FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 september 2014

Zwakke inflatie stemt beleggers optimistisch

De zwakke inflatie in de eurozone stemde beleggers dinsdag goedgemutst. Beurshandelaren verwachten dat de geldontwaarding - die vorige maand uitkwam op 0,3 procent - een impuls is voor de Europese Centrale Bank (ECB) om nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen. Geholpen door die stille hoop steeg de Amsterdamse AEX-index met 0,7 procent.

De hoofdgraadmeter van het Damrak stond bij het luiden van de bel op een stand van 421,14 punten. De kleinere Midkap-index, waar de middelgrote fondsen worden verhandeld, hield het op een plusje van 0,3 procent. Op veel andere Europese beurzen bedroeg de winst ruim een half procent, terwijl Parijs zelfs 1,3 procent hoger sloot.

Met de inflatiecijfers op zak verschoof de blik van beleggers al naar het rentebesluit van de ECB van aanstaande donderdag. Verder staat op vrijdag nog het Amerikaanse banenrapport op de agenda, dat geldt als 's werelds belangrijkste macro-economische cijfer. Woensdag staan evenwel eerst de mondiale inkoopmanagersindexen nog op de rol, samen met het Amerikaanse ADP banenrapport.

Koploper in de AEX was dinsdag Fugro, met een dagwinst van 3,5 procent. Op ruime achterstand van de bodemonderzoeker volgden onder meer Philips, Unilever en ING, die allen een tot anderhalf procent aan waarde wonnen. Aegon en OCI verloren daarentegen respectievelijk 0,8 en 1,0 procent.

'Opbrengst trouwfoto's Clooney naar goede doelen'

George Clooney gaat al het geld dat hij heeft gekregen voor zijn trouwfoto's aan goede doelen geven. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Het is niet duidelijk hoe veel de acteur heeft gekregen voor de kiekjes van zijn huwelijk.

De 53-jarige Clooney en zijn 36-jarige vrouw Amal Alamuddin verkochten de foto's aan de bladen die het meeste geld boden. Het Amerikaanse tijdschrift People en het Britse tijdschrift Hello tastten het diepst in de buidel.

De 25 kiekjes van het huwelijk, dat afgelopen weekeinde plaatsvond in Venetië, verschenen dinsdag in de tijdschriften. Alamuddin droeg tijdens het huwelijk een witte bruidsjurk van Oscar de la Renta. Clooney koos voor een pak van Armani.

Uitslag autopsie Robin Williams vertraagd

De uitslag van de autopsie van Robin Williams wordt pas op 3 november bekendgemaakt. Dat heeft de lijkschouwer dinsdag laten weten in een verklaring aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het autopsierapport zou eigenlijk twee weken geleden worden onthuld. Dit werd toen verschoven naar dinsdag.

Williams maakte vorige maand op 63-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. De acteur leed aan depressies en had een vroege vorm van de ziekte van Parkinson.

Eerste ebolageval geconstateerd in VS

Voor het eerst is in de Verenigde Staten het ebolavirus vastgesteld bij iemand die als reiziger het land is binnengekomen. Dat heeft de gezondheidsdienst CDC in Dallas dinsdag bevestigd.

Vier andere mensen met ebola, allemaal medische vrijwilligers die werkten in West-Afrika, werden al naar de VS geëvacueerd, maar van hen was bekend dat zij het virus waarschijnlijk hadden opgelopen.

De patiënt wordt in een ziekenhuis in Dallas verpleegd. De CDC had nog geen verdere bijzonderheden.

A15 blijft hele nacht dicht na lekkage

De A15 bij Pernis blijft in westelijke richting nog de hele nacht dicht na het incident met een lekkende tankauto. Het opruimen van de duizenden liters gelekte glycerine wordt gecombineerd met al geplande werkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

De weg moet om 04.00 uur weer opengaan. Verkeer naar Europoort moet tot die tijd omrijden door de borden U23 te volgen.

Wat de lekkage heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Er is geen gevaar voor de gezondheid. De brandweer roept automobilisten die door het goedje zijn gereden om wel hun auto te wassen.

Amerikaanse basketbalsters vernederen Angola

Tijdens het WK basketbal voor vrouwen in Turkije hebben de Verenigde Staten keihard uitgehaald. In de laatste groepswedstrijd werd Angola verslagen met 119-44, een verschil van liefst 75 punten. Nooit eerder won het Amerikaanse vrouwenteam een wedstrijd op een groot toernooi met zo'n marge.

Na de eerste helft was al duidelijk dat het, zoals verwacht, een slagveld zou worden: 61-25. Met 31-6 was vooral het derde kwart dodelijk voor de Afrikaanse vrouwen, die ook in het slotstuk het tempo geen moment bij konden houden. Vijf Amerikaanse speelsters haalden de dubbele cijfers wat betreft het aantal punten, bij Angola lukte dat alleen Nadir Manuel. Met elf punten was zij goed voor een kwart van de Angolese productie.

Door de zege sluit Amerika de groepsfase af met drie zeges uit drie wedstrijden, waarin totaal exact 300 punten gescoord werden. Voor Angola was het na de 102-42 nederlaag tegen Servië de tweede kansloze partij, hoewel ook China een maat te groot was: 65-39. De VS gaan naar de kwartfinale, waar vrijdag de winnaressen van het duel tussen Frankrijk en Brazilië wachten.

Uitslagen Champions League 30/09/2014

In de Champions League werd het eerste deel van de tweede speelronde afgewerkt. De clubs in de groepen E t/m H kwamen in actie. In dit bericht tref je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep E 

CSKA Moskou (Rus) - Bayern München (Dui) 0-1
 22' Müller (pen) 0-1

Manchester City (Eng) - AS Roma (Ita) 1-1
 4' Agüero (pen) 1-0
 23' Totti 1-1

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Bayern München  2-0 
2 AS Roma  6-2 
3 Manchester City  1-2 
4 CSKA Moskou  1-6 

Programma 21 oktober
CSKA Moskou - Manchester City
AS Roma - Bayern München 


Groep F
Paris Saint-Germain (Fra) - Barcelona (Spa) 3-2
 10' Luiz 1-0
 11' Messi 1-1
 26' Verratti 2-1
 54' Matuidi 3-1
 56' Neymar 3-2

APOEL Nicosia (Cyp) - AFC Ajax (Ned) 1-1
 28' Andersen 0-1
 30' Manduca (pen) 1-1 

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Paris St.-Germain  4-3 
2 Barcelona  3-3 
3 Ajax  2-2 
4 APOEL Nicosia  1-2 

Programma 21 oktober
APOEL Nicosia - Paris Saint-Germain
Barcelona - Ajax


Groep G

FC Schalke 04 (Dui) - NK Maribor (Slo) 1-1
 37' Bohar 0-1
 56' Huntelaar 1-1


Sporting Clube de Portugal (Por) - Chelsea (Eng) 0-1
 34' Matic 0-1

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Chelsea  2-1 
2 NK Maribor  2-2 
= FC Schalke 04  2-2 
4 Sporting CP  1-2 

Programma 21 oktober
Schalke 04 - Sporting Clube de Portugal
Chelsea - NK Maribor


Groep H

Shakhtar Donetsk (Oek) - FC Porto (Por) 2-2
 52' Teixeira 1-0
 85' Adriano 2-0
 87' Martínez 2-1
 90+3' Martínez 2-2
Bijz: 35' Brahimi (Porto) mist strafschop  

BATE Borisov (WRu) - Athletic Club (Spa) 2-1
 19' Polyakov 1-0
 41' Karnitskiy 2-0
 45' Adúriz 2-1

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 FC Porto  8-2 
2 BATE Borisov  2-7 
3 Shakthar Donetsk  2-2 
4 Atletic Club  1-2 

Programma 21 oktober 
BATE Borisov Shakhtar Donetsk
FC Porto Athletic Club

Uitslag AFC Ajax - APOEL Nicosia

Ajax kwam voor de winst, maar wist APOEL Nicosia niet van zich af te schudden. Thulani Serero kreeg in extremis nog een enorme kans, maar hij schoof de bal voor het doel langs: 1-1.  Ajax startte goed tegen APOEL. Het spel van de Amsterdammers was zeer overtuigend. Ze hadden constant de bal en de passing was heel secuur.

De eerste kans kwam op naam van Sigthorsson, die de bal na een wonderschone aanval een paar meter naast het doel schoof. De IJslander kreeg een paar minuten later weer een goede kans, maar kreeg ditmaal zijn voet niet tegen een scherpe voorzet van Schøne.

Ajax was in het New GSP Stadium in het eerste halfuur de bovenliggende partij. Dit leverde in de 28ste minuut de verdiende voorsprong op. Andersen vond een gaatje in de Cypriotische gele muur. De jonge Deen zette zijn landgenoot Schøne een-op-een met doelman Pardo. Schøne kreeg de bal niet langs de uitkomende sluitpost van APOEL, maar in de rebound zorgde Andersen alsnog voor de voorsprong: 0-1.

Het feestje was van korte duur, want tegen de verhoudingen in kwam de thuisploeg langszij. De dienstdoende arbiter wees in de 31ste minuut naar de stip. De scheids had een handsbal gezien van Van Rhijn. In de herhaling bleek de rechtsback de bal niet met zijn arm, maar met zijn borst te hebben beroerd. Een forse tegenvaller voor Ajax dus. Manduca nam de verantwoordelijkheid, wachtte op de keuze van Cillessen en schoot vervolgens in de andere hoek: 1-1.

Ajax was het daarna een beetje kwijt. De Amsterdammers werden slordiger en APOEL werd gevaarlijker. De thuisploeg kreeg vlak voor rust nog een enorme kans. In een counter rende Manduca Moisander er helemaal uit. De spits legde de bal vervolgens goed breed richting Sheridan, die leek te gaan scoren. De boomlange spits kwam echter een paar centimeter tekort. Na de pauze zette de thuisploeg deze lijn voort. Weer kreeg Sheridan de grootste kans.

Een prachtige voorzet kwam precies op het hoofd van Sheridan terecht, maar de aanvaller verzuimde APOEL op voorsprong te zetten. De wedstrijd was daarna veel meer in balans. Beide teams kregen kansen. Schone kreeg een mogelijkheid en even later moest Cillessen zijn verdediging te hulp schieten door ver van zijn doellijn te komen en Sheridan onderuit te kegelen. De Nederlandse sluitpost kreeg hiervoor een gele kaart. Na zeventig minuten spelen kreeg zowel Ajax als APOEL een enorme kans op een tweede doelpunt.

Eerst hield Cillessen Ajax in leven door een hard schot uit de rechteronderhoek te plukken. In de tegenaanval vocht Sigthorsson een duel uit met twee APOEL-verdedigers en stond de IJslander plots oog-in-oog met doelman Pardo. Sigthorsson kreeg de bal niet langs de sluitpost. Enkele seconden later sloeg APOEL weer bijna toe in de counter. Het waren spannende minuten in Nicosia.

Met het inbrengen van El Ghazi en Kishna wilde trainer Frank de Boer op zoek gaan naar een tweede treffer, maar het mocht niet baten. De grootste kans was voor Serero, die in de allerlaatste minuut de bal vanaf een metertje of tien langs de verkeerde kant van de paal schoof. De Afrikaan had Ajax de drie punten kunnen bezorgen. Met het oog op overwintering in de Champions League was een zege voor Ajax heel welkom geweest. 

Games with Gold-titels oktober bekendgemaakt

Het is weer het einde van de maand! Xbox Live Gold-leden kunnen deze keer aan de slag met twee gratis games voor de Xbox 360 en eentje voor de Xbox One. Dus als je nog niet de oude games hebt gedownload, moet je dat dus nog snel doen!

De volgende games zijn per platform te downloaden:

Xbox One

  • Chariot van 1 t/m 31 oktober

Xbox 360

  • Battlefield: Bad Company 2 van 1 t/m 15 oktober
  • Darksiders 2 van 16 t/m 31 oktober

Oud-wielrenner Nozal zwaargewond bij auto-ongeval

Voormalig profwielrenner Isidro Nozal is dinsdag zwaargewond geraakt bij een auto-ongeluk. Dat meldt de Spaanse website Biciciclismo. De 36-jarige Spanjaard ligt met onbekend letsel in een universitair ziekenhuis in Santander. Zijn toestand is ernstig, maar stabiel.

Het ongeluk gebeurde even ten zuiden van Santander bij de plaats Penagos. Twee auto's en een vrachtwagen waren daarbij betrokken. Naast Nozal is ook een 18-jarige vrouw gewond geraakt. Ook zij is naar een ziekenhuis in Santander vervoerd.

Nozal debuteerde in 1999 bij de ONCE-ploeg. In 2003 won hij twee etappes in de Vuelta en werd hij tweede in het eindklassement achter Roberto Heras. Een jaar later werd hij in dienst van Liberty Seguros zevende in de Spaanse ronde en veertiende in de Ronde van Lombardije, maar daarna zakte hij weg.

In 2009 werd Nozal voor de Ronde van Portugal betrapt op het gebruik van de epovariant CERA. Hij werd twee jaar geschorst. In 2005 had hij in de Dauphiné Libéré al een startverbod gekregen omdat zijn hematocrietwaarde boven de vijftig lag.

Dreamfall Chapters komt in oktober

De episodische adventuregame Dreamfall Chapters komt op 21 oktober naar pc en Linux. Het spel bestaat uit vijf 'boeken'. Het eerste boek, Reborn, bevat de proloog en de twee eerste hoofdstukken. PlayStation 4-gamers moeten wat langer wachten, Reborn komt pas in het begin van 2015 naar de console.

Dreamfall Chapters is het vervolg op The Longest Journey en Dreamfall: The Longest Journey. In de game volg je een aantal personages die reizen tussen drie verschillende werelden. Zij raken gedurende de game steeds meer verbonden met elkaar. 

Wanneer de vier andere boeken uitkomen is nog niet bekend.

Secret Service mag indringers doodschieten

De Secret Service heeft de bevoegdheid om 'dodelijk geweld' te gebruiken als iemand probeert het Witte Huis binnen te dringen. Dat heeft directeur van de dienst, Julia Pierson, dinsdag gezegd in een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden.

Pierson zei niet of mensen die over het hek rond het Witte Huis klimmen ook mogen worden doodgeschoten. Ze zei slechts dat agenten van de Secret Service, die de president en zijn gezin moet beschermen, mogen schieten als zij of anderen in gevaar zijn.

De dienst heeft volgens Pierson terughoudend opgetreden toen een ruime week geleden Omar Gonzalez tot diep in de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama wist door te dringen. Ze erkende wel dat het veiligheidsplan die dag niet op de juiste manier ten uitvoer is gelegd.

Dodelijk slachtoffer The Sand is Ghanees

De man die vrijdagnacht werd doodgeschoten in de Amsterdamse club The Sand is van Ghanese afkomst. Dat maakte de politie dinsdagavond bekend in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De werkelijke identiteit van het slachtoffer blijkt nogal moeilijk vast te stellen. Volgens de politie gebruikte hij meerdere identiteiten en kan hij dus onder verschillende namen bekend staan. In het programma werd een foto van de man getoond.

De Ghanees werd tijdens een feest in The Sand doodgeschoten door een nog onbekende dader. Ook de aanleiding voor de schietpartij is nog niet bekend.

De politie deed maandag al een oproep aan bezoekers van het feest om foto's en filmpjes die vrijdag zijn geschoten op te sturen. Het onderzoeksteam hoopt dat het aanknopingspunten kan opleveren.

Assassin's Creed voor iOS duikt op

Assassin's Creed: Identity is vandaag de Apple App Store van Australië en Nieuw-Zeeland ingekropen. Identity lijkt grafisch erg veel op de andere Assassin's Creed-games. De gamewereld is wel wat kleiner en de controls zijn aangepast zodat deze beter werken met een touchscreen. De game komt in 2015 naar Europa.

In Assassin's Creed: Identity kun je jouw eigen assassin maken en vervolgens Italië onveilig maken. Je hebt de keuze uit vier classes: de berserker, shadowblade, trickster en thief.  Jouw assassin kun je aankleden met verschillende kostuums, maar deze moet je eerst kopen met Abstergo Credits. En dat kost geld.

Tijdens het spelen verzamel je skill points die je nodig hebt om skills te kunnen leren. Wanneer je deze punten hebt gebruikt, duurt het een tijdje voordat je de skill daadwerkelijk kunt gebruiken: er zit een soort 'training timer' in de game. Deze timer kun je sneller laten lopen met Abstergo Credits.

'Namen ontvoerders Fransman in Algerije bekend'

De Algerijnse autoriteiten hebben de namen achterhaald van enkele leden van de extremistische groep die onlangs de Franse berggids Hervé Gourdel ontvoerde en onthoofdde. Dat heeft de Algerijnse minister van justitie, Tayeb Louh, dinsdag op de staatstelevisie gezegd. De rechter in Algiers heeft voor hen aanhoudingsbevelen afgegeven, zei een woordvoerder van het ministerie.

Gourdel werd op 21 september ontvoerd tijdens een wandeling door de bergketen Djurdjura. Een afsplitsing van de Algerijnse tak van Al-Qaida die zich Jund al-Khilafah of Soldaten van het Kalifaat noemt eiste de verantwoordelijkheid op. De groep verlangde dat Frankrijk zich terugtrok uit de coalitie die luchtaanvallen uitvoert op de groep Islamitische Staat in Irak en Syrië. Afgelopen donderdag verspreidde de groep een video waarin Gourdel werd onthoofd.

De groep bracht dinsdag opnieuw een video uit, deze keer een waarin tientallen leden van de groep trouw zweren aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi. Voorheen erkenden de meeste extremistische groepen in Algerije het gezag van Al-Qaida.

Mario Kempes geopereerd aan hart

De Argentijnse oud-voetballer Mario Kempes is dinsdag geopereerd aan zijn hart. De man die in de WK-finale van 1978 twee keer scoorde tegen het Nederlands elftal onderging een zesvoudige bypassoperatie en ligt op de intensive care. Dat heeft de Amerikaanse sportzender ESPN bekendgemaakt. Kempes is al sinds 2004 commentator voor de omroep.

Kempes vertelde Argentijnse media dat de operatie noodzakelijk was. Tests hadden eerder uitgewezen dat zijn aders 'ernstig verstopt' waren.

De spits speelde tussen 1973 en 1982 43 interlands voor Argentinië en trof daarin twintig keer doel. Zes van die treffers maakte hij bij het WK van 1978 in eigen land waar hij topscorer werd. In 1977 was hij naar Europa gekomen en, met uitzondering van een jaar bij River Plate, speelde hij tot 1984 voor Valencia.

EU wil vredesmissie CAR verlengen

De vredesmissie van de EU in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) wordt waarschijnlijk verlengd met drie maanden. De ambassadeurs van de EU-landen zijn dat dinsdag in principe overeengekomen.

De verlenging tot maart 2015 moet de omvorming van de missie in een VN-strijdmacht meer tijd geven. De ministers van Buitenlandse Zaken moeten nog akkoord gaan met de overeenkomst.

De missie telt 1000 militairen die de 6000 militairen van de Afrikaanse Unie en 2000 Franse militairen steunen. Het straatarme land wordt geteisterd door geweld tussen christelijke en islamitische milities.

EU wil vredesmissie CAR verlengen
EU wil vredesmissie CAR verlengen (Foto: ANP)

FOK! was bij de opening van het Nationaal Voetbalmuseum

Afgelopen donderdag was FOK! te gast bij de opening van het Nationaal Voetbalmuseum dé Voetbal Experience in Roosendaal. Het voetbalmuseum wat eerder in Middelburg te vinden was is nu neergestreken in het Herstaco stadion in Roosendaal.

Voor de officiële opening deden alle betrokkenen hun verhaal over de verhuizing en de opening van de Voetbal Experience. Ronald de Boer gaf aan dat hij als Amsterdammer wel gewend was aan de opening van musea zoals het Rijksmuseum en het Stedelijk. Maar zijn hart lag toch meer bij een museum als het Nationaal Voetbalmuseum. Harry van Raaij, bestuurslid van de stichting die de collectie beheert, gaf daarbij aan dat hij het een grote vooruitgang vindt dat het museum nu in een voetbalstadion gevestigd is. "Deze omgeving ademt voetbal", aldus de voormalige PSV-bestuurder.

Hierna was het tijd voor de officiële opening door De Boer. Nadat de ballonnen waren opgelaten was er champagne voor iedereen en konden de aanwezigen rondkijken in het museum. De lokale prominenten, betrokkenen, pers en oud-voetballers van RBC namen deze kans met beide handen aan. De RBC-spelers haalden veelal herinneringen op de tijden die ze meemaakten toen er nog betaald voetbal werd gespeeld in Roosendaal. Ze misten wel een RBC-vitrine. Overigens hangt wel het shirt van Sander Kruis dat hij droeg tijdens de laatste betaald voetbalwedstrijd van RBC prominent tussen dat van David Villa en het Oranje-shirt van Danny Blind.

Oud-wielrenner en zakenman Rini Wagtmans was zeer onder de indruk van de tentoonstelling. "Fantastisch", noemde de voormalig geletruidrager de Voetbal Experience. Een uitgebreide review van Nationaal Voetbalmuseum dé Voetbal Experience in Roosendaal vind je hier.

Ronald de Boer verrichtte de officiële opening
Ronald de Boer verrichtte de officiële opening

'Metrobezuiniging onverstandig vanwege dreiging'

Het wegbezuinigen van zeventig metrobeheerders bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET is onverantwoord in tijden van terreurdreiging. Dat stelt Abvakabo FNV dinsdag. Juist nu zijn extra ogen en oren hard nodig, aldus de vakbond.

"Je moet er toch niet aan denken dat bij een ernstige calamiteit de passagier geen aanspreekpunt heeft op een metrostation en verwacht wordt dat hij zelfredzaam is. Juist nu is die behoefte aan sociale veiligheid van groot belang", zegt bestuurder Eric Vermeulen in een verklaring.

De RET is met de gemeente overeen gekomen om 27 miljoen euro te bezuinigen waaronder vier miljoen op de afdeling metrobeheer. Abvakabo vindt de keuze van de gemeente onbegrijpelijk. "Veiligheid van de Rotterdammers is toch belangrijker dan geld?", aldus Vermeulen.

Huta Galung onderuit in Bergen

Tennisser Jesse Huta Galung heeft de eerste ronde van de Challenger in Bergen niet overleefd. In België verloor de Nederlander, die als lucky loser het toernooi binnenkwam, van de als eerste geplaatste thuisspeler David Goffin.

Huta Galung had in de eerste set kansen om deze binnen te halen, maar uiteindelijk ging deze in een tiebreak naar Goffin: 6-7 (1). In het tweede bedrijf was de Belg oppermachting: 0-6.

Naast Huta Galung komt ook Igor Sijsling in actie. Hij neemt het morgen op tegen de Duitser de Duitser Michael Berrer.

Trailer: Taken 3

Liam Neeson is terug als de keiharde Bryan Mills in de gloednieuwe trailer voor Taken 3, ofwel Tak3n.

Eerder werden zijn vrouw en zijn dochter ontvoerd, maar nu is het menens: zijn vrouw wordt namelijk vermoord en Bryan Mills gaat op jacht naar de dader!

Taken en Taken 2 waren eerder al succesfilms en daarom was het haast logisch dat er nog een laatste film zou komen, mede omdat Liam Neeson aangegeven heeft dat dit zijn laatste Takenfilm zal zijn.

Tak3n draait op 8 januari 2015 in de bioscoop.

Foto's MH17-lijken door Russen misbruikt

Een Russische nieuwszender heeft maandag foto's van MH17-slachtoffers op haar website gezet en geclaimd dat het lijken waren uit door Oekraïense troepen veroorzaakte 'massagraven' in Oost-Oekraïne. Dat schrijft de BBC.

De afgelopen week stonden pro-Kremlin-media in Rusland bol van verhalen over 'massagraven' waarin doden zouden liggen van onder meer burgers die zouden zijn 'gemarteld', 'geëxecuteerd' en 'verkracht' door (pro-Kiev)troepen.

Het tv-kanaal REN TV postte op 25 september een artikel op haar website waarin het medium stelde dat 'tientallen lichamen' waren gevonden in de voornoemde massagraven. Het claimde tevens dat uit enkele lichamen organen waren verwijderd.

Vier dagen later werd een nieuw artikel geplaatst met foto's van slachtoffers van de MH17-ramp. REN TV stelde dat 'lichamen nog steeds worden ontdekt' in 'een recentelijk door Oekraïense regeringstroepen verlaten gebied'.

Volgens de OSCE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, kloppen Russische media het verhaal over massagraven enorm op en zijn er twee graven gevonden met in elk graf twee lijken. Een ander graf bevatte vijf mensen die vermoedelijk op 27 augustus omkwamen. Een inscriptie stelde dat ze omgekomen waren 'door Poetins leugens.'

De OSCE is sinds de crisis in Oekraïne aanving aanwezig in de regio en stelt dat er meer onderzoek nog is aangaande de drie aangetroffen graven.

REN TV is deel van de Nationale Mediagroep (NMG), die wordt uitgebaat door Bank Rossiya. De grootste aandeelhouder daarvan, Yuriy Kovalchuk, heeft volgens de BBC nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin.

Aralmeer staat bijna droog

Het Aralmeer, op de grens van Kazachstan en Oezbekistan, was een eeuw geleden het op drie na grootste meer in de wereld. Volgens NASA is het meer echter nu praktisch opgedroogd, meldt het Indiase Sakal Times. 

Het krimpen van het meer begon in de jaren zestig, toen de Sovjets aanvoerrivieren begonnen te gebruiken voor enorme irrigatieprojecten. Mede door lage hoeveelheden (smeltende) sneeuw is er nu een ultiem dieptepunt bereikt en staat het meer behoorlijk droog, net als uw trouwe verslaggever.

Sakal Times stelt dat het zuidoostelijke deel van het meer 'helemaal' droog staat; de overgebleven noordelijke en westelijke diepe gedeelten drogen uit zichzelf echter niet snel op. Andere bronnen geven een percentage van 90 procent aan. Recente satellietbeelden en meer informatie vind je in dit artikel

Volgens experts zal het allerlaatste restje Aralmeer definitief ophouden te bestaan rond 2020. De voormalige bodem is nu een zoutwoestijn en ligt al decennia bezaaid met roestende, nu nutteloze (vissers)boten. Het meer is verder veranderd van zoet naar zout water. 

De restanten van het meer in 2008. Copyright vrijgegeven, afbeelding van Wikipedia.De restanten van het meer in 2008. Copyright vrijgegeven, afbeelding van Wikipedia.

'Europa laat vluchtelingen in de steek'

De Europese Unie doet schandalig weinig om te voorkomen dat vluchtelingen in de Middellandse Zee verdrinken. Duizenden mensen vinden daardoor de dood in hun wanhopige pogingen Europa te bereiken. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het dinsdag gepubliceerde rapport S.O.S. Europe.

Alleen dit jaar al zijn meer dan 2500 mensen verdronken. "Terwijl de EU de muren hoger en hoger maakt, zoeken migranten en vluchtelingen steeds meer de Middellandse Zee op in een wanhopige poging Europese kusten te bereiken. Op gammele boten gepropt door meedogenloze smokkelaars zweven iedere week honderden van hen tussen leven en dood, tussen hoop en wanhoop", zegt directeur Europa en Centraal-Azië John Dalhuisen van de organisatie.

'Europa laat vluchtelingen in de steek'
'Europa laat vluchtelingen in de steek' (Foto: ANP)

AC/DC bevestigt dementie gitarist Malcolm Young

Gitarist Malcolm Young keert voorgoed niet meer terug in AC/DC omdat hij inderdaad lijdt aan dementie. Dat laat de Australische hardrockband dinsdag weten in een verklaring aan het Amerikaanse tijdschrift People. Eind vorige week werd al gefluisterd dat de 61-jarige Young was opgenomen in een verzorgingstehuis.

De gitarist, die de band in 1973 oprichtte met zijn broer Angus, was in april niet in staat op te treden en werd later opgenomen in het ziekenhuis. AC/DC, bekend van hits als Whole Lotta Rosie en Thunderstruck, liet toen weten dat Young tijdelijk uit de band stapte.

Young wordt opgevolgd door zijn neef Stevie. Die werkte ook mee aan de vijftiende studioplaat van de band die op 1 december uitkomt. Rock or Bust is het eerste album waarop Young niet te horen is.

Kamer wil opheldering over werkwijze AIVD

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten de Tweede Kamer voor donderdag 12.00 uur opheldering geven over de werkwijze van de inlichtingendiensten. De AIVD en het Openbaar Ministerie zouden steeds vaker privacygevoelige informatie van Nederlanders opvragen via een wettelijke achterdeur bij de Belastingdienst.

"Het kan niet zo zijn dat de AIVD via een achterdeur werkgegevens, bankgegevens en reisgegevens van miljoenen onschuldige Nederlanders verzamelt en dat die op plekken terechtkomen waarvan we dat eigenlijk niet willen", zei D66-Kamerlid Gerard Schouw, die een debat over de kwestie aanvroeg. De Kamer wilde evenwel eerst opheldering in een brief.

De Correspondent schreef dinsdag dat de Belastingdienst steeds meer een inlichtingendienst wordt die massaal privacygevoelige informatie verzamelt over Nederlanders. Justitie, politie en de inlichtingendiensten kunnen die gegevens via een wettelijke 'achterdeur' opvragen. Het gaat onder meer om kentekens, banktransacties en gegevens over reizen met het ov.

Jett Rebel noemt debuutplaat Hits for Kids

De debuutplaat van Jett Rebel luistert naar de naam Hits for Kids. De 23-jarige Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel, maakte de titel van zijn album dinsdag bekend. "Hits for Kids geeft eigenlijk aan dat het niet is wat je verwacht", vertelt Tuinstra over de albumtitel aan Novum Nieuws. "Het past bij het thema van de plaat: niets is wat het lijkt."

Hits for Kids is allesbehalve een album vol kindermuziek. "Met hits bedoel ik deuntjes, liedjes of melodietjes die je met vrienden deelt. Het liedje dat je hebt met je meisje of het liedje dat je had op vakantie met je vrienden. Die nummers waarvan je tegen je vrienden zegt: dat is echt een hitje, echt ons liedje", legt de excentrieke zanger uit. "Kids staat voor de kinderlijke impulsiviteit die in deze plaat de overhand neemt. Doen wat ik wil doen zonder na te denken over de consequenties of regels."

Tuinstra vertaalt Hits for Kids als 'liedjes voor vrije geesten'. "Liedjes voor mensen die zichzelf willen en durven zijn. Nummers voor ons en absoluut ook voor mezelf." Voor de cover van zijn album klopte Tuinstra aan bij Soesja Leugs. Hits for Kids ligt op 31 oktober in de winkels.

Windows 10 aangekondigd

Microsoft heeft de nieuwe versie van zijn besturingssysteem Windows aangekondigd. Verwacht was dat deze logischerwijs van Windows 9 zou gaan heten, maar Microsoft heeft de nieuwe versie Windows 10 genoemd. Intern heet het besturingssysteem Windows Treshold.

De meest opvallende aanpassing is dat het beruchte Start-menu is teruggekeerd. Waar in Windows 8 de Metro-interface als Start-menu functioneerde, is deze nu gecombineerd in het ouderwetse Start-menu.

Microsoft zegt de overstap van Windows 7 naar Windows 10 zo comfortabel mogelijk te maken. Anders dan bij de introductie van Windows 8, waaraan veel gebruikers moesten wennen.

Vanaf morgen zal een 'Windows 10 Insider Program' starten waarbij een selecte groep gebruikers het OS zal gaan testen. Pas eind 2015 zal het voor eindgebruikers beschikbaar zijn.

Alberda blijft technisch directeur zwembond

Joop Alberda blijft tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro technisch directeur van de KNZB. Dat maakte de Nederlandse zwembond dinsdag bekend. Alberda werd in november vorig jaar aangesteld als tijdelijke opvolger van Jacco Verhaeren, die naar Australië vertrok om daar als bondscoach aan de slag te gaan.

De KNZB zegt volledig achter het beleidsplan voor topzwemmen te staan dat Alberda voor de zomer presenteerde. "Zowel zijn advies als manier van werken spreken ons aan", zegt algemeen directeur Jan Kossen. "Wij zijn blij dat hij bij ons wil blijven om die plannen ook goed geïmplementeerd te krijgen."

Alberda heeft zijn sporen in de sportwereld ruimschoots verdiend. Hij was eerder onder meer technisch directeur bij de atletiekunie en NOC*NSF en bondscoach van de Nederlandse volleybalmannen.

De Jong niet mee naar Moskou

Luuk de Jong doet donderdagavond niet mee tijdens het Europa League-duel tegen Dinamo Moskou. De aanvaller van PSV is nog niet hersteld van een blessure aan zijn hamstring en moet zodoende verstek laten gaan.

De verwachting is dat De Jong komend weekend, tijdens de competitiewedstrijd tegen Excelsior, wel weer van de partij zal zijn. PSV verdedigt dan de koppositie in de Eredivisie, die op dit moment ook met PEC Zwolle en Ajax gedeeld moet worden. Dit trio heeft evenveel punten, maar de Eindhovenaren hebben een beter doelsaldo.

Er was er nog goed nieuws uit het Eindhovense kamp te melden. Andrés Guardado stapte wel aan boord van het vliegtuig naar Moskou. De Mexicaan was er afgelopen weekend tegen sc Heerenveen (1-0 nederlaag) niet bij, vanwege een spierblessure.

Zwemmer Phelps beschonken achter het stuur

Michael Phelps zit in een lastig parket. De Amerikaanse zwemmer werd vannacht gearresteerd, omdat hij in beschonken toestand achter het stuur zat. Volgens de politie reed de 18-voudig olympisch kampioen veel te hard en reed hij over de doorgetrokken streep heen.

Verschillende Amerikaanse media weten inmiddels te melden dat Phelps twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had zitten. Het is overigens niet voor het eerst dat de Amerikaan wordt betrapt met een slok teveel op. In 2004 gebeurde dit hem ook al eens, wat de zwemmer op een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden kwam te staan.

Wat de straf voor het nieuwe vergrijp is, is nog niet bekend. Phelps is op dit moment wel weer op vrije voeten.

Flessenpost komt 18.000 kilometer verderop aan

Een fles met daarin een brief van Nederlandse zeilers is na twee jaar en een reis van achttienduizend kilometer teruggevonden. Parkwachters op Macquarie Island, een eilandje ten zuidwesten van Nieuw-Zeeland, vonden onlangs de flessenpost. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) dinsdag.

De fles was op 21 september 2012 'gepost' bij het Chileense Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. De verwachting was dat de fles ergens op een kust in de Atlantische oceaan zou aanspoelen, maar de eigenzinnige fles volgde de veel langere oostelijke route rond Antarctica, aldus het NIOZ.

"Als de fles vanaf Kaap Hoorn met de oostwaarts gerichte Antarctische stroming is meegevoerd, dan heeft de fles 18.623 kilometer afgelegd", aldus Leo Maas, fysisch oceanograaf bij het NIOZ.

Heeft de fles daadwerkelijk twee jaar over zijn reis gedaan, dan is hij sneller gedreven dan werd verwacht. "De fles heeft dan met een snelheid van 29,5 centimeter per seconde gedreven", aldus Maas. "Dat is veel meer dan de twintig centimeter per seconde die in het algemeen als driftsnelheid voor de stroming in de Zuidelijke Oceaan wordt gerapporteerd."

Mogelijk heeft de fles nog sneller gedreven. Maas gaat ervan uit dat de fles meteen na het aanspoelen is gevonden. "Lag de fles al een poosje op het eiland, dan is de snelheid nog hoger geweest."

Bos wil Team Belkin afscheidscadeau geven

Theo Bos hoopt Belkin Pro Cycling in de komende dagen een afscheidscadeau te geven. De renner doet namelijk mee aan de Tour de l' Eurométropole/Circuit Franco-Belge, wat tevens zijn laatste wedstrijd in dienst van de Nederlandse ploeg zal zijn.

Bos werd door ploegleider Erik Dekker ook nog eens tot kopman gebombardeerd en krijgt de steun van Jack Bobridge, Jetse Bol, Graeme Brown, Rick Flens, Jonathan Hivert, Maarten Wynants en Dennis van Winden.

"Ik wil nog een keer knallen en een mooie uitslag rijden", aldus Bos tegenover De Telegraaf. "Normaal gesproken liggen er voor mij elke dag kansen. Het gaat soms op en af, maar meestal eindigen de etappes in een massasprint."

Messi: "Suarez een directe versterking"

Lionel Messi kijkt uit naar het moment waarop hij een aanvalskoppel zal vormen met Luis Suárez. In zijn optiek gaat FC Barcelona veel plezier beleven aan de Uruguayaan.

FC Barcelona trok afgelopen zomer de portemonnee voor Suárez, en telde liefst 94 miljoen euro neer voor de toenmalig aanvaller van Liverpool. Als gevolg van het derde bijtincident in zijn carrière wacht Suárez echter nog altijd op zijn eerste officiële minuten voor zijn nieuwe werkgever.

Intussen is FC Barcelona bezig aan een sterke seizoensstart. Onder trainer Luis Enrique behaalde de Catalaanse grootmacht vijf overwinningen uit de eerste zes competitiewedstrijden; genoeg voor de eerste plaats op de ranglijst.

Messi heeft naast het kampioenschap ook zijn zinnen gezet op de Champions League. Die trofee heeft hij sinds 2011 niet meer gewonnen. "We zijn opgewonden, enthousiast, en we hebben een sterk team met goede spelers. Bovendien is Luis Suárez een directe versterking voor onze voorhoede, dus hopelijk kunnen we de Champions League winnen", zei hij tijdens een interview met Adidas.

FC Barcelona is ingedeeld in Groep F, waarvan ook Paris Saint-Germain, Ajax en APOEL Nicosia deel uitmaken. De eerste groepswedstrijd wonnen de Catalanen met 1-0 van APOEL, en dinsdag wacht een ontmoeting met PSG.

"We weten dat het moeilijk zal worden, er zullen enkele hele zware momenten zijn, maar ik denk dat we ver kunnen geraken", aldus Messi over de kansen van zijn ploeg. "De teams zijn de grootste teams van de wereld. Het zijn de beste teams, daarom is het zo belangrijk om te winnen."

Tropenartsen definitief niet besmet met ebola

De twee Nederlandse tropenartsen die uit voorzorg uit Sierra Leone waren teruggehaald zijn definitief niet besmet met het ebolavirus. Dat meldt de Lion Heart Foundation, de werkgever van Erdi Huizinga en Erik Zwinkels, dinsdag. De periode waarin ze de ziekte nog hadden kunnen ontwikkelen is voorbij.

"Na een periode van ruim twee weken in vrijwillige quarantaine kunnen wij melden dat onze tropenartsen definitief niet besmet zijn met het gevreesde ebolavirus", zegt de organisatie op Facebook. "Erdi en Nick zijn opgelucht, maar nog steeds enorm bezorgd over de ebolacrisis in West-Afrika. Zij zijn beiden zeer gemotiveerd om ons ziekenhuis zo snel mogelijk weer te kunnen openen."

De artsen werden twee weken geleden uit Sierra Leone gehaald omdat het vermoeden bestond dat ze bij hun werk ebola hadden opgelopen. Eerdere tests wezen ook al uit dat ze geen ebola hadden, maar dat was voordat de incubatietijd van de ziekte voorbij was. Een van de artsen bleek malaria te hebben.

'Jorritsma kandidaat voor Eerste Kamer'

Oud-minister Annemarie Jorritsma staat op de VVD-kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar mei. Dat zeggen ingewijden dinsdag tegen de NOS. Jorritsma is nu burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

De kandidatenlijst van de VVD wordt woensdag bekendgemaakt. Volgens de NOS staan daar nog meer bekende namen op. Eerder werd al bekend dat Loek Hermans lijsttrekker wordt.

Jorritsma was tijdens het eerste kabinet-Kok minister van Verkeer en Waterstaat. Tijdens Kok 2 nam ze de post Economische Zaken op zich.

De leden van de Eerste Kamer worden op 26 mei gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten. De Statenverkiezingen zijn in maart.

Van den Brom wil meedoen op alle fronten

John van den Brom denkt dat hij met AZ dit seizoen mooie dingen kan laten zien. "Het is de bedoeling dat we heel lang bovenin mee kunnen spelen en uitzicht houden op een prijs", zei de trainer dinsdag na zijn presentatie tegen Novum Nieuws. "Daar kun je geen positie op zetten. Maar als je mee kunt blijven spelen in de competitie, de play-offs of de beker, kan het al heel snel een mooi seizoen worden."

Van den Brom, die in Alkmaar een contract tekende tot medio 2016, werkte na zijn presentatie zijn eerste training af. Marco van Basten, die vrijwillig een stapje terug deed, is nu zijn assistent, samen met Dennis Haar. "We zijn een team binnen de club", zegt Van den Brom. "Ik ben niet iemand die op de voorgrond treedt. We doen het samen. Dat heb ik in de gesprekken met Marco en Dennis heel duidelijk gemaakt."

De speelwijze van AZ zal onder Van den Brom niet rigoureus veranderen. "Er kunnen altijd wat details zijn die je anders gaat doen. Maar ik heb helemaal geen tijd om in de training dingen te veranderen. Je hebt drie keer gewonnen op een manier die bij mij past en bij de club past. Het zou heel stom zijn om dat overboord te gooien en het heel anders te gaan doen."

In de huidige selectie van AZ, dat momenteel zesde staat in de Eredivisie, heeft de nieuwe trainer het volste vertrouwen. "Ik heb ze zaterdag bij ADO gezien. Je ziet dat het elftal in korte tijd vertrouwen heeft gekregen door de wedstrijden die ze winnen. Iedereen is vrolijk, heeft zin om te trainen. Ze zijn heel erg bezig met zichzelf beter te maken."

Na zijn ontslag in maart bij Anderlecht zat Van den Brom een halfjaar zonder club. "Het is geweldig om weer aan de slag te gaan", concludeert hij. "Ze zeggen altijd dat zelf spelen het mooiste is, maar daarna komt trainen. Om elke dag met die gasten bezig te zijn is fantastisch. Dat heb ik erg gemist, net als het toeleven naar een wedstrijd. Daar sta ik met plezier een kwartiertje extra voor in de file."

Krol wil ouderen niet in de steek laten

50Plus-Kamerlid Henk Krol denkt er niet over om het bijltje erbij neer te gooien nu hij in opspraak is geraakt vanwege de oplagecijfers van de Gay Krant. Dat zei hij dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Dat ga ik de ouderen niet aan doen. Ze hebben mij bikkelhard nodig."

Krol stelde door te willen gaan met waar hij mee bezig is. "Het opkomen voor de belangen van ouderen, want daar gaat het echt om." Niet iedereen denkt er echter zo over. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet zich ontvallen dat als Krol in de VVD zou hebben gezeten, hij hem zou hebben gevraagd om op te stappen.

"Maar ik ga niet over Krol. Het is aan die partij. Voor het aanzien van de politiek zou het echter wel goed zijn als hij erover nadenkt. Ongeacht welke partij is het altijd kwalijk voor de politiek als een politicus in een kwaad daglicht komt te staan", stelde Zijlstra.

Voormalig partijgenoot Norbert Klein wilde niet veel kwijt over de kwestie. "Ik ben geen lid meer van 50Plus. Het is niet aan mij om daar iets over te zeggen, maar aan de partij."

Krol zou in zijn tijd als hoofdredacteur van de Gay Krant hebben gelogen over de oplagecijfers. Daarvan beschuldigde de nieuwe aandeelhouder Marc Putman de politicus maandag in Eenvandaag.

Volgens Putman zou Krol voortdurend naar de buitenwereld hebben gecommuniceerd dat de Gay Krant een oplage zou hebben van zo'n zestigduizend stuks. In de periode van het faillissement in 2013 bleek het aantal echter op maar vierduizend te liggen.

Krol ontkende dinsdagmiddag dat hij over de cijfers heeft gelogen. "De maximale oplage van de Gay Krant is ooit dertigduizend geweest en nam tegen het faillissement steeds verder af. Laat mij maar zien waar ik heb volgehouden dat de oplage hoger lag. Dat is niet waar, het klopt niet."

Leider Hong Kong wijst eisen betogers af

Leider van Hong Kong Leung Chung-ying heeft de eisen van demonstranten die meer democratie eisen in hun stad dinsdag naast zich neergelegd. De betogers eisten dat Leung uiterlijk woensdag hervormingen zou doorvoeren om vervolgens af te treden. De protesten leggen al vijf dagen grote delen van de Chinese stad plat. De demonstranten hebben gedreigd met meer 'burgerlijke ongehoorzaamheid'.

"Als Leung Chung-ying zich niet voor middernacht laat zien op het Burgerplein (...) geloof ik dat het onvermijdelijk is dat meer mensen de straat opgaan", zei Alex Chow, een van de initiators en leiders van het studentenprotest dat tot de huidige massademonstraties leidde. Volgens Chow overwegen de studenten nu enkele opties om de regering verder onder druk te zetten, waaronder het uitbreiden van de betogingen, het oproepen tot een staking en het bezetten van een regeringsgebouw.

De protestacties begonnen als een initiatief van studenten, maar inmiddels hebben grote groepen mensen zich bij de acties aangesloten. De politie heeft met harde hand geprobeerd de betogers te verdrijven, maar dat heeft tot nu toe niet gewerkt. Het is woensdag een nationale feestdag in China en er worden dan ook weer grote groepen mensen verwacht. Een geplande vuurwerkshow is op last van de autoriteiten afgelast.

De inwoners van Hong Kong mogen in 2017 voor het eerst in een rechtstreekse verkiezing hun eigen leider kiezen, maar op het stembiljet mogen alleen door Beijing goedgekeurde kandidaten staan. De betogers willen een stembusgang zonder inmenging van de Chinese regering, maar Leung gaf dinsdag aan dat Beijing niet zal buigen. "De centrale regering zal haar beslissing niet terugdraaien."

China noemt de demonstraties illegaal en steunt het harde politieoptreden. De autoriteiten zetten eerder pepperspray en traangas in tegen de betogers. De afgelopen twee dagen verliepen echter relatief rustig en kenden weinig geweld tussen demonstranten en politieagenten.

Air France vliegt woensdag weer volgens schema

Air France vliegt woensdag weer volledig volgens schema, nadat de luchtvaartmaatschappij de afgelopen twee weken hard getroffen werd door stakingen. Dat liet de topman van het overkoepelende Air France-KLM tegenover persbureau Reuters weten. Op dinsdag vloog al bijna 98 procent van alle vluchten op tijd, aldus De Juniac.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij is - nu de acties ten einde zijn - ook bezig met het aanpassen van de winstverwachting voor dit jaar. De Juniac liet eerder al weten dat de stakingen een zware wissel op de operationele winst van het bedrijf zouden trekken. Elke stakingsdag kostte het bedrijf tussen de vijftien en twintig miljoen euro.

Wanneer het concern met een nieuwe winstverwachting komt, liet de topman echter nog niet weten. Air France-KLM zag zich in juli ook al genoodzaakt de vooruitzichten naar beneden bij te stellen. De doelen voor de lange termijn - een winstmarge van tien procent in 2017 - hoeven niet te worden bijgesteld, aldus De Juniac.

Groningers hoeven water niet meer te koken

Inwoners van het Groningse Ter Apel kunnen weer water uit de kraan drinken. Het advies om water voor gebruik te koken is ingetrokken. Dat meldt het Waterbedrijf Groningen dinsdag. Uit onderzoek is gebleken dat het leidingwater weer vrij is van poepbacteriën.

Het drinkwaterbedrijf gaf het kookadvies maandag nadat er op een locatie enterokokken waren gevonden. Op andere locaties was het water wel vrij van bacteriën maar het advies bleef toch staan om risico's uit te sluiten.

Grapje over bom kost vakantieganger 750 euro

Een 23-jarige man is vorige week zijn vakantie met een hoge rekening begonnen. Hij grapte tijdens de bagagecontrole op Eindhoven Airport dat hij een bom in zijn tas had waarna hij werd gearresteerd. De grap koste hem uiteindelijk 750 euro, meldt de marechaussee.

De Nederlander moest donderdag zijn tas openen omdat er mogelijk vloeistoffen in zaten. De man vroeg daarop of hij ook de bom die hij zogenaamd in zijn tas had eruit moest halen. Explosievenverkenners doorzochten vervolgens zijn tas maar konden geen bom vinden.

De vakantieganger verklaarde later dat het een grapje was. Hij betaalde de boete direct en kon alsnog op het vliegtuig stappen.

Veiligheidsplan Witte Huis niet correct uitgevoerd

Het veiligheidsplan van het Witte Huis is niet op de juiste wijze uitgevoerd toen ruim een week geleden een man de ambtswoning van de Amerikaanse president binnendrong. Dat heeft het hoofd van de Secret Service dinsdag gezegd. Julia Pierson zei alle verantwoordelijkheid op zich te nemen en beloofde dat iets dergelijks zich nooit meer zal voordoen.

De man die het Witte Huis binnendrong had een mes bij zich. Hij was over een hek geklommen en wist tot in de vertrekken van het Witte Huis door te dringen voordat hij werd gepakt door beveiligers. De indringer is de 42-jarige veteraan Omar Gonzalez.

Dinsdag werd bekend dat de Secret Service, die de president en zijn gezin moet beschermen, geen openheid van zaken had gegeven over de indringer. De man was veel dieper het gebouw binnen gedrongen dan de dienst in eerste instantie wilde toegeven en droeg bovendien een mes bij zich. De Secret Service hield in eerste instantie vol dat de man ongewapend was.

"Wat gebeurd is, is onacceptabel", aldus Pierson. De Republikein Jason Chaffetz is lid van een speciale toezichtscommissie. "Ik maak me grote zorgen, omdat de afgelopen jaren de veiligheid is verslechterd en niet verbeterd", aldus Chaffetz.

Meeuwis stopt mogelijk met Groots met een Zachte G

Guus Meeuwis is er nog niet over uit of hij na volgend jaar weer een concertreeks Groots met een Zachte G wil geven. "Het engeltje en het duiveltje op mijn schouders zijn nog in conclaaf", zegt de Brabantse zanger dinsdag in het AD. "En die moeten zeker begin volgend jaar de knoop doorhakken."

Meeuwis staat volgend jaar op 12, 13, 14 en 20 juni voor de tiende keer in het Philips Stadion met het 'zomercarnaval', waar doorgaans ruim honderdduizend mensen op afkomen. "Het is wel chic om te stoppen na tien keer, maar het is ook jammer, want het is het leukste om te doen."

De zanger heeft altijd op zijn hoogtepunt willen stoppen. "Maar misschien is dat pas een jaar later. Als blijkt dat ik het niet kan missen, gaat het door. Als blijkt dat de fans het niet kunnen missen, gaat het ook door. Ik heb er geen slapeloze nachten van. Ik heb het gevoel dat iedere beslissing die ik maak goed is. Ik zou het heel moedig van mezelf vinden om te zeggen: nu is het genoeg geweest."

Apple mag Chinese markt op met nieuwe iPhone

Apple mag de iPhone 6 ook in China verkopen. De autoriteiten in het Aziatische land gaven dinsdag een netwerklicentie af nadat een aantal veiligheidsrisico's op het gebied van veiligheid waren onderzocht, meldt persbureau Reuters. Met de licentie op zak krijgt Apple toegang tot de de grootste smartphonemarkt ter wereld.

Chinese autoriteiten onderzochten of persoonlijke informatie van gebruikers niet konden lekken. Geruchten daarover waren aangewakkerd door staatsmedia in het land. China is een belangrijke afzetmarkt voor Apple, met 1,2 miljard mensen met een mobiele telefoon.

Chinezen kunnen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus vanaf 17 oktober aanschaffen en vanaf 10 oktober bestellen. Voor het eerst bieden de drie grote aanbieders in China de iPhone aan. De nieuwe telefoons van Apple zijn in een aantal landen al een tijdje verkrijgbaar. Daardoor werd er op de Chinese zwarte markt al flink in de toestellen gehandeld.

Verrekte lies houdt Pröpper mogelijk van 't veld

Davy Pröpper heeft last van een lichte verrekking in zijn lies. Dat heeft onderzoek uitgewezen, meldt Vitesse dinsdag. Het herstel van de 23-jarige middenvelder wordt van dag tot dag bekeken. Hij is nog een vraagteken voor het eredivisieduel thuis tegen ADO Den Haag vrijdag.

Pröpper liep de blessure dit weekeinde op tijdens de warming-up voor de wedstrijd tegen FC Dordrecht. Uitgerekend zijn vervanger Valeri Qazaishvili scoorde drie keer tijdens de 6-2 zege van de Arnhemmers.

Pröpper maakt deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels tegen Kazachstan en IJsland. Bondscoach Guus Hiddink maakt vrijdag de definitieve selectie bekend.

Rekening internetoplichters mogelijk geblokkeerd

De rekeningen van internetoplichters worden voortaan sneller geblokkeerd. Dat hebben de vier grote banken afgesproken met politie en het Openbaar Ministerie. De maatregelen gaan woensdag in. De banken gaan klanten ook actiever informeren over de risico's van internetaankopen.

De banken gaan rekeningen blokkeren als bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting meerdere aangiftes zijn gedaan waarin hetzelfde rekeningnummer opduikt. Het meldpunt, dat sinds 2010 bestaat, geeft deze informatie door aan de banken. Justitie moet daarbij wel 'een sterk vermoeden van schuld' hebben. Andere maatregelen die banken nemen is het aanspreken van klanten op hun gedrag en het opzeggen van een bankrekening.

De vier grote banken gaan hun klanten verder actiever informeren over de risico's van internetaankopen, hebben ze beloofd aan politie en justitie. Zo gaan ze verwijzen naar de website van het oplichtingsmeldpunt. Daar kunnen consumenten controleren of een rekeningnummer eerder gebruikt is bij oplichting.

De kleinere banken hebben het convenant niet ondertekend. Doordat de vier grote banken meedoen, zijn wel veruit de meeste rekeningnummers gedekt, benadrukt een woordvoerder van brancheorganisatie NVB. Het meldpunt zal de kleinere banken bovendien wel inlichten over mogelijk frauderende klanten. Zij zijn dan vrij om actie te ondernemen.

Eerder op de dag bleek al dat het aantal consumenten dat aangifte heeft gedaan van oplichting via het internet lijkt te dalen. In de eerste acht maanden van dit jaar deden 28 duizend mensen aangifte tegen 48 duizend mensen in heel 2013, zo bleek uit cijfers van de politie waarover het AD berichtte.

De consumenten die dit jaar aangifte deden zijn bij elkaar voor 6,7 miljoen euro getild. Toch gaat het volgens de politie een stuk beter. Een nieuw fenomeen zijn volgens de politie zogenoemde flitsshops. Klanten worden dan via sites als marktplaats.nl naar professioneel ogende websites gelokt waar bijvoorbeeld de nieuwste iPhone wordt verkocht. Na een paar dagen zijn de webwinkels echter plots verdwenen.

Samsung: 'Kier is geen fout, maar een feature'

In de nieuwste telg van de Galaxy Note-serie, de Galaxy Note 4, zit wel een heel vreemde 'feature'. Er zit namelijk een kier tussen het scherm en de behuizing. Hierdoor zit er genoeg ruimte tussen het scherm en de behuizing om er een visitekaartje tussen te steken.

Hoewel er vele klachten zijn binnengekomen bij het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf, heeft het er redelijk laconiek op gereageerd. Volgens Samsung zou het namelijk niet gaan om een fout in de productie, maar om een 'feature'. Voor de gebruikers zou er niets aan de hand zijn. Samsung zegt dat het euvel 'geen impact heeft op de functionaliteit of de kwaliteit van de Galaxy Note 4'.

Naast deze uitspraak, geeft Samsung ook wat garanties af. "We garanderen onze klanten dat alle Galaxy Note 4-exemplaren aan onze strikte productie- en kwaliteitseisen voldoen", aldus een woordvoerder van het concern. Hoe 'strict' deze productie- en kwaliteitseisen zijn, is momenteel niet bekend.

Ook onbekend is hoeveel klanten kunnen 'genieten' van deze feature, al wordt er op Tweakers melding gemaakt van 30.000 toestellen. Het grootste probleem met deze vorm van extra luchtkoeling is dat  vuil en vocht door de kier in het toestel kunnen komen.

Sailliant detail; hoewel Samsung zich bedient van de aloude ICT-uitspraak "It's not a bug, it's a feature", lijkt het bedrijf ook daad bij woord gevoegd te hebben. De kier staat namelijk beschreven in de handleidingen van de modellen uit de Galaxy-lijn. "Deze kier is een noodzakelijke 'feature' voor fabricage en kan voorkomen dat sommige kleine onderdelen bewegen of trillen", aldus de handleiding.

Rutte en Opstelten bij debat over missie tegen IS

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn donderdag op verzoek van de Tweede Kamer aanwezig bij het debat over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Een brede Kamermeerderheid heeft daarmee dinsdag ingestemd.

Het verzoek van CDA-leider Sybrand Buma, D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en PVV-voorman Geert Wilders om Rutte naar de Kamer te halen werd breed gedragen. Op verzoek van Wilders werd ook Opstelten uitgenodigd. "Ook de gevolgen voor de binnenlandse veiligheid zijn groot", zei Wilders.

In het debat praten ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) de Kamer bij over de missie. Maandag werd de Kamer al ingelicht door de Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp.

Het kabinet besloot vorige week een bijdrage te leveren aan de internationale strijd tegen IS. Nederland stuurt zes F16's met 250 militairen en 130 militaire trainers. De F-16's gaan IS-doelen in Irak bombarderen, maar niet in Syrië omdat daarvoor op dit moment volgens het kabinet geen volkenrechtelijk mandaat is. Een flinke meerderheid van de Tweede Kamer steunt de Nederlandse bijdrage.

Politie rekent Utrechtse aanrander in

Een 26-jarige man uit Zeist is zondagochtend in Utrecht gearresteerd op verdenking van het aanranden van een vrouw. De politie onderzoekt of de man betrokken is geweest bij eerdere aanrandingen in de stad.

Het 19-jarige slachtoffer uit Amsterdam werd rond 07.00 uur op het Janskerkhof door de man belaagd. Ze kon zichzelf in veiligheid brengen en schakelde de politie in.

Vorige week verspreidde de politie nog het signalement van een mogelijke serieaanrander die in juni toesloeg op een soortgelijke manier als zondag. Het dna kwam overeen met twee eerdere zaken uit 2013. De dader dwong de slachtoffers steeds tot vergaande seksuele handelingen.

Politie Hoorn neemt islamitische vlag in beslag

De politie heeft zaterdag een vlag in beslag genomen in Hoorn omdat die leek op de vlag die terreurbeweging Islamitische Staat (IS) geclaimd heeft. Achteraf bleek het om een iets andere vlag te gaan, meldt de politie.

De politie had een melding gekregen dat drie personen in een auto met een zwarte vlag rondreden in de binnenstad. De auto werd op de Nieuwe Steen aan de kant gezet. De gegevens van de inzittenden, mannen uit Hoorn van 20, 21 en 23 jaar, zijn genoteerd en de vlag werd afgepakt.

De vlag heeft een aantal kleine verschillen met de vlag die IS gebruikt. Op beide vlaggen staat een islamitische geloofsbelijdenis, maar de Arabische tekst 'er is geen god dan god' staat bij de IS-vlag met witte letters op een zwarte achtergrond en in een grote witte stip staat met zwarte letters 'Mohammed is de boodschapper van God'. Bij de zogenoemde rayat-al-sawda-vlaggen staat de hele tekst in het wit op een zwarte achtergrond. Deze tekst staat ook op de vlag van Saudi-Arabië.

Overigens kan de zwarte vlag die de mannen uit Hoorn hadden onder bepaalde omstandigheden ook strafbaar gedrag opleveren, waarschuwt de politie. Die gaat nu met het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie na of in dit geval sprake was van strafbaar gedrag.

De verschillende vlaggen werden eerder getoond bij een pro-IS-demonstratie in Den Haag. De gemeente besloot de IS-vlag bij volgende demonstraties te verbieden, maar de vlag zonder witte stip, die ook door jihadisten worden gebruikt, werd niet verboden.

Zaak over afpakken miljoenen Holleeder moet over

De zaak over het afpakken van miljoenen euro's van topcrimineel Willem Holleeder moet over. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Volgens het hof wekte een van de rechters een 'ontoelaatbare' schijn van partijdigheid. De rechtbank moet de zaak nu in andere samenstelling behandelen.

De rechtbank in Haarlem oordeelde in juli 2012 dat van Holleeder bijna achttien miljoen euro mocht worden afgepakt. De topcrimineel zou dat geld hebben verkregen met het afpersen van onder anderen de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Een van de rechters die zich over de zogenoemde ontnemingszaak boog, gaf voorafgaand aan de behandeling een interview aan De Telegraaf over de strafzaak tegen 'De Neus' en over Holleeder zelf. Door dat interview vindt het hof dat Holleeder bang mocht zijn dat de rechter 'vooringenomen' tegenover hem stond. Van daadwerkelijke bevooroordeling was volgens het hof overigens geen sprake.

Tijdens de behandeling van de zaak was destijds al geprobeerd de rechtbank te wraken, wat betekent dat wordt verzocht de rechters te vervangen. Dat wrakingsverzoek werd toen echter afgewezen, omdat in het krantenartikel alleen een strafzaak en niet de ontnemingszaak aan de orde kwam.

S. Williams simpel verder in Beijing

Serena Williams is eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van het WTA-toernooi in Beijing. De als eerste geplaatste Amerikaanse was dinsdag met 6-2 en 6-3 te sterk voor de Bulgaarse Tsvetana Pironkova. De volgende tegenstandster van de 33-jarige Williams, die de titelverdedigster is in China, is Lucie Safarova (13) uit Tsjechië.

Ook Simona Halep en Maria Sharapova bereikten de derde ronde. De Roemeense, de nummer twee van de plaatsingslijst, sloeg zich langs thuisspeelster Lin Zhu met 7-5 en 6-4. Sharapova (4) rekende af met Elina Svitolina uit Oekraïne: 6-2 en 6-2.

De Canadese Eugenie Bouchard (8) en de Poolse Agnieszka Radwanska (5) werden uitgeschakeld. Bouchard ging met 6-2 en 6-4 onderuit tegen de Duitse Sabine Lisicki. Radwanska dolf het onderspit tegen Roberta Vinci: 6-4 en 6-4.

Het ATP-toernooi in Tokyo moest meteen afscheid nemen van favorieten Stanislas Wawrinka en Jo-Wilfried Tsonga. De als eerste geplaatste Zwitser liet zich in de eerste ronde verrassen door de Japanner Tatsuma Ito met 7-5 en 6-2. Tsonga (5) verloor in drie sets van de pool Michal Przysiezny: 4-6, 7-5 en 7-6 (9).

Blok ontkent verbieden interview

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) ontkent dat hij een interview met een directeur-generaal in het vakblad Bouwformatie heeft geprobeerd te verbieden. "Toen ik het nogal rellerige persbericht zag, heb ik het opgevraagd." Hij zag de publicatie vervolgens 'voor het eerst in zijn leven', zei hij dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

Uit het interview met de directeur-generaal zou blijken dat Blok de isolatie-eisen voor nieuwbouwwoningen stilzwijgend heeft afgezwakt. "Ik vind het belangrijk dat ambtenaren interviews geven over dit soort belangrijke onderwerpen en heb dat niet verboden", zei Blok daarover.

Hij voegde daaraan toe dat de kop van het artikel 'Minister Blok verbiedt publicatie interview topambtenaar' onjuist is. "Ik weet ook dat er enige discussie is geweest over de weergave van de woorden, maar dat heeft niet geleid tot een verbod."

Over het afzwakken van de isolatie-eisen zei de bewindsman dat dat geen gevolgen heeft voor het energieakkoord. "De isolatie-eisen maken geen deel uit van het akkoord. Maar ik heb nog steeds de ambitie de andere onderdelen van het akkoord ten volle uit te voeren. In dat kader is ook een groot aantal maatregelen genomen", besloot hij.

Paypal verder als zelfstandig bedrijf

Ebay wil Paypal afsplitsen en in de markt zetten als onafhankelijk opererend beursbedrijf. Dat meldde het Amerikaanse Ebay dinsdag. De afsplitsing moet in de tweede helft van volgend jaar worden afgerond.

De splitsing levert volgens eBay twee belangrijke marktspelers op. Ebay gaat door als zelfstandige veilingsite en Paypal als online betalingsdienst. "De tijd voor twee onafhankelijke platforms is nu aangebroken, na een periode waarin Paypal en Ebay elkaar versterkten", stelde Ebay dinsdag in een presentatie voor analisten. Het bedrijf denkt dat Paypal meer groeimogelijkheden heeft als zelfstandig bedrijf.

Paypal haalde vorig jaar een omzet van ruim 6,6 miljard dollar. De online betaaldienst werd in 2002 door Ebay aangekocht en is sindsdien de snelstgroeiende afdeling van het bedrijf uit Californië. In 2013 was Paypal goed voor 41 procent van de omzet van Ebay. Het bedrijf verwerkte in dat jaar voor 27 miljard dollar aan online betalingen.

Militie Libië weigert wapenstilstand

De islamitische militie Libische Dageraad, die in de Libische hoofdstad Tripoli de scepter zwaait, is niet van plan akkoord te gaan met een oproep van de Verenigde Naties voor een staakt-het-vuren. Dat zegt de groepering op haar Facebookpagina.

De VN proberen te bemiddelen in vredesgesprekken tussen de verschillende strijdende partijen in Libië. Libische Dageraad zegt dat de strijd in het land alleen kan worden beëindigd door zijn rivalen te ontwapenen en hun leiders te arresteren.

Libië heeft twee rivaliserende parlementen en regeringen, in Tobruk en in Tripoli. Die in Tripoli worden gesteund door islamistische milities, die op hun beurt weer worden gesteund door Turkije en Qatar. Hun tegenstanders worden gesteund door Egypte, Saudi-Arabië en de VAE.

Van bier drinken word je slim!

Het beste nieuws sinds tijden de naaktfoto's van Emma Watson bleken helaas niet te bestaan komt vandaag vanuit de Oregon State University. Wetenschappers aldaar hebben namelijk ontdekt dat je van bier drinken juist slim wordt.

Hop, een essentieel ingrediënt van bier, bevat namelijk xanthohumol. Dit stofje verbetert het cognitieve vermogen. Dit hebben de onderzoekers aangetoond bij muizen.

Er geldt echter wel één maar. Wil het effect hebben op mensen, dan dien je dagelijks tweeduizend liter bier achterover te slaan. En dat is zelfs voor de trouwste FOK!ker iets te veel van het goede...

Poetin maant Kazachstan tot rust

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Kazachstan om te benadrukken dat de beide landen nauwe betrekkingen moeten onderhouden. Eerder zorgde hij voor onrust toen hij de toekomst van Kazachstan als onafhankelijke staat in twijfel leek te trekken.

In een gesprek met de Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev zei Poetin dat de twee landen 'in het verleden, maar ook in het heden verbonden zijn met duizenden draden, die ons verenigen en ons helpen elkaar te ontwikkelen en te ondersteunen'.

In augustus zei Poetin in een toespraak voor jonge Russen dat Kazachstan beter af zou zijn als onderdeel van de 'grote Russische wereld'. De inwoners van Kazachstan maakten zich vervolgens grote zorgen dat hen hetzelfde lot ten deel zou vallen als de bewoners van de Krim. Rusland annexeerde het schiereiland met het argument dat de etnische Russen in het gebied beschermd moesten worden.

Eerste Kamer stemt tegen enkelbandplan

Het plan om gedetineerden het laatste deel van hun straf met een enkelband thuis te laten doorbrengen is van de baan. De Eerste Kamer stemde dinsdag niet in met het wetsvoorstel van staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Alleen regeringspartijen VVD en PvdA stemden voor en die hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid. PVV, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, SP, D66, PvdD, 50Plus en OSF stemden tegen, de SGP-fractie was afwezig. Vorige week verdedigde Teeven zijn voorstel in de Eerste Kamer. Toen werd al duidelijk dat de senaat grote problemen had met het plan.

Veel senatoren noemden het onbestaanbaar dat gevangenen zonder tussenkomst van een rechter naar huis kunnen worden gestuurd met een enkelband. In het voorstel van Teeven zou een gevangenisdirecteur bepalen of een gedetineerde het laatste deel van zijn straf thuis mocht uitzitten.

Van der Vaart op de weg terug bij HSV

Rafael van der Vaart keert woensdag terug bij de groepstraining van Hamburger SV. De middenvelder kampte de laatste weken met een kuitblessure. Hij miste daardoor vier competitieduels van HSV, dat de hekkensluiter is in de Bundesliga. Of Van der Vaart zondag tegen Borussia Dortmund al zijn rentree kan maken, is nog onzeker.

HSV beleeft een dramatische seizoensstart. De ploeg pakte in zes wedstrijden slechts twee punten en wacht nog altijd op zijn eerste overwinning. Afgelopen weekeinde maakte Nicolai Müller wel de eerste goal van HSV dit seizoen.

Atteveld: "APOEL goed georganiseerde ploeg"

APOEL Nicosia is de grote onbekende in de Champions League-groep van Ajax. Toch kan Ajax zich voorbereiden op een pittig duel, waarschuwt Raymond Atteveld. Atteveld was in 2011 en 2012 werkzaam op Cyprus, en maakte APOEL van dichtbij mee. Als trainer van AEL Limassol stond hij meermaals tegenover de tegenstander die Ajax dinsdagavond treft.

Zijn ervaring leert Atteveld dat met name de ambiance een belangrijke rol kan spelen in het voordeel van de Cypriotische thuisploeg. "Je wint niet zomaar van APOEL. Het is een goed georganiseerde ploeg, zowel wat leiding betreft als binnen het team", vertelt hij in gesprek met Helden Online.

"Het zal dinsdagavond een heksenketel zijn in het GSP-stadion. Het publiek is echt Grieks: gepassioneerd en trots. Wij, Nederlanders, ervaren dat wel eens als agressief. Daar moet Ajax op voorbereid zijn."

Ook het niveau van de Cypriotische competitie moet niet onderschat worden, benadrukt Atteveld. "Meer dan zeventig procent van de spelers op Cyprus zijn buitenlanders: Braziliaans of uit het voormalige Joegoslavië. Ze hebben goede voetballers."

De overige twee ploegen in Groep F zijn Paris Saint-Germain en FC Barcelona. Laatstgenoemde club had in eigen huis eerder grote moeite met APOEL, en kwam uiteindelijk slechts eenmaal tot scoren (1-0).

Zwemmer Verschuren toch verder met coach

Zwemmer Sebastiaan Verschuren gaat toch verder met zijn coach Martin Truijens. Na het teleurstellende optreden bij de Europese kampioenschappen in Berlijn twijfelden beiden of het wel zinvol was om de samenwerking voor te zetten. Na een aantal gesprekken hebben de twee besloten besloten in Amsterdam samen door te gaan.

"We hebben het vertrouwen in elkaar uitgesproken", zei Truijens dinsdag. "We willen de uitdaging samen aangaan. We zijn het er over eens dat er dingen moeten veranderen. Wat dat precies is, is tussen hem en mij. Maar we denken dat we er de vinger op kunnen leggen en denken dat we het samen kunnen. We willen dat ook graag laten zien."

Zwemmer Verschuren verder met Truijens
Zwemmer Verschuren verder met Truijens (Foto: ANP)

Roemer wijst Kamervoorzitter terecht

Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg is dinsdag terechtgewezen door SP-fractieleider Emile Roemer. De Kamervoorzitter zou minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) te veel in bescherming hebben genomen. "Als we ministers laten wegkomen met zo'n antwoord kunnen we het vragenuurtje net zo goed afschaffen", zei Roemer.

Asscher zei dat het Nederlandse belastingstelsel moet worden aangepast omdat er in de toekomst banen door automatisering dreigen te verdwijnen. Roemer wilde weten hoe de bewindsman dat stelsel precies voor zich ziet. Van Miltenburg kapte Roemer af toen hij constateerde dat de bewindsman geen antwoord op zijn vraag had gegeven.

Asscher was naar de Kamer geroepen vanwege een rede die hij maandag hield over de robotisering van de samenleving. Daarin zei Asscher dat het 'niet ondenkbaar' is dat veel banen in de toekomst verloren gaan doordat robots het werk overnemen. Nederland moet die ontwikkeling 'pareren' door technologische ontwikkelingen te omarmen en de economie anders in te richten.

Assense kippendoder gaat direct naar kliniek

Een 25-jarige man uit Assen die circa tien kippen, eenden en konijnen heeft afgeslacht en mishandeld moet maximaal een jaar worden opgenomen in een kliniek in zijn woonplaats. De man kreeg dinsdag ook vier maanden cel, zoals het Openbaar Ministerie had geëist, maar omdat hij die straf al heeft uitgezeten in voorarrest, kan hij woensdag meteen door naar de kliniek.

De man erkende tijdens de zitting dat hij de dieren in kinderboerderijen en bij particulieren met schroevendraaiers pijnigde en doodde of platstampte. Eind april kwam de man bij de politie in beeld nadat hij na een bezoek aan zijn tandarts de kippen van de arts doodmaakte.

De Assenaar zei met het doden van kippen te zijn begonnen nadat zijn vriendin abortus had gepleegd. Uit wraak doodde hij haar kuikentje. "Sindsdien raakte ik van het padje af", zei hij. In die periode werd zijn alcohol- en drugsgebruik excessief.

De man zei telkens opnieuw dieren te hebben gekweld en gedood om er zeker van te zijn dat hij dit niet droomde. Niet alle incidenten erkende de Drent, zoals het afrukken van vleugels. "Ook mijn zieke geest kende grenzen", gaf de man aan. Hij zei dat hij niet het doel had om de dieren de doden, maar te 'kicken' op het pijnigen van deze dieren.

Volgens de officier van justitie hebben de dierenmishandelingen veel onrust en angst gezaaid in de samenleving. Ook kinderen werden ongewild getuige van verminkte en dode dieren.

Omdat de Assenaar woensdag in de kliniek kan worden opgenomen, deed de rechtbank dinsdag direct uitspraak. In totaal kreeg de man tien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar opgelegd. Hij kreeg van de rechtbank in Assen ook een alcohol- en drugsverbod.

Krakers pier Scheveningen beboet

Zeven krakers zijn dinsdag veroordeeld tot het betalen van een boete van tweehonderd euro voor het kraken van de pier in Scheveningen in augustus. De rechtbank in Den Haag oordeelt dinsdag dat actievoeren, de reden waarom de krakers toesloegen, geen vrijbrief is om de pier te kraken.

De pier werd 7 augustus gekraakt uit protest tegen de voorgenomen ontruiming en sloop van kraakpand De Vloek in de plaats. De circa vijftien krakers ontrolden spandoeken op de pier en vanaf de bungeejumptoren met teksten als 'De Vloek moet blijven'.

De rechtbank vindt echter dat er voldoende andere mogelijkheden zijn om aandacht te vragen voor een dergelijke kwestie, zonder dat daarbij de wet wordt overtreden. De zeven krakers hebben ook een voorwaardelijke boete van tweehonderd euro opgelegd gekregen.

Familie De Mol bedreigd en afgeperst

Linda en John de Mol worden sinds oktober vorig jaar bedreigd en afgeperst. De politie Midden-Nederland laat weten met een onderzoek bezig zijn te zijn. Het NPO 1-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan dit onderzoek.

De mediamagnaat wordt sinds oktober afgeperst en zijn zus heeft last van bedreigingen van een of meerdere personen. Van een van deze personen is een compositietekening gemaakt.

Eind vorig jaar kwam al naar buiten dat John werd lastiggevallen. Een woordvoerder van de familie zei destijds dat er rond Linda echter geen specifieke zaak of bedreiging speelde.

Groot boksschandaal rond 'smerige en corrupte' Koreanen

Tijdens de Asian Games in Incheon lijkt de onvrede over het thuisvoordeel van veel Zuid-Koreaanse sporters dinsdag een hoogtepunt te hebben bereikt. Nadat bokser Nyambayaryn Tugstsogt uit Mongolië in de halve finale 'verslagen' werd door de Zuid-Koreaan Ham Sang-myeong dreigde Mongolië al haar boksers terug te trekken uit het toernooi.

Volgens vele aanwezigen, waaronder journalisten uit verschillende landen, had Tugstsogt zonder enige twijfel moeten winnen. De bokser was in 2012 nog goed voor olympisch zilver in het vlieggewicht en leek duidelijk de betere te zijn tegen Ham. De Koreaan werd tot twee keer toe zelfs bijna knock-out verklaard, maar kon net op tijd weer staan.

Nadat Ham tot ontzetting van Tugstsogt tot winnaar uitgeroepen werd, weigerde de Mongoliër enige tijd de ring te verlaten, terwijl de Mongoolse chef de mission onderweg was om een protest in te dienen. De aanwezige Mongoolse fans uitten hun onvrede door flessen en andere voorwerpen richting officials te gooien.

Direct na het gevecht kwam zelfs de president van het Mongools Olympisch Comité (MOC) in actie. Demchigjav Zagdsuren stuurde een brief naar het hoofd van het organisatiecomité van Incheon 2014, alsmede de wereldboksbond voor amateurs AIBA. "Wij zijn er helemaal klaar mee dat veel winnaars op deze Spelen slachtoffer worden van ongelooflijk slechte jurering", steekt Zagdsuren van wal.

"Vooral tegen de Zuid-Koreaanse boksers is het bijna ondoenlijk geworden. Inmiddels hebben drie boksers uit Mongolië hun gevecht tegen een Zuid-Koreaan duidelijk, ten overstaan van internationale toeschouwers, gewonnen, maar toch kregen de Koreanen de zege in handen door belachelijke jurering. Ik wil u vriendelijk vragen om hier flink aandacht aan te geven zodat er misschien toch nog op een eerlijke manier gesport kan worden." De hele brief is hieronder te lezen:

Een woordvoerder van AIBA liet al snel aan de Mongoolse chef de mission weten dat het protest over het gevecht van Tugstsogt was afgewezen: "Het ging om een protest tegen de jurering van het gevecht. Volgens de AIBA-regels kan er echter geen protest worden aangetekend tegen de beslissingen van de jury en dus is het protest afgewezen."

Het was echter nog niet afgelopen met het, volgens velen, valsspelen van het thuisland. Bij de vrouwen stond Sarita Devi uit India in de halve finale van het lichtgewicht tegenover de Zuid-Koreaanse Park Ji-na. Na afloop van het gevecht was iedereen er volledig van overtuigd dat Devi gewonnen had - ze had Park vooral in de derde ronde 'tot moes geslagen' en de Koreaanse begon zelfs flink uit haar neus te bloeden.

Park werd echter uitgeroepen als winnares, met als gevolg dat er een flinke opstand ontstond door de aanwezige en furieuze Indiërs. Devi zelf hield het aanvankelijk bij een sarcastisch applaus, maar haar man ging door het lint: "De achterlijke Koreanen hebben de medaille gestolen! Deze smerige kutkoreanen maken de bokssport helemaal kapot!", aldus de man, die afgevoerd werd door de beveiliging.

Het Indiase team besloot nog wel de 500 dollar te betalen om een protest in te mogen dienen, maar veel hoop was er niet. "Deze uitslag was vooraf al bepaald, zoals letterlijk elke toeschouwer heeft kunnen zien", aldus Indiase media. Ook onder meer Chinese, Vietnamese en Engelse journalisten konden hun ogen niet geloven. India kreeg overigens kort na het incident een klein beetje wraak: Direct naast de bokshal wonnen de hockeyers met 1-0 van Zuid-Korea in de halve finale.

Het is niet de eerste keer tijdens de Asian Games dat er onvrede heerst over beslissingen van jury en scheidsrechters. Zo werden de basketballers van het thuisland - in de ogen van veel toeschouwers - in een beslissende wedstrijd tegen de Filipijnen geholpen door de scheidsrechter, met een 97-95 zege als gevolg. Ook in het worstelen hebben veel sporters uit vooral Iran al een overwinning door hun vingers zien glippen op naar eigen zeggen totaal oneerlijke wijze.

Hagenaar opgepakt in jihadgangers-onderzoek

De politie heeft dinsdagmorgen in Den Haag een 21-jarige man aangehouden op verdenking van het deelnemen aan trainingen voor terrorisme. Dat gebeurde in een lopend onderzoek naar jihadgangers.

De verdachte werd in alle vroegte opgepakt in zijn woning, meldde de politie. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en mag geen contact hebben met de buitenwereld. In het onderzoek naar jihadgangers werden eerder al verschillende aanhoudingen verricht.

Hagenaar opgepakt in onderzoek jihadgangers
Hagenaar opgepakt in jihadgangers-onderzoek (Foto: ANP)

'George Clooney moet aan de bak in bed'

George Clooney moet nodig voor nageslacht gaan zorgen. Dat liet zijn nieuwbakken schoonvader weten tijdens zijn toespraak op de trouwerij, schrijft de Amerikaanse krant Daily Star. De Amerikaanse acteur trad afgelopen weekend in het huwelijk met de Brits-Libanese advocate Amal Alamuddin.

"Nu is het tijd voor kleinkinderen", riep vader Alamuddin uit nadat hij op het kersverse echtpaar had geproost, slechts een paar uur nadat de ringen om de vingers waren geschoven. De 53-jarige Hollywoodster leek niet erg onder de indruk. Het feest zou op de eerste avond tot een uur of vijf hebben geduurd.

De festiviteiten namen in totaal vier dagen in beslag. Daarvoor telde Clooney naar verluidt dertien miljoen dollar neer. De foto's van het huwelijk zijn voor een nog onbekend bedrag verkocht aan de tijdschriften People en Hello.

Juf (32) flasht, neukt en pijpt scholieren

Een Amerikaanse rechtbank heeft een wel heel erg geile juf op water en brood gezet. Lauren Harrington-Cooper van de Wyoming Valley West High in Plymouth, Pennsylvania, nam het namelijk niet zo nauw met de huwelijkse trouw. De 32-jarige lerares heeft niet alleen haar tieten laten zien aan een 17-jarige scholier, ze heeft ook scholieren gepijpt en geneukt.

De geile juf begon met het sturen van geile sms'jes. Met teksten als 'Alle snoep die je nodig hebt, is hier' probeerde de wellustige docente scholieren over te halen met haar de koffer in te duiken.

Zo wilde de lerares Engels een 17-jarige jongen helpen met zijn anatomielessen. Zij gunde hem een blik op haar weelderige voorgevel. Maar, er is meer.

Een andere 17-jarige knul werd namelijk getrakteerd op een mondeling examen. Letterlijk. Een 18-jarige jongen had zelfs het voorrecht om de geile docente aan zijn spermaspeer te rijgen. In haar auto, welteverstaan.

Cooper, tijdens de incidenten keurig getrouwd, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf met een duur tussen de negen en 23 maanden. Haar slachtoffers zelf hebben inmiddels hun leven weer op de rit gekregen. Zij maken het naar omstandigheden goed. Of de lerares in kwestie nog samen is met haar man, is helaas niet bekendgemaakt.

Met een hilarisch filmpje, met sappige beelden

Agent schiet hond in poot

Niet alleen mensen worden de laatste tijd steeds vaker door de politie in een been geschoten. Agenten hebben dit kunstje nu ook bij honden onder de knie. Zo werd een agressieve viervoeter dinsdag in het Amsterdamse Vondelpark in een poot geschoten nadat het beest een agent had gebeten.

De sterke arm was op een melding afgekomen die niets te maken had met de hond, die, toen de agenten arriveerden, op de wagen kwam afgerend. De politieman die uitstapte werd vervolgens gebeten en de hond ging ervandoor.

Toen de hond even later het lef had om terug te keren werd ie beloond met een kogel in de poot. Het beest werd vervolgens naar een dierenarts gebracht en de agent naar het ziekenhuis. De eigenaresse zal zich later nog op het politiebureau moeten melden.

Kort geleden ontstond nog opschudding toen een hond door een politieagent werd doodgeschoten. Afgelopen weekeinde is voor die viervoeter zelfs nog een stille tocht gehouden.

Gemeente Amsterdam 'blank bolwerk'

Het gemeentebestuur van Amsterdam wordt door blanke ambtenaren gedomineerd. In 2011 werd voor dit jaar nog gestreefd naar een bezettingsgraad door niet-westerse allochtonen van ruim een kwart, maar dat zal lang niet worden gehaald.

Op dit moment staat dat aandeel op slechts 14 procent, schrijft Het Parool. Vanuit de gemeente werd een aantal jaren geleden de wens uitgesproken om het ambtelijke apparaat een afspiegeling te laten zijn van de hoofdstedelijke bevolking. Die bestaat voor circa de helft uit allochtonen.

"Hoe hoger in de organisatie, hoe witter het wordt", aldus Mario Soriano van de centrale ondernemingsraad. Die heeft in het kader van een recent ingezette reorganisatie ruim veertig nieuwe topambtenaren zien langskomen. Mensen met een buitenlandse achtergrond zaten daar naar verluidt niet tussen.

Volgens Soriano is er vanuit het gemeentebestuur geen gehoor gegeven aan de wens van de ondernemingsraad om meer diversiteit. Onduidelijk is of de machtsovername door D66 daar iets mee te maken heeft. De streefcijfers komen immers uit de tijd dat de PvdA het in Amsterdam nog voor het zeggen had.

Overigens worden cijfers over de afkomst van de ambtenaren op vrijwillige basis bijgehouden. Daardoor wordt mogelijk niet iedereen meegeteld.

Recreatiepark uitgekamd om vuurwapen liquidatie

Een recreatiepark in het Brabantse Huijbergen wordt dinsdag uitgekamd in een zoektocht naar een vuurwapen dat is gebruikt bij een liquidatie van een 37-jarige Litouwer in februari. De politie denkt dat het wapen na de moord mogelijk in de directe omgeving is weggegooid.

Aan de zoekactie op het recreatiepark Groenendries doen ongeveer twintig agenten en politiehonden met hun begeleiders mee. Het zoeken begon rond 09.30 uur.

Het slachtoffer werd 22 februari ernstig gewond aangetroffen op de oprit van zijn woning op het park. De politie vermoedt dat hij daar is opgewacht door de daders. De 37-jarige man was in zijn hoofd geschoten en overleed korte tijd later in een ziekenhuis. De oorzaak voor het fatale schietincident ligt vermoedelijk in het criminele circuit.

Tbs'er Rooyse Wissel gevlucht tijdens verlof

Een tbs'er uit De Rooyse Wissel is donderdag gevlucht toen hij op begeleid verlof buiten de kliniek was. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag na een bericht hierover van Dit is de Dag Onderzoek.

De tbs'er, Hans van B., is veroordeeld voor doodslag, meldt het EO-programma op basis van ingewijden. Van B. wist donderdag tijdens een verlof aan de aandacht van zijn begeleider te ontsnappen. Het is niet duidelijk hoe gevaarlijk hij is. Als hij wordt gepakt, mag hij naar verwachting een jaar niet meer op verlof.

Twee maanden geleden keerde een tbs'er uit dezelfde kliniek niet terug na een onbegeleid verlof. Toen hij twee weken werd vermist, werden zijn naam en foto getoond in Opsporing Verzocht. Een dag later werd hij herkend en aangehouden.

De kliniek raakte eerder in opspraak toen bleek dat tbs'ers mobiele telefoons, drugs, wapens en geld naar binnen konden smokkelen. Uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie bleek vorige maand dat de kliniek meer had kunnen doen om dat te voorkomen.

Iran levert wapentuig aan Libanon

Iran gaat het Libanese leger van militair materieel voorzien om te helpen bij de strijd tegen islamitische extremisten. Dat heeft de Iraanse nationale veiligheidsraad dinsdag laten weten.

Meer informatie over wat er precies wordt geleverd werd niet gegeven. De details worden binnenkort uit de doeken gedaan tijdens een bezoek van de Libanese minister van defensie aan Teheran.

De Verenigde Staten hebben onlangs eveneens wapens geleverd aan Libanon voor de strijd tegen extremistische groeperingen.

Extra EU-steun voor landbouwsector

De Europese Commissie stelt 165 miljoen euro extra ter beschikking van fruit- en groentetelers die zijn getroffen door het Russische importverbod op Europese landbouwproducten. Dat maakte Brussel dinsdag bekend.

Europa stelde al in augustus geld in het vooruitzicht voor producenten van bederfelijke groente en fruit, maar schortte deze maatregelen op na dubieuze claims. Brussel betwijfelde of sommige aanvragen voor compensatie wel realistisch waren.

Om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, heeft de commissie nu van tevoren vastgesteld welke volumes een land mag claimen. De volumes zijn gebaseerd op de export van de afgelopen 3 jaar.

Team Sky legt Poels vast

Wout Poels maakt de overstap naar Team Sky. Dat maakte de Britse wielerploeg dinsdag bekend. Naast Poels rijden komend seizoen ook Nicolas Roche, Leopold König, Lars Petter Nordhaug en Andrew Fenn voor de ploeg van kopman Chris Froome.

"Ik ben er trots op dat ik ga rijden voor de beste ploeg in het rondewerk", zegt Poels, die nu nog onder contract staat bij Omega Pharma-Quick-Step. "Ze hebben een duidelijk doel met mij de komende jaren en ik kijk ernaar uit om als renner verder te groeien. Ik wil het maximale uit mijn kwaliteiten halen."

Met Roche (Tinkoff-Saxo), König (Netapp-Endura) en Nordhaug (Belkin) haalt Sky nog drie klimmers in huis. Fenn, een ploeggenoot van Poels, is gespecialiseerd in de voorjaarsklassiekers.

15 jaar cel geëist voor leider Sharia4Belgium

Fouad Belkacem, de leider van de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, zou 15 jaar de cel in moeten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat geëist in het terrorismeproces voor de rechtbank in Antwerpen. Tegen Syriëganger Jejoen Bontinck is 4 jaar gevangenis en 6000 euro boete geëist voor zijn deelname aan terroristische activiteiten, meldden Vlaamse media.

In totaal staan 46 verdachten terecht voor onder meer deelname aan een terroristische beweging en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië. Het is het grootste terrorismeproces ooit gehouden in België. Veel van de verdachten zijn in Syrië. Van enkelen wordt zelfs vermoed dat ze zijn omgekomen tijdens gevechten.

Belkacem, die dinsdag niet aanwezig was in de rechtbank, is de grote schuldige, aldus het OM en daarom eiste het dan ook de maximumstraf. Hij en de andere leiders van de organisatie dragen een "verpletterende verantwoordelijkheid" aldus het OM. Naast een celstraf eiste het OM ook een boete van 30.000 euro voor Belkacem.

Het OM eiste ook voor andere 15 kopstukken van Sharia4Belgium celstraffen van 8 tot 15 jaar en boetes tot maximaal 30.000 euro. Tegen andere leden, lager in de hiërarchie, werden celstraffen tot 10 jaar gevorderd.

15 jaar cel geëist voor leider Sharia4Belgium
15 jaar cel geëist voor leider Sharia4Belgium (Foto: ANP)

VS leveren ebolalabs aan Liberia

Het Amerikaanse leger heeft twee mobiele laboratoria aan Liberia geleverd om mensen op besmetting met het ebolavirus te testen. Ook ontving Liberia materialen om een veldhospitaal te bouwen.

De uitbraak van ebola heeft al zeker drieduizend levens geëist, een schatting die aan de conservatieve kant is, omdat het aan faciliteiten ontbreekt om mensen te testen. Daar moet de Amerikaanse hulp verandering in brengen.

Volgens de ambassade in Liberia moeten de twee mobiele labs deze week nog in gebruik worden genomen. In het veldhospitaal komen 25 bedden te staan en worden besmette verplegers en artsen behandeld door artsen en verplegers uit de Verenigde Staten. Amerikaanse militairen helpen bij de opbouw ervan.

Van de West-Afrikaanse landen waar ebola om zich heen grijpt, is Liberia het hardst getroffen.

De VS hebben plannen om nog eens zeventien klinieken in Liberia te bouwen en mensen op te leiden om er te werken. Groot-Brittannië heeft Sierra Leone hulp toegezegd en Frankrijk stuurt veldhospitaals en artsen naar Guinee.

Ondanks de westerse assistentie is de nood nog steeds enorm, aldus het Wereldvoedselprogramma (WFP). Van de omgerekend ruim 73 miljoen euro die nodig is voor voedselhulp heeft het WFP pas zo'n veertig procent ingezameld.

'Rechtse extremist gooide brandbom naar Rijksdag'

De persoon die maandagochtend in Berlijn een molotovcocktail op de trappen van het Rijksdaggebouw zou hebben gegooid, is iemand met een extreemrechtse achtergrond. Dat heeft de Duitse politie gezegd, meldt persbureau dpa.

De persoon gooide een met brandbare vloeistof gevulde fles naar een zijingang van het parlementsgebouw. Er wakkerden korte tijd wat vlammen op, maar die doofden snel weer uit zichzelf en sloegen niet over naar het gebouw. De aanvaller zette het hierna op een rennen en wist te ontsnappen. De autoriteiten vermoeden dat de aanval politiek gemotiveerd is.

Bij het incident raakte niemand gewond. Wel werd er materiële schade aangericht.

Doodstraf voor verkrachting in trein in Thailand

Een Thaise man die eerder dit jaar een meisje in een trein verkrachtte en haar daarna vermoordde is dinsdag ter dood veroordeeld. De man, die voor de spoorwegen werkte, werd onder meer schuldig bevonden aan verkrachting van een minderjarige en moord. Een 19-jarige collega van de dader kreeg vier jaar voor medeplichtigheid.

Nadat de man het 13-jarige meisje had vermoord gooide hij haar lichaam uit het raam van de rijdende trein. De 22-jarige dader gaf uiteindelijk toe dat hij had gedronken en drugs had gebruikt. Het lichaam van het meisje werd drie dagen na de moord gevonden.

De rechter noemde de misdaden van Wanchai Saengkhao 'afschuwelijk en onmenselijk' en zei dat het een 'impact kan hebben op de maatschappij'. "Het gedrag in deze zaak was ernstig en vraagt daarom om een ernstige straf", aldus de rechter.

Naar aanleiding van de moord voerden de Thaise spoorwegen wagons in die exclusief voor vrouwen zijn.

Inflatie grote economieën nipt lager

Consumentenprijzen in 's werelds 34 grootste economieën zijn in augustus met 1,8 procent toegenomen, na een stijging van 1,9 procent in juli. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag gemeld. Afgezien van de energieprijzen bleven de prijzen tamelijk stabiel.

Energieprijzen stegen veel minder hard dan in juli. De geldontwaarding voor energie bedroeg in augustus 0,7 procent, na 2,3 procent in juli. Voedsel steeg gemiddeld 2,2 procent in prijs, iets meer dan de 2,1 procent van juli.

In de Verenigde Staten kwam het inflatiepercentage op 1,7 procent, na twee procent een maand eerder. In Japan was de gemiddelde prijsstijging 3,3 procent. In Italië daalden de prijzen met 0,1 procent. Een daling was daar sinds 1959 niet meer voorgekomen.

In de eurozone kwam de inflatie in augustus op 0,4 uit. Het Europese statistiekbureau Eurostat meldde eerder op dinsdag dat de inflatie in september is gedaald naar 0,3 procent.

Dertien gewonden Monstertruckshow nog in ziekenhuis

Van de 23 mensen die zondag gewond raakten bij de monstertruckshow in Haaksbergen liggen er nog dertien in ziekenhuis. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Haaksbergen dinsdag gezegd. Het gaat om zes mannen en zeven vrouwen. Onder hen zijn twee kinderen.

De slachtoffers liggen verspreid over vier ziekenhuizen in de omgeving van Haaksbergen. Over de toestand van de slachtoffers zei de woordvoerder geen mededelingen te kunnen doen. De betrokken hulpverleners, slachtoffers en getuigen van het ongeval kunnen een bezoekje verwachten van de burgemeester en wethouders.

De gemeente heeft inmiddels een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de vergunningverlening voor de monstertruckshow, waarbij drie mensen om het leven kwamen. De show werd gehouden op een relatief klein plein, waar de toeschouwers dicht op het parcours stonden. De bestuurder van de monstertruck zit nog vast.

De gemeenteraad van Haaksbergen spreekt later over de kwestie. Volgens een gemeentewoordvoerder is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt. Vanwege de enorme impact organiseerde de gemeente maandagavond al wel een informatiebijeenkomst voor betrokkenen. Er kwamen ruim tweehonderd mensen op af.

Vijf gewonden door plotselinge turbulentie

Vijf mensen zijn rond het middaguur in een vliegtuig gewond geraakt toen tijdens een vlucht vanaf Schiphol plotseling turbulentie ontstond. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag. Hoe de slachtoffers er precies aan toe zijn, is nog onduidelijk.

Het toestel is na het ongeval teruggekeerd naar Schiphol. De Onderzoeksraad is ter plaatse voor onderzoek, aldus een woordvoerder. Het is niet duidelijk om welke vlucht van welke maatschappij het gaat. "Dat maken wij niet bekend", aldus een woordvoerder.

Hoteleigenaren opgepakt om fraude en mensensmokkel

Drie eigenaren van een hotelbedrijf zijn door de Amsterdamse politie gearresteerd op verdenking van fraude. De twee mannen en een vrouw worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en mensensmokkel, zo heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De politie hield de verdachten, in de leeftijd van 40 tot 44 jaar, aan tijdens doorzoekingen van vijf woningen en vier bedrijfspanden. Ook is er op enkele miljoenen euro's beslag gelegd. Aanleiding voor de actie was een 'verdachte vastgoedtransactie'. Meer aanhoudingen sluit de politie niet uit.

Bij de actie waren naast officieren van justitie van het Openbaar Ministerie ook financiële rechercheurs en forensisch specialisten betrokken. De hotels van de verdachten blijven volgens de politie gewoon open.

Vrijwilligers brengen zeehond niet naar Pieterburen

Sommige vrijwilligers die zijn getraind voor eerste hulp aan zeehonden houden verzwakte zeehonden liever thuis dan dat ze die naar de omstreden zeehondencrèche in Pieterburen brengen. Na signalen hierover heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag bij verschillende vrijwilligers onderzoek gedaan. Bij een van hen werden inderdaad twee zeehonden gevonden, meldt de NVWA dinsdag.

Tegen de vrijwilliger is proces-verbaal opgemaakt en de zeehonden zijn alsnog overgebracht naar de zeehondencrèche. Het onderzoek was ingesteld na meldingen van mensen die op Terschelling en Ameland zeehonden hadden overgedragen aan vrijwilligers. Ook viel het volgens de NVWA op dat er de afgelopen maanden aanzienlijk minder zeehonden naar opvangcentra waren overgebracht.

Het is niet de eerste keer dat een vrijwilliger wordt betrapt. In juni werden nog twee zeehonden gevonden in de schuur van een vrijwilliger. Vorige maand is proces-verbaal opgemaakt tegen een man die twee zeehonden had opgehaald bij een boot bij Terschelling, maar ze vervolgens niet inleverde bij een opvangcentrum.

De vrijwilligers staan bekend als EHBZ'ers, wat staat voor Eerste Hulp bij Zeehondenopvang. Mensen die een verzwakte zeehond vinden, kunnen via een noodnummer een EHBZ'er bellen. De bedoeling is dat de EHBZ'er de zeehond eerste zorg verleent en hem vervolgens naar een van de opvanglocaties brengt. Dat kan Pieterburen zijn, een dependance in Oostvoorne, een opvanglocatie in Stellendam of Ecomare op Texel.

De NVWA benadrukt dat zeehonden wilde dieren zijn en alleen in professionele opvangcentra mogen worden opgevangen. Maar de opvanglocatie van Pieterburen is sinds het vertrek van oprichtster Lenie 't Hart in opspraak geraakt. 't Hart en andere medewerkers uitten hun grote zorgen over het nieuwe beleid van Niek Kuizinga, die sinds 2012 de touwtjes in handen heeft. Hij zou zieke zeehonden veel sneller in zee zetten en zo talloze zeehonden de dood in hebben gejaagd. Een ander deel van het personeel schaarde zich echter achter Kuizinga en stelde dat het beleid van 't Hart schadelijk was.

Dat vrijwilligers nu zo ver gaan dat ze de dieren liever thuis houden, wijst er in ieder geval op dat de gemoederen nog niet zijn bedaard.

Poulsen keert terug bij FC Kopenhagen

Christian Poulsen heeft een nieuwe club gevonden. De oud-Ajacied keert terug bij FC Kopenhagen, waarvoor hij tussen 2000 en 2002 al uitkwam. Dat meldt de Deense club dinsdag. Poulsen vertrok deze zomer transfervrij bij Ajax. Met de Amsterdammers werd hij de afgelopen twee seizoenen landskampioen.

De 34-jarige middenvelder speelde eerder voor Schalke 04, Sevilla, Juventus, Liverpool en Évian. Als speler van Kopenhagen debuteerde Poulsen in 2001 in de Deense nationale ploeg. Op het EK 2012 speelde hij zijn 92e en laatste interland.

Nadal viert rentree met zege op Gasquet in Peking

Rafael Nadal heeft zijn officiële rentree na bijna drie maanden afwezigheid opgeluisterd met een zege. De nummer twee van de wereld won in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Peking van Richard Gasquet. Hij was met 6-4 en 6-0 te sterk voor de Fransman. Nadal stond sinds Wimbledon aan de kant met een pijnlijke pols.

De 28-jarige Spanjaard verscheen vorige week tijdens een demonstratiewedstrijd in Kazachstan voor het eerst weer op de tennisbaan. Maandag kwam hij in Peking al in actie in het dubbelspel, maar daarin verloor hij samen met Pablo Andujar van Tomas Berdych en John Isner.

Nadal stuit in zijn volgende partij op het Chinese hardcourt op de Duitser Peter Gojowczyk. Nadal won het toernooi in 2005 en was vorig jaar verliezend finalist.

Titelverdediger Novak Djokovic sloeg zich ook overtuigend naar de tweede ronde. De Serviër rekende af met Guillermo Garcia-Lopez uit Spanje met 6-2 en 6-1. De mondiale nummer een neemt het nu op tegen Vasek Pospisil. Tomas Berdych stuurde Feliciano Lopez naar huis met 6-1 en 6-2. Isner was Santiago Giraldo de baas: 6-1 en 6-3.

Collins John traint mee met Jong Twente

Collins John is tijdelijk terug bij FC Twente. De clubloze spits traint mee met het beloftenteam om zijn conditie op peil te houden, melden de Enschedeërs op Twitter. In juli moest John al na vier maanden vertrekken bij Pittsburgh Riverhounds, dat uitkomt op het derde Amerikaanse niveau.

De 28-jarige John doorliep de jeugdopleiding van Twente en debuteerde op 2 november 2002 in een competitieduel tegen PSV in het eerste elftal. Begin 2004 vertrok hij naar Fulham, maar daar raakte zijn carrière in het slop.

Vulkaanuitbarsting zorgt voor problemen bij GP Japan

De organisatie van de Grand Prix van Japan is er niet gerust op dat alle Formule 1-teamleden en coureurs wel op tijd in Japan arriveren. Afgelopen zaterdag is vulkaan Ontake actief geworden. De vulkaan, die slechts op honderd veertig kilometer van het circuit van Suzuka ligt, spuugt sindsdien een wolk van rook en giftige gassen de lucht in.

Veel coureurs en teamleden op de F1-paddock vliegen juist nu richting Japan, maar doordat diverse vluchten zijn uitgesteld of geannuleerd is het nog maar de vraag of ze Suzuka voor de eerste vrije trainingen halen, meldt Bild. Max Verstappen is in iedergeval al wel in Japan. De Nederlander die vrijdag zijn F1-debuut maakt tijdens een officiële sessie is zondag al vertrokken richting Japan.

'Ebola zal homo's en sletten doden'

Een christelijke radiopresentator in de VS heeft controversiële uitspraken over ebola gedaan in zijn programma 'Trunews'. Dat meldt Raw Story.

"Deze ebola-epidemie zou een wereldwijde pandemie kunnen worden, een andere naam voor 'plaag'", stelt de presentator, Rick Wiles geheten. Wiles hoopt dat die eventuele pandemie een verandering in de houding van veel mensen zal bewerkstelligen. Ebola zou tegelijkertijd een straf van God zijn om de wereld te zuiveren van zondaars.

Wiles: "Ebola zou Amerika's problemen met atheïsme, homoseksualiteit, seksuele promiscuïteit, pornografie en abortus kunnen oplossen." Als het virus om zich heen zou slaan zou Obama wellicht een staat van beleg kunnen afkondigen en Amerikanen gedwongen in FEMA-kampen kunnen stoppen, denkt Wiles.

"Als ebola een wereldwijde plaag wordt kun je maar beter zeker zijn dat je het bloed van Jezus op je hebt, dat je aangewezen bent door engelen zodat je beschermd bent door God. Zo niet, dan zou je een kandidaat kunnen zijn om Magere Hein te ontmoeten." Hierbij verwijst Wiles naar het verhaal in Exodus, waarbij ongelovigen als straf werden omgebracht door God terwijl gelovigen werden gespaard.

Mangel en Le Lay beëindigen wielercarrières

De Ronde van Peking (5-10 oktober) zal voor Fransman Laurent Mangel zijn laatste koers in het profpeloton zijn. De 33-jarige wielrenner staat dit seizoen onder contract bij FDJ.fr, maar zal in 2015 niet verdergaan. 

De belangrijkste zeges voor Mangel zijn de Classic Loire Atlantique, een rit in de Boucles de la Mayenne en één in de Tour de Wallonie in 2010. In 2011 won hij bijna de eerste etappe in de Ronde van de Middellandse Zee, maar landgenoot Thomas Voeckler was hem net te snel af. Mangel heeft in zijn carrière niet één keer voor een buitenlandse ploeg gereden. Hij heeft voor AG2R Prévoyance, AG2R La Mondiale, Besson Chaussures-Sojasun, Saur-Sojasun, FDJ en FDJ.fr gereden. 

Niet alleen Mangel hangt zijn fiets aan de wilgen. Ook landgenoot David Le Lay stopt ermee. Zijn overwinning op het tijdritkampioenschap van zijn regio Bretagne zal de laatste zijn geweest. Hij neemt afscheid van het profpeloton waar hij sinds 2005 reed in de kleuren van Bretagne-Jean Floc'h, Agritubel, AG2R La Mondiale en Sojasun.

F.E.A.R. Online komt naar Steam

F.E.A.R. heeft opnieuw een releasedatum gekregen. De free-to-play game verschijnt o 17 oktober op Steam. In de Online Only multiplayer game wordt het verhaal van Alma Wade verder uitgediept. Ook zien we de oude multiplayermodi weer terug.

Zo komt de Soul King-mode weer terug, maar je kan ook samen met je vrienden en potje Cooperative Story-mode spelen. Het verhaal gaat verder waar F.E.A.R. 2: Project Origin ophield. Met zo’n tien mappen wordt het F.E.A.R. Online groot genoeg om je een avondje te vermaken. 

Kaká bestbetaalde speler in Verenigde Staten

Kaká wordt de bestbetaalde voetballer in de Amerikaanse profcompetitie MLS. De oud-speler van AC Milan en Real Madrid krijgt bij Orlando City een basissalaris van 6,6 miljoen dollar, ruim 5,2 miljoen euro. Door andere vergoedingen loopt dat bedrag op naar bijna 7,2 miljoen dollar (5,7 miljoen euro).

Na de 32-jarige Braziliaan volgt de Amerikaan Clint Dempsey op de tweede plaats. De aanvaller van Seattle krijgt vanaf het nieuwe seizoen 5,3 miljoen euro per jaar. Toronto-middenvelder Michael Bradley, die tussen 2006 en 2008 uitkwam voor sc Heerenveen, heeft een totaal inkomen van 5,1 miljoen euro. Zijn ploeggenoot Jermain Defoe staat op de vierde plaats met 4,9 miljoen euro.

Kaká troeft ook de inmiddels gestopte David Beckham af, die in zijn periode bij Los Angeles Galaxy jaarlijks ruim 5,1 miljoen euro opstreek. Orlando treedt net als New York City FC volgend seizoen toe tot de MLS.

Turkije stuurt tanks naar Syrische grens

Het Turkse leger heeft 35 tanks gestuurd naar de grens met Syrië. Vanaf Turks grondgebied kunnen de militairen de situatie in de gaten houden in de Syrische grensplaats Kobani (ook bekend als Ayn al-Arab), die wordt belaagd door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat.

Volgens de regeringsgezinde Turkse krant Sabah staan de tanks dinsdag op circa 400 meter van de grens. Het offensief van IS tegen de door Koerden bewoonde stad Kobani heeft ertoe geleid dat tienduizenden Syrische Koerden de grens met Turkije zijn overgestoken. De angst bestaat dat de strijd naar Turkije overslaat.

Giant-Shimano legt jonge Belg Waeytens vast

Giant-Shimano heeft de Belg Zico Waeytens vastgelegd voor de komende twee seizoenen. De 23-jarige renner staat nu nog onder contract bij Topsport Vlaanderen. Hij eindigde dit jaar als vijfde in de Ronde van Wallonië, werd vijftiende in de Omloop Het Nieuwsblad en 35e in de Ronde van Vlaanderen.

"Zico heeft al laten zien dat hij uitslagen kan rijden in de Vlaamse klassiekers" laat ploegleider Marc Reef weten. "Hij kan daarnaast de heuvelklassiekers aan en een goed klassement rijden. Bij ons kan hij zich verder ontwikkelen."

Giant-Shimano gaat volgend jaar verder als Giant-Alpecin. Het Duitse cosmetische bedrijf Alpecin fungeert de komende vier seizoenen als sponsor van de ploeg.

Meer Franse jongeren nemen deel aan jihad

Het aantal Franse jongeren dat naar Syrië en Irak is gereisd om zich aan te sluiten bij islamitische extremisten is dit jaar sterk toegenomen. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken dinsdag gezegd.

Ongeveer duizend Franse jongeren zijn naar het buitenland afgereisd om deel te nemen aan de jihad. Dat aantal ligt 74 procent hoger dan vorig jaar. Volgens minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve rechtvaardigen deze cijfers de nieuwe strenge antiterreurwet die eerder deze maand werd aangenomen.

Frankrijk was het eerste land dat zich aansloot bij de internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat.

Uitzendbranche: omzet en uren nemen toe

Uitzenders hebben hun omzet tussen 11 augustus en 7 september met zeven procent zien stijgen. Het aantal uitzenduren nam toe met acht procent, meldde brancheorganisatie ABU dinsdag. In de vier weken ervoor steeg de omzet nog met acht procent, het aantal uitzenduren met negen procent.

In de technische sector was de omzetstijging met dertien procent het hoogst. In de industriële sector kwam de omzet op jaarbasis zeven procent hoger uit. De administratieve sector groeide zes procent.

Ook met het aantal uren was de technische sector met een stijging van vijftien procent koploper. In de industrie stegen de uitzenduren met acht procent, bij de administratieve sector met zes procent.

Sluiproute voor behoud studiefinanciering

Geslaagde middelbare scholieren hebben een manier gevonden om dit jaar een tussenjaar te houden en volgend jaar toch studiefinanciering te krijgen. Wie zich heeft ingeschreven bij een studie en zich voor woensdag uitschrijft behoudt het recht op een basisbeurs, bevestigt het ministerie van Onderwijs na een bericht in nrc.next.

De basisbeurs van 279 euro per maand wordt volgend jaar geschrapt. Studenten die dan aan een studie beginnen, moeten het helemaal doen met een lening. Wie zich voor 1 oktober uitschrijft, krijgt het grootste deel van zijn collegegeld terug. De studiefinanciering moet dan ook worden stopgezet, maar kan volgend jaar weer ingaan.

De sluiproute is volgens de woordvoerder niet veel gebruikt. Studenten moeten er bovendien rekening mee houden dat ze zo enkele maanden van hun studiefinanciering verbruiken, zegt de woordvoerder.

Verschillende universiteiten laten aan de krant weten ook geen stijging te hebben gezien in het aantal inschrijvingen. Volgens universiteitenkoepel VSNU vond de stijging vorig jaar al plaats. Toen leek het er al op dat het leenstelsel zou worden ingevoerd en namen veel scholieren al geen tussenjaar meer.

De komende weken moet blijken hoe vaak de sluiproute is gebruikt. Hoewel niet wordt bijgehouden waarom studenten zich uitschrijven, kan een grote stijging van het aantal uitschrijvingen erop wijzen dat veel studenten alleen om de studiefinanciering stonden ingeschreven.

WNF: crisis in het dierenrijk

Het aantal gewervelde dieren is in nog geen halve eeuw tijd met de helft afgenomen. Dat blijkt uit de belangrijkste graadmeter van het Wereldnatuurfonds (WNF) voor de stand van de biodiversiteit. Het dierenrijk heeft sterk te lijden onder de onhoudbare menselijke consumptie, zegt het WNF in zijn tweejaarlijkse Living Planet Report.

Met de Living Planet Index wordt het welzijn van tienduizend populaties van meer dan drieduizend soorten zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen weergegeven. Tussen 1970 en 2010 is een afname van 52 procent gemeten. Dat betekent dat de populaties dieren nog maar ongeveer de helft van de omvang hebben in vergelijking met veertig jaar eerder.

Vooral zoetwaterdieren lijden onder de vernietiging van hun leefomgeving. De afname onder dit soort dieren bedraagt 76 procent. Bij landdieren en zeedieren blijkt de afname zo'n 39 procent.

Het WNF stelt de ongebreidelde menselijke consumptie verantwoordelijk voor de verwoesting van de biodiversiteit. Leefomgevingen worden geëxploiteerd en gaan verloren, zegt de organisatie. Daarnaast spelen vervuiling, klimaatverandering, ziekte en de invoer van vreemde soorten een grote rol bij de afname.

Volgens het WNF is de ecologische voetafdruk van de mensheid inmiddels zo groot dat anderhalve wereldbol nodig is om de menselijke consumptie te bevredigen.

'Zon kan belangrijkste energiebron worden'

De zon kan in 2050 een kwart van alle energie leveren en daarmee de belangrijkste energiebron worden. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA) dinsdag. Om dit te halen moeten er volgens de in Parijs gevestigde organisatie nog wel structurele dingen veranderen.

Zestien procent van de energie kan in 2050 met zonnepanelen opgewekt worden en elf procent via zonnecentrales. Met een kwart aandeel blijft de zon andere energiebronnen zoals wind, water, fossiele brandstoffen en kerncentrales voor, zegt het IEA.

Het succes van zonne-energie zou volgens het IEA meer dan zes miljard ton CO2 per jaar besparen. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van de Verenigde Staten en bijna net zo veel als de uitstoot door transport.

Alhoewel zonne-installaties door de technologische vooruitgang steeds goedkoper worden, blijft het probleem dat alle kosten bij aanschaf gemaakt moeten worden, zegt IEA-directeur Maria van der Hoeven. Om de mogelijkheden te benutten is het volgens de Nederlandse oud-minister van Economische Zaken belangrijk dat overheden minder wispelturig worden in het stimuleren van zonne-energie.

De IEA wil dat de stroom voor een deel wordt opgeslagen. Ook moet er internationaal meer samengewerkt worden om landen met weinig zon ook van energie te voorzien.

Geen plaats voor Bol bij LottoNL

Voor Jetse Bol is komend seizoen geen plaats bij TEAMLottoNL, de opvolger van Belkin. De 25-jarige Noord-Hollander hoorde vorige week dat hij niet hoeft te rekenen op contractverlenging. "Voor mijn gevoel kwam dat bericht veel te laat, maar zo gaat dat nu eenmaal in topsport", zegt Bol dinsdag tegen AD Sportwereld.

Bol hoopt nog een andere werkgever te vinden. "Heel veel World Tour-ploegen zitten al vol, maar ik ben best bereid een stap terug te zetten. Je kan in de Champions League wel op de bank zitten, maar beter is het om te spelen in de Europa League."

Kleine daling ledenaantal KNVB

Het aantal leden van de KNVB is vorig seizoen iets gedaald naar 1.213.720. Dat zijn 992 voetballers minder ten opzichte van het seizoen 2012-2013, meldt de voetbalbond dinsdag in zijn jaarverslag. Het aantal vrouwenvoetballeden steeg wel met 4,23 procent tot 137.525.

"Steeds meer meisjes en vrouwen ontdekken het voetbal. Dat juichen we enorm toe en stimuleren we waar we kunnen", laat interim-directeur amateurvoetbal Hans Spierings weten. "We streven ernaar om in 2018, aan het einde van de huidige beleidsperiode, 150 duizend voetballende meisjes en vrouwen in Nederland te hebben."

Spierings hoopt dat de prestaties van de Nederlandse vrouwenteams voor een extra motivatie zorgen voor jonge meisjes. Oranje onder 19 veroverde deze zomer de Europese titel in Noorwegen.

'Manchester United naar Midden-Oosten voor oefenduels'

Manchester United overweegt om de spelers en staf midweeks oefenduels te laten spelen. Deze lucratieve wedstrijden moeten het mislopen van inkomsten uit de Champions League goed gaan maken. Spelen in het Midden-Oosten zou hiervoor zelfs in beeld zijn.

Vorig jaar liep United plaatsing voor Europees voetbal mis door de slechte klassering in de competitie. Bovendien ligt de ploeg dit seizoen al vroeg uit de League Cup, waardoor er door de week ruimte is ontstaan voor het spelen van extra wedstrijden. Directeur Richard Arnold laat aan The Guardian weten dat zelfs het Midden-Oosten hiervoor een optie is. "Dat is iets waar we constant naar kijken, maar het sportieve belang staat natuurlijk voorop."

De vraag is natuurlijk of coach Louis van Gaal hier zo bij mee zal zijn. Hij was voor aanvang van het seizoen al kritisch op het voorbereidingsprogramma dat in de Verenigde Staten afgewerkt moest worden. De Nederlander zei destijds: "We moeten ons voorbereiden op het nieuwe seizoen, maar als je veel moet vliegen en veel commerciële activiteiten hebt, dan is dat niet echt een positieve voorbereiding."

'Godsdienstles voorkomt drugsgebruik'

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat heeft recentelijk geoordeeld dat verplichte godsdienstlessen op Turkse scholen zouden moeten worden geschrapt, meldt Today's Zaman. 

Bij een conferentie in Istanbul over drugs en volksgezondheid stelde Erdogan dat het schrappen van godsdienstles drugsgebruik, geweld en racisme zou aanwakkeren. "Als je moraliteit- en godsdienstlessen niet langer verplicht maakt zullen vanzelfsprekend drugs, geweld en racisme het vacuüm opvullen."

Erdogan stelde dat het Westen nu eenmaal geen gewoonte heeft van godsdienstlessen: "Je ziet nergens in de wereld dat de verplichtheid van wiskunde, natuurkunde of scheikunde aan de kaak wordt gesteld. Maar op de één of andere manier is er altijd debat over lessen aangaande godsdienst en moraliteit."

De directe link die Erdogan legt tussen een gebrek aan godsdienstles en een toename in drugsgebruik onderstreept maar weer eens de uitspraak van Karl Marx: "Religie is de opium van het volk."

Maleisische raakt goud kwijt na dopingtest

De Asian Games zijn opgeschrikt door een derde dopinggeval, maar de eerste waarbij iemand een medaille moet inleveren. De Maleisische Tai Cheau Xuen won een gouden medaille in de Oosterse vecht- en stijlsport wushu, vergelijkbaar met kung-fu.

Tai werd op 20 september getest, nadat ze het goud won op het onderdeel nanquan en nandao allround, de eerste titel voor Maleisië op de Asian Games in Incheon. In 2010 won ze op hetzelfde onderdeel al eens brons. De 22-jarige Tai bleek positief te hebben getest op sibutramine, wat in onder meer Europa en Noord-Amerika verboden is en op de lijst met verboden middelen staat van wereldantidopingagentschap WADA.

In Europa was er in 2010 een zaak rondom voetballer Adrian Mutu, die ook positief testte op sibutramine maar er met een korte straf van slechts zes maanden genadig vanaf kwam. Op de Asian Games testte de Cambodiaanse softtennisster Yi Sophany nog voor de start van haar toernooi positief op hetzelfde middel.

Binnen enkele uren na de bekendmaking van de positieve test van Tai kwam het Aziatisch Olympisch Comité al met een statement. Daarin valt te lezen dat Tai gediskwalificeerd is van de Asian Games, waardoor ze haar gouden medaille en ook haar accreditatie in moet leveren. Het goud is nu voor de net 18-jarige Indonesische Juwita Niza Wasni, terwijl Wei Hong uit China en Wasni's landgenote Ivana Ardelia Irmanto - vier jaar geleden goed voor zilver - het zilver en brons in handen krijgen.

De Maleisische Tai in actie op de Asian Games (Foto: Getty)

Obama: 'VS leiden, zo rollen wij'

In een interview gaf de Amerikaanse president Barack Obama zondagavond aan dat het nu eenmaal zo is dat 'de VS gebeld worden' als er een internationale crisis is. Dat schrijft Yahoo!.

Of het nu gaat om jihadi's als de lui van ISIS of om andere crises: "Als er problemen ontstaan waar dan ook in de wereld, wordt Beijing niet gebeld en wordt Moskou niet gebeld. Ze bellen ons. Zo is het nu eenmaal."

Toen de CBS '60 Minutes'-interviewer vroeg waarom er relatief weinig hulp is van bevriende landen bij het aanpakken van ISIS, stelde Obama: "Dat is altijd het geval. Amerika leidt. We zijn een onmisbaar land. We hebben een capaciteit die niemand anders heeft. Ons leger is het beste in de wereldgeschiedenis."

Obama benadrukte dat de VS ook helpen bij humanitaire crises. "Als er een tyfoon in de Filipijnen is, kijk dan eens wie er de Filipijnen komt helpen om met die situatie om te gaan. Als er een aardbeving in Haïti is, kijk dan eens wie er de leiding neemt om Haïti te helpen herbouwen. Zo rollen wij. Dat is wat ons Amerikanen maakt."

Amateurtak KNVB flink in de min

De amateurtak van de KNVB heeft het afgelopen seizoen afgesloten met een negatief saldo van 3,6 miljoen euro. Dat staat in het jaarverslag dat de voetbalbond dinsdag publiceert. Het tekort wordt met name veroorzaakt door een tweeënhalf miljoen euro kostende reorganisatie. Het afstoten van het beachsoccer leverde eenmalig een flinke kostenpost op van zevenhonderdduizend euro.

"Naast kritisch te kijken naar onze eigen kosten, hebben we voor het eerst sinds 2005 een contributieverhoging van twee euro voor alle leden", zegt Hans Spierings, interim-directeur amateurvoetbal. "Dat gaat ons structureel bijna tweeënhalf miljoen euro per jaar opleveren. Met de incidentele kosten enerzijds en de structurele oplossingen anderzijds is het vooruitzicht dat we over twee seizoenen weer een positief saldo hebben."

De sectie betaald voetbal schreef wel zwarte cijfers. Financieel directeur Ron Francis van de proftak meldde een plus van een miljoen euro over het afgelopen seizoen. De opbrengsten van het WK in Brazilië, waar het Nederlands elftal met een derde plaats uitstekend presteerde, zijn nog niet meegenomen.

Door de plus hoeven de clubs geen financiële bijdrage te leveren aan de organisatie van de Eredivisie en Jupiler League. "Dat is voor de zesde keer op rij en daar zijn we trots op. Op deze manier kunnen wij als voetbalbond een steentje bijdragen aan de inspanningen van de clubs om financieel gezond te zijn", aldus Francis.

Verbeek: "AZ blinkt uit in miscommunicatie"

Gertjan Verbeek kijkt niet op van de onrust bij AZ in de voorbije weken. De Deventenaar werkte tussen juli 2010 en september 2013 voor de club uit Alkmaar. Verbeek (52) werd een jaar geleden aan de kant gezet door AZ.

De oud-coach van sc Heerenveen, Heracles Almelo, Feyenoord en 1. FC Nürnberg is niet verrast door de 'trainerssoap' in Alkmaar met hoofdrollen voor Marco van Basten, Alex Pastoor en directeur voetbalzaken Earnest Stewart.

"Als ik aan AZ denk, komen een paar woorden in me op: chaos, mismanagement en negatieve publiciteit. Ook hierin blinkt AZ uit in miscommunicatie", zei de op dit moment werkloze coach tegen Helden. "Laten we het erop houden dat Stewart niet erg duidelijk is en ongelukkig in de communicatie."

"Dit is jammer voor AZ", aldus Verbeek, hoopt dat de Alkmaarders niet dezelfde kant op gaan als sc Heerenveen. In Friesland keerden sponsors en supporters zich tegen de club vanwege bestuursproblemen. "Ineens is PEC Zwolle die fijne, aanraakbare club. AZ moet ervoor waken dat ze niet Heerenveen achterna gaan."

"Ze hebben stabiliteit en rust nodig, vooral in de leiding", besluit Verbeek. AZ stelde maandagavond John van den Brom aan als nieuwe hoofdtrainer. De Amersfoorter wordt geassisteerd door Marco van Basten en Dennis Haar. Van den Brom zit zondag tegen FC Twente voor het eerst als coach op de bank.

[vid] Gegijzelde Brit laakt verzet Syrië

In een in de nacht van maandag op dinsdag gepubliceerde video van Islamitische Staat (IS) laat de terreurbeweging de Britse journalist John Cantlie kritiek spuien op het Vrije Syrische Leger (FSA). Cantlie noemt de gematigde verzetsgroep tegen de Syrische regering 'ongedisciplineerd, corrupt en ineffectief'. De Amerikaanse regering wil strijders van het FSA betrekken bij de strijd tegen IS.

Cantlie leverde ook kritiek op luchtaanvallen van de Amerikanen op IS. Hij zei dat die nuttig zijn om 'specifieke doelen te treffen', maar dat je er weinig aan hebt om controle op de grond te krijgen. "Daarvoor heb je effectieve en gedisciplineerde troepen nodig", aldus Cantlie.

Het is de derde keer dat IS een videoboodschap met de Britse fotojournalist verspreidt. Cantlie zou al sinds eind 2012 in handen van de terreurgroep zijn. Hij draagt een oranje T-shirt en zijn haar is kortgeknipt. Cantlie liet weten dat er binnenkort een nieuwe videoboodschap van hem komt.


Van Rhijn: "Ik had op WK moeten zijn"

Ricardo van Rhijn viel afgelopen zomer buiten de boot voor de WK-selectie van Oranje. De verdediger van Ajax baalde, maar had begrip voor het besluit van Louis van Gaal. Van Rhijn (23) volgde het WK in Brazilië na een wisselvallig seizoen bij Ajax voor de televisie.

De rechtsback zag het Nederlands elftal de bronzen medaille veroveren in Zuid-Amerika. Van Rhijn hoopte op een uitnodiging voor het eindtoernooi. "Ik weet dat ik geen recht van spreken heb, want ik was gewoon niet goed genoeg", zegt de geboren Leidenaar tegen het Algemeen Dagblad.

"Toch deed het pijn dat ik er op het WK niet bij was. Dat had wel gemoeten. Ik was er een aanzienlijke periode van de kwalificatie namelijk wel bij", aldus 7-voudig international Van Rhijn. De verdediger debuteerde in augustus 2012 voor Oranje in de oefeninterland tegen België (4-2 nederlaag)

De laatste keer dat Van Rhijn uitkwam voor het Nederlands elftal was ruim een jaar geleden: in het oefenduel met Portugal. "Oranje is voor mijn gevoel nu ver weg, al word ik constanter. Ik moet het bij Ajax laten zien over een langere periode. Ik moet vooral meedogenlozer worden. Nog meer een zekerheidje worden."

"Wat helpt is dat ik bij Ajax nu één van de ouderen ben. Dat voelt goed. Ik kan en moet nu nog meer aan het team denken", besluit Van Rhijn, in de afgelopen twee competitieduels trefzeker voor Ajax. Daryl Janmaat en Paul Verhaegh zijn de voornaamste concurrenten voor de positie van rechtsback. Oranje speelt volgende maand tegen Kazachstan en IJsland.

Van Rhijn in actie tegen FC Groningen (PRO SHOTS/Jan Kanning)
Van Rhijn in actie tegen FC Groningen (PRO SHOTS/Jan Kanning)

Wii U-update brengt folders

Nintendo maakt door middel van de nieuwste update voor Wii U de langverwachte folders beschikbaar. Folders waren al langere tijd beschikbaar op Nintendo 3DS en onder gebruikers een populaire optie. 

Daarnaast zijn er updates doorgevoerd in het quick start menu, de eShop en de algemene stabiliteit van het systeem. De complete patchnotes zijn hieronder vermeld.

Changes to the Wii U Menu:

  • Folders can now be created in the Wii U Menu to hold and organize software icons
  • A Download Management icon has been added to the Wii U Menu

Changes to Quick Start Menu:

  • The Quick Start Menu will now display when the Wii U is powered on from the Wii U GamePad TV Remote
  • Options have been added to Power Settings that allow users to hide certain software from the Quick Start Menu

Changes to the HOME Menu:

  • The design and layout of the HOME Menu has been updated

Changes to the Nintendo eShop:

  • Disabled usage of characters not used when redeeming Nintendo eShop cards (O, I, Z, etc.)

Improvements to system stability and usability:

  • Further improvements to overall system stability and other minor adjustments have been made to enhance the user experience

Nederlanders staan iets minder vaak rood

Nederlanders staan dit jaar iets minder vaak rood en ontvangen minder vaak betalingsherinneringen vergeleken met vorig jaar. Dat concludeert het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, in een dinsdag verschenen onderzoek.

Volgens het rapport let het gros van de Nederlanders over het algemeen goed op de uitgaven. De helft zegt zelfs 'heel goed’ op te letten (52 procent). Een meerderheid spaart (87 procent), 58 procent heeft het afgelopen jaar niet rood gestaan en twee derde heeft geen betalingsherinneringen ontvangen. "Hierin zien we een lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar", concludeert Wijzer in geldzaken.

Ruim zes op de tien Nederlanders heeft nu een buffer voor de korte termijn, waarmee ze iets beter voorbereid zijn op financiële tegenslagen vergeleken met 2013.

Nederlanders staan iets minder vaak rood
Nederlanders staan iets minder vaak rood (Foto: ANP)

Kaarten met Pokémon op iPad

Het was al bekend dat de game kwam, maar vandaag is het dan eindelijk zover: The Pokémon Trading Card Game Online is beschikbaar op iPad. Alles wat te verwachten valt van een Pokémon TCG is aanwezig: decks bouwen, ruilen en uiteraard vechten.

De game is een port van de pc-versie. Het is mogelijk een bestaande account te koppelen aan de iPad-versie, om zo je voortgang niet te verliezen. Bekijk de release trailer van de game hieronder.

Ook Vodafone claimt 4G-dekking

In navolging van KPN stelt nu ook Vodafone dat klanten in vrijwel heel Nederland het snellere 4G-netwerk kunnen gebruiken. Door de installatie van tien zendmasten maandagnacht is volgens de provider in 95 procent van Nederland dekking, heeft Vodafone dinsdag bekendgemaakt.

KPN zei in april al landelijke dekking aan zijn klanten te kunnen bieden. De derde provider met een eigen netwerk, T-Mobile, streeft naar een dekking van zeventig tot tachtig procent eind dit jaar. De 95 procent wordt waarschijnlijk volgend jaar gehaald.

Vodafone 'optimaliseert' zijn netwerk de komende maanden verder, zodat bijvoorbeeld de capaciteit verbetert, evenals de dekking binnenshuis. Daarnaast wordt gewerkt aan de uitrol van 4G+. Die nog snellere dataverbinding is al beschikbaar in Amsterdam. Voor april moet de techniek in nog vijftig andere steden beschikbaar zijn.

Belastingdeal Apple: 'meer duidelijkheid onderzoek'

De Europese Commissie licht later op dinsdag een tipje van de sluier op over het uitgebreide onderzoek naar mogelijk oneigenlijke belastingvoordelen die Apple in Ierland geniet. Een eventuele miljardenboete volgt later pas. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

In de tussentijdse update dinsdag worden alleen de formeel-juridische overwegingen achter het onderzoek gepubliceerd. Die volgen altijd na overleg met de betrokken lidstaat. Het soortgelijke overleg tussen Nederland en de commissie over de deal met Starbucks is nog niet zover dat hierover gepubliceerd kan worden, meldt de Financial Times overigens.

Eurocommissaris van mededinging Joaquin Almunia maakte begin juni bekend dat hij diepgravend onderzoek doet naar de fiscale afspraken tussen de grote bedrijven en de lidstaten van de Europese Unie. Hij bekijkt of de deals, waardoor de bedrijven minder belasting hoeven te betalen, geen oneigenlijke staatssteun zijn.

Deadline betogers Hong Kong voor hervormingen

Betogers die in Hong Kong die al dagen de straat op gaan om meer democratie te eisen hebben de leider van de stad een deadline gesteld: voer uiterlijk woensdag de gewenste hervormingen door en treed af. Wat de betogers van plan zijn als Leung Chun-ying hun eisen niet inwilligt, afgezien van 'verdere burgerlijke ongehoorzaamheid', zei Occupy Central niet.

Grote delen van Hong Kong werden de afgelopen dagen stilgelegd door de demonstranten. De protestacties begonnen als een initiatief van studenten, maar inmiddels hebben grote groepen mensen zich bij de acties aangesloten. De politie heeft met harde hand geprobeerd de betogers te verdrijven, maar dat heeft tot dusver niet gewerkt. Het is woensdag een nationale feestdag in China en er worden dan ook weer grote groepen mensen verwacht. Een geplande vuurwerkshow is op last van de autoriteiten afgelast.

De inwoners van Hong Kong mogen in 2017 voor het eerst in een rechtstreekse verkiezing hun eigen leider kiezen, maar op het stembiljet mogen alleen door Beijing goedgekeurde kandidaten staan. De betogers willen een stembusgang zonder inmenging van de Chinese regering, maar Leung gaf dinsdag aan dat Beijing niet zal buigen. "De centrale regering zal haar beslissing niet terugdraaien."

'Stichting wil beslag op Henk Krols huis'

De Stichting Vrienden van de Gay Krant wil beslag laten leggen op het huis van oud-hoofdredacteur en Kamerlid Henk Krol. De stichting moet nog ruim twee ton subsidie terugbetalen en als Krol dat niet zelf doet, moet dat met de opbrengst van zijn woning gebeuren, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Onder het voorzitterschap van Krol kreeg de stichting subsidie van het ministerie van Onderwijs om een digitale ontmoetingsplaats voor homoseksuele jongeren op te zetten. Het geld is echter besteed aan andere zaken van Krol. Oud-penningmeester Peter Derksen stelt in de krant dat het onder meer werd gestoken in een seksshop van Krol. Daarom eist het ministerie de subsidie terug.

De stichting wil snel handelen nu het Brabantse huis van Krol op internet te koop blijkt te staan. Krol, die dit jaar weer aan de slag ging bij 50Plus, wilde volgens de krant niet reageren.

Besluit over 'moordmakelaar' liquidatieproces

Het gerechtshof uit Amsterdam beslist dinsdag of de nieuwe kroongetuige, 'moordmakelaar' Fred Ros, wordt toegelaten in het liquidatieproces Passage. Het megaproces loopt in hoger beroep bij het gerechtshof Amsterdam, dat voor deze zaak zitting houdt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Met de nieuwe kroongetuige Fred Ros (45) hoopt justitie de veronderstelde opdrachtgevers van de liquidaties als Dino Soerel en Ali A. ook veroordeeld te krijgen. De rechtbank sprak hen bij gebrek aan bewijs vrij.

Passage begon in 2007 en werd pas in januari 2013 afgerond met een vonnis van de rechtbank. Drie verdachten kregen levenslang. Dat waren uitvoerders van de zeven onderwereldmoorden waarover het proces gaat.

Ros heeft ook belastend verklaard over Willem Holleeder, die wel geldt als verdachte in het onderzoek-Passage, maar niet terechtstaat in het huidige proces. Om hem op te pakken en te vervolgen was destijds te weinig bewijs. Justitie gebruikt de verklaringen van Ros ook voor het nog steeds lopende onderzoek naar de rol van Holleeder.

Besluit nieuwe kroongetuige liquidatieproces
Besluit nieuwe kroongetuige liquidatieproces (Foto: ANP)

Indringer Witte Huis kwam verder dan gedacht

De man die ruim anderhalve week geleden het Witte Huis binnendrong kon veel verder komen dan de Secret Service tot dusver heeft erkend. Dat heeft een Republikeins Congreslid maandag gezegd.

De 42-jarige Omar Gonzalez klom 19 september over het hek rond het Witte Huis en rende naar de ambtswoning van de president. De Secret Service zei dat hij bij een van de ingangen werd aangehouden, maar bronnen hebben tegen Congreslid Jason Chaffetz gezegd dat dit niet waar is.

Gonzalez rende het Witte Huis in en door de East Room, die zich vanaf de deur waar hij naar binnen ging halverwege de eerste verdieping bevindt. Vlakbij de Green Room werd hij aangehouden. Op zijn wilde tocht door het gebouw rende hij ook langs een vrouwelijke bewaker, aldus de bronnen.

"Ik ben bezorgd dat de beveiliging de afgelopen jaren slechter is geworden, niet beter", aldus Chaffetz.

Als de informatie van de bronnen klopt is de route die Gonzalez kon afleggen niet het enige dat niet klopt aan het verhaal van de Secret Service. Op de dag van het incident liet de dienst die belast is met de beveiliging van de president weten dat Gonzalez ongewapend was. Een dag later werd erkend dat hij een mes bij zich had.

Het hoofd van de Secret Service, Julia Pierson, legt dinsdag een getuigenis af voor de commissie van Chaffetz.

Kees Tol is blij met eigen carrière

Kees Tol is blij dat hij niet meer alleen aan de zijde van Jan Smit of Nick & Simon op de buis verschijnt. "Het is heel fijn dat ik niet meer steeds aan hen gekoppeld word", vertelt Tol aan Novum Nieuws. "Het zijn mijn vrienden en ik hou zielsveel van ze, maar ik heb m'n eigen carrière en moet m'n eigen pad bewandelen."

Met zijn Volendamse vrienden maakt Tol voor de TROS programma's als De Zomer Voorbij. Bij SBS is de 32-jarige Volendammer een van de gezichten van Shownieuws en presenteert hij Hollands Beste Bloemstylist. "De ene dag zit ik met Jan Smit op een banaan achter een speedboot en gaan we dood van het lachen, de volgende dag presenteer ik een programma over bloemen", vat Tol zijn tv-carrière samen. "Wat ik bij de TROS doe is totaal iets anders dan wat ik bij SBS doe."

Het gevoel dat hij daardoor in een spagaat zit, heeft Tol niet. "Het is dezelfde Kees. Maar het is wel fijn om af te kunnen rekenen met een bepaald beeld. Ik ben en kan meer dan alleen lachen met Jan Smit op een banaan. Op een gegeven moment was het algemene beeld wel dat ik alleen die jolige Volendammer ben die dronken met Jan Smit op tv verschijnt."

Afstand nemen van dat imago wil Tol niet direct, maar hij wil wel laten zien dat hij meer in huis heeft. "Die jongen op die banaan ben ik ook. Maar het moet niet zo zijn dat je alleen maar op die manier op televisie komt. Dan denken mensen echt dat je niet helemaal in orde bent."

Passagiers gestrande cruise Zuid-Korea gered

Een toeristisch cruiseschip met aan boord 104 passagiers en vijf bemanningsleden is dinsdagochtend vastgelopen voor de zuidwestkust van Zuid-Korea. Alle opvarenden zijn gered. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bericht daarover.

De boot, de 'Vacance', begon rond 9.00 uur (lokale tijd) te zinken nadat het tegen een rots, een zogenoemde blinde klip, was gevaren in de buurt van het eiland Hongdo. In twintig minuten tijd wisten de reddingsdiensten de opvarenden van boord te halen. Daarbij werden ze geholpen door vissersboten. De passagiers zijn eerst naar de haven van Hongdo gebracht en gaan van daaruit met een boot naar de stad Mogpo, in het zuidwesten van Zuid-Korea.

Vijf maanden geleden zonk elders in Zuid-Koreaanse wateren de Sewol. Die ramp kostte aan ruim 300 passagiers het leven. De Sewol kapseisde op 16 april toen het op weg was van de Zuid-Koreaanse havenstad Incheon naar het eiland Jeju.

Passagiers gestrande cruise Zuid-Korea gered
Passagiers gestrande cruise Zuid-Korea gered (Foto: ANP)

Acht jaar cel geëist voor ombrengen zoon (11)

Tegen een 48-jarige vrouw uit Amersfoort die in januari haar 11-jarige zoon om het leven bracht is maandag acht jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie vindt tbs niet nodig, omdat deskundigen geen recidivegevaar zien. De problemen waarmee de vrouw kampt zouden prima vanuit de gevangenis kunnen worden behandeld.

De vrouw bracht de jongen om het leven door hem een plastic zak over zijn hoofd te trekken. Het kind stikte hierdoor. De vrouw bleek zelf zware verwondingen te hebben en werd naar een ziekenhuis gebracht. Na haar ontslag uit het ziekenhuis werd de vrouw vastgezet.

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius liet na het incident weten dat het incident bij velen gevoelens van 'schrik en ongeloof' had opgeroepen.

Floortje Dessing in ziekenhuis met infectie

Floortje Dessing ligt al een week in het ziekenhuis. De presentatrice kwam terug uit Iran met een infectie. Dat heeft Dessing maandag laten weten aan RTL Boulevard. Het is niet duidelijk wat de presentatrice precies mankeert, haar management was maandagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het is niet de eerste keer dat de 44-jarige Dessing kampt met gezondheidsproblemen. In 2012 ging de presentatrice onder het mes omdat een van haar nieren niet meer goed functioneerde.

Studentenprotest tegen politiegeweld Mexico

In het zuidwesten van Mexico zijn maandag duizenden studenten de straat op gegaan om te protesteren tegen het politiegeweld. Afgelopen weekend werden in Iguala twee studenten doodgeschoten die bezit hadden genomen van autobussen. Toen het geweld escaleerde vonden nog eens vier studenten de dood.

Sindsdien zijn tientallen studenten vermist. De betogers eisen duidelijkheid over de verblijfplaats van de jonge mensen. Ze gooiden stenen en brandbommen naar het gebouw van het regionale parlement in de provinciehoofdstad Chilpancingo. Op de muren spoten ze teksten, zoals 'Bloedbad van Iguala, niet te vergeten, geen vergeving'.

In de zaak van de vermoorde studenten zitten 22 agenten vast. Het openbaar ministerie spreekt van 'buitenproportioneel geweld'.

Nederland steunt Libanon in strijd extremisten

Nederland gaat Libanon ondersteunen in de strijd tegen gewapende extremisten. Het is van het grootste belang dat de grens tussen Libanon en Syrië goed wordt bewaakt. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag gezegd na overleg met zijn Libanese ambtgenoot Gebran Bassil.

Het kabinet maakt in de komende drie jaar 1,8 miljoen euro vrij voor investeringen in de veiligheidssector van Libanon. Het geld is onder meer bedoeld voor trainingen op het gebied van civiel-militaire samenwerking en grensmanagement.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen (PvdA) sprak met Bassil over de 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen, onder wie 325 duizend kinderen, die Libanon opvangt. Nederland droeg eerder al geld bij aan onderwijsprojecten. Sinds 2011 heeft het kabinet al 83,5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan humanitaire hulp voor Syrische vluchtelingen.

Kunsthandelaren opgepakt in Wit-Rusland

De nationale inlichtingendienst (KGB) in Wit-Rusland heeft enkele kunsthandelaren opgepakt die vijf schilderijen probeerden te verkopen die afkomstig zouden zijn uit het paleis van de gevallen Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

KGB-woordvoerder Artoer Strech verklaarde dat de handelaren twee miljoen euro verlangden voor schilderijen die van Monet, Van Gogh, Kandinsky, Munch en de Rus Konstantin Joeon zouden zijn.

Kunstexperts hebben nog niet kunnen vaststellen of de werken echt zijn. Evenmin staat vast dat ze uit de collectie van Janoekovitsj komen. Nadat hij in februari was gevlucht stonden Oekraïense burgers versteld van de weelde die Janoekovitsj had verzameld.

De KGB-woordvoerder zei dat bij huiszoekingen bij de kunsthandelaren meer dan honderd iconen en schilderijen zijn aangetroffen.

Johan S. verdacht van misbruik op Malta

De eerder voor verkrachting veroordeelde Johan S. wordt nu op Malta verdacht van een nieuw zedenmisdrijf. Na het uitzitten van zijn straf is hij op het eiland opgedoken, melden lokale media.

De Malta Independent stelt dat wordt onderzocht of S. een vrouw seksueel heeft misbruikt. Een andere vrouw zegt tegen de krant dat ze door S. werd benaderd toen ze alleen op het strand was. Hij zou haar veel vragen hebben gesteld, maar zou verder niks hebben gedaan.

S. kreeg in Nederland bekendheid onder de naam valiumverkrachter, omdat hij zijn slachtoffers in 2006 zou hebben bedwelmd met valium. Na een zoektocht werd hij in Brazilië opgepakt. Het hof oordeelde in 2010 dat er niet genoeg bewijs is dat hij zijn slachtoffers heeft verdoofd en verlaagde zijn straf van tien jaar naar vijf jaar en acht maanden. Hij kwam later vrij.

Na zijn vrijlating dook S. op in Polen. Daar zou hij zich hebben voorgedaan als promovendus en zocht hij hulp voor zijn 'onderzoek' bij vrouwen. Zijn moeder, die advocate is, hielp hem daar aan een vervalste verklaring waarin staat dat hij is vrijgesproken en dat er valse aangiften tegen hem waren gedaan. Die zaak kwam aan het licht toen zijn halfbroer met correspondentie hierover naar De Telegraaf stapte. Hij deed dit omdat hij zeker was dat S. opnieuw zou toeslaan. "Zeker wanneer vrouwen niet weten wat hij heeft gedaan."

De Orde van Advocaten stelde hierop een onderzoek in. Op zijn eigen website beweert S. dat hij geen vrouwen heeft verkracht en dat hij geen verklaringen heeft vervalst.

27.000 xtc-pillen na kentekenscan

De politie heeft afgelopen week bij Diemen een man in de kraag gevat met 27.000 xtc-pillen op de achterbank van zijn auto. Er ontstond een wilde achtervolging nadat de auto door een kentekenscan als verdacht werd aangemerkt. Dat kwam door een reeks nog openstaande invorderingen van de belastingdienst.

Na het zien van het stopteken ging de man er volgens de politie met hoge snelheid vandoor, schrijft AT5. Daarbij haalde hij op de ringweg links en rechts auto's in. Op de afrit Diemen gaf hij het op en stopte zijn wagen. Daarop trof de politie de pillen aan. Het rijbewijs van de verdachte is ingenomen en hij zit nog vast.

Het moraal van dit verhaal? Betaal de fiscus netjes voordat je drugsdealer wordt, of ga anders met valse kentekenplaten de weg op.

Witte Huis steunt betogers Hong Kong

Het Witte Huis heeft de autoriteiten in Hong Kong maandag opgeroepen zich in te houden tegenover de demonstranten die meer democratie willen. Woordvoerder Josh Earnest liet weten dat de Verenigde Staten de vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering van de inwoners van Hong Kong steunen.

De politie van Hong Kong heeft geprobeerd de demonstraties in het financiële centrum van de stad in te tomen met traangas en andere middelen. De betogers zijn het er niet mee eens dat de centrale Chinese regering in Beijing geen open selectie toestaat van kandidaten voor de hoogste bestuursfunctie in Hong Kong. In 2017 moeten voor die post voor het eerst verkiezingen worden gehouden.

Earnest zei dat de legitimiteit van de functie in de ogen van de VS alleen maar wordt vergroot als de kiezers 'echt kunnen kiezen tussen kandidaten'. Hong Kong heeft volgens het Witte Huis een open samenleving nodig met zo veel mogelijk autonomie.

Onderzoek naar vergunning monstertruckshow

De gemeente Haaksbergen heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de vergunningverlening voor de fatale monstertruckshow zondag in Haaksbergen. Dat zei burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) maandagavond in het Radio 1 Journaal. De vergunning roept volgens hem vragen op.

"Uiteraard als gemeente hebben wij een rol in het verhaal en daarom willen we ook graag dat er helderheid is over hoe het gegaan is met die vergunningverlening", aldus Gerritsen. Net als veel anderen wil de burgemeester ook graag weten hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, maar hij vindt eerst dat de aandacht moet uitgaan naar de slachtoffers en nabestaanden.

Overigens wist Gerritsen zelf niet dat er een monstertruck in Haaksbergen een show kwam geven. "Ik was ervan op de hoogte dat een stuntteam werk zou gaan uitvoeren in ons dorp. Die vergunning is verleend. Ik wist niet dat er een monstertruck bij was", aldus Gerritsen.

Bij het incident, waarbij een monstertruck inreed op toekijkend publiek, vielen drie doden en raakten 23 mensen gewond. Vijf mensen zijn nog in levensgevaar.

Wall Street sluit in het rood

(Novum/ABM FN) - De Amerikaanse beurzen zijn maandag met een verlies aan de handelsweek begonnen. Beleggers waren als gevolg van een matig gevulde agenda vooral gespitst op de tweede helft van de beursweek.

De S&P 500 index daalde 0,3 procent naar 1.977,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 17.071,22 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 4.505,85 punten.

Ook vanuit Azië kwam geen ondersteuning voor de financiële markten. In Hong Kong koerste de Hang Seng Index vandaag naar het laagste niveau in twee maanden tijd na hevige demonstraties dit weekend in een roep om meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie. Maandagochtend togen wederom duizenden betogers naar het zakendistrict om hun eisen voor meer zelfbeschikkingsrecht kracht bij te zetten.

Een matig gevulde agenda kon beleggers vandaag weinig inspireren. Voorbeurs bleek dat zowel de bestedingen als het inkomen van Amerikanen in augustus steeg. De uitgaven lieten afgelopen maand een groei van 0,5 procent zien, terwijl de inkomens stegen met 0,3 procent. In juli lagen de inkomens nog 0,2 procent hoger en bleven de uitgaven onveranderd.

Verder namen de aanstaande woningverkopen in Amerika af. De verkoopindex daalde van juli op augustus met 1,0 procent tot 104,7. In juli bereikte de index met een stand van 105,9 nog het hoogste niveau sinds augustus 2013.

Het Canadese olie- en gasconcern Encana Corporation kondigde voorbeurs de overname aan van de Amerikaanse sectorgenoot Athlon Energy. De Canadezen nemen Athlon over voor een bedrag van 58,50 dollar per aandeel. Inclusief de schuldpositie komt de overnamesom daarmee uit op ruim 7 miljard dollar. Athlon won 24,9 procent, terwijl Encana 2,0 procent in het groen sloot.

GoPro won 10,8 procent nadat de maker van draagbare camera's en accessoires de komst van drie nieuwe modellen aankondigde. Eind juni van dit jaar maakte GoPro een beursgang tegen een koers van 24,00 dollar. Het fonds beleefde vervolgens een spectaculair koersverloop en schreef bijna 280 procent aan koerswinst bij.

Vluchten Air France bijna weer volgens schema

Het rooster van luchtvaartmaatschappij Air France ligt ondanks een staking van twee weken dinsdag bijna weer volledig op schema. Dat liet het zusterbedrijf van KLM maandag weten. Dinsdag worden ruim 90 procent van alle langeafstandvluchten en nagenoeg alle middellange vluchten weer uitgevoerd.

De piloten zeiden zondag 'hun verantwoordelijkheid te nemen' en hun staking te beëindigen. Maandag was de ergste schade alweer hersteld. Bijna 60 procent van de vluchten vloog die dag volgens het vliegschema.

Ondanks de voorspoed meldde Air France dat 'aanpassingen en verstoringen niet kunnen worden uitgesloten'. Het bedrijf adviseert reizigers dan ook hun gegevens aan de luchtvaartmaatschappij door te geven.

De vliegers besloten het werk neer te leggen toen Air France aankondigde het grootste deel van zijn operaties in Europa te willen overhevelen naar budgetmaatschappij Transavia. Piloten zijn bang dat hun banen hierdoor worden verplaatst naar lagelonenlanden. De luchtvaartmaatschappij bood woensdag aan dit deel van het plan te schrappen.

Moederbedrijf Air France-KLM meldde eerder dat de staking tot twintig miljoen euro per dag kost. Premier Manuel Valls heeft kritiek geuit op de stakers en zegt dat zij Frankrijk een 'slecht imago' geven.

'Amanda Bynes reed onder invloed door rood'

Amanda Bynes heeft zich afgelopen weekend weer eens ouderwets in de nesten gewerkt. De actrice werd in de nacht van zaterdag op zondag in Los Angeles door de politie van de weg gehaald en aangehouden. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Daily News sprak met een woordvoerder van het betreffende politiebureau waar Amanda naartoe gebracht werd. "Ze reed door rood en stopte midden op een kruising. Onze agent had het vermoeden dat ze onder invloed was. Ze kon de nuchterheidstest niet afmaken en op dat moment is ze meegenomen naar het bureau." Naar verluidt lukte het de 28-jarige Amanda niet om een aantal hand-oog coördinaties uit te voeren.

TMZ heeft het vermoeden dat ze onder invloed was van wiet. De entertainmentwebsite denkt te weten dat Amanda al wekenlang wiet rookt en een serieus drugsprobleem heeft ontwikkeld. Onderzoek moet echter nog uitwijzen wat Amanda precies achter de kiezen had toen ze de auto in stapte.

De actrice heeft een aantal uur doorgebracht op het bureau. Volgens TMZ kwam ze zondag rond het middaguur weer vrij nadat er een borgsom van 15.000 dollar betaald was.

Amanda verloor al eens eerder haar rijbewijs omdat ze onder invloed achter het stuur zat. Bovendien moest ze vorig jaar voor de rechter verschijnen voor bezit van marihuana en knoeien met bewijsmateriaal. Vervolgens zat ze een tijd in een kliniek wegens psychische problemen. Begin dit jaar leek het echter een stuk beter te gaan, toen Amanda met een mode-opleiding begon.

Context bepaalt zelfbeeld bij zien ultradun model

Of meisjes ontevreden worden over hun eigen lichaam na het zien van foto's van ultradunne modellen, is afhankelijk van de context bij het plaatje. Bijvoorbeeld een bijbehorende tekst als een disclaimer of de reactie van leeftijdsgenootjes is bepalend, blijkt uit onderzoek van Jolanda Veldhuis, die vrijdag aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveert.

Het onderzoek wijst ook uit dat het uitmaakt welke tekst bij een foto van een model staat. "Simpele informatie werkt, maar een waarschuwing werkt algauw averechts", vertelt ze. Simpele informatie is in dit verband bijvoorbeeld 'deze vrouw heeft ondergewicht', geeft de onderzoeker aan. Zo'n tekst zorgt er volgens haar voor dat tienermeisjes zich tevredener voelen over hun eigen lichaam. "Een waarschuwing dat het bekijken van zulke modellen onbewust je zelfbeeld kan beïnvloeden had echter geen effect", zegt Veldhuis.

Als bij een plaatje van een ultradun model staat dat het model een normaal gewicht heeft, voelen meisjes zich daarentegen ontevredener over hun eigen lichaam. Ook als leeftijdsgenootjes zo'n model bestempelen als 'iemand met maar een paar kilo ondergewicht' voelen meisjes zich ontevredener.

Veldhuis stelt dat de media met relatief simpele informatie ontevredenheid over het eigen lichaam kunnen tegengaan. "Juist bij jongeren zijn media een belangrijke bron van informatie en sociale standaarden." Ontevredenheid met het lichaam kan zich vertalen in ongezonde manieren om eruit te willen zien als de ultradunne vrouwen op de, veelal gephotoshopte, foto, stelt de onderzoeker. Maar Veldhuis ziet mogelijkheden. "In media kan over de negatieve effecten gediscussieerd worden. Ook kunnen media een realistischer beeld creëren."

'Tv-fabrikanten monitoren kijkgedrag'

Televisiefabrikanten monitoren standaard het kijkgedrag van consumenten op een smart-tv. Informatie daarover is vaak alleen te vinden in de kleine lettertjes en het omzetten van de instellingen is lastig. De Consumentenbond is daarom maandag een campagne gestart om de producenten duidelijker te laten zijn over het verzamelen van gegevens.

De bond onderzocht de privacyvoorwaarden van vijf verschillende televisiefabrikanten. Alle bedrijven houden hun klanten in de gaten, maar wat ze precies bijhouden staat vaak weggestopt in de privacyvoorwaarden. Zo houden LG Electronics en Panasonic de programma's die hun klanten kijken en de zoekopdrachten die ze invoeren bij. Sony volgt alleen het kijkgedrag.

Philips houdt naast het kijkgedrag ook het internetverkeer van een consument bij. Ook de aangeklikte tv-apps, de items die in uitzending-gemist wordt gekozen en de films die een kijker huurt komen in een consumentenprofiel terecht. Samsung verzamelt gebruikersgegevens, loggegevens van diensten en overige gegevens. Een 'vage omschrijving', aldus de Consumentenbond. "Consumenten moeten zich bovendien door 57 pagina's aan privacyvoorwaarden heen worstelen voor ze kunnen zien wat de fabrikant bijhoudt.

De Consumentenbond vindt dat de informatieverstrekking over de monitoring van het kijkgedrag veel helderder kan en is daarom een campagne gestart."Niet alleen zijn privacyvoorwaarden van smart-tv's moeilijk leesbaar, fabrikanten hanteren ook nog eens een stikken of slikken beleid. Als consumenten de privacyvoorwaarden afwijzen, werken de smartfuncties op hun tv niet of deels niet. En als ze de privacyvoorwaarden wel accepteren, is het achteraf behoorlijk zoeken hoe ze het automatisch doorgeven van kijkgedrag weer ongedaan kunnen maken."

Consumenten die niet willen dat hun kijkgedrag wordt gevolgd, kunnen in het menu waar de privacy-opties staan hun instellingen veranderen. Panasonic heeft dat echter niet. Om de instellingen te veranderen moet de tv naar de fabrieksinstellingen worden teruggezet. Dan wordt wel alles gewist.

Aantal euthanasiemeldingen blijft stijgen

Het aantal meldingen van euthanasie en hulp bij zelfdoding is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal rapporteerden artsen 4829 gevallen, een stijging van vijftien procent. Dat staat in het maandag gepubliceerde jaarverslag van de regionale toetsingscommissies euthanasie. In de afgelopen jaren steeg het aantal euthanasiegevallen ook al steeds.

De patiënten leden in de meeste gevallen aan kanker (3588). Bijna driehonderd mensen wilden niet meer verder leven vanwege ondraaglijk lijden door aandoeningen van het zenuwstelsel. In de meeste gevallen werd de euthanasie door een huisarts uitgevoerd en stierf de patiënt thuis.

Vijf keer voldeed de arts in kwestie niet aan alle zorgvuldigheidseisen. Zo was de toetsingscommissie het in een geval niet eens met het middel dat de arts gebruikte. De meldingen zijn doorgestuurd naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Patiënten die een einde aan hun leven willen maken moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet hun lijden ondraaglijk en uitzichtloos zijn en moet de arts er vol van overtuigd zijn dat het verzoek om euthanasie geheel vrijwillig en weloverwogen is.

Vorig jaar stierven in Nederland in totaal ruim 141.000 mensen.

Mishandelde agenten willen hogere straf voor dader

Bijna drie op de vier agenten die te maken krijgen met geweld vinden dat de daders harder hadden moeten worden gestraft. Meer dan de helft vindt bovendien dat het Openbaar Ministerie de daders onvoldoende aanpakt. Bijna zes op de tien zijn daarbij ontevreden over wat ze van het OM horen over de zaak. Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Politieacademie onder ruim drieduizend politiemedewerkers.

Tegen verdachten die geweld gebruiken tegen agenten in functie wordt een twee keer zo zware straf geëist. Welke straffen de daders krijgen opgelegd is uiteindelijk echter een rechterlijk besluit, erkennen de onderzoekers. "Maar agenten rekenen die wel mede het OM aan." Ruim negen op de tien slachtoffers van fysiek geweld tonen zich wel tevreden met de reactie van directe collega's en bijna 65 procent is positief over de wijze waarop de politie daders aanpakt.

Uit het onderzoek van de Politieacademie blijkt echter dat ongeveer 32,8 procent van de politiemedewerkers tijdens hun werk in een jaar tijd te maken kreeg met geweld. In de meeste gevallen, 21,4 procent, was sprake van 'een in alle ernst gedane geweldsdreiging'. Een vijfde, 19,7 procent, incasseerde fysiek geweld. Verder kreeg 11,4 procent te maken met dreigementen om het thuisfront van de medewerker op te zoeken.

Van de deelnemers geeft 13,8 procent aan buiten werktijd te maken te hebben gehad met geweld dat met hun werk te maken heeft. In 10,2 procent ging het om schelden, op de tweede plek staat met 2,6 procent het vernielen of beschadigen van eigendommen, gevolgd door 'met alle ernst gedane geweldsdreigingen' met 1,9 procent.

Korpschef Gerard Bouman laat maandag in een reactie weten dat het onacceptabel is dat zo veel politiemensen te maken krijgen met geweld. "Elke vorm van agressie en geweld tegen politiemensen tijdens en buiten werktijd is onacceptabel en elk incident is er een te veel. Over die grens gaan tolereren wij niet."

De korpsleiding stelt zich in een reactie ervan bewust te zijn dat opvang en nazorg in het verleden niet in alle gevallen naar behoren zijn verlopen. "Dit rapport biedt concrete aanknopingspunten voor verbetering." De korpsleiding gaat hierover praten met onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en de vakbonden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.