maar het virus sluimert gewoon door, met alle gevolgen voor de volksgezondheid. Als een hoogpathogeen virus gaat muteren bedreigt dat de volksgezondheid. Dat moeten we niet willen."

Mensen die in direct en intensief contact komen met besmet pluimvee kunnen besmet raken. Zij ervaren dan meestal lichte griepverschijnselen.

Nederlandse F-16's gooien twintig bommen op IS

Nederlandse F-16's hebben in de afgelopen week tijdens ruim dertig vluchten boven Irak meer dan twintig bommen gegooid op doelen van terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Defensie gaat er dinsdag van uit dat daarbij ook een onbekend aantal strijders van IS is gedood.

Nederland doet vanaf een luchtmachtbasis in Jordanië met zes straaljagers mee aan de internationale luchtaanvallen op IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. In totaal hebben de Nederlandse F-16's in de afgelopen weken ongeveer honderd bommen afgeworpen op IS-doelen.

Twee F-16's die voor onderhoud naar Nederland moesten zijn afgelopen week afgelost door twee andere toestellen.

Dijsselbloem schrikt niet van 'deflatiespook'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakt zich 'niet zoveel zorgen' over het 'deflatiespook' dat rondwaart in Europa. Hij zei dat dinsdag bij RTL Z. Volgens hem ligt de inflatie nu stabiel rond de 0,4 procent.

De Europese Centrale Bank heeft maatregelen genomen om deflatie, waarbij geld meer waard wordt en de prijzen dalen, tegen te gaan. Hierdoor kan de inflatie in Europa weer richting de twee procent worden brengen. Dijsselbloem steunt die inspanningen van de ECB en noemt ze verstandig.

Deflatie kan ertoe leiden dat mensen en bedrijven hun uitgaven uitstellen omdat ze verwachten dat de prijzen dalen. Dat is slecht voor de economische groei. Inflatie, waarbij geld minder waard wordt en prijzen stijgen, is gunstig voor mensen, bedrijven en landen met grote schulden.

Koster assistent Stevens bij VfB Stuttgart

Voetbaltrainer Adrie Koster heeft vrij snel na zijn vertrek als bondscoach van Jong Oranje een nieuwe baan gevonden. De 60-jarige oefenmeester gaat aan de slag bij VfB Stuttgart, als assistent van de nieuwe hoofdcoach Huub Stevens. De laatste begon dinsdag met zijn werkzaamheden bij de Duitse hekkensluiter als opvolger van Armin Veh, die maandag opstapte vanwege de slechte resultaten.

Koster trad afgelopen zomer als bondscoach van Jong Oranje aan. Hij slaagde er niet in de Nederlandse ploeg naar het EK te leiden. Daardoor loopt Jong Oranje ook deelname aan de Olympische Spelen van Rio in 2016 mis. Na vier nederlagen op rij hield Koster daarna eind oktober de eer aan zichzelf.

Koster was als hoofdcoach onder meer werkzaam bij Willem II, Roda JC, Excelsior en Club Brugge.

Politie houdt drie terreurverdachten aan

De politie heeft dinsdag in Arnhem en Eindhoven drie mannen opgepakt in verband met terrorisme. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat een van de verdachten een 26-jarige teruggekeerde Syriëganger uit Arnhem is, die verbonden zou zijn aan Jabhat al-Nusra, een organisatie die gelieerd is aan al-Qaeda.

De twee anderen zijn mannen van 26 en 30 jaar. Justitie verdenkt een van hen van het financieel ondersteunen van jihadstrijders in Syrië. Het onderzoek van het OM loopt sinds de zomer en begon naar aanleiding van informatie van de AIVD.

Extra hellingen in Ronde van Vlaanderen

Het parcours van de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen heeft volgend jaar twee extra hellingen. De Tiegemberg en de Berendries maken hun intrede en brengen het aantal hellingen op negentien, aldus de organisatie.

De Tiegemberg is na 87,3 kilometer de eerste beklimming van de dag. De Berendries wordt na 171 kilometer aan het parcours toegevoegd. De Oude Kwaremont wordt driemaal en de Paterberg tweemaal aangedaan. De finish is in Oudenaarde.

De Ronde van Vlaanderen staat in 2015 op 5 april op de kalender.

Overzicht van de hellingen:

Tiegemberg (87,3 km)
Oude Kwaremont (112,9 km)
Kortekeer (123,2 km)
Eikenberg (130,7 km)
Wolvenberg (133,8 km)
Molenberg (146,5 km)
Leberg (167 km)
Berendries (171,1 km)
Valkenberg (176,4 km)
Kaperij (187 km)
Kanarieberg (194,4 km)
Oude Kwaremont (210,3 km)
Paterberg (213,7 km)
Koppenberg (220,3 km)
Steenbeekdries (225,7 km)
Taaienberg (228,2 km)
Kruisberg (238,4 km)
Oude Kwaremont (248,2 km)
Paterberg (251,7 km)

Sabir K. komt weer op vrije voeten

Terreurverdachte Sabir K. hoeft het kort geding over zijn uitlevering niet in de cel af te wachten. Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten. K. werd donderdag aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Volgens zijn advocaat André Seebregts is K. woensdag weer vrij, op voorwaarde dat hij zich dagelijks meldt op het politiebureau. Over het Nederlandse voornemen om K. uit te leveren volgt over een aantal weken nog een kort geding.

De uitlevering van Sabir K. aan de Verenigde Staten werd vorig jaar nog verboden door het gerechtshof in Den Haag. Sabir K. wordt door de VS verdacht van terroristische activiteiten tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij zou voor de terreurgroep al-Qaeda aanslagen hebben beraamd, luidt de beschuldiging.

'Rebelse' Waylon krijgt Herman Brood Award

Waylon is dit jaar de winnaar van de Herman Brood Award. De zanger krijgt de onderscheiding van website ThePostOnline (TPO) voor de meest rebelse figuur van 2014. De uitreiking is donderdag in het Paard van Troje in Den Haag. De prijs ging vorig jaar naar Johan Derksen.

Waylon toont zich in een interview met TPO verguld met de Herman Brood Award. "Hij is een van mijn helden, net als Hazes trouwens", zegt Wayon. "Brood was een artiest die zijn eigen plan trok. Ik deel artiesten in drie categorieën in. Je hebt zangers, muzikanten en artiesten. De eersten zingen een liedje van een ander. Dat zijn uitvoerders. Dan zijn er de muzikanten, maar die hoeven niet per se op de voorgrond te treden. Ten slotte zijn er de performers. Zij zoeken het podium op met alle gevolgen van dien. Brood hield het lang vol omdat hij lekker zijn eigen gang ging."

Volgens TPO zijn er opvallende parallellen tussen Brood en Waylon. Zo zijn beiden autodidact, gebruikten ze drugs en reisden ze naar Amerika om de 'nuffige poldernatie' te ontvluchten, aldus de site. "Waylon is de enige ware troonpretendent van de laatste rockzanger van de lage landen. Zijn compromisloze overgave aan muziek, zijn laconieke omgang met het BNerschap en zijn neiging om overal eerlijk over te zijn, maken hem tot schatbewaker van het werk en gedachtegoed van Herman Brood."

TPO geeft negen anderen een eervolle vermelding, onder wie Dafne Schippers, Louis van Gaal, Edwin De Roy van Zuydewijn en Jeroen Pauw.

Rusland moet wachten op Franse oorlogsbodem

Frankrijk stelt de geplande levering van een oorlogsbodem aan Rusland 'tot nader order' uit vanwege de 'huidige situatie' in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het kantoor van de Franse president François Hollande dinsdag meegedeeld.

De Vladivostok, het eerste van twee helikoptervliegdekschepen uit de Mistral-klasse, ligt in de haven van Saint-Nazaire en zou binnenkort worden afgeleverd. Vierhonderd Russische matrozen zijn maandenlang aan boord getraind. Het schip kan zevenhonderd man herbergen en biedt plaats aan zestien gevechtshelikopters en vijftig pantservoertuigen.

Het tweede schip, de Sevastopol, moet volgend jaar afgeleverd worden. Het vaartuig arriveerde onlangs ook in Saint-Nazaire voor de laatste hand. De naam van het schip kan omstreden worden genoemd. Het is dezelfde naam als de grootste stad op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat door Rusland is geannexeerd.

Met het omstreden contract is 1,2 miljard euro gemoeid, de grootste wapendeal ooit tussen een lidstaat van de NAVO en Rusland. De druk op Frankrijk om af te zien van de overeenkomst werd door zijn bondgenoten flink opgevoerd vanwege de aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

De Russische onderminister van defensie liet aan persbureau RIA Novosti weten dat Moskou niet direct van plan is stappen tegen Frankrijk te ondernemen. "Wij zijn tevreden. Het zijn de Fransen die niet tevreden zijn en we zullen geduldig afwachten", zei Joeri Borisov. "Alles staat in het contract en we zullen ons houden aan het contract, zoals alle beschaafde mensen."

Beurswaarde Apple boven de 700 miljard dollar

De beurswaarde van Apple is dinsdag een nieuwe mijlpaal gepasseerd. Het aandeel tikte tijdens de vroege handel op de Nasdaq een koers aan van 119,75 dollar, waarmee het technologieconcern voor het eerst meer dan 700 miljard dollar, 562 miljard euro, waard was.

Apple was al met afstand het waardevolste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De maker van onder meer smartphones, tablets en computers wedijverde lange tijd om die positie met oliegigant ExxonMobil, maar die is de laatste tijd onder invloed van de dalende olieprijzen ver teruggezakt. ExxonMobil was dinsdag op de beurs ruim 403 miljard dollar waard.

FARC laat eerste twee gevangenen vrij

De linkse Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft dinsdag twee gevangenen vrijgelaten. Het gaat om twee militairen die twee weken geleden bij gevechten gevangen waren genomen.

De twee werden in het noordoosten van Colombia overgedragen aan vertegenwoordigers van het Internationale Rode Kruis en Cuba en Noorwegen. Drie andere gevangenen, onder wie een generaal van het Colombiaanse leger, moeten later deze week volgen.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de vredesonderhandelingen met de FARC in Cuba opgeschort totdat alle vijf gevangenen zijn vrijgelaten.

UWV misbruikt foto Marokkaans PvdA-raadslid

Uitkeringsinstantie UWV heeft ongevraagd een oude pasfoto van de Helmondse PvdA-fractievoorzitter Mohammed Chahim gebruikt op een website voor zelfstandigen met een werkloosheidsuitkering. De foto staat bij een tekst die suggereert dat hij is ontslagen bij een ICT-bedrijf.

Het Helmondse raadslid werd er dinsdag op geattendeerd door een voormalig studiegenoot. Hij heeft het UWV gevraagd om de foto weg te halen omdat hij nooit toestemming heeft gegeven voor het gebruik.

Het gaat volgens hem om een foto die het Eindhovens Dagblad in 2008 van hem maakte voor een verhaal over succesvolle Marokkanen. Chahim is behalve raadslid ook klimaatonderzoeker bij TNO. Hij zit niet verlegen om werk of een uitkering, zo reageerde hij dinsdag. Het UWV heeft hem laten weten dat de foto zal worden verwijderd. Chahim heeft de excuses van het UWV aanvaard en kan er inmiddels wel om lachen.

Het UWV liet weten dat er gebruik is gemaakt van een fotodatabank en dat wordt uitgezocht hoe de foto van Chahim daarin terecht heeft kunnen komen.

'Fatale ruzie Vluchtgarage over blikjes bier'

Een uit de hand gelopen ruzie over een paar blikjes bier is vermoedelijk de aanleiding geweest voor de dood van de Somalische Hamza uit de Amsterdamse Vluchtgarage. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in de hoofdstad. Justitie beschuldigt de 31-jarige Jabir H. en de 33-jarige Ali H. van moord op hun medebewoner.

In de zogenoemde Vluchtgarage, waar meer dan honderd uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven, ontstonden op 19 augustus enkele vechtpartijen waarbij het slachtoffer was betrokken. Uiteindelijk zou Jabir H. hem volgens het OM tegen de grond hebben geslagen. Het slachtoffer stierf enkele dagen later aan zijn verwondingen.

De rechtbank bepaalde dat de twee verdachten langer vast moeten blijven zitten en hield de zaak voor onbepaalde tijd aan omdat het onderzoek nog niet klaar is.

Leger Syrië bestookt IS-bolwerk Raqqa

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben de stad Raqqa, in het noordoosten van Syrië, gebombardeerd. In de stad bevindt zich het hoofdkwartier van de terreurgroep Islamitische Staat. Bij de luchtaanvallen vonden zeker vijftien mensen de dood, zeiden activisten.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden bij een van de aanvallen een markt en een industrieterrein getroffen. Het Observatorium telde 23 doden, onder wie drie kinderen. De Lokale Coördinatiecomités, een andere activistengroep, sprak van vijftien doden.

IS wordt in Raqqa door zowel het Syrische als het Amerikaanse leger aangevallen.

IJsberendrieling geboren in Ouwehands Dierenpark

In Ouwehands Dierenpark in Rhenen is zaterdag een ijsberendrieling geboren. Dat meldt de dierentuin dinsdag. De geboorte en het grootbrengen van een ijsberendrieling is uniek, omdat het vaak gebeurt dat een van de jongen na de geboorte overlijdt. Moeder Freedom en haar jongen maken het goed.

De ijsberen verblijven voorlopig in de kraamkamer. De verwachting is dat de moeder en haar jongen in het voorjaar naar buiten kunnen. De komende tijd kan de groei en ontwikkeling van de jongen via camerabeelden worden gevolgd.

De vader van de drieling, Victor, is in augustus verhuisd naar een dierenpark in Engeland. Daarmee heeft Ouwehands Dierenpark nu twee volwassen ijsberen. Behalve Freedom verblijft ook Huggies, de moeder van Freedom, in het dierenpark.

Rotterdam gaat meer doen tegen radicalisering

Het Meld- en Adviespunt Radicalisering van de gemeente Rotterdam gaat meer trainingen geven aan onder anderen jongerenwerkers en leraren om radicalisering te signaleren. Ook worden er meer bijeenkomsten gehouden waarin professionals bewust worden gemaakt van radicalisering. Dat staat dinsdag in een brief van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) aan de gemeenteraad.

Volgens Aboutaleb is het aantal medewerkers bij het meld- en adviespunt sinds kort uitgebreid om aan de toenemende hulpvraag te voldoen. Medewerkers gaan nu zelf meer dan voorheen op pad om mensen die met radicalisering in aanraking komen te informeren en te trainen. Het gaat hierbij om gezaghebbende mensen uit moslimgemeenschappen, jongerenwerkers, medewerkers van het jongerenloket, leraren en medewerkers van wijkteams.

Het stadsbestuur meldde eerder al een toename van het aantal meldingen van mogelijke radicalisering. Dit jaar kwamen tot dusver 29 meldingen en verzoeken om advies binnen over moslims die mogelijk radicaliseerden. Vorig jaar telde Rotterdam twintig van die aanvragen.

De toename komt mogelijk door toegenomen alertheid onder Rotterdammers, zo meldde de gemeente eerder. Het werkelijke aantal jihadgangers vanuit de havenstad is beperkt.

Spitsstroken Noord-Holland dicht door storing

Door een technische storing kunnen in Noord-Holland de rode kruizen boven de spitsstroken niet op groen worden gezet. Volgens de ANWB leidt dat tot problemen, omdat de avondspits dinsdag inmiddels op gang is gekomen. Het is onduidelijk wanneer de storing verholpen is.

Rond kwart over vier stonden er al files op de ring A10 naar de A1 richting Amersfoort, op de A8 voor de aansluiting met de A7 en op de A9 bij Alkmaar. De ANWB verwacht de grootste problemen op de A1 bij Muiden, aldus een woordvoerder.

Rutte: geef geld voor slachtoffers ebola

Premier Mark Rutte heeft dinsdag alle Nederlanders opgeroepen geld te geven voor de slachtoffers van ebola. Hij deed dat in een kort filmpje dat verspreid is via zijn twitteraccount.

Rutte noemt ebola in het filmpje een verschrikkelijke ziekte die een grote ramp veroorzaakt in West-Afrika. De beelden die doorkomen zijn volgens de premier slechts het topje van de ijsberg. Hij sluit het fragment af met de woorden: "Ik ben Mark Rutte en roep alle Nederlanders op: kom in actie voor de slachtoffers van ebola. Met school, vereniging en bedrijf. En geef op giro 555."

De nationale actieweek om geld in te zamelen voor de strijd tegen ebola loopt tot en met vrijdag.

Serieuze koper voor Caterham

Het Formule 1-team van Caterham lijkt gered te zijn. De curator en interim-teambaas Finbarr O’Connell meldt dat er een serieuze koper gevonden is die alles over wil nemen.

“Ik ben in gesprek met iemand die de renstal echt in de komende maand over wil nemen. De koper wil het team overnemen zoals het is met dezelfde mensen en dezelfde infrastructuur”, zegt O’Connell. “Dat zou voor mij een droomresultaat zijn, echt fantastisch.”

Wie het team over gaat nemen mag O'Connel niet vertellen, maar het gaat wel om “iemand met banden met Formule 1.” De verkoop van het team moet wel zo snel mogelijk rond komen. Volgens O'Connel moet dat geen probleem opleveren. “Het is iemand die net als ik weet dat het team kopje onder gaat als we niet snel iets doen. Het is een groot risico als je in gesprek gaat met mensen die niet weten hoe de sport werkt. Maar deze koper weet dat wel, en hij wil het echt doen”, gaat de curator verder. “Het is een geloofwaardige partij, met gedegen financiële ondersteuning. Als het doorgaat, maken we zo snel mogelijk iets bekend.”

Twee weken geleden werd Caterham nog van de ondergang gered door een crowdfundingactie, zodat het team nog in Abu Dhabi aan de start kon verschijnen. Het team is nog steeds in Abu Dhabi, waar een tweedaagse testsessie op het programma staat vandaag en morgen.

KNVB seponeert zaken tegen El Ahmadi en Seuntjens

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft besloten om Karim El Ahmadi na een vooronderzoek niet verder te vervolgen. Ook de rode kaart van NAC-speler Mats Seuntjens is geseponeerd.

Feyenoord-middenvelder El Ahmadi zou zaterdag tegen FC Dordrecht op het been van Robin Gosens hebben gestaan, toen de middenvelder geblesseerd op de grond lag. Arbiter Reinold Wiedemeijer had het indicent niet waargenomen en de aanklager van de KNVB zag na het vooronderzoek geen reden om de speler een straf op te leggen. De Marokkaanse international moest mogelijk de topper van komende zondag tegen PSV missen, maar zover komt het dus niet.

NAC Breda-spits Seuntjens kreeg zaterdag rood voor natrappen aan het adres van Go Ahead Eagles-verdediger Bart Vriends. Volgens alle betrokkenen was er weinig aan de hand. Assistent-scheidsrechter Sander van Roekel dacht daar anders over en informeerde scheidsrechter Ed Janssen over het voorval. De arbiter luisterde naar zijn assistent en trok de rode kaart. De aanklager betaald voetbal heeft op basis van alle stukken besloten dat er een gebrek aan overtuigend bewijs is en heeft daarmee de zaak geseponeerd.

Seuntjes is vandaag wel samen met Adnane Tighadouini uit de selectie van NAC gezet wegens onprofessioneel gedrag. Volgens technisch directeur Graeme Rutjes hebben beide spelers de afgelopen weken verschillende keren aangetoond dat ze niet 'meekunnen in het teamproces'.

Verslavingsbeleid Holland Casino in orde

Holland Casino doet genoeg om gokverslaving tegen te gaan, maar werknemers moeten beter worden opgeleid. Dat concludeert de Kansspelautoriteit, die een jaar lang extra toezicht heeft gehouden op de onderneming, dinsdag.

De extra controles werden vorig jaar ingevoerd nadat Holland Casino onder meer bekendmaakte dat de marketing van het bedrijf meer zou verschuiven van het uitgaanspubliek naar vaste klanten. Dat heeft volgens het onderzoek echter niet geleid tot problemen met het uitvoeren van het beleid tegen gokverslaving.

De Kansspelautoriteit sluit de periode van verscherpt toezicht op Holland Casino nu af, maar geeft nog wel enkele aanbevelingen. Zo zou Holland Casino zijn medewerkers nog beter moeten opleiden en nascholen. Daarnaast moeten de contacten met de verslavingszorginstellingen opnieuw worden aangehaald.

19-jarige Syriëgangster Aïcha op vrije voeten

De 19-jarige Maastrichtse Syriëgangster Aïcha mag op voorwaarden de cel uit. Dat heeft de onderzoekrechter in Maastricht dinsdag beslist. Wat die voorwaarden precies zijn, is niet bekendgemaakt. De vrouw blijft nog wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Aïcha kwam vorige week in het nieuws door het verhaal dat haar moeder haar had gered uit Syrië. Maar volgens het Openbaar Ministerie is de moeder niet zelf in Syrië geweest en heeft ze haar dochter mogelijk opgewacht aan de Turks-Syrische grens.

Werkstraf leraar voor ontucht met leerlinge

Voor het plegen van ontucht met een 14-jarige leerlinge heeft een oud-docent van het Ichthus College in Kampen dinsdag een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden gekregen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag geoordeeld. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De 53-jarige Gertjan van S. heeft bekend dat hij de leerling seksueel getinte berichten en naaktfotos stuurde op WhatsApp. De rechtbank achtte ook bewezen dat de leraar het meisje meerdere keren aanraakte bij haar borsten, billen en benen. Hoewel de verdachte dit stellig ontkende, valt dit feit te bewijzen mede door verklaringen van het slachtoffer en van een medeleerlinge. Zij zag dat hij op school aan haar zat.

Volgens Van S. was zijn gedrag te wijten aan een persoonlijkheidsstoornis. De school ontsloeg de leraar begin vorig jaar. Onderdeel van zijn voorwaardelijke straf is dat de oud-docent meewerkt aan een behandeling.

Naruto krijgt een MMO

Namco heeft eindelijk een officiële trailer van Naruto Online vrijgegeven. Want, ook al is de Naruto-manga ten einde, wil dat nog niet zeggen dat er geen nieuwe Naruto-games meer uit zullen komen de komende jaren.

Naruto Online is een MMORPG en werd al in 2013 aangekondigd, maar het was een lange tijd stil omtrent deze game. Bandai Namco werkt samen met Tencent aan Naruto Online. Het is de tweede keer dat Tencent samenwerkt met een grote Japanse videogame uitgever. Eerder werkten ze namelijk ook al samen met Capcom aan Monster Hunter Online.

Op dit moment is Naruto Online exclusief voor pc.

Man in Nijmegen heeft geen ebola

De man die vanwege vermoedens van ebola in het Radboudumc is opgenomen, is niet besmet met het virus. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag laten weten. Wat de man wel heeft, wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt.

De man was in Sierra Leone geweest en werd ziek na terugkomst in Nederland. Maandag werd hij opgenomen in Nijmegen.

De afgelopen tijd zijn meerdere mensen in Nederland onderzocht op ebola, maar niemand had de ernstige ziekte. De eerste ziekteverschijnselen zijn onder meer koorts en overgeven.

Man in Nijmegen heeft geen ebola
Man in Nijmegen heeft geen ebola (Foto: ANP)

Deel handelsverdrag EU en Canada naar EU-hof

Een deel van het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada wordt doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie. Het Europees Parlement besloot dinsdag om het gedeelte over de uitwisseling van passagiersgegevens te laten toetsen aan Europese wetgeving, voordat het EU-parlement over het hele verdrag zijn goedkeuring gaat geven.

De EU en Canada werden het in augustus eens over een vrijhandelsakkoord. Het zogeheten CETA-akkoord moet een einde maken aan de meeste handelsbelemmeringen tussen de EU en Canada. Het verdrag zou medio 2016 in werking kunnen treden.

De doorverwijzing naar het EU-hof komt er na een motie van D66-Europarlementariër Sophie In 't Veld. "Er moet een einde komen aan het ongeremd binnenharken van persoonlijke gegevens zonder dat daar een echte aanleiding voor is. Een oordeel van het EU-hof kan een basis dienen voor toekomstige akkoorden."

Paus: Europa moet immigranten accepteren

Europa moet een eenduidig en eerlijk immigratiebeleid ontwikkelen. De duizenden vluchtelingen die jaarlijks in Europa arriveren moeten worden geaccepteerd en geassisteerd. Zij hebben niets aan een beleid van eigenbelang dat levens riskeert en sociaal conflict voedt. Dat heeft paus Franciscus dinsdag gezegd in het Europees Parlement.

De kerkvader bracht een kort bezoek aan de Europese volksvertegenwoordiging. In zijn toespraak zette hij zijn visie uiteen voor het continent, een kwart eeuw nadat de heilig verklaarde paus Johannes Paulus II in Straatsburg een Europa had toegesproken dat nog steeds in tweeën werd gedeeld door het IJzeren Gordijn.

Franciscus zei een boodschap van hoop te hebben voor Europeanen die hun instituties met argwaan aanschouwen, gebukt gaan onder economische crisis en ook een geloofscrisis ondergaan door een cultuur die steeds minder vasthoudt aan menselijke waardigheid.

De europarlementariërs moeten banen creëren en immigranten accepteren, aldus de paus. "We kunnen niet toelaten dat de Middellandse Zee verandert in een enorm kerkhof!" De kerkvorst waarschuwde dat bij afwezigheid van een coherent Europees migratiebeleid 'slavenarbeid en sociale spanningen' bloeien.

De toespraak in het parlement was de eerste van de twee die Franciscus in Straatsburg hield. Later zou hij ook de Raad van Europa toespreken.

Meisjes plegen terreuraanslag in Nigeria

Twee vrouwelijke zelfmoordterroristen hebben zich dinsdag op een drukke markt in de Nigeriaanse stad Maiduguri opgeblazen. Ze namen zeker dertig mensen met zich mee de dood in. Dat hebben getuigen en leden van de veiligheidsdiensten gezegd.

De twee tienermeisjes gingen volledig gehuld in nikabs toen ze hun terreurdaad pleegden. Bij de eerste explosie kwamen drie vrouwen om. Toen anderen toesnelden gaf het tweede meisje een gil en blies zichzelf op.

Agenten mogen niet meer met Segway spelen

De politie in Den Bosch gaat niet investeren in surveillance met de Segway. De politie heeft dat besloten na een proef met het innovatieve vervoermiddel. Uit de evaluatie blijkt dat de Segway weinig toevoegt aan het normale toezicht te voet of met de fiets.

Het tweewielige, zelf balancerende voertuig werd sinds mei getest in de binnenstad, tijdens uitgaansavonden en tijdens surveillance in de wijken. Door een samenwerking met de fabrikant was de proef relatief goedkoop.

Het gebruik op hobbelige ondergrond, het nemen van obstakels zoals stoepranden en een te kleine actieradius werden als minpunten ervaren door agenten.

Vrachtschip met migranten stuurloos bij Kreta

Een vrachtschip met honderden migranten aan boord die probeerden Europa te bereiken is voor de kust van Kreta stuurloos geraakt. De Griekse autoriteiten hebben een reddingsmissie op touw gezet en vijf schepen naar het vrachtschip gestuurd.

Het vaartuig heeft volgens de kustwacht motorproblemen, ongeveer dertig zeemijl uit de kust bij Kreta. Er wordt gekeken of het schip kan worden weggesleept.

Volgens de kustwacht zijn er ongeveer vijf- tot zevenhonderd mensen aan boord. Hun nationaliteiten zijn echter niet bekend. Naar welke haven het schip onderweg was, is niet bekend.

Anouk, Kensington en Jett Rebel op Paaspop

Anouk, Kensington en Jett Rebel staan in het eerste weekend van april op Paaspop. De festivalorganisatie kondigde dinsdag de eerste acts aan van de komende editie van Paaspop.

The Bloody Beetroots, Sela Sue, Kovacs, Within Temptation, Against Me!, Modeselektor LIVE, Dave Clarke, Liptease & The Backstreet Crackbangers en Mr. Polska maken eveneens deel uit van de line-up. Overige namen zijn The Paladins, John Coffey, Blues Pills, Peter Pan Speedrock, Little Big, Truckfighters, The Gentle Storm, Monomyth, Ronnie Flex, The Dirty Daddies en de tributeband Best of Foo.

Kaarten voor Paaspop zijn vanaf zaterdag te koop. Paaspop wordt van vrijdag 3 april tot en met zondag 5 april gehouden op terrein De Molenheide in Schijndel. Dit jaar opende Paaspop het festivalseizoen met 58.000 bezoekers.

Brink's mag geen gewapende beveiliger inzetten

Geld- en waardetransportbedrijf Brink's mag bij een overval op zijn opslagpanden geen beveiligers inzetten met een vuurwapen. De onderneming kan bij een overval rekenen op de politie. Dat bepaalde de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland dinsdag. De rechter bevestigde daarmee de beslissing van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat eerder geen toestemming aan Brink's had gegeven om wapens te gebruiken.

Brink's had gevraagd om als zelfverdediging de mogelijkheid te hebben zelf vuurwapens in te zetten. De staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie kan toestemming hiervoor geven als er sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden. De staatssecretaris heeft dit zogenoemde verlof geweigerd en de rechter bepaalde dinsdag dat dit terecht was.

Robben genomineerd voor UEFA-team

Arjen Robben is als enige Nederlandse speler genomineerd voor team van het jaar van de Europese voetbalbond UEFA. In totaal zijn er veertig voetballers geselecteerd voor de jaarlijkse verkiezing. Via de site van de UEFA kan er gestemd worden.

Robben komt in aanmerking voor een plek op het middenveld. Naast de speler van Bayern München zijn hiervoor onder anderen ook de Duitsers Toni Kroos en Marco Reus en de Spanjaard Xabi Alonso genomineerd.

Robben was eerder ook genomineerd voor de UEFA-verkiezing van beste speler van het jaar. Deze prijs ging uiteindelijk naar Cristiano Ronaldo. Ook behoort Robben tot de kandidaten voor de Gouden Bal van de FIFA.

95 'Ajax-fans' gearresteerd in Parijs

De politie in Parijs heeft maandagavond voorafgaand aan het Champions League-duel tussen Ajax en Paris Saint Germain 95 personen opgepakt die zich voordeden als Ajax-fans. De arrestanten zouden wapens bij zich hebben gedragen en hadden geen toestemming naar de wedstrijd te gaan.

Vanuit Amsterdam mogen 850 Ajax-supporters, onder begeleiding van de politie, naar Parijs om de wedstrijd bij te wonen. De 95 hooligans die in cafés in het centrum van de Franse hoofdstad werden opgepakt hadden ijzeren staven, boksbeugels en bivakmutsen bij zich.

De politie liet in de nacht 41 fans weer op vrije voeten, 54 supporters bleven dinsdag nog in hechtenis.

Filmopnames therapeutisch voor Linda de Mol

De opnames voor Gooische Vrouwen 2 hebben Linda de Mol door een moeilijke periode gesleept. Tijdens het draaien kon ze de afpersingszaak waarin zij en haar broer John zijn verwikkeld even vergeten, vertelt De Mol aan het AD.

Volgens De Mol had de set een therapeutische werking op haar. De presentatrice en actrice vertelt dat ze een type is dat wil doorgaan en dat in de huid kruipen van een ander soms heel fijn was. De tweede film over Gooische Vrouwen is vanaf 4 december te zien in de bioscopen

De Mol was naar eigen zeggen niet de enige op de set die het zwaar had. Tjitske Reidinga had net een heftige scheiding achter de rug. Lies Visschedijk verloor vorig jaar juni haar echtgenoot, Susan Visser overkwam eerder hetzelfde.

Volgens De Mol hebben de vrouwen elkaar er doorheen gesleept en is hun vriendschap nog hechter geworden.

Griekse voetbalcompetitie hervat

Het bestuur van de Griekse voetbalbond (EPO) heeft de schorsing van de hoogste profdivisie (Super League) dinsdag opgeheven. Dat betekent dat de competitie komend weekeinde kan worden hervat. De EPO trok de sanctie in nadat de Super League maandag een nieuwe voorzitter had benoemd en tevens garanties had afgegeven dat het geweld in het Griekse topvoetbal hard zal worden aangepakt.

De EPO besloot voor het afgelopen weekeinde geen arbiters aan te stellen bij de wedstrijden in de Super League nadat een prominent lid van de scheidsrechterscommissie door twee mannen was gemolesteerd. Door deze boycot kon er op het hoogste niveau in Griekenland niet worden gevoetbald.

Pelé opnieuw in het ziekenhuis

De Braziliaanse voetballegende Pelé is voor de tweede keer deze maand opgenomen in een ziekenhuis. De 74-jarige Zuid-Amerikaan zou last hebben van een infectie aan de urinewegen. Een woordvoerder van de Albert Einstein-kliniek in São Paulo bevestigde de opname van Pelé, maar gaf verder geen details.

De oud-international onderging eerder deze maand een operatie waarbij nierstenen werden verwijderd.

Pelé, in eigen land O Rei, de koning, genoemd, is de topschutter aller tijden van de Seleção met 77 doelpunten. Hij veroverde met Brazilië in 1958, 1962 en 1970 de wereldtitel. Pelé lag in 2012 al een tijdje in het ziekenhuis van São Paulo vanwege een heupoperatie.

Phelps in de prijzen ondanks schorsing

Michael Phelps is maandagavond in New York tijdens het jaarlijkse prijzengala van de Amerikaanse zwembond uitgeroepen tot zwemmer van het jaar. Dat is nogal opmerkelijk, omdat de achttienvoudige olympisch kampioen voor een halfjaar is geschorst naar aanleiding van dronkenschap achter het stuur. De 29-jarige Amerikaan, die voor de vijfde keer deze onderscheiding kreeg toebedeeld, was zelf niet bij de ceremonie aanwezig.

Keenan Robinson, een official van zijn zwemclub, nam namens Phelps de trofee in ontvangst. Hij liet weten dat de topzwemmer inmiddels de training heeft hervat. Na zijn aanhouding in september liet Phelps zich geruime tijd niet meer in het zwembad zien.

Olympisch kampioene Katie Ledecky werd in New York gehuldigd als Amerikaans zwemster van het jaar.

Shawky Gharib weg als bondscoach Egypte

Egypte heeft Shawky Gharib te kennen gegeven dat hij niet langer de bondscoach is van het nationale voetbalelftal. De oud-international wordt daarmee gestraft voor zijn falen. Hij slaagde er niet in zijn land naar het toernooi om de Afrika Cup te loodsen.

Voor Egypte was dat een enorme domper, want het land heeft het continentale toernooi zeven keer gewonnen en domineerde het vorige decennium met drie zeges op rij tussen 2006 en 2010.

Gharib werd vorig jaar november benoemd als opvolger van de Amerikaan Bob Bradley. Die moest vertrekken nadat Egypte zich niet had geplaatst voor het WK in Brazilië.

Ernst knieblessure Schaars onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoe ernstig de knieblessure is die Stijn Schaars maandag heeft opgelopen. Dat meldde zijn club PSV via Twitter. "Onderzoek in het ziekenhuis heeft nog geen duidelijkheid kunnen geven over de blessure van Stijn Schaars, morgen volgen verdere onderzoeken", luidde de boodschap.

De middenvelder raakte maandag tijdens de warming-up van de wedstrijd in de Jupiler League tussen Jong PSV en RKC Waalwijk geblesseerd. Hij kon niet op eigen kracht het veld verlaten. Schaars maakte begin deze maand zijn rentree bij de beloften van PSV. De international werd in mei aan zijn linkerknie geopereerd en miste daardoor ook het WK.

Uitlevering Albanese moordenaar verboden

Nederland mag een Albanese moordenaar niet uitleveren aan zijn thuisland. Hij moet daar een gevangenisstraf uitzitten, maar hij loopt gevaar dat de nabestaanden van zijn slachtoffer hem uit wraak vermoorden. De Albanese autoriteiten hebben niet goed genoeg uitgelegd wat ze doen om de man te beschermen.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag beslist. De man was naar de rechter gestapt, omdat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de uitlevering had goedgekeurd. Volgens de rechter loopt de man ,,een reëel risico op bloedwraak. Ook in de gevangenis is hij niet veilig vanwege de corruptie.

De man moet in Albanië een celstraf van zeven jaar uitzitten voor moord.

Noord-Korea houdt demonstratie tegen VN-resolutie

Noord-Korea heeft dinsdag een massademonstratie georganiseerd in de hoofdstad Pyongyang om te protesteren tegen een resolutie van de Verenigde Naties waarin de mensenrechtensituatie in het land wordt afgekeurd. Duizenden mensen droegen spandoeken mee waarop de leider, Kim Jong Un, wordt geprezen en de Verenigde Staten worden gehekeld. Dergelijke massaprotesten worden geregeld georganiseerd door het communistische regime.

Noord-Korea heeft de resolutie afgekeurd. In de tekst wordt er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen het land aan te klagen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat maakt het mogelijk dat Kim ook wordt aangeklaagd door het ICC. Ergens in de komende weken wordt de niet-bindende resolutie voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN.

Volgens Pyongyang zijn de beschuldigingen opgeklopt door overlopers die gesteund worden door de Verenigde Staten en andere landen die het regime ten val willen brengen.

Gebrek aan lievelingsvoedsel nekt bijen

De achteruitgang van bepaalde bijensoorten hangt rechtstreeks samen met de achteruitgang van de bloemen waar ze hun voedsel vandaan halen. Wetenschappers dachten al langer in deze richting, maar Jeroen Scheper, bijenspecialist van het Wageningse Alterra, heeft bewijs gevonden voor deze theorie.

Scheper bestudeerde samen met collega's van de universiteiten van Leiden en Nijmegen het stuifmeel van bijen in museumcollecties. Op die manier brachten ze in kaart bij welke bloemen en planten de verschillende bijensoorten hun voedsel het liefste haalden. Ze ontdekten dat er een verband is tussen de achteruitgang van bijensoorten en de achteruitgang van hun favoriete voedsel.

Uit het onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat soorten die het liefste nectar van vlinderbloemigen, zoals klaver, klokjes en korenbloemen, eten, nu minder voorkomen dan voor 1950, aldus Scheper.

Coach Stevens terug bij VfB Stuttgart

Huub Stevens gaat weer aan de slag als trainer bij VfB Stuttgart. De 60-jarige Limburger is de opvolger van Armin Veh, die maandag zijn functie neerlegde. De voormalige topclub staat met negen punten uit twaalf duels onderaan in de Bundesliga.

Stevens leidt dinsdagmiddag al de training bij de club, waar hij vorig seizoen als crisismanager fungeerde. Met elf punten uit de laatste tien wedstrijden behoedde hij VfB Stuttgart toen voor degradatie.

Stevens zit vrijdag op de bank tijdens de uitwedstrijd tegen SC Freiburg.

Wielerteams uit WorldTour verenigen zich

Een deel van de wielerploegen uit de WorldTour heeft zich verenigd in Velon. In totaal elf teams gaan binnen een financieel model samenwerken met als belangrijkste doel de sport spannender te maken en de fans de mogelijkheid te geven tot meer interactie met de teams. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van nieuwe technologieën zoals fietscameras.

De Nederlandse formaties Belkin, vanaf komend seizoen Team LottoNL-Jumbo, en Giant-Shimano hebben zich ook bij Velon aangesloten.

"Ik voel dat deze samenwerking een grote stap voorwaarts is. Dat een groot aantal World Tour-teams samenwerkt aan de toekomst van de sport, de teams, de renners en het publiek is uniek", aldus renner Robert Gesink van Belkin. "Tijdens de race strijden we tegen elkaar, maar na de finish werken we samen als één team voor een betere toekomst voor het wielrennen."

Tales from the Borderlands gelanceerd

Telltale Games heeft vandaag de eerste episode van zijn nieuwste point-and-click adventure Tales from the Borderlands uitgebracht, een spin-off gebaseerd op de Borderlands-serie van Gearbox Software. Het spel speelt zich af na Borderlands 2 en focust zich op het verhaal van twee splinternieuwe personages, Fiona en Rhys.

Met Tales from the Borderlands wijkt Telltale af van het first-person shooter genre waar de originele Borderlands-serie bekend om is. Geweld heeft een ondergeschikte rol, en je pistool trekken om je vijand het hiernamaals in te jagen is niet de enige manier meer om conflicten op te lossen.

In de eerste episode genaamd Zer0 Sum speel je als Rhys, een kantoorhulpje dat ervan droomt de nieuwe Handsome Jack te worden en als Fiona, een oplichtster met een hart van steen die naar Pandora is gekomen om een nieuwe slag te slaan. Naast een hele rits splinternieuwe personages zullen ook oude bekenden hun opwachting maken zoals wapenhandelaar Marcus Kincaid, de huurmoordenaar Zer0 (een van de zes speelbare personages in Borderlands 2) en natuurlijk Handsome Jack, de grote vijand in Borderlands 2.

De release van Tales from the Borderlands is plotseling, maar niet onverwacht. Telltale Games heeft er de gewoonte van gemaakt dat hun games slechts enkele dagen van tevoren een datum van uitgave krijgen, of dat er zelfs helemaal geen datum van uitgave wordt gegeven, zoals bij Tales from the Borderlands het geval nu is.

De eerste episode van Tales from the Borderlands is nu verkrijgbaar via Steam voor Windows en Mac OSX voor €20,69. Verder komt de game morgen uit voor Xbox One, en eigenaars van een PlayStation 3, PlayStation 4 en Xbox 360 mogen zich op 3 december met de game gaan vermaken. Ook wordt een PlayStation Vita-versie verwacht in het laatste kwartaal van 2014.

Tales from the Borderlands vandaag gelanceerd

Politie Hong Kong ontmantelt protestkamp

De politie in Hong Kong heeft dinsdag twaalf arrestaties verricht bij het ontmantelen van een van de protestkampen in de autonome Chinese stad. Het verwijderen van het kampement en de barricades vond plaats op last van de rechter.

Demonstranten boden aanvankelijk geen verzet toen begonnen werd met het opbreken van de barricades in de wijk Mong Kok, maar later werd door middel van vertragingstactieken geprobeerd de opruimwerkzaamheden te belemmeren.

Onder de arrestanten die hierop werden weggevoerd was de parlementariër en voorvechter van democratie Leung Kwok-hung.

Betogers hebben eind september op drie plekken in de stad protestkampen opgericht. Vandaaruit houden zij hun protestactie levend en zetten hun eis tot democratische hervormingen kracht bij. Vooralsnog is er geen sprake van toenadering tussen de ruziënde partijen.

Ouderen vaker mishandeld en bedreigd

Ouderen worden vaker bedreigd en mishandeld. Werd in 2008/2009 nog een op de tweehonderd 65-plussers geconfronteerd met geweld, vorig jaar was dat een op de honderd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Concreet kregen in 2013 ruim 23.000 ouderen met geweld te maken. Ouderen zijn overigens wel beduidend minder vaak slachtoffer dan gemiddeld, zo stelt het CSB. Vorig jaar werd ongeveer 2,5 procent van alle Nederlanders vanaf vijftien jaar slachtoffer van geweld.

Uit de cijfers komt ook naar voren dat oudere mannen vaker te maken krijgen met geweld dan oudere vrouwen en dat ruim 40 procent van de oudere geweldslachtoffers de dader kende. Die daders zijn dan vaker buurtgenoten dan familieleden.

Fotobom en stemfie mogelijk Woord van het Jaar

De woorden hebben één ding gemeen, de spellingscontrole onderstreept ze, want ze zijn nieuw. Fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat.

Woordenboekenuitgever Van Dale heeft de tien woorden genomineerd voor de verkiezing van Woord van het Jaar. Vanaf dinsdag tot en met 15 december kan worden gestemd.

De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik. Vorig jaar won het woord selfie.

Het publiek nomineerde ook een aantal nieuwe woorden, zoals gendervakantie, facebookvoyeur, loomen, koopkathedraal en wokakkoord.

Lieke van Lexmond en Roy Donders in race Dom Bontje

Lieke van Lexmond, Caro Emerald, Roy Donders, Yes-R, Natasja Froger en modeontwerper Django Steenbakker zijn door de Bont voor Dieren genomineerd voor de titel Dom Bontje van 2014.

Met de verkiezing wil de dierenbeschermingsorganisatie mensen bewust maken van het dierenleed dat aan bont kleeft. De BN'ers hebben volgens Bont voor Dieren een voorbeeldfunctie.

"Alle genomineerden dragen het bont van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood, de rest van het dier wordt weggegooid", zegt directeur Nicole van Gemert van Bont voor Dieren. "De bekende Nederlanders hebben ruim voor hun nominatie een brief van ons ontvangen met informatie over het dierenleed dat achter bont schuilt. Toch heeft hen dit niet doen besluiten om te stoppen met het dragen van bont."

Doutzen Kroes dreigde ook genomineerd te worden voor haar jas met coyotebont. "Doutzen was erg geschrokken van de ware herkomst van de kraag op haar jas en heeft daarom besloten de kraag meteen van haar jas af te halen", aldus van Gemert.

Actrice Lieke van Lexmond is genomineerd voor haar parka met konijnenbont. Zangeres Caro Emerald draagt vintage bont. Roy Donders wordt mogelijk Dom Bontje omdat hij bont van wasbeerhonden verkoopt en draagt, net als Natasja Froger die voor de tweede keer is genomineerd. Mode-ontwerper Django Steenbakker is aangewezen wegens zijn creaties met nertsenbont, waarvan het Nederlandse parlement besloten heeft dat het verboden moet worden. Rapper Yes-R heeft volgens de organisatie een bontkraag van wilde coyote.

Op de website bontvoordieren.nl kan het publiek tot en met 31 december stemmen. Begin januari maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

Todt wil weer budgetlimiet in Formule 1

FIA-president Jean Todt zal vandaag in Geneve tijdens een vergadering met Formule 1-teams de budgetlimiet weer op tafel brengen, zo meldt Autosport. De Fransman wil proberen de kosten in de sport drastisch terug te dringen, omdat Marussia al omgevallen is en diverse andere renstallen in de problemen zitten.

Eerder dit jaar werd de budgetlimiet nog van tafel geveegd door zowel F1-baas Bernie Ecclestone als de zes grote Formule 1-teams, die samen met de autosportfederatie FIA de Strategy Group vormen. Ieder van de drie partijen heeft zes stemmen. Mogelijk staan zij nu wel open voor maatregelen om genoeg teams op de grid te krijgen.

Todt: "Ik heb het terugdringen van de kosten weer op de agenda gezet. Ik heb met vertegenwoordigers van de drie ophefmakende teams (Force India, Lotus en Sauber, red.) gesproken over het terugbrengen van de kosten."

Eerder dit jaar werd alles nog afgeschoten, maar Todt houdt hoop. "Iedereen moet niet te star in het leven zijn, dus we brengen bij de verschillende belanghebbenden en de Strategy Group weer dezelfde voorstellen op tafel die eerder afgewezen zijn. Willen ze een budgetlimiet? Willen ze voorstellen accepteren die kosten reduceren?"

Volgens Todt moet er op motorengebied zeker wat gaan gebeuren. De Fransman meldt dat de motoren de teams dit jaar gemiddeld dertig miljoen dollar hebben gekost tegenover gemiddeld achttien miljoen dollar vorig jaar. Hij wil proberen het bedrag naar beneden te krijgen, zodat de kleinere teams meer financiële speelruimte krijgen dan dit seizoen.

Politie schiet op vluchtende automobilist

De politie heeft dinsdagochtend in Oosterhout geschoten op de auto van een vluchtende verdachte. Voor zover bekend is de verdachte niet gewond geraakt. Hij is wel aangehouden, aldus een politiewoordvoerder.

Agenten gaven de automobilist een stopteken op een weg tussen Oosterhout en Made omdat hij te hard reed. De man stopte maar gaf daarna weer gas en reed op een agent in.

De automobilist kwam niet ver, omdat een vrachtwagen de weg blokkeerde. Hij vluchtte te voet een weiland in en kon op het terrein van een boerderij worden aangehouden.

Een agent raakte gewond aan zijn hand door glassplinters.

NAC schorst Tighadouini en Seuntjens

De aanvallers Adnane Tighadouini en Mats Seuntjens zijn bij NAC Breda voor onbepaalde tijd geschorst wegens 'onprofessioneel gedrag'. Dat maakte de Brabantse eredivisieclub dinsdag bekend.

Volgens technisch directeur Graeme Rutjes hebben beide spelers de afgelopen weken verschillende keren aangetoond dat ze niet 'meekunnen in het teamproces'. In overleg met coach Eric Hellemons is het duo dinsdag voor het begin van de training terug naar huis gestuurd.

Nieuw contract volgens Hamilton formaliteit

Kersvers Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton zal snel zijn contract vernieuwen bij Mercedes. "De details zijn nog niet besproken, maar het lijkt me een formaliteit", zei de Britse autocoureur, die er twee jaar van zijn lopende driejarige contract op heeft zitten, maar naar verluidt de verbintenis met twee jaar kan verlengen. In die nieuwe vijfjarige deal zou Hamilton in totaal honderd miljoen Engelse pond gaan verdienen.

Teambaas Toto Wolff van Mercedes stelde de contractbesprekingen uit tot na het WK, om Hamilton niet af te leiden van de titelstrijd. "Lewis is belangrijk voor het team, we willen hem er graag bij houden", zei de Oostenrijker, die eerder dit jaar al tot overeenstemming kwam met Nico Rosberg voor een langer verblijf bij de Duitse renstal.

Geen hont koopt Watch Dogs op Wii U

Het zal niemand verbazen, maar de verkopen van Watch Dogs op Wii U vallen op zijn zachtst gezegd erg tegen. Zelfs een game als Bayonetta 2, die al ruim een maand alleen op de console van Nintendo verkrijgbaar is, doet het een stuk beter.

Ubisoft verwijt de slechte verkopen niet aan zichzelf, maar aan het gebrek aan animo voor volwassen games op Wii U. Echter, doet een "volwassen" game als Bayonetta 2 het wel goed op de console van Nintendo. Ook Sonic Boom: Rise of Lyric met een derde plek is een opvallende nieuwe binnenkomer.

1. MARIO KART 8
2. NEW SUPER MARIO BROS. U
3. SONIC BOOM: RISE OF LYRIC
4. NINTENDO LAND
5. LEGO BATMAN 3: BEYOND GOTHAM TRAVELLER'S TALES
6. DISNEY INFINITY 2.0
7. NEW SUPER LUIGI U
8. SUPER MARIO 3D WORLD
9. HYRULE WARRIORS
10. WII PARTY U
11. BAYONETTA 2
12. JUST DANCE 2015
13. FIFA 13
14. WATCH DOGS

Watch Dogs Wii U

Winkeldief dood na overmeestering

Een man die maandagmiddag in een supermarkt in Ouder-Amstel (bij Amsterdam) is overmeesterd, is daarna onwel geworden en in een ziekenhuis overleden. Het is niet duidelijk waaraan de man is gestorven. De rijksrecherche doet onderzoek omdat de politie bij de aanhouding was betrokken.

Omstanders hadden de nog onbekende man overmeesterd nadat hij iets had gestolen in een supermarkt. Winkelmedewerkers waren hem achterna gerend en kregen daarbij hulp van voorbijgangers. Die hielden hem vast tot de politie arriveerde. Bij het arrestantenbusje werd de man niet goed. Hij is gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht waar hij overleed.

VN-chef: erkenning Palestina wint momentum

Het momentum voor erkenning van een Palestijnse staat groeit. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon maandag gezegd. Volgens de VN-chef komt dit door het tekortschieten van de internationale gemeenschap om een oplossing te vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Individuele landen zijn daardoor bereid het bestaan van een Palestijnse staat te erkennen.

"Regeringen en parlementen ondernemen actie", zei Ban op een VN-herdenking van de Internationale Dag van de Solidariteit met het Palestijnse Volk. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei deze ontwikkeling te verwelkomen. Volgens hem is de aandacht voor de kwestie doorgedrongen tot 'officiële politieke niveaus'.

Zweden ging onlangs over tot erkenning van Palestina. In Groot-Brittannië, Ierland en Spanje zijn moties ingediend waarin wordt opgeroepen tot erkenning van een Palestijnse staat. De Nederlandse regering vindt erkenning nog te vroeg, maar sluit niet uit dat te doen vóór er een tweestatenoplossing uit onderhandelingen tussen Israël en de Palesijnen voortkomt.

A12 weer open na vondst lijk, verkeer nog vast

De A12 bij Lunetten is vrijgegeven. De weg was afgesloten voor onderzoek na de vondst van een lijk langs de rijbaan. Dat leidde samen met andere verkeersincidenten tijdens de ochtendspits tot een verkeersinfarct. Het zal nog zeker tot 11 uur duren voordat het verkeer weer goed op gang komt, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Wat er is gebeurd met de man die dood werd aangetroffen bij een viaduct is nog niet bekend.

Vooral rond Utrecht, op de A12, A27 en A28 is het nog erg druk.

'Levenskwaliteit in Nederland nu nog hoog'

Nederlanders geven hun leven gemiddeld bijna een acht, maar dat rapportcijfer lijkt niet te handhaven. Dat blijkt uit de derde Monitor Duurzaam Nederland. Die is op verzoek van het kabinet opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en drie planbureaus van de overheid.

Mensen in Nederland zijn relatief gezond, hebben doorgaans veel vertrouwen in elkaar en zijn tevreden met materiële en sociale omstandigheden. Maar de hoge levensstandaard gaat ten koste van het milieu: het land stoot relatief veel broeikassen per inwoner uit en gaat onverstandig om met schaarse hulpbronnen.

Het rapport, dat dinsdag is gepresenteerd, laat zien wat de gevolgen zijn van onze levensstijl, ook en vooral voor latere generaties. Het beleid van de overheid is nu nog te veel gericht op de voor 2020 gestelde energie- en klimaatdoelen en er is te weinig oog voor de langere termijn, zo wordt geconcludeerd.

Volgens het rapport wordt onvoldoende gewerkt aan draagvlak in de maatschappij voor andere energiebronnen en -technieken. "Bij het duurzaam houden van Nederland en het efficiënt om blijven gaan met schaarser wordende hulpbronnen, speelt innovatie een belangrijke rol."

Wel is het zo dat 'de economische activiteiten steeds minder schade toebrengen aan het milieu in Nederland'. Zo zijn sinds begin deze eeuw onder meer de afvalproductie en de uitstoot van broeikasgassen gedaald terwijl de economie groeide.

De opstellers van de duurzaamheidsmonitor zijn, naast het CBS, het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het vorige rapport stamt uit 2011.

Topman Twitter blundert met tweet overname

Financieel directeur Anthony Noto van Twitter heeft maandag per ongeluk een tweet de wereld in gestuurd over een mogelijke bedrijfsovername. Noto wilde de informatie via een privébericht sturen, maar publiceerde de tekst op zijn openbare tijdlijn, meldden Amerikaanse media.

Noto heeft het bericht na publicatie verwijderd, maar een aantal volgers had het toen al gelezen. Uit de tekst is niet op te maken welk bedrijf Noto op het oog heeft. Volgens de technologiewebsite TechCrunch gaat het mogelijk over de nieuwssite Mic, die schrijft voor een jonge doelgroep.

Het is niet de eerste keer dat een bedrijfstopman per ongeluk berichten op Twitter zet die niet voor het grote publiek zijn bedoeld. Rakesh Agrawal van de betalingsdienst PayPal twitterde in mei beledigende opmerkingen over een collega. De tirade, die alleen een andere collega had mogen zien, kostte Agrawal zijn baan.

Piano uit Casablanca levert 3,4 miljoen op

De piano uit de film Casablanca heeft bij een veiling 3,4 miljoen dollar opgeleverd. Dat schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Vooraf werd gedacht dat het stuk, dat decennialang in handen was van een verzamelaar, ruim een miljoen dollar op zou leveren. Uiteindelijk werd de hamer geslagen na een verdrievoudiging van dat bedrag.

Een andere piano uit dezelfde filmklassieker uit 1942 werd in 2012 voor ruim zeshonderdduizend dollar geveild. De nu verkochte piano is het hoofdstuk uit de film waarop het karakter van Humphrey Bogart speelde. De filmstudio heeft de piano ook in andere films gebruikt.

Het instrument ging onder de hamer tijdens een veiling van beroemde filmspullen. Ook het kostuum van de laffe leeuw uit de film The Wizard of Oz uit 1939 passeerde de drie miljoen dollar. Andere topstukken waren een zwaard van Aragorn uit Lord of The Rings, dat voor 437.000 dollar van eigenaar wisselde, en een jurk van Dorothy uit The Wizard of Oz, die 245.000 dollar opleverde. Een kostuum gedragen door Rita Hayworth in de jarenveertigklassieker Gilda bracht 161.000 dollar op.

Doden na instorten gebouw Egypte

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen toen een gebouw van zeven verdiepingen in Matariya, een voorstad van de Egyptische hoofdstad Caïro, instortte. Dat heeft de Egyptische politie dinsdag gezegd. Zeven mensen liepen verwondingen op.

Reddingswerkers zoeken onder het puin naar mogelijke andere slachtoffers. Gebouwen rond het ingestorte pand zijn ontruimd. Volgens bronnen bij de politie is het gebouw ingestort als gevolg van het bijbouwen van extra verdiepingen. Daar was het oude pand niet op berekend.

Vakbonden geschokt door reorganisatie ING

Vakbond De Unie is geschokt over het verlies van ruim 2700 banen bij ING. Dat meldde de vakbond dinsdag in een reactie op de reorganisatie bij het financiële concern. Ook CNV zei onaangenaam verrast te zijn.

De Unie begrijpt dat het steeds meer via internet of mobiel bankieren gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij ING. "Maar de aantallen die nu gepresenteerd worden, zijn schokkend", aldus de bond. ING snijdt fors in het vaste personeelsbestand, maar ook in de externe krachten.

Volgens CNV is de reorganisatie onverwachts in een stroomversnelling gekomen, omdat drie jaar geleden is afgesproken dat ING meer stapsgewijs naar een nieuwe organisatie moest toegroeien. "Die afspraak komt nu in een wrang daglicht te staan", aldus CNV Dienstenbond.

Politie: rellen Ferguson erger dan in augustus

De rellen die in de nacht van maandag op dinsdag in de Amerikaanse stad Ferguson zijn uitgebroken na de beslissing om een blanke agent die een zwarte tiener doodschoot niet te vervolgen, zijn 'veel erger' dan de onrust die in augustus uitbrak. Dat heeft de politiechef van St. Louis dinsdag gezegd. In Ferguson, een voorstad van St. Louis, staat een tiental gebouwen in brand en de politie probeert met traangas, pepperspray en rookgranaten de betogers uiteen te drijven.

Volgens politiechef Jon Belmar zijn zeker tien bedrijfspanden in brand gestoken en twee politieauto's in vlammen opgegaan. Bovendien zouden er minstens honderdvijftig schoten zijn gelost. Belmar zei dat de onrust 'waarschijnlijk veel erger is dan de ergste nacht die we in augustus hadden'.

De 18-jarige Michael Brown werd op 9 augustus doodgeschoten door een blanke agent. Na zijn dood was het lange tijd onrustig in Ferguson, een voorstad van St. Louis.

'Webwinkels betalen te laat terug'

Webwinkels zijn in veel gevallen laks wanneer ze geld moeten terugbetalen aan de klant. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond.

De belangenorganisatie bestelde bij 211 webwinkels producten en stuurde die binnen twee weken terug. Ruim 31 procent van de onlineretailers stortte het aankoopbedrag niet binnen de wettelijke termijn van veertien dagen terug op de rekening van de klant. Vijftien winkels maakten zelfs helemaal niets over. Bovendien bleek de hoogte van het teruggestorte bedrag vaak niet te kloppen.

Naast het aankoopbedrag hebben consumenten, wanneer zij de complete bestelling terugsturen, recht op terugbetaling van de eventuele bezorgkosten. 39 procent de onderzochte webwinkels laat dat echter na, aldus de Consumentenbond.

Cavaliers laten fans weer eens juichen in NBA

Na vier nederlagen op rij heeft Cleveland Cavaliers maandagavond in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA weer eens gewonnen. De ploeg van sterspeler LeBron James versloeg voor eigen publiek Orlando Magic met grote cijfers: 106-74. Met alleen al zestien punten in het eerste kwart was James de gangmaker van de thuisploeg. Hij eindigde het duel met 29 punten en elf assists.

Toronto Raptors behaalde op eigen vloer tegen Phoenix Suns de vijfde zege op rij: 104-100. Jonas Valanciunas blonk uit bij de thuisclub met 27 punten en elf rebounds.

Los Angeles Clippers sloeg hard toe bij Charlotte Hornets: 92-113. Blake Griffin was de grote man bij de bezoekers met 22 punten, zestien rebounds en negen assists. Daarmee revancheerde hij zich voor zijn teleurstellende optreden in de voorgaande uitwedstrijd tegen Memphis Grizzlies (107-91).

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Portland Trail Blazers 104-114
Houston Rockets - New York Knicks 91-86
Dallas Mavericks - Indiana Pacers 100-111
Utah Jazz - Chicago Bulls 95-97

Bette Midler vindt Ariana Grande belachelijk

Bette Midler vindt dat jonge vrouwelijke popsterren, zoals Ariana Grande, te gemakkelijk hun lichaam in de strijd gooien om te scoren. Dat vertelt ze in een interview met Telegraph.

"Het is verschrikkelijk", reageert Midler als het gaat over de steeds sterkere aanwezigheid van seks in popmuziek. "Het is altijd verrassend om iemand als Ariana Grande met die gekke hoge mooie stem over een bankstel te zien glijden. Het ziet er belachelijk uit. Het is onnozel en ik weet niet wie haar vertelt dat te doen", vertelt de 68-jarige actrice en zangeres.

"Maar het zijn mijn zaakjes niet", vervolgt Midler. "Ik ben haar moeder niet. Of haar manager. Misschien vertellen zij wat ze moet doen. Seks verkoopt, seks heeft altijd al verkocht."

Midler voelt zich te oud om te volgen waarom de videoclips van Ariane Grande en haar collegas opwindend zijn. "Kennelijk houden mensen ervan als het lijkt alsof mensen seks hebben. Ze vinden het erg leuk om elkaar op de kont te slaan. Ik ben te oud, ik weet niet waar dit allemaal heen gaat."

De veteraan komt tot slot met een tip voor haar jonge collega's. "Vertrouw je talent. Je hoeft jezelf niet te prostitueren om vooruit te komen. Echt niet."

ING schrapt 1700 banen in Nederland

ING gaat de komende drie jaar ongeveer 1700 banen in Nederland schrappen, omdat het financieel concern verder inzet op de digitalisering van zijn bankactiviteiten. Dat maakte ING dinsdag bekend.

Verder zal het aantal voltijdsbanen dat wordt vervuld door externe dienstverleners met circa 1075 worden verminderd. De meeste banen komen te vervallen bij het hoofdkantoor voor consumentenbankieren bij ING, bij de administratieve diensten, de callcenters en IT-afdelingen.

Om het IT-systeem verder te versimpelen en te automatiseren, trekt ING tweehonderd miljoen euro uit. In verband met het banenverlies wordt een voorziening voor belastingen getroffen van 320 miljoen euro in het vierde kwartaal van dit jaar. De ingreep moet volgens de bank leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 270 miljoen euro vanaf 2018.

President Obama verklaart Meryl Streep de liefde

Barack Obama prijst Meryl Streep als 'een van America's leading ladies'. Dat zei de Amerikaanse president toen hij een Presidential Medal of Freedom uitreikte aan de actrice.

"Ik hou van Meryl Streep", zei Obama. "Haar man weet dat ik van haar hou. Michelle weet dat ik van haar hou. Er is niks dat ze er tegen kunnen doen." De actrice kreeg vervolgens de hoge onderscheiding uitgereikt in het Witte Huis.

Ook de andere geëerde ontvangers werden door de president overladen door complimenten en luchtige anekdotes. "Toen ik elf was kocht ik van mijn zakgeld mijn eerste album, dat was van Stevie Wonder", vertelde Obama voordat de blinde zanger de medaille omgehangen kreeg. "Dat album heb ik compleet versleten."

Onder anderen Ethel Kennedy, Tom Brokaw en Marlo Thomas werden eveneens vereerd met de presidentiële onderscheiding die bijna ieder jaar wordt uitgereikt.

Drukke ochtendspits met veel ongelukken

Diverse ongelukken op de weg hebben dinsdagmorgen geleid tot een drukke spits met veel vertraging voor het verkeer. Om 08.45 uur stond er ruim driehonderd kilometer file. Op sommige wegen ontstonden files van meer dan twintig kilometer.

Vooral rond Utrecht, op de A12, A27 en A28 was het erg druk, meldden de ANWB en de VID. "Er is daar sprake van een verkeersinfarct."

Op de A16 reed een vrachtwagen bij knooppunt Zonzeel tegen een pijler van een viaduct. In beide richtingen gingen twee rijstroken dicht.

Bij knooppunt Lunetten gingen op de A12 richting Den Haag gingen alle rijstroken dicht na de vondst van een dode in de buurt van een viaduct. Na een ongeval bij Muiderberg werden op de A6 vanaf Almere-Buiten richting Amsterdam werden drie rijstroken afgesloten. Een vrachtwagen verloor daar glas.

Op de A27 liep het daardoor ook vast tussen knooppunt Almere en knooppunt Lunetten. Op de A2 in Limburg bij Maastricht ontstond veel vertraging na een ongeval.

VN: IS kreeg 36 miljoen aan losgeld

De extremistische organisatie Islamitische Staat heeft vorig jaar in totaal tussen de 28,2 miljoen en 36,2 miljoen euro aan losgeld ontvangen. Dat schatten deskundigen van de de Verenigde Naties.

Deskundige Yotsna Lalji zei dinsdag op een bijeenkomst van de Commissie voor Contraterrorisme van de VN-Veiligheidsraad dat in de periode 2004 tot 2012 naar schatting bijna 97 miljoen aan losgeld is betaald aan terreurgroepen.

De afgelopen jaren gebruiken Al-Qaida en daaraan gelieerde groepen ontvoeringen als middel om inkomsten te genereren. Ze wees op een audioboodschap van Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahri, die in oktober 2012 opstandelingen opriep om westerlingen te ontvoeren.

[Vid] Zwaar hoofdletsel cricketer Hughes

De Australische cricketinternational Phillip Hughes heeft dinsdag in een ziekenhuis in Sydney een spoedoperatie ondergaan nadat hij als batsman een zogenoemde 'korte bal' van fastbowler Sean Abbott op zijn gezicht had gekregen. De 25-jarige speler van South Australia verkeert volgens een woordvoerder van de kliniek in kritieke toestand.

Hughes, die een helm droeg, kon een opspuitende bal van Abbott niet tijdig ontwijken. De hardgeraakte batsman wankelde even en viel daarna bewusteloos voorover op de pitch. Hulpverleners snelden toe en begonnen meteen met reanimeren. Na drie kwartier werd Hughes per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De competitiewedstrijd tussen South Australia en New South Wales werd na het incident gestaakt.

Beelden van het incident zijn schokkerig. Dit omdat de partij alleen gestreamd werd. (bron: YouTube)

Argentinië in Copa América tegen titelverdediger Uruguay

Argentinië treft in de groepsfase van de Copa América, het kampioenschap van Zuid-Amerika, titelverdediger Uruguay. Dit heeft de loting in het Chileense Viña del Mar uitgewezen. Beide landen zijn in groep B ook gekoppeld aan Paraguay en Jamaica. 

Vijftienvoudig kampioen Uruguay mist volgend jaar in Chili Luis Suárez, die de FIFA-schorsing van negen interlands moet uitzitten na het bijtincident met Giorgio Chiellini tijdens het WK. De spits van FC Barcelona was in 2011 de grote man tijdens de Copa América in Argentinië. Hij maakte vier doelpunten, onder meer in in de finale tegen Paraguay (3-0). 

Brazilë is in groep C gekoppeld aan Colombia, Peru en Venezuela. In groep A zitten de landen Chili, Mexico, Ecuador en Bolivia. Mexico en Jamaica zijn geen landen uit Zuid-Amerika, maar zijn door de CONMEBOL uitgenodigd om mee te doen. Mexico is vaste gast op dit toernooi en voor Jamaica wordt het hun eerste editie. 

Er wordt gespeeld in acht Chileense steden: Antofagasta, Concepción, La Serena, Rancagua, Santiago, Temuco, Valparaíso en Viña del Mar. Het toernooi heeft plaats van 11 juni tot en met 4 juli 2015.

Loting Copa América 

Groep A Groep B Groep C
Chili Argentinië Brazilië
Mexico Uruguay Colombia
Ecuador Paraguay Peru
Bolivia Jamaica Venezuela

Onderzoek naar islamofobie Rotterdam-Rijnmond

Antidiscriminatiebureau RADAR gaat in samenwerking met de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) in Rotterdam onderzoek doen naar islamofobie. Reden is dat islamofobie een voedingsbodem kan zijn voor discriminatie. "Bovendien is er in vergelijking met antisemitisme weinig aandacht voor moslimhaat", zegt directeur Cyriel Triesscheijn van RADAR.

Het onderzoek wordt onder andere gedaan onder dertig mosliminstellingen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook worden moslims in een campagne opgeroepen aangifte te doen van discriminatie.

Volgens SPIOR-directeur Marianne Vorthoren doen veel moslims en moslimorganisaties nu geen aangifte als ze worden gediscrimineerd. "Of ze hebben geen vertrouwen in de politie of ze zijn bang andere mensen op ideeën te brengen", aldus Vorthoren.

Achtste ebolageval in Mali

Opnieuw is in Mali een besmetting met ebola vastgesteld. Daarmee komt het totale aantal ebolapatiënten in het land op acht. Dat hebben de Malinese autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. De patiënt is ondergebracht in een speciaal behandelcentrum.

Zes ebolapatiënten in Mali zijn inmiddels overleden. Alle ebolagevallen zijn terug te leiden op een 70-jarige imam die vanuit Guinee, waar hij besmet raakte, werd overgebracht naar Mali. In totaal worden 271 mensen nauwlettend gevolgd om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

PvdA pleit voor wet op dataverkeer

De PvdA wil een 'alomvattende' en eigentijdse wet op het dataverkeer, digitaal verzonden informatie. Die wet moet de privacy van de burgers op het internet beschermen. Er moet ook precies in komen te staan wat de overheid wel en niet mag in de strijd tegen cybercrime. De PvdA-Kamerleden Jeroen Recourt en Astrid Oosenbrug komen dinsdag tijdens het debat over de begroting Veiligheid en Justitie met hun voorstel.

"Transport, opslag en verwerking van data raakt iedere Nederlander in zijn dagelijks leven. E-mails, sms'jes, maar ook bijvoorbeeld reisgegevens belanden in servers. Die data zijn niet goed beschermd. De huidige wet is ouderwets, het is alsof we met een postkoets de digitale snelweg betreden", zegt Recourt.

De PvdA wil dat mensen die ooit iets op het internet hebben uitgevoerd, het recht krijgen om daar 'vergeten te worden', dus eigenlijk verdwijnen. De partij wil ook een meldplicht voor datalekken. Verder vindt ze dat de overheid van een provider moet kunnen eisen om content als kinderporno te verwijderen, ook al is die provider niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Het duo hoopt dat Nederland door de wet ook een aantrekkelijker vestigingsland wordt voor bedrijven in de internetwereld. "Het potentieel van de Nederlandse digitale economie is gigantisch. Nederland is het op een na grootste internetknooppunt van de wereld en nu al biedt de interneteconomie werk aan 140.000 mensen. Recentelijk heeft Google besloten een groot datacentrum in de Eemshaven te bouwen."

Peiling: zetelroof vooral vanwege salaris

De meeste kiezers geloven niet in de oprechte motieven van Tweede Kamerleden die hun zetel houden nadat ze uit hun fractie zijn gestapt. Zij denken dat het deze Kamerleden vooral te doen is om hun salaris te behouden of om hun voormalige partij een hak te zetten. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos onder 1157 stemgerechtigden.

Van de ondervraagden is 43 procent ervan overtuigd dat het salaris de belangrijkste drijfveer is om een Kamerzetel te behouden. 26 procent denkt dat deze overweging op zijn minst meespeelt. Volgens twintig procent willen Kamerleden die zich afsplitsen hun vroegere partij dwarsbomen. 37 procent denkt dat dit motief enigszins van toepassing is.

De meerderheid van de kiezers verwacht dat partijen die zich afsplitsen geen lang leven beschoren is. 55 procent denkt dat ze bij de volgende verkiezingen zelden genoeg stemmen halen om terug te keren.

Aanleiding voor het onderzoek van Ipsos was het vertrek van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA. Zij begonnen na een conflict over integratie voor zichzelf. De Kamer telt na diverse afsplitsingen inmiddels vijftien fracties, terwijl er maar elf gekozen zijn. 59 procent van de kiezers vindt dat de politiek hierdoor te veel versplintert.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft laten weten dat hij wil kijken naar een verbod op afsplitsingen als de Kamer daarom vraagt. Dat is wel een tijdrovende procedure, omdat ze wijziging van de Grondwet vereist.

CDA wil aanscherping Opiumwet

Het hebben van chemische stoffen moet strafbaar worden als glashelder is dat ze worden gebruikt voor het maken van xtc en andere chemische drugs. Het CDA gaat dat voorstellen tijdens de behandeling van de begroting van Veiligheid en Justitie.

Het CDA wil een aanvulling op de Opiumwet zodat de politie sneller en adequater kan ingrijpen bij drugslaboratoria, aldus een woordvoerder van de partij in reactie op een bericht in het AD.

Kamerlid Peter Oskam heeft het idee van de Brabantse rechercheur Freek Pecht. Het is nu nog een hele toer om te bewijzen dat de spullen voor drugs worden gebruikt, terwijl de intentie heel duidelijk is.

De begroting van Veiligheid en Justitie wordt dinsdag en woensdag behandeld.

'Personeel vreemdelingendienst geïntimideerd'

Medewerkers van de vreemdelingendienst worden in toenemende mate geïntimideerd door actievoerders die het niet eens zijn met het asiel- en uitzetbeleid van de overheid. Huizen van leidinggevenden worden beklad, auto's van medewerkers worden bekrast en personeel wordt bedreigd en lastiggevallen.

"Dit zijn laffe typetjes die lekker anoniem met hun sjaaltje voor de mond en het mutsje over het hoofd zoveel mogelijk onzichtbaar wettelijke besluiten proberen te dwarsbomen door individuele werknemers lastig te vallen", omschrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de actievoerders dinsdag in een interview met de De Telegraaf.

Krijgsman totaal verrast door winst Emmy

Bianca Krijgsman werd totaal verrast door het winnen van de International Emmy Award als beste actrice. Dat vertelt ze vanuit New York.

De actrice verzilverde haar nominatie voor haar optreden in De Nieuwe Wereld. Krijgman had er na het zien van de concurrentie een hard hoofd in. "Ik was in shock. Wat een getalenteerde dames, ik dacht dat wordt helemaal niks."

In de televisiefilm De Nieuwe Wereld speelt Krijgsman de rol van Mirte, een schoonmaakster met een weerbarstig karakter die werkt in het aanmeldcentrum voor asielzoekers op Schiphol. Ze komt in contact met een asielzoeker en dat verandert haar gevoelsleven. "Ik had niet echt een speech voorbereid. Eenmaal op het podium, heb ik de film opgedragen aan de figuranten uit de film, die echte asielzoekers waren. Ik heb de hoop uitgesproken dat ze allemaal een nieuw thuis krijgen."

Krijgsman noemt het winnen van de Emmy een absoluut hoogtepunt uit haar carrière. "Ik ben blij en trots dat de regisseur, die mij helemaal niet kende, het met mij heeft aangedurfd. Dit was mijn eerste dramarol, maar blijkbaar dus wel een schot in de roos."

Netwerken zal Krijgsman op een van de feestjes na de Emmy's niet al te veel doen, vreest ze. "Daar ben ik heel slecht in. Ik had natuurlijk in mijn bedankspeech moeten roepen dat ik een rol in Downtown Abbey wil. Maar iedereen is heel aardig hier, ik word constant gefeliciteerd."

De International Emmy Awards worden jaarlijks toegekend aan de beste internationale tv-producties.

'Scheiden van Kanye kost Kim carrière'

Kris Jenner denkt niet dat de carrière van haar dochter Kim een eventuele scheiding van Kanye West zou overleven. Dat schrijft entertainmentwebsite RadarOnline.

Een half jaar nadat Kim in het huwelijksbootje stapte met Kanye West zouden de twee al geregeld met elkaar in de clinch liggen. "Kim heeft haar moeder verteld dat ze onenigheid heeft met Kanye", weet een insider te melden. "Kris zei dat ze het beter maar kan goedmaken want haar carrière zou niet nog een scheiding overleven." De 34-jarige realityster maakte twee keer eerder een einde aan een huwelijk.

Maar moeder Kris is juist deels oorzaak van de huwelijksproblemen volgens de bron. "Kanye wilde zich meer over Kims carrière ontfermen sinds ze getrouwd zijn. Dat heeft hij ook gedaan, maar Kris laat niet toe dat hij honderd procent controle heeft." Het gevecht om de managementfunctie over Kim gaat vooral over een verschil van visie. "Kanye vindt zichzelf een visionair en hij ziet dingen anders dan Kris."

Ook het blad In Touch Weekly weet te melden dat het rommelt in het huwelijk van Kim en Kanye. Volgens een bron verpesten de zakelijke debatten in de familie de romantiek tussen de rapper en de televisiepersoonlijkheid. "Kim heeft het gevoel dat haar relatie meer een zakelijke is dan een echt huwelijk. Het enige dat ze doen als ze samen zijn is praten over zaken en het levert Kim meer stress op dan ooit tevoren."

Koningin praat bij Chinese centrale bank

Koningin Máxima is de tweede dag van haar werkbezoek aan China dinsdagmorgen begonnen bij de centrale bank, de Peoples Bank of China. Daar werd ze ontvangen door bankpresident Zhou Xiaochuan, met wie ze in gesprek ging over de ambitieuze Chinese plannen om financiële diensten beter toegankelijk te maken. Daar hebben met name de lage inkomensgroepen en plattelandsbevolking profijt van.

Aansluitend had de koningin een ontmoeting met de president van de Chinese Banking Regulatory Commission, Shang Fulin, die verantwoordelijk is voor het toezicht en de regelgeving voor de banken. Strenge regels voor het openen van een bankrekening of het overmaken van geld staan ruimere toegankelijkheid vaak in de weg. De toezichthouder moet daarvoor de spelregels aanpassen.

Koningin Máxima is vijf dagen in China in haar rol als VN-pleitbezorger voor inclusieve financiering. Dat is er op gericht iedereen op de wereld toegang te geven tot zaken als verzekeringen, leningen en sparen.

Ploumen maakt geld vrij voor vredesproces Colombia

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maakt een half miljoen euro vrij voor het vredesproces in Colombia, dat kampt met een burgeroorlog. Dat meldde ze na haar gesprek met de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Het geld gaat naar de MAPP/OAS, een organisatie die het vredesproces ondersteunt door de gemaakte afspraken tussen de partijen in de gaten te houden, onderzoek te doen naar de veiligheidssituatie en technische expertise aan te bieden op het gebied van ontwapening en demobilisering.

Ploumen ondertekende ook een luchtvaartverdrag met Colombia waardoor KLM rechtstreeks kan gaan vliegen op het land. Op 31 maart 2015 vertrekt de eerste directe vlucht tussen Amsterdam en Bogotá. Ook ondersteunt Nederland Colombia bij het versterken van de exportkansen van de fruit-, koffie, IT- en kledingsector. Hiervoor maakt Ploumen de komende jaren vier miljoen euro vrij.

Ploumen sprak tijdens haar reis met de Colombiaanse overheid over mensenrechten in het land, met name over de positie van mensenrechtenverdedigers en vakbondsleiders. "De Colombiaanse overheid is zich bewust van de problemen en is van goede wil. Maar mensen die hun mond open doen over misstanden worden nog te vaak bedreigd, of zelfs vermoord. De goede stappen die zijn gezet, zoals het beschermingsprogramma voor mensenrechtenverdedigers en de wet over rehabilitatie van slachtoffers, moeten worden gevolgd door concrete maatregelen in de praktijk. Opsporing en vervolging van diegenen die zich schuldig maken aan bedreiging en geweld moeten meer prioriteit krijgen."

Proces liquidaties Amsterdam in Marokko

De 27-jarige Hamza B. moet dinsdag in de Marokkaanse stad Tanger voor de rechtbank verschijnen omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. B. werd in juni vorig jaar op de luchthaven van Tanger opgepakt.

Marokko levert geen eigen onderdanen uit en berecht B. op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. In Tanger is een delegatie van het Amsterdams Openbaar Ministerie aanwezig. Er hebben eerder zittingen plaatsgevonden. De verwachting is dat de Marokkaanse rechter de zaak dinsdag inhoudelijk behandelt.

De liquidatie in de Staatsliedenbuurt van de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi ging gepaard met een enorme schietpartij, waarbij onder meer kalasjnikovs werden gebruikt. Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen. Op hun vlucht schoten de daders op de politie. A. zit zelf vast in verband met een moord die aan het geweld in de Staatsliedenbuurt voorafging. De moorden vloeien volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen.

Bejaard stel wil hulp behouden

Een hoogbejaard stel van 88 en 89 jaar dat dankzij huishoudelijke hulp zelfstandig kan blijven wonen, ziet deze hulp per 1 januari ophouden, maar pikt dat niet zomaar. Dinsdag dient hun zaak tegen de Friese gemeente Dantumadiel, waar ze wonen, bij de rechtbank in Groningen.

Volgens Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking, overtreden veel gemeenten de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking en ouderen. Het stel uit Dantumadiel krijgt juridische steun van Ieder(in).

Die organisatie zegt dat het zomaar schrappen van de huishoudelijke hulp onder meer in strijd is met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het stopzetten kan alleen als het gebeurt na gedegen onderzoek en met een fatsoenlijke motivering. Dat zou niet gebeurd zijn bij het stel in kwestie.

Justin Bieber best verdienende jonge ster

Justin Bieber is de best verdienende ster onder de 30 jaar. Dat berekende het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Ondanks dat de 20-jarige zanger vooral in het nieuws verscheen vanwege zijn roekeloze gedrag, verdiende hij afgelopen jaar tachtig miljoen dollar. Het merendeel van zijn verdiensten komt uit de verkoop van concertkaartjes. Zijn concerten verkopen vaak binnen mum van tijd uit.

Muzikanten domineren de Forbes-lijst. Jennifer Lawrence is de enige actrice die op een zevende plek staat in de lijst met een jaarinkomen van 34 miljoen dollar.

Achter Justin Bieber volgt de boyband One Direction die binnen een jaar tijd 75 miljoen dollar binnensleepte. De lijst wordt verder gevuld met jonge muzikanten als Taylor Swift, Bruno Mars, Rihanna, Miley Cyrus, Lady Gaga, Avicii en Skrillex. Zij verdienden het afgelopen jaar ieder tientallen miljoenen dollars.

D66: alternatief voor kaalslag rechtsstaat

D66 vindt dat de bezuinigingen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) 'een kaalslag voor de rechtsstaat' betekenen. "De toegang tot het recht wordt voor de gewone Nederlander in de toekomst beperkt en de kwaliteit van het recht komt zwaar onder druk te staan", vindt D66-Kamerlid Magda Berndsen.

"Opstelten en Teeven kunnen andere keuzes maken. Maak geld vrij door andere prioriteiten te stellen en gebruik het vrijgekomen geld om het voor iedere Nederlander mogelijk te maken naar de rechter te stappen als dat nodig is. Zorg er daarnaast voor dat het Openbaar Ministerie zijn werk kan blijven doen door de bezuiniging daar af te remmen."

Zelf weet Berndsen wel geld te vinden. "Het huidige softdrugsbeleid kost tweehonderd miljoen euro aan inzet van bijvoorbeeld politie en het OM. Door softdrugs te decriminaliseren speel je niet alleen heel veel geld vrij. Het zorgt ook voor minder straatoverlast en reduceert de gezondheidsrisicos voor gebruikers. Behalve de minister is niemand blij met het huidige beleid."

D66 wil verder dat het kabinet een fraudecommissaris aanstelt 'die het hele speelveld overziet'. "Maar vooral ook het mandaat krijgt om bij de verschillende ministeries en betrokken overheidsinstanties de fraude aan te pakken. Een rijksbrede aanpak onder leiding van een fraudecommissaris is de enige oplossing. Dit hoeft niet veel geld te kosten, maar kan wel veel opleveren."

Dark Souls II GotY naar PS4 en Xbox One

Bandai Namco heeft Dark Souls II: Scholar of the First Sin aangekondigd. Het spel bevat alle eerder uitgekomen DLC en komt 3 april 2015 uit op PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Naast het basisspel en de al bestaande uitbreidingen Crown Of The Sunken King, Crown Of The Old Iron King en Crown Of The Ivory King bevat de game nieuwe content. Dark Souls II: Scholar of the First Sin gaat verder met het verhaal met nieuwe events, personages, vijanden en gameplay-verbeteringen. Voor PlayStation 4 en Xbox One is er gewerkt aan verbeterde graphics, terwijl de pc-versie een Direct X-upgrade krijgt om van de features van Direct X 11 gebruik te maken.

Dark Souls II: Scholar of the First Sin komt ook uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De gamers die het basisspel Dark Souls II al hebben gekocht krijgen de verbeteringen via een gratis patch. De uitbreidingen zitten daar dan niet bij, die zul je nog los moeten kopen.

Releasedatum Total War: Attila bekend

SEGA heeft vandaag de releasedatum, de reserveringsbonus en de Special Edition van Total War: Attila onthuld. De releasedatum van Total War: Attila staat wereldwijd op 17 februari 2015. Als je de game nu al reserveert krijg je gratis de eerste uitbreiding van het spel. De eerste uitbreiding, het Viking Forefathers Culture-pack, voegt drie extra speelbare facties toe aan het spel: de Denen, de Juten en de Gauten. Deze oorlogszuchtige Noorse facties hebben hun eigen unieke land- en marine-eenheden, missies en culturele/factionele eigenschappen om daarmee  een roof-, plunder- en veroveringscampagne te voeren. Het Viking Forefathers Culture-pack is vanaf 17 februari ook apart verkrijgbaar voor een prijs van €7,49.

De Special Edition van Total War: Attila bevat items die niet verkrijgbaar zijn in de normale retailversie van het spel. Dit zijn:

  • Biografie van Attila De Hun: deze gloednieuwe biografie van Attila De Hun, die is geschreven door Nic Fields en is gepubliceerd door Osprey Publishing (een beroemde specialist in militaire geschiedenis), is gebaseerd op de nieuwste academische onderzoeken en theorieën. De biografie is geïllustreerd met kaarten, archeologische foto's en speciale afbeeldingen, en beschrijft het leven, het tijdperk en de daden van een van de bekendste krijgsheren in de geschiedenis. Deze biografie is op dit moment alleen verkrijgbaar als onderdeel van deze Special Edition.
  • Referentieposter: deze dubbelzijdige poster bevat de originele Total War: Attila-campagnekaart aan de ene kant, en een complete referentiegids voor speelbare facties aan de andere kant.
  • Viking Forefathers Culture Pack: de uitbreiding met drie extra speelbare Noorse facties, ongeacht of je het spel reserveert of pas na de release aanschaft.

Total War: Attila speelt zich af in 395 na Chr. tegen een achtergrond van hongersnood, ziekte, klimaatverandering en oorlog. Jij moet Attila stoppen terwijl hij met zijn legers het Romeinse Rijk probeert te veroveren.

Obama roept op tot vreedzaam protest

In een persconferentie naar aanleiding van de beslissing van de onderzoeksjury in St. Louis County om Darren Wilson, de blanke agent die op 9 augustus jl. de 18-jarige zwarte Michael Brown doodschoot, niet te vervolgen, heeft Barack Obama het Amerikaanse volk gemaand om vreedzaam te protesteren.

Hij gaf aan dat, hoewel het begrijpelijk is dat sommige mensen zwaar teleurgesteld of zelfs kwaad zijn over deze beslissing, de VS een rechtsstaat is en dat een uitspraak van een onderzoeksjury gerespecteerd dient te worden. Om zijn oproep kracht bij te zetten, citeerde hij de vader van Michael Brown: "Wat de onderzoeksjury ook beslist, ik wil niet dat mijn zoon voor niets is gestorven. Ik wil dat dit leidt tot ongelooflijke veranderingen, positieve veranderingen. Veranderingen die St. Louis voor iedereen beter zullen maken."

Obama erkent ook dat dit geen op zichzelf staand probleem is, maar dat er in te veel delen van de VS een diepgeworteld wantrouwen heerst tussen de politie en gekleurde gemeenschappen en dat dit voortvloeit uit een lange geschiedenis van rassendiscriminatie. Hij heeft zijn minister van Justitie daarom de opdracht gegeven om ervoor te zorgen dat de ordehandhaving een afspiegeling wordt van de gemeenschap die hij dient; zwarte gemeenschappen zullen dus meer zwarte agenten krijgen, terwijl politiekorpsen daar momenteel nog voornamelijk blank zijn.

Tegen mensen die zich voornamelijk willen afreageren, zei hij dat geweld tegen andermans eigendommen en geweld tegen andere mensen zeker niet zullen bijdragen aan een oplossing. Dat zou de woede tijdelijk verminderen, maar die woede zal zich opnieuw opbouwen en opnieuw leiden tot escalatie. 

Het lijkt erop dat het Amerikaanse volk weinig waarde hecht aan Obama's woorden, want er zijn momenteel zware rellen gaande in Ferguson, Missouri.

[upd] Zware rellen in Ferguson na uitspraak onderzoeksjury

De spanning in de voorstad Ferguson bij de Amerikaanse stad St. Louis neemt toe. Een grand jury die moet bepalen of er voldoende verdenking is om vervolging in te stellen in verband met de dood van de zwarte tiener Michael Brown is tot een besluit gekomen, dat later maandag bekend wordt gemaakt. Dat heeft de advocaat van de familie Brown bevestigd.

Brown werd na een confrontatie met een blanke politieman in augustus doodgeschoten. Volgens vrienden was hij ongewapend. In Ferguson braken rellen en plunderingen uit, die de politie met pantserwagens en traangas probeerde te bedwingen, wat bij de bevolking nog meer kwaad bloed zette.

Volgens advocaat Benjamin Crump is de familie van Brown boos dat het openbaar ministerie niet zelf heeft besloten de betrokken agent aan te klagen, maar de beslissing overlaat aan de grand jury.

Update 3.51 uur
Darren Wilson zal niet worden vervolgd voor het neerschieten van Michael Brown. Dat heeft een grand jury in St. Louis County, Missouri besloten. Op basis van het fysieke bewijs kon wel worden vastgesteld dat de schoten die Wilson loste de oorzaak zijn van het overlijden van Brown, maar getuigenverklaringen waren onvoldoende coherent, en vaak zelfs tegenstrijdig, dat niet kon worden vastgesteld dat Wilson een fout heeft gemaakt.

Update 4.47 uur
In Ferguson zijn ondertussen zware rellen uitgebroken. Politie wordt bekogeld met stenen en flessen en worden ook op meerdere plaatsen beschoten met (hand)vuurwapens. Op diverse plaatsen zijn ook brandjes uitgebroken. Politie reageert op het geweld met traangas en beanbags.

'Onderzoek Duitsland naar ramp MH17 is onzin'

Het onderzoek dat de Duitse geheime dienst BND heeft gedaan naar de vliegramp met vlucht MH17 is 'onzin'. De dienst kwam medio oktober na een gedetailleerde analyse tot de conclusie dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten door pro-Russische rebellen. Zo zeker is dat helemaal niet, zei directeur Josef Resch van bedrijfsrecherchebureau Wifka maandag tegen Duitse media.

Wifka doet zelf ook onderzoek naar de vliegramp en heeft een beloning van 23 miljoen euro uitgeloofd voor wie de daders van de ramp weet te noemen. Resch sprak zijn twijfels uit over satellietbeelden die de BND van de VS heeft gekregen, die zouden bewijzen dat rebellen het toestel neerschoten.

"Ik vraag me twee dingen af", zei Resch tegen het Duitse tijdschrift Stern. "Ten eerste: waarom heeft het internationale onderzoeksteam, onder leiding van Nederland, de beelden niet gekregen? En ten tweede: waarom vertelt de BND openhartig over beelden die topgeheim zouden zijn?"

'Onderzoek Duitsland naar ramp MH17 is onzin'
'Onderzoek Duitsland naar ramp MH17 is onzin' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.