Maleisische raakt goud kwijt na dopingtest

heywoodu

De Asian Games zijn opgeschrikt door een derde dopinggeval, maar de eerste waarbij iemand een medaille moet inleveren. De Maleisische Tai Cheau Xuen won een gouden medaille in de Oosterse vecht- en stijlsport wushu, vergelijkbaar met kung-fu.

Tai werd op 20 september getest, nadat ze het goud won op het onderdeel nanquan en nandao allround, de eerste titel voor Maleisië op de Asian Games in Incheon. In 2010 won ze op hetzelfde onderdeel al eens brons. De 22-jarige Tai bleek positief te hebben getest op sibutramine, wat in onder meer Europa en Noord-Amerika verboden is en op de lijst met verboden middelen staat van wereldantidopingagentschap WADA.

In Europa was er in 2010 een zaak rondom voetballer Adrian Mutu, die ook positief testte op sibutramine maar er met een korte straf van slechts zes maanden genadig vanaf kwam. Op de Asian Games testte de Cambodiaanse softtennisster Yi Sophany nog voor de start van haar toernooi positief op hetzelfde middel.

Binnen enkele uren na de bekendmaking van de positieve test van Tai kwam het Aziatisch Olympisch Comité al met een statement. Daarin valt te lezen dat Tai gediskwalificeerd is van de Asian Games, waardoor ze haar gouden medaille en ook haar accreditatie in moet leveren. Het goud is nu voor de net 18-jarige Indonesische Juwita Niza Wasni, terwijl Wei Hong uit China en Wasni's landgenote Ivana Ardelia Irmanto - vier jaar geleden goed voor zilver - het zilver en brons in handen krijgen.

De Maleisische Tai in actie op de Asian Games (Foto: Getty)