D66: alternatief voor kaalslag rechtsstaat

Redactie

D66 vindt dat de bezuinigingen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) 'een kaalslag voor de rechtsstaat' betekenen. "De toegang tot het recht wordt voor de gewone Nederlander in de toekomst beperkt en de kwaliteit van het recht komt zwaar onder druk te staan", vindt D66-Kamerlid Magda Berndsen.

"Opstelten en Teeven kunnen andere keuzes maken. Maak geld vrij door andere prioriteiten te stellen en gebruik het vrijgekomen geld om het voor iedere Nederlander mogelijk te maken naar de rechter te stappen als dat nodig is. Zorg er daarnaast voor dat het Openbaar Ministerie zijn werk kan blijven doen door de bezuiniging daar af te remmen."

Zelf weet Berndsen wel geld te vinden. "Het huidige softdrugsbeleid kost tweehonderd miljoen euro aan inzet van bijvoorbeeld politie en het OM. Door softdrugs te decriminaliseren speel je niet alleen heel veel geld vrij. Het zorgt ook voor minder straatoverlast en reduceert de gezondheidsrisicos voor gebruikers. Behalve de minister is niemand blij met het huidige beleid."

D66 wil verder dat het kabinet een fraudecommissaris aanstelt 'die het hele speelveld overziet'. "Maar vooral ook het mandaat krijgt om bij de verschillende ministeries en betrokken overheidsinstanties de fraude aan te pakken. Een rijksbrede aanpak onder leiding van een fraudecommissaris is de enige oplossing. Dit hoeft niet veel geld te kosten, maar kan wel veel opleveren."