Egypte bereid tot zwaar geschut tegen betogers

Het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken heeft gedreigd met 'dodelijk geweld' tegen iedere poging tot een aanval op openbare diensten. De waarschuwing is gericht tegen een geplande demonstratie door ultraconservatieve salafisten.

Het Salafistisch Front is van plan vrijdag na het ochtendgebed een protestactie te houden om het 'militaire bewind in Egypte omver te werpen'. Dat liet de beweging op haar Facebook-pagina weten.

Hoewel de precieze bedoeling vaag blijft, kan de demonstratie uitmonden in het eerste serieuze verzet tegen de regering van president Abdel-Fattah el-Sissi. El-Sissi luidde als legerchef de val in van de vorige president van het land, de gekozen Moslimbroeder Mohammed Morsi.

Minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim zei dinsdag dat de politie 'alle middelen' zal inzetten, inclusief het gebruik van vuurwapens, tegen provocaties van 'terroristische facties'.

De Moslimbroederschap heeft zich achter de protestactie van vrijdag geschaard. Een andere salafistische factie, al-Nour, wil niet aan de demonstratie deelnemen.

De veiligheidsdiensten vrezen dat de betoging als dekmantel zal dienen voor aanslagen. De afgelopen dagen zijn in verband met de geplande actie honderden arrestaties verricht. Bronnen bij de diensten zeiden dat speciale eenheden vrijdag zullen worden ingezet naast oproerpolitie en militairen.