Groot boksschandaal rond 'smerige en corrupte' Koreanen

heywoodu

Tijdens de Asian Games in Incheon lijkt de onvrede over het thuisvoordeel van veel Zuid-Koreaanse sporters dinsdag een hoogtepunt te hebben bereikt. Nadat bokser Nyambayaryn Tugstsogt uit Mongolië in de halve finale 'verslagen' werd door de Zuid-Koreaan Ham Sang-myeong dreigde Mongolië al haar boksers terug te trekken uit het toernooi.

Volgens vele aanwezigen, waaronder journalisten uit verschillende landen, had Tugstsogt zonder enige twijfel moeten winnen. De bokser was in 2012 nog goed voor olympisch zilver in het vlieggewicht en leek duidelijk de betere te zijn tegen Ham. De Koreaan werd tot twee keer toe zelfs bijna knock-out verklaard, maar kon net op tijd weer staan.

Nadat Ham tot ontzetting van Tugstsogt tot winnaar uitgeroepen werd, weigerde de Mongoliër enige tijd de ring te verlaten, terwijl de Mongoolse chef de mission onderweg was om een protest in te dienen. De aanwezige Mongoolse fans uitten hun onvrede door flessen en andere voorwerpen richting officials te gooien.

Direct na het gevecht kwam zelfs de president van het Mongools Olympisch Comité (MOC) in actie. Demchigjav Zagdsuren stuurde een brief naar het hoofd van het organisatiecomité van Incheon 2014, alsmede de wereldboksbond voor amateurs AIBA. "Wij zijn er helemaal klaar mee dat veel winnaars op deze Spelen slachtoffer worden van ongelooflijk slechte jurering", steekt Zagdsuren van wal.

"Vooral tegen de Zuid-Koreaanse boksers is het bijna ondoenlijk geworden. Inmiddels hebben drie boksers uit Mongolië hun gevecht tegen een Zuid-Koreaan duidelijk, ten overstaan van internationale toeschouwers, gewonnen, maar toch kregen de Koreanen de zege in handen door belachelijke jurering. Ik wil u vriendelijk vragen om hier flink aandacht aan te geven zodat er misschien toch nog op een eerlijke manier gesport kan worden." De hele brief is hieronder te lezen:

Een woordvoerder van AIBA liet al snel aan de Mongoolse chef de mission weten dat het protest over het gevecht van Tugstsogt was afgewezen: "Het ging om een protest tegen de jurering van het gevecht. Volgens de AIBA-regels kan er echter geen protest worden aangetekend tegen de beslissingen van de jury en dus is het protest afgewezen."

Het was echter nog niet afgelopen met het, volgens velen, valsspelen van het thuisland. Bij de vrouwen stond Sarita Devi uit India in de halve finale van het lichtgewicht tegenover de Zuid-Koreaanse Park Ji-na. Na afloop van het gevecht was iedereen er volledig van overtuigd dat Devi gewonnen had - ze had Park vooral in de derde ronde 'tot moes geslagen' en de Koreaanse begon zelfs flink uit haar neus te bloeden.

Park werd echter uitgeroepen als winnares, met als gevolg dat er een flinke opstand ontstond door de aanwezige en furieuze Indiërs. Devi zelf hield het aanvankelijk bij een sarcastisch applaus, maar haar man ging door het lint: "De achterlijke Koreanen hebben de medaille gestolen! Deze smerige kutkoreanen maken de bokssport helemaal kapot!", aldus de man, die afgevoerd werd door de beveiliging.

Het Indiase team besloot nog wel de 500 dollar te betalen om een protest in te mogen dienen, maar veel hoop was er niet. "Deze uitslag was vooraf al bepaald, zoals letterlijk elke toeschouwer heeft kunnen zien", aldus Indiase media. Ook onder meer Chinese, Vietnamese en Engelse journalisten konden hun ogen niet geloven. India kreeg overigens kort na het incident een klein beetje wraak: Direct naast de bokshal wonnen de hockeyers met 1-0 van Zuid-Korea in de halve finale.

Het is niet de eerste keer tijdens de Asian Games dat er onvrede heerst over beslissingen van jury en scheidsrechters. Zo werden de basketballers van het thuisland - in de ogen van veel toeschouwers - in een beslissende wedstrijd tegen de Filipijnen geholpen door de scheidsrechter, met een 97-95 zege als gevolg. Ook in het worstelen hebben veel sporters uit vooral Iran al een overwinning door hun vingers zien glippen op naar eigen zeggen totaal oneerlijke wijze.