Amateurtak KNVB flink in de min

Boris (borisz)

De amateurtak van de KNVB heeft het afgelopen seizoen afgesloten met een negatief saldo van 3,6 miljoen euro. Dat staat in het jaarverslag dat de voetbalbond dinsdag publiceert. Het tekort wordt met name veroorzaakt door een tweeënhalf miljoen euro kostende reorganisatie. Het afstoten van het beachsoccer leverde eenmalig een flinke kostenpost op van zevenhonderdduizend euro.

"Naast kritisch te kijken naar onze eigen kosten, hebben we voor het eerst sinds 2005 een contributieverhoging van twee euro voor alle leden", zegt Hans Spierings, interim-directeur amateurvoetbal. "Dat gaat ons structureel bijna tweeënhalf miljoen euro per jaar opleveren. Met de incidentele kosten enerzijds en de structurele oplossingen anderzijds is het vooruitzicht dat we over twee seizoenen weer een positief saldo hebben."

De sectie betaald voetbal schreef wel zwarte cijfers. Financieel directeur Ron Francis van de proftak meldde een plus van een miljoen euro over het afgelopen seizoen. De opbrengsten van het WK in Brazilië, waar het Nederlands elftal met een derde plaats uitstekend presteerde, zijn nog niet meegenomen.

Door de plus hoeven de clubs geen financiële bijdrage te leveren aan de organisatie van de Eredivisie en Jupiler League. "Dat is voor de zesde keer op rij en daar zijn we trots op. Op deze manier kunnen wij als voetbalbond een steentje bijdragen aan de inspanningen van de clubs om financieel gezond te zijn", aldus Francis.