Rusland moet wachten op Franse oorlogsbodem

Redactie

Frankrijk stelt de geplande levering van een oorlogsbodem aan Rusland 'tot nader order' uit vanwege de 'huidige situatie' in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het kantoor van de Franse president François Hollande dinsdag meegedeeld.

De Vladivostok, het eerste van twee helikoptervliegdekschepen uit de Mistral-klasse, ligt in de haven van Saint-Nazaire en zou binnenkort worden afgeleverd. Vierhonderd Russische matrozen zijn maandenlang aan boord getraind. Het schip kan zevenhonderd man herbergen en biedt plaats aan zestien gevechtshelikopters en vijftig pantservoertuigen.

Het tweede schip, de Sevastopol, moet volgend jaar afgeleverd worden. Het vaartuig arriveerde onlangs ook in Saint-Nazaire voor de laatste hand. De naam van het schip kan omstreden worden genoemd. Het is dezelfde naam als de grootste stad op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat door Rusland is geannexeerd.

Met het omstreden contract is 1,2 miljard euro gemoeid, de grootste wapendeal ooit tussen een lidstaat van de NAVO en Rusland. De druk op Frankrijk om af te zien van de overeenkomst werd door zijn bondgenoten flink opgevoerd vanwege de aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

De Russische onderminister van defensie liet aan persbureau RIA Novosti weten dat Moskou niet direct van plan is stappen tegen Frankrijk te ondernemen. "Wij zijn tevreden. Het zijn de Fransen die niet tevreden zijn en we zullen geduldig afwachten", zei Joeri Borisov. "Alles staat in het contract en we zullen ons houden aan het contract, zoals alle beschaafde mensen."