Obama roept op tot vreedzaam protest

hugecooll

In een persconferentie naar aanleiding van de beslissing van de onderzoeksjury in St. Louis County om Darren Wilson, de blanke agent die op 9 augustus jl. de 18-jarige zwarte Michael Brown doodschoot, niet te vervolgen, heeft Barack Obama het Amerikaanse volk gemaand om vreedzaam te protesteren.

Hij gaf aan dat, hoewel het begrijpelijk is dat sommige mensen zwaar teleurgesteld of zelfs kwaad zijn over deze beslissing, de VS een rechtsstaat is en dat een uitspraak van een onderzoeksjury gerespecteerd dient te worden. Om zijn oproep kracht bij te zetten, citeerde hij de vader van Michael Brown: "Wat de onderzoeksjury ook beslist, ik wil niet dat mijn zoon voor niets is gestorven. Ik wil dat dit leidt tot ongelooflijke veranderingen, positieve veranderingen. Veranderingen die St. Louis voor iedereen beter zullen maken."

Obama erkent ook dat dit geen op zichzelf staand probleem is, maar dat er in te veel delen van de VS een diepgeworteld wantrouwen heerst tussen de politie en gekleurde gemeenschappen en dat dit voortvloeit uit een lange geschiedenis van rassendiscriminatie. Hij heeft zijn minister van Justitie daarom de opdracht gegeven om ervoor te zorgen dat de ordehandhaving een afspiegeling wordt van de gemeenschap die hij dient; zwarte gemeenschappen zullen dus meer zwarte agenten krijgen, terwijl politiekorpsen daar momenteel nog voornamelijk blank zijn.

Tegen mensen die zich voornamelijk willen afreageren, zei hij dat geweld tegen andermans eigendommen en geweld tegen andere mensen zeker niet zullen bijdragen aan een oplossing. Dat zou de woede tijdelijk verminderen, maar die woede zal zich opnieuw opbouwen en opnieuw leiden tot escalatie. 

Het lijkt erop dat het Amerikaanse volk weinig waarde hecht aan Obama's woorden, want er zijn momenteel zware rellen gaande in Ferguson, Missouri.