Wall Street sluit in het rood

(Novum/ABM FN) - De Amerikaanse beurzen zijn maandag met een verlies aan de handelsweek begonnen. Beleggers waren als gevolg van een matig gevulde agenda vooral gespitst op de tweede helft van de beursweek.

De S&P 500 index daalde 0,3 procent naar 1.977,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 17.071,22 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 4.505,85 punten.

Ook vanuit Azië kwam geen ondersteuning voor de financiële markten. In Hong Kong koerste de Hang Seng Index vandaag naar het laagste niveau in twee maanden tijd na hevige demonstraties dit weekend in een roep om meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie. Maandagochtend togen wederom duizenden betogers naar het zakendistrict om hun eisen voor meer zelfbeschikkingsrecht kracht bij te zetten.

Een matig gevulde agenda kon beleggers vandaag weinig inspireren. Voorbeurs bleek dat zowel de bestedingen als het inkomen van Amerikanen in augustus steeg. De uitgaven lieten afgelopen maand een groei van 0,5 procent zien, terwijl de inkomens stegen met 0,3 procent. In juli lagen de inkomens nog 0,2 procent hoger en bleven de uitgaven onveranderd.

Verder namen de aanstaande woningverkopen in Amerika af. De verkoopindex daalde van juli op augustus met 1,0 procent tot 104,7. In juli bereikte de index met een stand van 105,9 nog het hoogste niveau sinds augustus 2013.

Het Canadese olie- en gasconcern Encana Corporation kondigde voorbeurs de overname aan van de Amerikaanse sectorgenoot Athlon Energy. De Canadezen nemen Athlon over voor een bedrag van 58,50 dollar per aandeel. Inclusief de schuldpositie komt de overnamesom daarmee uit op ruim 7 miljard dollar. Athlon won 24,9 procent, terwijl Encana 2,0 procent in het groen sloot.

GoPro won 10,8 procent nadat de maker van draagbare camera's en accessoires de komst van drie nieuwe modellen aankondigde. Eind juni van dit jaar maakte GoPro een beursgang tegen een koers van 24,00 dollar. Het fonds beleefde vervolgens een spectaculair koersverloop en schreef bijna 280 procent aan koerswinst bij.