Leider Hong Kong wijst eisen betogers af

Leider van Hong Kong Leung Chung-ying heeft de eisen van demonstranten die meer democratie eisen in hun stad dinsdag naast zich neergelegd. De betogers eisten dat Leung uiterlijk woensdag hervormingen zou doorvoeren om vervolgens af te treden. De protesten leggen al vijf dagen grote delen van de Chinese stad plat. De demonstranten hebben gedreigd met meer 'burgerlijke ongehoorzaamheid'.

"Als Leung Chung-ying zich niet voor middernacht laat zien op het Burgerplein (...) geloof ik dat het onvermijdelijk is dat meer mensen de straat opgaan", zei Alex Chow, een van de initiators en leiders van het studentenprotest dat tot de huidige massademonstraties leidde. Volgens Chow overwegen de studenten nu enkele opties om de regering verder onder druk te zetten, waaronder het uitbreiden van de betogingen, het oproepen tot een staking en het bezetten van een regeringsgebouw.

De protestacties begonnen als een initiatief van studenten, maar inmiddels hebben grote groepen mensen zich bij de acties aangesloten. De politie heeft met harde hand geprobeerd de betogers te verdrijven, maar dat heeft tot nu toe niet gewerkt. Het is woensdag een nationale feestdag in China en er worden dan ook weer grote groepen mensen verwacht. Een geplande vuurwerkshow is op last van de autoriteiten afgelast.

De inwoners van Hong Kong mogen in 2017 voor het eerst in een rechtstreekse verkiezing hun eigen leider kiezen, maar op het stembiljet mogen alleen door Beijing goedgekeurde kandidaten staan. De betogers willen een stembusgang zonder inmenging van de Chinese regering, maar Leung gaf dinsdag aan dat Beijing niet zal buigen. "De centrale regering zal haar beslissing niet terugdraaien."

China noemt de demonstraties illegaal en steunt het harde politieoptreden. De autoriteiten zetten eerder pepperspray en traangas in tegen de betogers. De afgelopen twee dagen verliepen echter relatief rustig en kenden weinig geweld tussen demonstranten en politieagenten.