'Godsdienstles voorkomt drugsgebruik'

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat heeft recentelijk geoordeeld dat verplichte godsdienstlessen op Turkse scholen zouden moeten worden geschrapt, meldt Today's Zaman. 

Bij een conferentie in Istanbul over drugs en volksgezondheid stelde Erdogan dat het schrappen van godsdienstles drugsgebruik, geweld en racisme zou aanwakkeren. "Als je moraliteit- en godsdienstlessen niet langer verplicht maakt zullen vanzelfsprekend drugs, geweld en racisme het vacuüm opvullen."

Erdogan stelde dat het Westen nu eenmaal geen gewoonte heeft van godsdienstlessen: "Je ziet nergens in de wereld dat de verplichtheid van wiskunde, natuurkunde of scheikunde aan de kaak wordt gesteld. Maar op de één of andere manier is er altijd debat over lessen aangaande godsdienst en moraliteit."

De directe link die Erdogan legt tussen een gebrek aan godsdienstles en een toename in drugsgebruik onderstreept maar weer eens de uitspraak van Karl Marx: "Religie is de opium van het volk."