Khamenei geeft fiat aan verdere onderhandelingen

Redactie

Irans opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft dinsdag impliciet toegestemd in voortzetting van de onderhandelingen over het omstreden Iraanse atoomprogramma. "De Verenigde Staten en Europese kolonialistische landen hebben uit alle macht geprobeerd de Islamitische Republiek op de knieën te krijgen, maar het is ze niet gelukt en het zal ze ook niet lukken", zei Khamenei volgens een bericht op zijn website tegen een groep geestelijken. Zijn gebruik van de toekomende tijd geeft aan dat hij met voortzetting van de onderhandelingen instemt.

Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland kwamen maandag overeen de onderhandelingen begin december voort te zetten. Uiterlijk 1 maart moeten zij vaststellen waarover overeenstemming moet worden bereikt en binnen welke termijn. Vier maanden later moet er een definitief akkoord zijn.

Khamenei heeft als geestelijk leider het laatste woord in Iraanse staatszaken. President Hassan Rouhani zei maandagavond al dat Iran met de verlenging van de onderhandelingen een 'significante overwinning' heeft behaald. Hij zei dat veel obstakels uit de weg zijn geruimd en toonde zich ervan overtuigd dat 'de onderhandelingen zullen leiden tot een akkoord, vroeger of later'.

Verlenging van de onderhandelingen is volgen analist Mojtaba Fathi in Teheran gunstig voor Iran, omdat dit betekent dat er voorlopig geen nieuwe sancties worden ingesteld tegen Iran. Hij meent dat zelfs een verlichting van de sancties mogelijk is, terwijl het Iraanse atoomprogramma niet per se verder hoeft te worden ingeperkt.

Westerse landen verdenken Iran ervan stiekem te werken aan een kernwapen. Om die mogelijkheid zoveel mogelijk uit te sluiten willen de VS het aantal centrifuges waarmee Iran uranium kan verrijken beperken. Iran zou tienduizend van zulke centrifuges bezitten. De VS wilden dat Iran er minder dan tweeduizend zou overhouden, maar lijken nu akkoord te gaan met vierduizend. Iran zou bereid zijn naar achtduizend centrifuges te zakken, dus is er nog een behoorlijke kloof om te overbruggen.

Washington is Iran ook tegemoet gekomen voor wat betreft het tijdsbestek waarin de verrijkingsrestricties zouden moeten gelden. Was dat eerst twintig jaar, nu stemt Washington in met een periode van vijftien jaar. Iran houdt vast aan een periode die aanzienlijk korter is dan tien jaar. Het wil zijn verrijkingsprogramma ook meteen fors kunnen uitbreiden zodra de restricties worden opgeheven.