Gouverneur stuurt meer militairen naar Ferguson

De gouverneur van Missouri heeft dinsdag meer militairen van de Nationale Garde naar Ferguson gestuurd. In deze voorstad van St. Louis braken maandagavond hevige rellen uit nadat een onderzoeksjury had bepaald dat een blanke politieagent niet hoefde te worden vervolgd voor de dood van een ongewapende zwarte tiener in augustus.

Uit geblakerde bedrijfspanden in Ferguson wolkte dinsdag nog rook. De trottoirs in winkelstraten lagen bezaaid met glasscherven van etalageruiten die in de nacht ervoor waren ingeslagen. Tijdens de onlusten vielen achttien gewonden, onder wie een persoon met schotwonden. De politie verrichtte in Ferguson 61 arrestaties; in de stad St. Louis werden 21 mensen opgepakt.

De beslissing van de onderzoeksjury betekent dat agent Darren Wilson niet vervolgd wordt voor het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown, wiens dood nieuwe debatten los maakte over de verhoudingen tussen de politie en minderheden, zelfs in plaatsen ver weg. Het federale ministerie van justitie houdt nog een afzonderlijk onderzoek naar eventuele schending van burgerrechten, maar uit een dergelijk onderzoek moet wel heel sterk bewijs naar voren komen voordat tot vervolging kan worden overgegaan. Het ministerie stelt daarnaast een onderzoek in naar het overwegend blanke politiekorps van Ferguson, naar mogelijke patronen van discriminatie.

Het geweld brak uit ondanks oproepen van de familie Brown en president Barack Obama om rustig te blijven. De vernielingen bleken dinsdagochtend veel groter dan bij de protesten die volgden op de dood van Brown op 9 augustus. Volgens de autoriteiten klonken er honderden schoten, waardoor de brandweer bij branden niet meteen in actie kon komen.

De advocaten van Wilson zeiden dat de agent, die sinds het incident buiten de openbaarheid is gebleven, dankbaar is voor de steun die hij heeft ondervonden. "Politiemensen moeten vaak in een fractie van een seconden moeilijke beslissingen nemen. Agent Wilson volgde zijn training en volgde de wet", schreven de advocaten.

Officier van justitie Bob McCulloch verklaarde dat verklaringen van getuigen over het schietincident niet met elkaar overeenkwamen, onder meer op het punt of Brown zijn handen omhoog had en of hij struikelend of rennend op de agent afkwam. In zijn 45 minuten durende gesprek met journalisten vermeldde de officier niet één keer dat Brown ongewapend was.

De familie van Brown liet dinsdag weten 'diep teleurgesteld' te zijn over de beslissing van de onderzoeksjury. Tegelijkertijd vroeg zij het publiek 'jullie frustratie zo te kanaliseren dat dit leidt tot een positieve verandering'.

Gouverneur van Missouri Jay Nixon liet weten meer troepen van de Nationale Garde naar Ferguson te sturen. De garde is een soort reservemacht van het Amerikaanse leger. Hij zei niet om hoeveel militairen het gaat, noch hoe lang zij blijven. Veel scholen in Ferguson zijn uit voorzorg gesloten, omwille van de veiligheid van de leerlingen.