FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 oktober 2014

IOC: afhaken Oslo gemiste kans

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) noemt het een 'gemiste kans' dat Oslo niet meer in de race is voor het organiseren van de Winterspelen van 2022. "Dit is een gemiste kans voor de stad Oslo en voor alle Noren die wereldwijd bekend staan als enorme wintersportfans. Bovenal is het een gemiste kans voor de uitstekende Noorse sporters die geen nieuwe olympische hoogten kunnen bereiken in eigen land", reageerde Christophe Dubi, bij het IOC verantwoordelijk voor de Spelen.

Eerder woensdag werd bekend dat de Noorse regering niet garant wilde staan voor de kosten van de Spelen. De grootste regeringspartij stemde tegen nadat eerder de andere partij in het minderheidskabinet zich al tegen had gekeerd.

Dubi wijst er op dat het IOC 880 miljoen dollar, bijna zevenhonderd miljoen euro, zou hebben geïnvesteerd. Daarnaast krijgt de organisatie de beschikking over de inkomsten uit de nationale sponsordeals. "Die zouden vrijwel zeker meer hebben opgeleverd dan de 181 miljoen dollar (143 miljoen euro) die in de plannen voor de kandidatuur stonden", meent Dubi. De Zwitser wijst er verder fijntjes op dat de laatste edities van de Winterspelen allemaal zwarte cijfers opleverden voor de organisatie.

Uiteindelijk slaat Dubi nog een verzoenende toon aan. "Voor een land dat zo veel middelen, zo veel goede atleten en zo veel fanatieke wintersportfans heeft is het zonde dat Oslo deze kans mist om te investeren in zijn toekomst." Noorwegen organiseert wel de Olympische Jeugdwinterspelen van 2016 in Lillehammer. "We zullen nauw samenwerken met de Noorse olympische beweging om daar een succes van te maken voor de jonge atleten."

Stapel weer docent bij Fontys Tilburg

De omstreden wetenschapper Diederik Stapel, die in 2011 werd geschorst voor grootschalige wetenschapsfraude, werkt weer als docent. Hij is sinds kort aan de slag bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Dat bevestigt Nick Welman van Fontys woensdag aan Omroep Brabant.

Stapel geeft het vak sociale filosofie. ,,Hij is inderdaad docent op een soort freelance basis", zegt Welman. Volgens hem hebben de studenten zelf gevraagd om het vak. ,,Ze wilden zich ook focussen op carrières die mislukt zijn. Op mensen die in een zwart gat zijn gevallen, kennismaken met de schaduwkanten van roem en succes." Welman zegt dat de opleiding wel getwijfeld heeft om Stapel les te laten geven. Doorslaggevend was dat hij ,,de studenten veel te bieden heeft".

Oud-wetenschapper Stapel werkte als sociaal psycholoog voor de universiteiten in Tilburg, Groningen en Amsterdam (UvA). In 2011 kwam aan het licht dat hij jarenlang op grote schaal onderzoeksgegevens heeft verzonnen. Drie commissies bestudeerden zijn publicaties en concludeerden dat hij met zeker 55 artikelen en 10 boekhoofdstukken heeft gefraudeerd.

In juni 2013 schikte Stapel met justitie: hij accepteerde een werkstraf van 120 uur en verloor het recht op een aantal uitkeringen, ter waarde van circa 1,5 jaarsalaris.

'Twee etappes Tour starten in BelgiŽ'

De Tour de France doet komend jaar na Nederland ook twee dagen België aan. Dat meldt de Belgische sportzender Sporza woensdag op basis van bronnen binnen de organisatie. De derde etappe, waarvan al bekend was dat die in Antwerpen zou starten, finisht in Hoei in de Ardennen. De vierde rit gaat van start in Seraing en voert naar Frankrijk.

De Tour start op 4 juli in Utrecht. Daar wordt een korte tijdrit gereden. Een dag later vertrekt het peloton vanuit Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland. Het peloton verlaat diezelfde dag Nederland nog om maandag 6 juli in Antwerpen aan de derde etappe te beginnen.

Het precieze rittenschema van de Tour van volgend jaar is verder nog onbekend. Wel lijkt het logisch dat eerst de Pyreneeën en dan pas de Alpen aan worden gedaan omdat dat jaarlijks rouleert. De volledige route wordt op 22 oktober bekendgemaakt.

Sijsling naar tweede ronde in Bergen

Tennisser Igor Sijsling is woensdag doorgedrongen tot de tweede ronde bij het challengertoernooi in het Belgische Bergen. De Duitser Michael Berrer was niet opgewassen tegen de nummer twee van de plaatsingslijst: 7-6 (3) en 6-3. Sijsling, de nummer 79 van de wereld, won ook de twee eerdere ontmoetingen met Berrer al.

In de tweede ronde krijgt Sijsling een Belgische of een Oostenrijkse tegenstander. Olivier Rochus en Gerald Melzer spelen later woensdag pas tegen elkaar. Rochus is de nummer 604 van de wereld, Melzer staat 158e.

Volleybalsters belonen zichzelf niet tegen ServiŽ

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben woensdag in de tweede ronde van het WK van Servië verloren. In Verona stond Oranje drie keer voor in de set, maar ging het uiteindelijk met 22-25, 23-25 en 23-25 onderuit. Nederland speelt in de tweede ronde nog tegen Brazilië, Turkije en Bulgarije. Deelname aan de Final Six lijkt echter onbereikbaar.

In een wedstrijd met veel fouten kwam Nederland in de eerste set met 16-12 en 21-17 voor. Servië wist de foutenlast echter te beperken en won de set met een goede eindsprint. In de tweede set leidde Servië lang, maar kwam Oranje langszij naar een 22-18 voorsprong. Ook die bleek echter niet aan de vrouwen van bondscoach Gido Vermeulen besteed.

In de derde set ging het gelijk op, maar stond Nederland lang aan de goede kant van de score. Servië liep echter weer weg bij de Oranjevrouwen en kreeg bij 24-21 drie matchpunten. Twee daarvan werkte Nederland nog weg, maar de derde was er een te veel.

Geen Nederlandse universiteiten in top vijftig

Nederlandse universiteiten staan wederom niet in de top vijftig van beste universiteiten wereldwijd. Dat blijkt uit de World University Ranking van Times Higher Education die woensdag is gepubliceerd. Het aantal dat in de top honderd staat is gedaald van acht naar zes.

De Universiteit Leiden (UL) is de beste universiteit van Nederland. De UL staat internationaal op plaats 64, drie plekken hoger dan vorig jaar. Op de plekken 71 tot en met 73 staan in volgorde van laag naar hoog de Technische Universiteit Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en Wageningen University.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) doet het iets beter dan vorig jaar en stijgt van plek 83 naar 77. Hiermee is de UvA de Universiteit Utrecht (UU) voorbijgestreefd. De UU zakt van 74 naar 79.

Twee Nederlandse universiteiten kukelden uit de top honderd. Het gaat om de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Groningen. Die bezetten nu respectievelijk plek 101 en 117.

Volgens de Vereniging van Universiteiten VSNU zijn er veel vragen waarom Nederlandse universiteiten niet in de top vijftig staan. "Als je echt wil pieken zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut", aldus voorzitter Karl Dittrich. Maar dan ben je er nog niet, zegt hij. "Het vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen."

Dittrich wil ervoor waken dat slechts een topinstituut ontstaat. "Het creëren van zo'n topinstituut betekent automatisch dat alle overige universiteiten door minder excellent onderzoek en onderwijs sterk in aanzien zullen dalen. Dan heb je een uitblinker en voor de rest middelmatigheid. Dat willen we niet."

Monstertruck staat in vergunningaanvraag

De gemeente Haaksbergen heeft wel degelijk een vergunning gegeven voor de monstertruck die zondag tijdens een stuntshow het publiek inreed. In de aanvraag die de gemeente woensdag openbaar maakte, staat dat een 1500 pk monstertruck een demonstratie zal geven. Haaksbergen heeft tot nu toe steeds gezegd dat in de aanvraag niets werd gezegd over een monstertruck.

Burgemeester Hans Gerritsen zegt nu dat weliswaar melding wordt gemaakt van de komst van een monstertruck, maar dat niet duidelijk wordt wat deze precies zou gaan doen. Gerritsen benadrukt dat hijzelf de aanvraag noch de verstrekte vergunning heeft gezien. De zaak is als een standaardvergunning afgehandeld door een ambtenaar, die geen advies vroeg aan politie of brandweer.

De chauffeur van de truck is woensdagavond vrijgelaten. Hoewel hij nog steeds wordt verdacht van dood door schuld, is er volgens het Openbaar Ministerie geen reden om hem langer vast te houden. Bij het ongeluk kwamen zondag drie mensen om het leven en raakten 24 anderen gewond. Van hen liggen er nog altijd 13 in het ziekenhuis. Vier zijn er slecht aan toe, onder wie een 8-jarig meisje.

De bestuurder betuigde woensdag in een ingezonden brief zijn steun aan de slachtoffers. "We vinden het werkelijk verschrikkelijk wat er afgelopen zondag in Haaksbergen is gebeurd. Dit is iets wat niemand heeft gewild."

Als het onderzoek naar het ongeluk klaar is, zal blijken of de chauffeur strafrechtelijk verantwoordelijk is voor het ongeluk en welk strafbaar feit daarbij past. Het zal overigens nog een tijdje duren voordat dat onderzoek klaar is. Politie en justitie kijken naar de technische staat van de monstertruck en de rol van de chauffeur. Daarnaast wordt de vergunning tegen het licht gehouden en wordt naar de rol van de organisatie gekeken. De politie benadert de komende dagen schriftelijk de bijna 100 getuigen die zich sinds zondag hebben gemeld.

Haaksbergen heeft activiteiten in het kader van de landelijke Week van de Veiligheid komende week afgeblazen. Vrijdag wordt een stille tocht gehouden voor de slachtoffers. Ook houdt de Gemeenschap van Kerken zondag een herdenkingsdienst. Mensen die vragen hebben over het ongeluk, kunnen bellen met een speciaal telefoonnummer van de gemeente (053 - 57 34 619).

De gemeenteraad komt 15 oktober speciaal bijeen om te praten over het ongeluk. De raadsleden worden dan bijgepraat, maar er zullen geen beslissingen worden genomen.

Monstertruck staat in vergunningaanvraag
Monstertruck staat in vergunningaanvraag (Foto: ANP)

Uitslagen Champions League 01/10/2014

In de Champions League werd het tweede deel van de tweede speelronde afgewerkt. De clubs in de groepen A t/m D kwamen in actie. In dit bericht tref je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden.

Groep A

Atlético Madrid (Spa) - Juventus (Ita) 1-0
 74' Arda

Malmö FF (Zwe) - Olympiakos Piraeus (Gri) 2-0
 42' Rosenberg 1-0
 82' Rosenberg 2-0

Stand

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Juventus  2-1 
2 Atlético Madrid  3-3 
3 Malmö FF  2-2 
4 Olympiakos Piraeus 3-4 

Groep B

FC Basel (Zwi) - Liverpool (Eng) 1-0
 52' Streller

Ludogorets (Bul) - Real Madrid (Spa) 1-2
 6' Marcelinho 1-0
 25' Ronaldo 1-1 (Pen)
 77' Benzema 1-2

Stand

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Real Madrid  7-2 
2 Liverpool  2-2 
3 FC Basel  2 2-5 
4 Ludogorets  2-4 

Groep C

Zenit St. Petersburg (Rus) - AS Monaco (Fra) 0-0

Bayer Leverkusen (Dui) - Benfica (Por) 3-1
 25' Kiessling 1-0
 34' Son 2-0
 62' Salvio 2-1
 64' Calhanoglu 3-1

Stand

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Zenit St. Petersburg  2 2-0 
2 AC Monaco  1-0 
3 Bayer Leverkusen  3-2 
4 Benfica  1-5 

Groep D

Arsenal (Eng) - Galatasaray (Tur) 4-1
 22' Welbeck 1-0
 30' Welbeck 2-0
 41' Sánchez 3-0
 52' Welbeck 4-0
 60' Szczesny (Arsenal)
 63' B. Yilmaz (Pen) 4-1

Anderlecht (Bel) - Borussia Dortmund 0-3
 3' Immobile 0-1
 69' Ramos 0-2
 79' Ramos 0-3

Stand

# Club Ges Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Borussia Dortmund  5-0 
2 Arsenal 2 4-3 
3 Galatasaray  1 2-5 
4 Anderlecht 1-4 

'Asian Games laten Noord-Koreanen harder werken'

Heel Noord-Korea is zo geïnspireerd door de goede prestaties van hun sporters op de Asian Games dat iedere burger probeert nog harder te werken. Mijnwerkers graven meer kolen op, fabrieksarbeiders produceren meer goederen en zelfs universiteiten publiceren betere onderzoekspapers. Dat zeggen de burgers van Noord-Korea - als men de staatsmedia mag geloven.

De zestien dagen durende spelen in de Zuid-Koreaanse havenstad Incheon zijn bijna afgelopen. Noord-Korea scoorde goed op het evenement en wist tot nu toe 32 medailles in de wacht te slepen, waarvan tien goud. Het communistische land brak meerdere wereldrecords gewichtheffen en werd kampioen bij het vrouwenvoetbal, toen in de finale oud-kolonisator Japan met 3-1 van de mat werd getikt.

Deze topprestaties hebben tot een 'feeststemming' in de hoofdstad Pyongyang geleid. De atleten worden neergezet als hard ploeterende rolmodellen die burgers moeten inspireren om zich voor de volle honderd procent in te zetten. Iedere sporter die een podiumplaats bemachtigde zei tot zijn of haar sportprestaties te zijn geïnspireerd door liefde voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Ondertussen is Kim in geen velden of wegen te bekennen. Het normaal zo mediagenieke staatshoofd is al weken niet meer in het openbaar gezien. Internationale media speculeren dat de 31-jarige Kim ziek zou zijn, iets waar Pyongyang ook voorzichtig op zinspeelt. Wat Kim onder de leden zou hebben is niet duidelijk.

Iedere zege van een Noord-Koreaanse sporter wordt breed door de staatsmedia uitgemeten. Maar ondertussen zwijgt Pyongyang vrijwel geheel over de sportprestaties van de overige 44 participerende naties. Er wordt met geen woord gerept over dat Zuid-Korea meer medailles heeft veroverd dan het noorden of dat China aan kop gaat in het klassement.

Zuid-Koreaanse media zijn daarentegen erg kritisch op de organisatie van de Asian Games. Het evenement heeft niet zo veel interesse onder het publiek weten te genereren als verwacht. Burgers blijven niet thuis om naar de spelen te kijken en bij haast iedere wedstrijd zijn op de tribune lege stoelen te zien. Dat kom je in Noord-Korea dan weer zelden tegen.

Uiteindelijk financiert Zuid-Korea zelfs voor een groot deel de manier waarop aartsrivaal Noord-Korea het evenement voor zijn eigen propaganda gebruikt. Seoul betaalt bijna 750 duizend euro zodat Pyongyang de eigen sportprestaties in Noord-Korea kan uitzenden. Ook het verblijf van de Noord-Koreaanse sporters wordt door Seoul gefinancierd.

De Asian Games zijn 4 oktober afgelopen. Donderdag staan Noord- en Zuid-Korea tegenover elkaar in de finale van het mannenvoetbal.

Directeur Secret Service stapt op

Directeur van de Amerikaanse Secret Service Julia Pierson is woensdag opgestapt. Dat heeft minister van Binnenlandse Veiligheid Jeh Johnson gezegd. Pierson lag onder vuur nadat indringer Omar Gonzalez over een hek klom en tot diep in de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama wist door te dringen.

Pierson had haar ontslag ingediend en Johnson heeft dit woensdag geaccepteerd. Haar besluit komt een dag nadat ze door een overheidscommissie werd ondervraagd over de gebrekkige beveiliging rondom het Witte Huis. Pierson werkte al meer dan dertig jaar voor de Secret Service.

Het Amerikaanse staatshoofd Barack Obama heeft gezegd dat Piersons ontslag in het belang is van het naar behoren functioneren van de Secret Service. Volgens de president was de dienst toe aan een nieuw leiderschap. Pierson wordt opgevolgd door Joseph Clancy, een voormalig geheim agent die voorheen werkzaam was in de persoonlijke beveiliging van de president. Obama heeft laten weten het volste vertrouwen in Clancy te hebben.

[Sportblog] Mooie wereldkampioene & gekke Duitser

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Princess is geen prinses
Verwarring alom op de Asian Games in Incheon. Althans, dat was het geval bij de Zuid-Koreaanse organisatie. Zij bedachten zich namelijk plotseling dat ze geen rode loper hadden uitgelegd voor de Filipijnse golfster Princess Mary Superal, waarvan ze dachten dat het een prinses ergens uit de eilandengroep was. De Filipijnse chef de mission Ricardo Garcia ontving gelijk een telefoontje van de organisatie, die dachten dat ze een diplomatieke blunder hadden begaan.

"Het organisatiecomité heeft uitgebreid haar excuses aangeboden voor het niet herkennen van een prinses uit ons land", aldus Garcia. "Ik heb ze gerustgesteld en gezegd dat Princess geen prinses is op de Filipijnen, maar dat onze golfster, en een van onze gouden medaillekandidaten, wel een prinses van ons team hier is." Superal zelf reageerde verrast: "Ik een prinses? Gaaf!"

Gokker haalt verhaal bij Barcelona
FC Barcelona is een van de beste voetbalploegen ter wereld. Dat het team ook wel eens een wedstrijdje verliest of gelijk speelt is niet voor iedereen een zegen. Een boze gokker haalde dan ook verhaal toen Barcelona 0-0 liet noteren tegen Málaga. Hij had hierdoor 200 euro verloren en klopte kwaad op de ramen van de Ferrari van Jérémy Mathieu. De Fransman raakte geïrriteerd, te meer omdat hij in die bewuste wedstrijd helemaal niet mee had gespeeld.

De gokker die niet tegen zijn verlies kan (Bron: YouTube)

Persconferenties zijn saai
Persconferenties zijn over het algemeen vrij saai. Dit moet ook golfer Lee Westwood gedacht hebben toen hij na het winnen van de Ryder Cup voor de pers moest zitten. De Brit leek in te dutten, maar had voor iedereen nog een knallende verrassing in petto.

Westwood is bezig met prioriteiten stellen tijdens de persconferentie 

Wegslaan rode kaart helpt niet
Voetballer Benjamin Angoua probeerde een goede daad voor zijn team te verrichten. De verdediger van Guingamp wilde niet dat zijn doelman vlak voor tijd in het duel tegen Montpellier (2-1 verlies) met een rode kaart uit het veld werd gestuurd. Hij sprintte naar de scheidsrechter en sloeg de rode kaart uit de handen van de leidsman. Het mocht niet baten. Mamadou Samassa werd alsnog naar de kleedkamer gestuurd en Guingamp verloor voor de vierde maal op rij.

Angoua probeert zijn keeper te redden (Bron: YouTube)

Kramer de weg kwijt tijdens WK-finale
Voor Christoph Kramer duurde de finale van het wereldkampioenschap voetbal tegen Argentinië een half uur. De Duitser was in de wedstrijd hard in aanraking gekomen met de schouder van Ezequiel Garay en was daarna helemaal de weg kwijt. Hij kwam het veld in en had een aantal verrassingen in petto.

Zo wilde Kramer de aanvoerdersband van ploeggenoot Philip Lahm om hebben, wilde hij Manuel Neuer vervangen in het doel en feliciteerde hij Thomas Müller met de gewonnen WK-finale van 1974 en noemde hij hem Gerd. Ook dacht Kramer dat hij in het Ruhrstadion was en wilde hij shirtje ruilen met de scheidsrechter.

De ploeggenoten werd dit te gortig en zij zorgden ervoor dat Kramer vroegtijdig gewisseld werd. De middenvelder zelf kan zich van zijn acties helemaal niets meer herinneren.

Een interview met de Duitse spelers over het incident met Kramer (Bron: YouTube)

Ferrand-Prevot kan meer dan fietsen alleen
Afgelopen weekend werd niet Marianne Vos maar Pauline Ferrand-Prevot in Ponferrada wereldkampioene wielrennen op de weg. De 22-jarige Française is net als haar Rabobank-Liv-ploeggenote een echte alleskunner met niet alleen een zege in de Waalse Pijl, maar ook goede prestaties in het veldrijden en mountainbiken. Omdat ze ook een lust voor het oog is poseert ze tot grote vreugde van vele mannen ook regelmatig voor de camera.


Een uit een reeks filmpjes over de mooie Ferrand-Prevot (Bron: YouTube)

Er was er één jarig!
De Zuid-Koreaanse zwemmer Park Tae-hwan moest tijdens de Asian Games in eigen land voor zwemgoud gaan zorgen. In het naar hemzelf vernoemde bad lukte dat niet, hoewel hij wel één keer zilver en vijf keer brons won. Hij kreeg echter ook nog iets anders, een verjaardagstaart. Die kreeg de Koreaan niet van zomaar iemand: Na de laatste podiumceremonie kwam Park's grote rivaal, de Chinees Sun Yang, met een mooie taart - en een verjaardagskaart - van achter het podium tevoorschijn. 

De twee hebben op de langere afstanden al vele duels uitgevochten en de tweestrijd was een van de duels met de hoogste verwachtingen op de Asian Games. "Het is echt heel leuk dat Sun mij zo verrast heeft, ik had het echt niet verwacht", aldus een blije Park. "Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt en het bevestigt maar weer dat ik enorm blij ben om Sun als rivaal te hebben." De twee laten zich voorafgaand aan duels vaak in pittige taal uit over elkaar, maar naast het zwemmen zijn ze al langer goede vrienden.

Van Gaal in de Photoshop
Manchester United is het nieuwe voetbalseizoen onder leiding van Louis van Gaal stroef begonnen. Een fan van The Red Devils was het hier niet zo mee eens en begon een ludieke actie. Hij zou iedere dag een bewerkte foto van Louis van Gaal twitteren totdat de ploeg in de Premier League een zege zou boeken. Gelukkig voor Van Gaal heeft Alwyn Payne het maar enkele dagen vol hoeven houden, want afgelopen weekend werd gewonnen van West Ham United. Toch heeft het een aantal leuke kiekjes opgeleverd.

Honda toont nieuwe F1-turbomotor

Honda heeft vandaag de eerste foto vrijgegeven van de turbomotor die zij in 2015 in de Formule 1 willen gaan gebruiken. Het Japanse bedrijf stapt in bij McLaren dat mogelijk bij de eindejaarstest in Abu Dhabi de nieuwe 1,6 liter V6-krachtbron al in de auto zal gaan monteren.

Volgens het Italiaanse Autosprint ligt Honda met de ontwikkeling van de motor drie maanden achter op schema. De Japanners ontkennen dit bij monde van hun Formule 1-directeur Yasuhisa Arai. Hij liet weten dat het project de fase in is gegaan waarin de volledige aandrijflijn getest wordt. Hierbij worden het motorblok, de turbo en het Energy Recovery System stevig aan de tand gevoeld. Ondertussen is ook de operationele basis in Milton Keynes opgetuigd, van waaruit het bedrijf de krachtbronnen wil gaan leveren.

Chauffeur van monstertruck vrijgelaten

De chauffeur van de monstertruck waarmee zondag in Haaksbergen een ernstig ongeluk gebeurde, is woensdag vrijgelaten. Hij wordt nog wel verdacht van dood door schuld, maar het Openbaar Ministerie ziet geen reden om hem langer in de cel te laten zitten. De chauffeur werd zondagavond gearresteerd.

Door het ongeluk kwamen drie mensen om het leven en raakten 24 anderen gewond, van wie sommigen zeer ernstig. Het onderzoek gaat nog een poos duren, aldus het OM woensdag. Pas als het onderzoek klaar is, zal blijken of de chauffeur strafrechtelijk verantwoordelijk is voor het ongeluk en welk strafbaar feit daar precies bij past.

Het OM zou de man langer kunnen vasthouden bij vluchtgevaar, kans op herhaling of wanneer de verdachte het onderzoek zou willen belemmeren. Maar bij de chauffeur is daar geen sprake van, zegt het OM, dus is er geen juridische grond om hem langer vast te houden, ondanks de enorme impact die het ongeluk heeft gehad voor slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen.

Politie en justitie onderzoeken de technische staat van de monstertruck en de rol van de chauffeur. Daarnaast wordt de vergunning tegen het licht gehouden en wordt naar de rol van de organisatie gekeken. Het is volgens het OM een complex onderzoek.

De politie benadert de komende dagen schriftelijk de bijna 100 getuigen die zich sinds zondag meldden. Daarna gaat de politie ook mondeling getuigen horen.

Chauffeur van monstertruck vrijgelaten
Chauffeur van monstertruck vrijgelaten (Foto: ANP)

Ook tweede Iglinskiy betrapt op EPO, Astana in problemen

Wielrenner Maxim Iglinskiy is betrapt op het gebruik van EPO. Dat is te lezen op de site van wielerbond UCI, waar de nieuwe lijst met voorlopig geschorste renners is gepubliceerd. De Astana-renner testte positief op 1 augustus, de dag voor de Clásica San Sebastián.

Opvallend is dat de drie jaar jongere broer van de 33-jarige Kazach, Valentin, slechts een paar weken eerder ook al positief op EPO getest bleek te hebben. Hij werd kort daarop voor vier jaar geschorst door de autoriteiten in zijn land en beëindigde zijn loopbaan. 

Zowel Valentin als Maxim reden voor Astana, de ploeg van Alexandre Vinokourov. Valentin werd nog op de dag van de bekendmaking van zijn posititeve test ontslagen, over Maxim heeft de ploeg nog niks laten horen. Hij boekte zeven profzeges in zijn carrière, waarvan in 2012 ongetwijfeld de grootste plaatsvond. Hij won destijds Luik-Bastenaken-Luik, door solo over de finish te komen.

Iglinskiy zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik 2012 (Foto: Getty)

De positieve test van Iglinskiy kan mogelijk ook Astana zelf in de problemen brengen. Het team is lid van de beweging MPCC - 'Beweging voor geloofwaardig wielrennen - en is daardoor aan de regels van die groep gebonden. Een van die regels is dat een team, bij meerdere dopinggevallen binnen een bepaalde tijd, enige tijd niet mag koersen.

Als er binnen twaalf maanden sprake is van twee gevallen moet het team acht dagen 'zelfuitsluiting' in acht nemen. Die acht dagen gaan in op de eerste dag van de eerstvolgende World Tour-wedstrijd. In dit geval is dat de Ronde van Lombardije op 5 oktober. Naast de koers in Italië moet Astana dan ook het slotstuk van de World Tour 2014 missen, de laatste editie van de Ronde van Peking.

De grootste straf zou echter het missen van de 'thuisrace' zijn, de Ronde van Almaty. Die werd vorig jaar nota bene gewonnen door Maxim Iglinskiy, die een van de vijf Astana-renners bij de beste tien was. Deze koers wordt net als de Ronde van Lombardije op 5 oktober gereden. 

EbolapatiŽnt Texas had contact met kinderen

Ook enkele kinderen hebben contact gehad met een man die in de VS besmet blijkt te zijn met ebola. Dit zei de gouverneur van Texas, Rick Perry, woensdag. Hij beklemtoonde daarbij dat hij er alle vertrouwen in heeft dat ebola zich er niet verder verspreidt.

Dinsdag werd bij de patiënt ebola geconstateerd. Het was voor het eerst in de VS. Een woordvoerder van de gezondheidsautoriteiten in Texas zei woensdag dat de kans dat het virus in de VS meer slachtoffers maakt, "uiterst gering is". Vijf kinderen worden in de gaten gehouden en ruim tien volwassenen letten op hun eigen gezondheid met het oog op mogelijke tekenen van het virus. Geen van hen ligt in quarantaine volgens de autoriteiten van de gemeente Dallas.

De patiënt reisde van het West-Afrikaanse Liberia via het vliegveld van Brussel naar Dallas. Hij meldde zich beroerd vrijdag bij een ziekenhuis in Dallas, maar werd naar huis gestuurd met antibiotica. Zondag is de man alsnog opgenomen. Hij werd toen per ambulance gebracht. Het ambulancepersoneel wordt ook onderzocht, net als enkele familieleden van de patiënt die er slecht aan toe zijn. Hij wordt in quarantaine behandeld in het Texas Health Presbyterian Hospital in Dallas.

In de VS zijn eerder wel enkele Amerikanen behandeld die het virus in West-Afrika hadden opgelopen en werden gerepatrieerd. Door de ebola-epidemie in West-Afrika zijn al meer dan 3000 mensen gestorven. Vooral Liberia, Sierra-Leone en Guinee zijn getroffen.

Ondertussen wordt hard aan vaccins gewerkt. Canada heeft kleine hoeveelheden van een eigen experimenteel vaccin naar Genève en Atlanta gestuurd. Die zijn bestemd voor medisch personeel dat mogelijk besmet raakt door hun werk, zei Greg Taylor, de Canadese topambtenaar als het gaat om de volksgezondheid.

Ebolapatiënt Texas had contact met kinderen
Ebolapatiënt Texas had contact met kinderen (Foto: ANP)

Jongen (11) verdronken in de Maas

Een 11-jarige jongen is woensdagmiddag in de Maas in het Gelderse Heerewaarden om het leven gekomen. Waardoor de jongen in het water in de problemen kwam, is nog onduidelijk. Dat meldt de politie.

De jongen was vermoedelijk gaan zwemmen in de Maas, in de buurt van een jachthaven en een camping. De hulpdiensten werden rond 17.15 uur gealarmeerd dat de jongen een tijdje niet meer was gezien. Na vijf kwartier zoeken werd het lichaam van het kind gevonden.

Vanwege de zoektocht naar de 11-jarige werd het scheepvaartverkeer tijdelijk stilgelegd.

HEMA begluurt klanten in pashokjes

Perverse mannetjes monteren tegenwoordig een klein cameraatje op hun schoen zodat ze onder het gordijn van de pashokjes naar poesjes kunnen gluren. De HEMA kickt blijkbaar ergens anders op en pakt het wat groter aan: zij hangen een camera boven de pashokjes.

In Zwolle (én op Twitter) is ophef ontstaan toen Jonne van de Beek in de HEMA Zwolle kleding wilde passen en een camera zag hangen die wel op een vreemde positie hing. Ze maakte een foto ervan en vroeg via Twitter het warenhuis de reden van deze camera en waar die op gericht stond. De winkelketen reageerde dat de camera inderdaad op een vreemde plek hing en dat hij verwijderd gaat worden. Hij stond overigens op de winkel gericht.

Jonne van de Beek verbaasde zich over de reacties die haar foto teweeg bracht:

VS: 'Burgerbescherming n.v.t. bij bommen op SyriŽ'

Een maatregel waarbij drones en vliegtuigen alleen mogen bombarderen als het 'bijna zeker' is dat er geen burgerslachtoffers vallen en alleen militanten geraakt worden, telt niet bij de huidige operaties in Syrië en Irak. Dat meldt Al Jazeera op basis van officials in het Witte Huis.

Caitlin Hayden, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, gaf woensdag aan: "Het 'bijna zeker'-principe geldt alleen wanneer we directe actie ondernemen buiten gebieden waar actief gevochten wordt."

De reactie komt op berichten die stellen dat op 23 september een Tomahawkraket in het Syrische dorpje Kafr Daryan neerkwam, waardoor er een dozijn burgers om het leven kwamen. "Ze droegen lichamen uit het puin. Ik zag er zeven of acht ambulances vandaan komen", meldt een ooggetuige.

"Ik heb wel gehoord dat ze zeggen dat er burgerslachtoffers zijn", stelt het Republikeinse congreslid Adam Kinzinger, "maar ik heb geen details gekregen. Maar niets is perfect." Hij voegt toe dat de bombardementen 'veel minder doden veroorzaken dan de wreedheden van het Assad-regime.' 

President Obama wordt al jaren heftig bekritiseerd om de minstens 2400 doden die zijn dronestrikes hebben veroorzaakt, waaronder veel burgerslachtoffers.

[upd] Baas (16) neukt 2 juffen, allebei bloedmooi

Een 16-jarige scholier aan de Destrehan High School in St. Charles Parish is ongetwijfeld de baas van de school. Het ventje gaat er prat op twee leraressen aan zijn paarsgepunte lans te hebben geregen. Een van hen, Shelley Dufresne, is zelfs bloedmooi.

Het kereltje klapte vorige week uit de school. Hij schepte op bij zijn matties over zijn minnaressen. Niet alleen de 34-jarige Dufresne behoort tot zijn veroveringen, maar ook haar collega zou hij een veeg hebben gegeven.

Na een kort onderzoek heeft de politie de blondine, een milf met drie kids, gisteren in de boeien geslagen. Dufresne zou zich namelijk vorige maand hebben laten uitwonen door de scholier. Dit geile onderonsje vond plaats in een woning in Montz.

Gisteravond is de mooie docente op borgtocht vrijgelaten. De politie is nog bezig met haar collega, die ook seks zou hebben gehad met het ventje. Of zij ook bloedmooi is, is helaas niet bekend.

Update 20.40 uur:
Inmiddels is ook de naam van lerares twee bekend. Het zou hier gaan om Rachel Respass. Deze lerares Engels blijkt ook bloedmooi, zo blijkt uit een foto die user rolstoeltje heeft gevonden. Zij is inmiddels ook gearresteerd en wordt hevig aan de tand gevoeld.

PlayStation Plus-titels oktober bekendgemaakt

Sony heeft de PlayStation Plus-titels van oktober bekendgemaakt. De titels zijn van 8 oktober tot en met 4 november te downloaden. De grootste titel is uiteraard Driveclub, de racegame die na bijna een jaar vertraging eindelijk verschijnt voor PS4.

De andere titels voor PlayStation 4 zijn Spelunky en Dust: An Elysian Trail. Gamers met een PlayStation 3 kunnen losgaan met Batman: Arkham Asylum en Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara. Tenslotte komen Pix the Cat en Rainbow Moon naar PlayStation Vita.

[Vid] Historisch goud Irak na diskwalificatie compleet podium

Tijdens het atletiektoernooi de Asian Games heeft Irak op een bizarre manier het eerste goud sinds 1982 gewonnen. Op de 800 meter bij de mannen werden de - in eerste instantie - winnaars van het goud, zilver en brons allemaal gediskwalificeerd, waardoor de Irakese nummer vier opschoof naar het goud.

Abdulaziz Mohammed uit Saoedi-Arabië passeerde als eerste de finish, na een ziedende sprint met de Qatarees Musaab Bala, de regerend Aziatisch kampioen. Achter het duo liep Abraham Rotich namens Bahrein naar het brons door de Irakees Adnan Almntfage achter zich te houden.

Kort na de race kwam er echter een bizar bericht van de wedstrijdjury: Mohammed, Bala en Rotich werden allemaal gediskwalificeerd. Bala en Rotich hadden buiten hun baan gelopen, terwijl de oorspronkelijke winnaar zijn goud kon vergeten omdat hij iemand in de weg had gelopen. De 34-jarige Almntfage, vier jaar eerder goed voor zilver, was de gelukkige vierde en mocht het goud op komen halen. Teng Haining uit China werd plotseling tweede, voor Jamal Hairane uit Qatar.

Almntfage staat klaar om zijn gouden medaille in ontvangst te nemen (Foto: Getty)

Voor de Irakese sport was het een groot moment, want sinds 1982 hadden ze geen enkele gouden medaille meer gewonnen op de Asian Games. Van 1990 tot en met 2002 deed het land vanwege de oorlogen niet mee, in 2006 en 2010 moesten ze genoegen nemen met een aantal zilveren en bronzen medailles. 

Eerder op het toernooi was er op de 1500 meter al brons voor Almntfage, die naast Irakees ook Zweeds staatsburger is en zijn tijd verdeeld tussen de beide landen. 

De finale van de 800 meter. De mannen in baan 6 (Bala) en 8 (Rotich) werden gediskwalificeerd omdat ze buiten hun baan kwamen. Mohammed, in het groen-wit, zou iemand teveel gehinderd hebben (Bron: YouTube)

Vijf Nederlandse films op BFI London Film Festival

Vijf producties van Nederlandse bodem zijn geselecteerd voor het BFI London International Film Festival. Ne Me Quitte Pas, Finn, Pony Place, The Asylum en Marc Jacobs worden later deze maand vertoond op het grootste filmfestival van het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast zijn vijf Nederlands coproducties geselecteerd. Dat zijn het Oekraiënse Maïdan, het Argentijnse Jauja, het Griekse A Blast en het Belgische Welp en Ronse. De 58e editie van het BFI London International Film Festival vindt plaats van 8 tot en met 19 oktober.

'Onvoorstelbare consequenties' om Hong Kong

De Chinese regering heeft woensdag keihard uitgehaald naar de Occupy Central-beweging in Hong Kong. Dat schrijft Quartz, dat de boodschap in de krant People's Daily volledig heeft vertaald.

De communisten in Peking noemen de roep om democratie 'illegaal', 'een verstoring van de sociale orde' en stellen dat er 'grote consequenties zijn voor Hong Kong en haar bevolking'. "Als dit doorgaat, zullen die consequenties onvoorstelbaar zijn."

Peking: "De beweging heeft de fundamenten van de samenleving in Hong Kong' heeft vernietigd." Door onder meer massa's mensen in beweging te brengen en vervoer lam te leggen zou Occupy Central de wet genegeerd hebben. "Deze activisten moeten wettelijk verantwoordelijk gehouden worden voor hun illegale gedrag."

Peking beschuldigt verder: "Occupy Central heeft Hong Kong beschaamd. Als het zo doorgaat, zal het Hong Kongs status als internationaal zakencentrum beschadigen en daarmee de levens van normale mensen schaden."

Ook zou de beweging, die niet wil dat Peking verkiezingskandidaten selecteert, zelfs tégen democratie zijn: "Occupy Central blokkeert Hong Kongs geleidelijke transitie naar democratie." Het is vanzelfsprekend opmerkelijk dat in de ogen van de Westerse wereld Hong Kong nu juist wél democratisch is en geleidelijk naar een dictatuur wordt omgevormd.

Viola Holt 'herkende' afperser John en Linda de Mol

Viola Holt denkt te weten wie op de compositietekening staat van de afperser van John den Linda de Mol. De voormalige tv-presentatrice zegt zo'n dertig jaar geleden te zijn bedreigd door dezelfde man. "Die man heeft vijf centimeter van mij af gestaan", zei ze woensdagavond in RTL Boulevard.

"Ik ben er stuk van, het komt met volle kracht in je herinneringen terug", gaat Holt verder. "Die had ik jarenlang verstopt." In Opsporing Verzocht werd dinsdagavond de compositietekening getoond nadat was uitgelekt dat John en Linda de Mol al jarenlang worden afgeperst. De man op de compositietekening is een blanke man van ongeveer 70 jaar oud.

Holt werd zo'n vijftien jaar geleden door een onbekende man met de dood bedreigd. "Ik weet nog dat we destijds na afloop van een uitzending van de 5 Uur Show handtekeningen stonden uit te delen en dat ik ineens een hand op mijn schouder voelde", herinnert Holt zich. "Hij had een pruik op en een nepsnor, wat ik merkwaardig vond."

"Eenmaal terug in mijn kleedkamer vond ik een brief waarin hij had geschreven dat hij een hand op mijn schouder zou leggen en dat ik dan zou weten wie hij was", gaat Holt verder. "Toen ik dat las, ging ik door de grond."

Het is voor Holt duidelijk dat de man een ziek machtsspelletje wilde spelen. "Hij vroeg mij niet om geld, maar wilde mij vermoorden. Misschien heeft hij dat bij John en Linda ook wel gedaan."

Peter R. de Vries is nog niet helemaal overtuigd. "Het zou kunnen, maar laten we niet vergeten dat het bij Viola al zo'n vijftien jaar of zelfs langer geleden is. Zou je een man in zo'n vermomming nu nog wel herkennen? Daarnaast zou nog kunnen blijken dat die compositietekening eigenlijk niet goed lijkt. Dat komt wel vaker voor."

Poepen in Sprinter niet voor 2018

Het is onmogelijk om de stoptreinen, de zogenoemde sprinters, van de NS eerder dan 2018 te voorzien van een toilet. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Pas halverwege 2021 hebben vrijwel alle sprinters een wc aan boord.

"Het is wat anders dan thuis een hordeur plaatsen", zei Mansveld. Bij het ontwerp van de sprinters is volgens de bewindsvrouw nooit rekening gehouden met de plaatsing van een toilet. "Daar moet over worden nagedacht, vervolgens moet worden aanbesteed en daarna moet het nog goedgekeurd worden. Het kost tijd."

Mansveld benadrukte dat de deadline om alle sprinters van een toilet te voorzien al naar voren is gehaald van 2025 naar 2021. "De klus wordt geklaard in minder dan de helft van de tijd die we daarvoor hadden staan." Dat betekent dat op zijn vroegst in 2018 kan worden gestart met het inbouwen van de toiletten. In totaal moet in 131 treinstellen een toilet komen.

Fiks meer files in derde kwartaal

In het derde kwartaal van dit jaar stonden fors meer files dan in dezelfde periode vorig jaar. De filezwaarte, de lengte vermenigvuldigd met de duur van de file, nam met 21 procent toe, meldt de ANWB woensdag. Ook in het tweede kwartaal was sprake van een toename. De ANWB noemt de stijging na een lange periode van een dalend aantal files 'opvallend'.

Vooral in het midden van het land stonden meer files. In september waren er een aantal spitsen met veel ongelukken. Hierdoor ontstond flinke vertraging. In de regio Rotterdam was het verschil met vorig jaar niet zo groot.

Vorige week woensdag zorgden zware buien in het midden en zuiden van het land nog voor ruim driehonderd kilometer file tijdens de avondspits. Ruim een week ervoor vonden in dichte mist verschillende kettingbotsingen plaats op de A58 tussen Vlissingen en Bergen op Zoom. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. Zeker 150 auto's liepen schade op.

Doden bij explosies in Homs

Bij een dubbele explosie bij een school in de Syrische stad Homs zijn woensdag zeker 22 mensen om het leven gekomen, onder wie tien kinderen. Dat heeft een bron bij de Syrische autoriteiten gezegd. Zeker 56 mensen raakten gewond.

De explosies hadden plaats op het moment dat de school uit ging en de kinderen naar huis mochten. In de buurt waar de school staat wonen voornamelijk alawieten, een stroming binnen de sjiitische islam waar ook de Syrische president Bashar Assad toe behoort.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen bij de ontploffingen 39 mensen om het leven, van wie dertig jonge kinderen.

Achter de schermen bij The Evil Within

Bethesda heeft een triootje achter-de-schermen video’s opgenomen waarbij ontwikkelaars de kans krijgen om te vertellen waarom The Evil Within zo’n toffe game wordt. Dit is maar goed ook, want de game is zo goed als af en te koop over twee weken.

Uiteraard kan je horrorgames wel aan Japanners overlaten. Oud Resident Evil gediende Mikami verteld zijn inspiraties, Kataki over de vijanden die je tegenkomt en Shiraki over het geluid. Iedereen die denkt dat hij/zij genoeg ballen heeft om de game te spelen, die kan aan de slag met de game vanaf 14 oktober. 

Rusland stopt uitwisseling 'om homokoppel'

Universiteiten in Rusland en de VS zijn niet bepaald blij met een nieuwe sanctie: het eenzijdige Russische afschaffen van het uitwisselen van studenten tussen de twee landen. De Russen geven nu aan dat dat alles te maken had met een homoseksueel stel in de VS, meldt Radio Free Europe.

Pavel Astakhov, de Russische ombudsman voor kinderbescherming, twitterde woensdag namelijk dat het Toekomstige Leiders Uitwisselingsprogramma ('FLEX') is stopgezet omdat een Russische tiener 'onder de hoede gebracht' was van 'een Amerikaans homoseksueel koppel.'

Volgens Astakhov zouden de VS tevens hun verplichtingen niet nagekomen zijn om alle studenten netjes naar Rusland terug te sturen, omdat er welgeteld één Russische student in Amerika achtergebleven zou zijn. In Rusland probeert de staat al langer een link te leggen tussen homoseksualiteit en kindermisbruik. Of dit ook de reden is waarom de hoge pief voor kinderbescherming zich hierover uitlaat, is niet bekend. 

De Amerikaanse administrator van het programma ontkent de Russische uitleg en stelt dat de zaken waar Astakhov het over heeft pas gebeurden nadat het uitwisselingsprogramma ten einde was. Ook zou het helemaal niet kloppen dat de student bij een koppel van hetzelfde geslacht is ondergebracht.

De vicepresident van de Amerikaanse Raad voor Internationale Educatie (ACIE), David Patton, geeft aan: "Het was geen direct resultaat van het FLEX-programma. Het gebeurde daarna, waardoor we min of meer geen jurisdictie meer hadden." Patton benadrukt dat de student 'in een traditionele' familiesetting geplaatst was. 'Wel begrijpen we', zegt hij, dat de student bevriend was geraakt met een homoseksueel koppel.

Timmermans: SyriŽ gaf geen fiat bombardementen IS

Syrië heeft de Verenigde Staten niet 'expliciet toestemming' gegeven om terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in het land te bombarderen. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Van een volkenrechtelijk mandaat om alsnog in te grijpen in Syrië is daarmee geen sprake.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, leek eerder deze week bij de Verenigde Naties in New York zijn goedkeuring te geven voor de luchtaanvallen in Syrië door de Verenigde Staten. Voor Nederland zou daarmee alsnog het volkenrechtelijke mandaat kunnen ontstaan om ook in Syrië in te grijpen, zo stelde de Kamer.

"Uit deze toespraak kan niet worden afgeleid dat de Syrische autoriteiten hiermee expliciet toestemming geven voor de door de VS geleide luchtaanvallen op ISIS-doelen op Syrisch grondgebied", schrijft Timmermans echter. "Daarvoor zijn de uitlatingen volkenrechtelijk gezien te algemeen van strekking."

Volgens Timmermans zei de Syrische bewindsman voor de strijd tegen terrorisme te zijn, maar benadrukte hij in zijn toespraak ook dat 'de nationale soevereiniteit' bij de bestrijding van terrorisme gerespecteerd moest worden. Ook moesten de aanvallen 'in overeenstemming' zijn met internationale verdragen.

Het kabinet besloot vorige week een bijdrage te leveren aan de internationale strijd tegen IS. Nederland stuurt zes F16's met 250 militairen en 130 militaire trainers. De F-16's gaan IS-doelen in Irak bombarderen, maar niet in Syrië omdat daarvoor op dit moment volgens het kabinet geen volkenrechtelijk mandaat is. Een flinke meerderheid van de Tweede Kamer steunt de Nederlandse bijdrage.

Griekse regering wil vertrouwensstemming

De Griekse regering heeft aangekondigd volgende week een vertrouwensstemming aan te vragen in het parlement. Dat werd woensdag bekendgemaakt op de staatstelevisie. Details werden niet gegeven.

De coalitie is aan het wankelen gebracht door de linkse oppositie. Die eiste enkele uren daarvoor nieuwe verkiezingen wegens de aangekondigde bezuinigingen die de Grieken nog altijd te verduren krijgen.

Mogelijk wordt premier Antonis Samaras nog voor maart tot nieuwe parlementsverkiezingen gedwongen. Zijn door conservatieven geleide coalitie heeft de steun nodig van de oppositie in het parlement om een nieuwe president te kunnen kiezen. In de peilingen staan de conservatieven achter op de anti-noodsteunpartij Syriza.

Omstreden bouwplan Oost-Jeruzalem gaat door

Jeruzalem zet een omstreden nieuw bouwproject in het oosten van de stad door. Locoburgemeester Kobi Kahlon heeft een opdracht voor de bouw van zo'n 2500 woningen in Givat Hamatos ondertekend. Dat heeft het Israëlische stadsbestuur woensdag bekendgemaakt.

De Palestijnen zeggen aanspraak te maken op Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat. Hoewel Israël Oost-Jeruzalem als onderdeel van de stad beschouwt, ziet vrijwel de hele internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Staten, dergelijke bouwprojecten als illegale nederzettingen.

Met het project in Givat Hamatos zou een strook van joodse gebieden voltooid worden die Jeruzalem van het nabijgelegen Betlehem scheidt.

Foutje bedankt: BelgiŽ O19 selecteert Bakkali

Vanochtend ontstond consternatie op Twitter omtrent Zakaria Bakkali. Volgens de PSV-watcher van het Eindhovens Dagblad, Rik Elfrink, was de verbannen speler van PSV opgeroepen voor het Belgische elftal onder 19 jaar.

Inmiddels is gebleken dat de Belgische voetbalbond (KBVB) een fout heeft gemaakt. De gepubliceerde lijst was namelijk verouderd, waardoor verkeerde informatie naar buiten kwam. De fout was snel hersteld, waarna bleek dat Bakkali alsnog naast de pot piste.

Bakkali heeft in Eindhoven nog een contract tot medio 2015, maar zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer in de elftallen van PSV spelen. Bij PSV was hij, wegens zijn gedrag, niet meer welkom. Ook bij Jong PSV hoeft hij niet meer op een plekje te rekenen, tenzij het team in ongewone personele problemen komt.

AEX verliest flink door zwakke cijfers industrie

De Amsterdamse beurs heeft woensdag alle winst van een dag eerder weer zien verdampen na een rits aan tegenvallende cijfers. De teleurstellende inkoopmanagersindexen stemden beleggers ontevreden, waarna de AEX-index een procent lager sloot op 416,80 punten. Ook de omringende beurzen leden verliezen van om en nabij de een procent.

Onder meer de cijfers uit Frankrijk en Duitsland waren aanleiding voor de sombere sfeer op de markten. Zo stagneerde de groei van de Duitse industrie en kromp de Franse industrie. De economie van de eurozone als geheel groeide wel licht, maar minder dan vorige maand. Alleen in Nederland nam het groeitempo toe.

Voor de beursgang van Zalando was die negatieve stemming alles behalve goed. De Duitse webwinkel ging voor 21,50 euro naar de beurs en won weliswaar flink tijdens de eerste uren, maar sloot uiteindelijk onveranderd. De enige reden dat het aandeel niet verloor is volgens analisten omdat banken de koers met moeite wisten te stutten.

Ook op de Amsterdamse beurs waren de resultaten weinig positief. Van de 25 fondsen in de AEX-index sloot alleen ING de dag af met winst. De bank won 1,8 procent aan waarde. De grote winnaar van dinsdag, Fugro, was nu echter de grootste verliezer en moest 3,7 procent prijsgeven, net als concurrent SBM Offshore.

Zombieland 2 herrijst uit de dood

Een vervolgfilm op Zombieland uit 2009 lijkt weer ietsje dichterbij. Sony heeft scenarist Dave Callaham, bekend van de Expendables-films en de onlangs verschenen Godzilla, in de arm genomen om het project weer vlot te trekken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Zombieland ging over een stel simpele Amerikanen die moeten overleven in een wereld die is overspoeld door zombies. Het scenario werd vooral gekenmerkt door de gitzwarte en ook lompe humor. Vooral de scènes met Bill Murray staan vast in het geheugen van veel kijkers gegrift.

De cast bestond toen uit onder anderen Woody Harrelson, Jesse Eisenberg en Emma Stone. Het lijkt onwaarschijnlijk dat zij zullen terugkeren, aangezien Eisenberg en Stone inmiddels een bruisende filmcarrière hebben.

Naar de cast in Zombieland 2 is het nog gissen. Ook de premièredatum is nog onbekend.

Olympisch bid 'Oslo 2022' definitief de nek omgedraaid

Oslo heeft haar bid om de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2022 te organiseren definitief teruggetrokken. Dat gebeurde nadat de politiek woensdag geen overeenstemming kon bereiken over onder meer de kosten van de organisatie.

De conservatieve partij Høyre, de grootste in het Noorse parlement, kon het niet eens worden over een besluit om het bid financieel te ondersteunen. Tijdens een urenlange vergadering werd gevraagd of de leden van de partij steun wilden geven aan een financiële garantie van de overheid. Daarmee moest het bid van Oslo ondersteund worden.

De leden waren ongeveer gelijk verdeeld, waarna de gemeente Oslo besloot om de aanvraag voor de financiële steun in te trekken. Daarmee is het bid definitief niet meer. De 'conservatief-liberale' Fremskrittspartiet stemde in mei al tegen het doorgaan van het bid. Het organiseren van de Olympische en Paralympische Spelen zou te duur zijn.

Er lijkt te veel gekeken te zijn naar het 'voorbeeld' van het Russische Sochi, waar eerder dit jaar veruit de duurste Spelen ooit gehouden werden. Het IOC maakte echter al regelmatig duidelijk dat toekomstige Spelen waarschijnlijk veel goedkoper zullen zijn, simpelweg omdat Rusland het overdreven heeft wat betreft de kosten.

Nog slechts twee steden zijn in de race voor de organisatie van de Spelen in 2022: Het Kazachse Almaty en het Chinese Beijing, wat als het gekozen wordt als eerste stad ooit zowel de Zomer- als Winterspelen zou organiseren. Eerder dit jaar trokken Lviv in Oekraïne en Krakau in Polen zich al terug.

Voor wintersportfans lijkt de hoop op Almaty gericht, omdat het schaatsen daar op de legendarische baan van Medeo plaats zou vinden. Een vergelijk met Oslo is echter niet te trekken, waar ski- en schansspringgebied Holmenkollen elk jaar tijdens de World Cups volstaat met tienduizenden zingende en juichende Noren.

Op 31 juli 2015 zal tijdens de IOC-sessie in Kuala Lumpur bepaald worden welke stad de Spelen van 2022 mag organiseren.

Russen halveren gasleveranties Slowakije

Oekraïne maakt zich op voor een koude winter nu men verwacht geen Russisch gas aangeleverd te krijgen. De aanvoer daarvan werd in augustus gestopt. Ook Slowakije is nu de sigaar: Rusland levert nog maar de helft van de normale hoeveelheid gas. Dat schrijft persbureau Reuters woensdag.

Robert Fico, de premier van Slowakije, noemde de halvering van de gasleveranties 'deel van een politiek gevecht'. Naast Slowakije kampen onder andere Polen, Oostenrijk en Hongarije met fors afgenomen hoeveelheden Russisch gas. Het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan wordt gezien als een waarschuwing van Moskou.

Premier Fico: "De Russen praten over technische problemen, over de noodzakelijkheid van het opvullen van voorraden voor het winterseizoen. Ik heb deze uitdrukking eerder gebruikt en zal dat weer doen: gas is een middel geworden in een politiek gevecht."

De Russische gasgigant Gazprom was volgens Reuters niet bereikbaar voor commentaar.

PVV wil meer aandacht voor veiligheid in trein

Het kabinet moet veel meer aandacht schenken aan de veiligheid in het openbaar vervoer. Zo zouden marechaussees moeten waken op stations en moeten conducteurs in de trein zichtbaarder worden. Dat heeft PVV-Kamerlid Barry Madlener woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Heel veel mensen maken zich ontzettend druk over de veiligheid. Als ik zie dat Frankrijk wel die maatregelen neemt, dan vraag ik me af waarom wij dat niet doen", zei Madlener over mogelijke terreurdaden. "De NS maakt zich helemaal geen zorgen, het feit dat een soldaat in uniform niet meer in de trein mag is schrikbarend."

Madlener deed zijn uitspraken in een debat over de nieuwe vervoerconcessie op het spoor, die volgend jaar voor een periode van tien jaar moet ingaan. Het PVV-Kamerlid vindt dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) in de concessie meer aandacht moet besteden aan 'sociale veiligheid'.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland stelde tijdens het debat dat de NS op dit moment al heel veel aandacht schenkt aan veiligheid. "Wilt u een cel in elke trein? Wilt u dat de gaatjes weer in de kaartjes worden geschoten in plaats van geknipt?", vroeg hij zich af. De wensen van Madlener zouden bovendien buiten de vervoerconcessie vallen.

Madlener wees echter op het belang van de zichtbaarheid van conducteurs en marechaussees. "Ik vind het heel prettig als ik in de trein zit en zie dat die veiligheid serieus wordt genomen. Zoals ik dat op Schiphol of andere luchthavens zie." Ook opperde hij een sms-dienst waarmee reizigers anoniem melding kunnen maken van een incident.

[vid] Carter 'had Iran van kaart kunnen vegen'

Jimmy Carter, op Bush Senior na de enige naoorlogse Amerikaanse president die niet werd herkozen*, had naar eigen zeggen wellicht wel een tweede termijn gehad als hij Iran van de kaart had geveegd. Dat stelde hij in een woensdag uitgezonden interview met CNBC. 

Het wordt algemeen aangenomen dat de Democraat Carter, die van 1977 tot 1981 president was, de verkiezingen tegen Reagan verloor vanwege zijn vermeend slappe optreden in de gijzelingscrisis in Iran. Fundamentalisten hielden na de staatsgreep in 1979 52 personeelsleden van de Amerikaanse ambassade 14 maanden lang gegijzeld.

"Ik was wellicht herkozen als ik militaire actie tegen Iran had ondernomen, had laten zien dat ik sterk en resoluut en mannelijk enzovoorts was", stelt Carter, die vandaag zijn 90e verjaardag viert.

"Ik had Iran van de kaart kunnen vegen met de wapens die we hadden, maar daarmee zouden ook veel onschuldige mensen vermoord zijn, waarschijnlijk inclusief de gijzelaars. Dus hield ik stand tegen dat alles, al die adviezen, en werden uiteindelijk mijn gebeden verhoord en kwam elke gijzelaar veilig thuis." De 39e president vervolgt: "Dus denk ik achteraf dat ik de juiste beslissing heb genomen, maar destijds was het niet makkelijk."

Volgens Carter is zijn beslissing om geen militairen te sturen na decennia meer geaccepteerd geworden. "Maar er is nog steeds een sterke neiging in ons land om militaire actie te ondernemen wanneer ik denk dat dat niet noodzakelijk is."

*Kennedy werd vermoord voor-ie kon worden herkozen en Ford kon niet worden herkozen omdat-ie überhaupt nooit een verkiezing had gewonnen. 


Een promo voor het interview. Carter is in de ogen van uw verslaggever overigens zo'n beetje de meest ondergewaardeerde Amerikaanse president van de 20e eeuw en verdient veel meer hulde dan hij tot op de dag van vandaag krijgt

Palestijnen willen in 2016 einde bezetting IsraŽl

De Palestijnen willen dat Israël zich uiterlijk november 2016 heeft teruggetrokken uit alle Palestijnse gebieden die het land sinds 1967 heeft bezet. Dit heeft de Palestijnse regering in een conceptresolutie aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd. Onder de gebieden valt ook Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen zien als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat.

President Mahmoud Abbas kondigde vorige week in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN al aan dat hij de raad zou vragen een deadline te stellen voor de terugtrekking van Israël uit bezet gebied. Volgens de Palestijnen bevordert de conceptresolutie een tweestatenoplossing, waarbij Israël en Palestina onafhankelijk in vrede naast elkaar kunnen bestaan.

Of het voorstel erdoor komt is nog maar de vraag. De Verenigde Staten, de trouwste bondgenoot van Israël, hebben een vetostem in de Veiligheidsraad. In het verleden heeft Washington veel resoluties geblokkeerd die opriepen tot meer rechten voor de Palestijnen. De Amerikaanse VN-ambassadeur roept de Palestijnen en Israël op om hun geschillen middels overleg op te lossen.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël enkele gebieden op Egypte, Jordanië en Syrië. Sommige van deze regio's houdt Israël tot op de dag van vandaag bezet.

D66 en SP: asielzoekers moeten bed, bad en brood

Binnen het Amsterdamse gemeentebestuur zijn D66 en de SP het erover eens dat een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers moet worden opgevangen. Dat moet zeker tot 1 oktober 2015.

"Het gaat dan om de groep die al ruim twee jaar door de stad zwerft", aldus hoofdstedelijk D66-leider Jan Paternotte tegen AT5. De asielzoekers kraken daarbij steeds panden, worden eruitgezet, kraken een nieuw onderkomen, enzovoorts. Paternottes partij en de SP zijn die situatie zo onderhand zat, terwijl er vanuit Den Haag niets gebeurt.

Zo is er is geen opvang meer, maar er worden evenmin mensen teruggestuurd. Dat komt naar verluidt omdat het land van herkomst in het ene geval weigert om asielzoekers terug te nemen, en in het andere omdat de situatie ter plekke nu te gevaarlijk is.

De partijen willen dat staatssecretaris Fred Teeven (VVD) snel met een oplossing, geld of met beiden over de brug komt, maar anders betaalt de gemeente de opvang desnoods zelf. GroenLinks vindt overigens dat er niet op een beslissing van Teeven moet worden gewacht maar dat de stad onmiddelijk zelf opvang moet regelen.

Wat Teevens partijgenoten in het gemeentebestuur van het plan van D66 en de SP vinden is overigens nog onduidelijk.

'De VS zouden me kunnen vermoorden'

De president van Argentinië, Cristina Kirchner, is bang dat haar regering omver geworpen wordt door de VS en dat zij daarbij vermoord zal worden. Dat gaf ze dinsdag te kennen, stelt Associated Press. 

Volgens het persbureau was de speech van Kirchner 'geëmotioneerd'. Bij een recent bezoek aan de paus lichtte de politie haar in over een mogelijk plot van de Islamitische Staat om haar om te leggen. "Dus als er iets met me gebeurt, kijk dan niet naar het Midden-Oosten, maar naar het noorden [naar de Verenigde Staten.]"

Kirchner vervolgt: "Als je ziet wat er uit diplomatieke kringen komt, kunnen ze maar beter niet hierkomen om een verhaal op de mouw te spelden dat ISIS me probeert op te sporen en te vermoorden." Het zou niet bepaald de eerste keer zijn dat de regering van de VS een 'regime change' bewerkstelligt om eigen economische en/of politieke doelen te verwezenlijken. 

De regering-Kirchner heeft Argentinië failliet verklaard en investeringen terugbetaald tegen ongeveer een kwart van de prijs. Verschillende hedgefondsen pikten dit niet. Ook vanuit in het land aanwezige multinationals wordt veel druk uitgeoefend.

Kirchner: "Exporteurs die geld verloren hebben, houden Argentinië in een bankschroef, net als directeuren van autobedrijven die klanten vertellen dat ze geen inventaris hebben terwijl ze die wel hebben. Ze wachten allemaal op ontwaarding [van de Argentijnse peso]."

Argentinië lobbyt momenteel bij de VN om te voorkomen dat een kleine groep obligatiehouders uit winstbejag de herstructureringsplannen kunnen saboteren.

Voor meer details over de huidige crisis in Argentinië en hoe ontzettend ver de Amerikaanse hedgefondsen gaan om hun geld terug te krijgen, waarbij zelfs beslag gelegd werd op een Argentijns marineschip, vind je hier een grondige uitleg van HBO's Last Week Tonight. 

Justin Bieber is zichzelf weer

Justin Bieber heeft weer eens problemen gehad met paparazzi. De 20-jarige zanger heeft een fotograaf op zijn gezicht geslagen, zo lijkt het op foto's waarop het Amerikaanse Us Magazine de hand wist te leggen. In het verleden gaf Bieber al eens opdracht aan een bodyguard om een paparazzo een mep te geven.

Op een van de foto's is te zien dat Bieber een vuist in de buurt van het gezicht van een fotograaf heeft. Op een andere staat hij met zijn hand op de hals van een fotograaf.

Het incident vond plaats in Parijs, waar Bieber was voor een romantische date met Selena Gomez. De twee hebben al enige tijd een knipperlichtrelatie, en de zanger is geregeld buitengewoon gevoelig als hij met haar in contact is geweest.

Dekker trapt onderzoek links- en rechtshandigen af

Staatssecretaris van Wetenschap Sander Dekker (VVD) heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het startsein gegeven voor een groot onderzoek naar links- en rechtshandigheid. Hij maakte als eerste een online test, die door de Rijksuniversiteit Groningen is ontwikkeld. Met het onderzoek wordt geprobeerd een verband te ontdekken tussen handvoorkeur en creativiteit, persoonlijkheid en ziektes.

De data uit het publieksonderzoek worden verzameld door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Aanleiding voor het onderzoek zijn de mythes die de ronde doen over handvoorkeur. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of linkshandigen creatiever zijn dan rechtshandigen en wordt ook onderzocht waarom er meer rechtshandigen zijn dan linkshandigen.

Hoelang het onderzoek loopt is afhankelijk van de snelheid waarmee de resultaten binnenkomen. Het streven is om in ieder geval dertigduizend deelnemers te krijgen. De verwachting nu is dat er over twee maanden voldoende gegevens zijn om de resultaten te kunnen analysen.

Iedereen vanaf 12 jaar kan anoniem meedoen en de online vaardigheidstest invullen via de website helpeenhandje.nl. Deelnemers moeten onder meer zichzelf inschatten op creativiteit en opvliegendheid en moeten aangeven wat ze met welke hand doen.

De aftrap van het onderzoek naar links- en rechtshandigheid vormt ook meteen het startsein van het Weekend voor de Wetenschap, dit jaar op 4 en 5 oktober. Tijdens het Weekend van de Wetenschap kunnen bezoekers wetenschap en technologie beleven en worden ze backstage binnengelaten bij onder meer musea, universiteiten en instituten. Zo is het mogelijk om in Apenheul met behulp van een onderzoeker apen te observeren en hun gedrag in kaart te brengen.

Het is de bedoeling om bij de volgende editie van het Weekend van de Wetenschap de resultaten van het onderzoek naar links- en rechtshandigen bekend te maken.

Kobayashi in actie tijdens Grand Prix van Japan

Kamui Kobayashi gaat komend weekend zijn thuis Grand Prix rijden. Het team van Caterham heeft dit bekend gemaakt. Roberto Merhi, die al in Italië een vrije training reed komt ook tijdens de eerste vrije training in actie op het circuit van Suzuka.

Kobayashi begon het seizoen nog als eerste rijder bij Caterham, maar sinds de komst van een groep investeerders uit Zwitserland en het Midden-Oosten is de plek van de Japanner niet veilig meer. In Belgie moest Kobayashi zelfs zijn plek nog afstaan aan de Duitser André Lotterer.

Kobayashi: "De Grand Prix van Japan en Suzuka zijn altijd al zeer speciaal voor mij geweest. Het is de plek waar ik in 2009 mijn eerste vrije training reed en waar ik zelfs op het podium heb weten te eindigen. Dit jaar zal ik niet om het podium kunnen strijden, maar ik zal mijn uiterste best doen om de fans te belonen met een sterk weekend, om hen te bedanken voor hun overweldigende steun."

BŁttner onzeker voor duel met PSV

Dinamo Moskou-verdediger Alexander Büttner lijkt de Europa League-wedstrijd tegen PSV van donderdag te moeten missen. De linksback viel zondag in het competitieduel tegen Koeban Krasnodar geblesseerd uit.

Dinamo kan in elk geval geen beroep doen op Igor Denisov. Ook de Fransman Mathieu Valbuena is een twijfelgeval. Dinamo strijdt met PSV om de koppositie in groep E.

Büttner is niet de enige bekende die bij de Russen onder contract staat. Oud-PSV'ers Stanislav Manolev en Balázs Dzsudzsák spelen voor de ploeg uit Moskou, evenals ex-Twentespeler Douglas.

McIlroy verkozen tot golfer van het jaar

Rory McIlroy is verkozen tot beste golfer van het jaar. De Noord-Ier kreeg de meeste stemmen van een panel van spelers op de Amerikaanse Tour. Het is de tweede keer in drie jaar dat McIlroy de Jack Nicklaus Award in ontvangst mag nemen. Vorig jaar ging de eer voor de elfde keer in totaal naar Tiger Woods.

De uitverkiezing van McIlroy tot PGA Tour Player of the Year komt niet als een verrassing. De 25-jarige Noord-Ier is de nummer één van de wereld en won met de British Open en het PGA Championship de laatste twee majors van het seizoen. Afgelopen weekeinde veroverde hij met het Europese team de Ryder Cup.

Stewart: "Max Verstappen kan een superster worden"

Jackie Stewart denkt dat Max Verstappen kan uitgroeien tot een superster. Tenminste als Verstappen met druk om kan gaan die komt kijken bij het rijden in de Formule 1. De 17-jarige Nederlander maakt komende vrijdag zijn debuut tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan.

"De hele wereld kijkt naar hem, dat is niet niets. Max heeft tot dusver sensationeel gepresteerd, maar de Formule 1 is andere koek en de druk die op de schouders van een jonge coureur terechtkomt is tegenwoordig misschien nog wel groter dan in het verleden. Ik heb in de loop der jaren grote talenten voorbij zien komen die niet om konden gaan met die druk. Het kan dus twee kanten op. Ik ben benieuwd hoe Max hiermee zal omgaan. Er wordt zoveel over hem en zijn leeftijd gesproken. Er wordt veel van hem verwacht," zegt Stewart tegen BBC Sport.

Het circuit van Suzuka staat bekend als technisch moeilijk circuit. "Het lijdt geen twijfel dat men een van de zwaarste circuits op de kalender heeft uitgekozen voor zijn debuut. Maar hij zal veel tijd in de simulator op deze baan hebben doorgebracht. Dat zal hem helpen. Hij is een ervaren coureur die in de karting alles gewonnen heeft wat er te winnen valt en ook in de klasses daarna erg succesvol is geweest. Bij Toro Rosso is men ervan overtuigd dat ze hem een kans moeten geven. Als hij het goed doet, zal hij een jonge superster worden," besluit de drievoudig wereldkampioen.

[vid] Drone filmt menigte in Hong Kong

Hoewel de Chinezen er alles aan doen om de pro-democratieprotesten in Hong Kong te frustreren, verschijnen er alsnog enorme massa's mensen op straat om hun stad zo vrij mogelijk te houden. Dat meldt de BBC op basis van beelden van een drone.

De drone, die maandag over de menigte heen vloog, laat met het filmen van de menigte zien dat de inwoners van Hong Kong zich niet zomaar laten omvormen tot een verlengstuk van de Chinese communistische heilstaat. De beelden zijn hieronder te bekijken.

De Chinese regering wil overigens van geen wijken weten en staat nog altijd achter de plannen om voortaan vanuit Peking kandidaten te gaan selecteren voor de 'vrije' verkiezingen in Hong Kong. De eerstvolgende verkiezingen staan gepland voor 2017.

Suzuki maakt rijders bekend voor volgend seizoen

Suzuki heeft bekend gemaakt dat Aleix Espargaró en Maverick Viñales volgend seizoen voor het Japanse merk aan de start zullen verschijnen van de MotoGP-klasse. Suzuki keert daarmee na drie jaar afwezigheid terug op het hoogste motorsportpodium. Zo heeft de Japanse fabrikant bekend gemaakt.

Aleix Espargaró komt op dit moment uit voor NGM Foward Racing in de zogenoemde open klasse van de MotoGP. De 25-jarige Espargaró legt regelmatig de fabriekrijders het vuur na aan de schenen. Zo werd de Spanjaard in Aragón nog tweede en in Assen pakte hij de poleposition.

Maverick Viñales maakt volgend jaar zijn debuut in de MotoGP. De 19-jarige Spanjaard rijdt nu nog in de Moto2 na vorig seizoen nog de Moto3-titel in de wacht gesleept te hebben. In de Moto2 maakt hij grote indruk. Zo won hij al twee races en staat hij derde in de tussenstand van het WK.

[vid] 'Beide enkels Kim Jong-Un gebroken'

Omdat Kim Jong-Un al bijna een maand niet in het openbaar verschenen is, deden er wilde geruchten de ronde: de dictator zou aan diabetes lijden, wellicht een beroerte hebben gehad of zelfs aan de kant gezet zijn middels een staatsgreep. Gelukkig lijkt dat allemaal niet waar, meldt The Independent.

Op basis van een anonieme bron schrijft een Zuid-Koreaanse krant dat de Noord-Koreaanse dictator slechts zijn enkels gebroken heeft. Hij zou inmiddels herstellende zijn van een operatie aan beide voeten. Voor die ingreep werd naar verluidt een internationaal team van dokters ingevlogen.

Volgens de bron ging Kim door zijn rechter enkel op een bezoek in juni en bleef hij zijn schema afwerken zonder de blessure te laten behandelen. Op videobeelden liep hij inderdaad al moeilijk. "Uiteindelijk bleek hij daardoor beide enkels gebroken te hebben."

Wie bang was voor het vroegtijdig eindigen van de heerschappij van de Hemelse Zeug kan dus hoogstwaarschijnlijk opgelucht ademhalen. Als de revalidatie goed verloopt is Kim binnenkort weer op de been, voornamelijk om naar allerhande dingen te kijken.

 Een moeilijk lopende Kim Jong-Un, begin juli 2014. Noord-Koreaans commentaar onder een staatsdocumentaire waarin de beelden getoond werden: "Ondanks wat ongemak blijft onze Maarschalk [in het openbaar] verschijnen om het volk te leiden."

VN: dodental Irak in september op 1119

Zeker 1119 Irakezen zijn in september bij geweld in hun land om het leven gekomen. Dat heeft de missie van de Verenigde Naties in Bagdad woensdag gezegd. Het aantal doden ligt vermoedelijk nog veel hoger, omdat mensen die zijn omgekomen in gebieden waar de terroristische organisatie Islamitische Staat de scepter zwaait niet zijn meegerekend.

Volgens de VN lieten 854 burgers en 265 leden van de Iraakse veiligheidstroepen het leven. Naast de doden vielen er ook 1946 gewonden. Met name in Bagdad vielen veel slachtoffers; 352 burgers kwamen in de hoofdstad om.

In augustus vielen er 1420 doden. In juni, toen soennitische opstandelingen door Irak trokken, lag het aantal zelfs op 2400. Sinds april 2005 waren er niet zoveel slachtoffers in een maand gevallen.

Robotisering maakt 2 tot 3 miljoen banen overbodig

De robotisering en automatisering van de samenleving slaat op termijn een enorm gat in de vraag naar arbeid in Nederland. Twee tot drie miljoen banen verdwijnen de komende jaren door nieuwe technologieën die mensenwerk overbodig maken. Dat is nog een 'conservatieve schatting', stelt Deloitte woensdag na onderzoek.

Met name lageropgeleiden die werkzaam zijn in de dienstverlening lopen het risico te worden verdrongen door robots en machines. Deloitte noemt administratief medewerkers, boekhouders, chauffeurs en assemblagemedewerkers als risicogroepen, maar ook jongeren, die mogelijk hun bijbaan als pizzakoerier of vakkenvuller zien verdwijnen door de opmars van robots.

Onder mbo-opgeleiden verdwijnen er volgens de onderzoekers 1,3 miljoen banen. Maar ook mensen met een hbo- of wo-opleiding moeten vrezen. Op hbo-niveau worden beroepen als laborant, verzekeringsagent, opzichter en elektricien met uitsterven bedreigd, op wo-niveau zijn dat bijvoorbeeld accountants en analisten. In de sectoren economie, recht en management verdwijnen 0,8 miljoen arbeidsplaatsen en in de techniek nog eens een half miljoen, voorziet Deloitte.

Op welke termijn het banenlandschap verandert, is volgens de onderzoekers moeilijk in te schatten. Veel hangt af van de snelheid waarin 'arbeidsbesparende technologie' door het bedrijfsleven wordt binnengehaald. "De zelfrijdende GoogleCar rijdt nog niet op de Nederlandse wegen, maar drones zijn al gemakkelijk te koop in winkels en 3D-printen raakt steeds verder ingeburgerd." Ook nieuwe regelgeving kan de robotisering versnellen, aldus Deloitte.

Minister van Sociale Zaken en Lodewijk Asscher (PvdA) zei dinsdag te verwachten dat de toekomst er door automatisering en robotisering 'drastisch anders uit gaat zien dan het heden'. "Robots zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag. Voor een aanzienlijk deel van de bestaande banen zijn zij daardoor in staat om werknemers te vervangen", zei hij dinsdag op een congres over robotisering.

De samenleving moet nieuwe ontwikkelingen wel degelijk 'omarmen', maar tegelijkertijd moet de economie wel anders worden ingericht, aldus de minister. Robotisering levert volgens de bewindsman op termijn meer welvaart, veiligheid en een hogere levensverwachting op. Werk dat naar lagelonenlanden is verplaatst, kan bijvoorbeeld met robots worden teruggehaald naar Nederland.

De overheid moet er echter wel voor zorgen dat er voor mensen in de toekomst ook nog een inkomen is, erkent Asscher. "Daar moeten we nieuwe instrumenten voor verzinnen, dat gaat niet met ons huidige stelsel."

Noord-Korea verslaat wereldkampioen Japan en pakt goud

De Noord-Koreaanse voetbalsters hebben op de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon het goud gewonnen. In de finale werd met 3-1 gewonnen van wereldkampioen Japan, dat tot aan de finale geen enkele goal tegen had gekregen. Het is voor Noord-Korea al de derde titel in vier edities: Ook in 2002 en 2006 wonnen ze het goud.

Door zeges op Jordanië (12-0) en Hong Kong (9-0 in de kwartfinale) begonnen de Japanse dames aan de finale met een doelsaldo van 27 voor en 0 tegen. Noord-Korea had dertien treffers gemaakt en kreeg alleen in de halve finale tegen het Zuiden een goal tegen. Al na twaalf minuten in de finale kon Kim Yun-mi Noord-Korea dankzij haar derde treffer van het toernooi op voorsprong zetten. Aanvoerster Ra Un-sim maakte kort na rust de 2-0, waarna Japan dankzij Aya Miyama iets terug kon doen.

Het Japanse team, met daarbij veel speelsters die in 2011 de wereldtitel pakten, probeerde lang op gelijke hoogte te komen. Die hoop werd enkele minuten voor tijd de grond ingeboord toen Ho Un-byol een voorzet snoeihard achter keepster Ayumi Kaihori kopte. Invalster Ho deed daarmee precies hetzelfde als wat ze in de kwart- en halve finales deed: De wedstrijd beslissen. 

Het idee dat veel mensen buiten Noord-Korea hebben, dat de mensen uit het land weinig emotie tonen, werd wederom de grond ingeboord. Na de zege rende het volledige team uitzinning van vreugde over het veld, terwijl bondscoach Kim Kwang-min door zijn speelsters letterlijk op handen gedragen werd. Daarna volgde nog een ereronde door het stadion, waar het team een staande ovatie kreeg van zowel Noord- als Zuid-Koreaanse supporters. Tijdens het spelen van het normaal gesproken verboden volkslied barstten veel van de speelsters in tranen uit.

De Noord-Koreaanse speelsters vieren feest na het laatste fluitsignaal (Foto: Getty)

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA berichtte eerder al dat de prestaties van de vrouwen voor veel vreugde zorgt in het land. "Ik weet niet hoe ik mijn vreugde uit moet drukken", aldus Nam Han-jong, een inwoner van Pyongyang. "Ik wil de fantastische voetbalsters omhelzen nadat ze ons en het hele land pure vreugde hebben bezorgd." 

Zelfs in de 'Kim Jong-Suk Pyongyang Textielfabriek' zorgen de prestaties voor extra productiviteit, als de staatsmedia geloofd mag worden. "Hun succes geeft mij en alle andere arbeiders hier kracht en moed om harder te werken", aldus Song Kyong-hui. "Omdat ik ook een vrouw ben, ben ik erg trots op hoe de voetbalsters ons land vertegenwoordigen. Zoals zij ons land een boost hebben gegeven, zullen wij ook harder gaan werken om hetzelfde te doen."

Het was nog niet het laatste voetbalkunststukje van Noord-Korea in Incheon. Donderdag wordt de finale bij de mannen gespeeld en ook dat belooft een echte clash te worden: Noord-Korea neemt het dan in de strijd om het goud op tegen Zuid-Korea. De wedstrijd zal, zoals veel sporten, live te zien zijn via een officiële stream op Eversport. Er wordt om 13.00 uur Nederlandse tijd afgetrapt.

'Amanda Bynes van modeacademie getrapt'

Amanda Bynes lijkt weer van het padje af te raken. De 28-jarige actrice, die vorig jaar behoorlijk ontspoorde en in een psychiatrische inrichting belandde, is van de modeacademie getrapt. Bynes zou stoned in de collegebanken hebben gezeten en medestudenten geld hebben geboden om haar huiswerk te maken, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Bynes zou al een tijdje raar gedrag hebben vertoond. In maart kwam juist nog naar buiten dat de actrice, die in films als Hairspray en What a Girl Wants, zich als een voorbeeldstudent gedroeg op het Fashion Institute of Design and Merchandising.

De laatste tijd zou Bynes veel lessen hebben gemist, vertelt medestudente Rachel Loritz. Als de actrice wel op kwam dagen, was ze duidelijk onder invloed. Zo verscheen Bynes zelden zonder zonnebril op school en lag ze op de meest vreemde momenten dubbel van het lachen. Ook kreeg Bynes het geregeld aan de stok met docenten en andere studenten.

Vorige maand zou de maat vol zijn geweest en werd Bynes van de modeacademie getrapt. De actrice werd zondag gearresteerd wegens rijden onder invloed. Volgens geruchten was Bynes stoned en had ze zware medicijnen geslikt.

Bynes werd vorig jaar onder dwang opgenomen in een psychiatrische inrichting na een reeks bizarre voorvallen. Zo smeet ze in New York een waterpijp uit het raam van haar appartement en stichtte ze in Los Angeles een brandje op de oprit van een wildvreemde. Ook slingerde Bynes via Twitter de vreemdste berichten de wereld in.

Destijds ging het gerucht dat de actrice schizofreen is, maar dat willen haar ouders volgens TMZ niet geloven. "Zij vinden dat ze gewoon een verwend nest is dat hun zorgen niet serieus neemt en heel veel wiet rookt", verwoordt een ingewijde de houding van Bynes' ouders. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat Bynes weer in een inrichting belandt.

Betogers Hong Kong dreigen met bezetting gebouwen

De betogers die in Hong Kong protesteren voor meer democratie voeren de druk op het bestuur van de stad op. Als Leung Chun-ying, de leider van de stad, niet uiterlijk donderdag aftreedt worden de protestacties uitgebreid en gaan de demonstranten ook overheidsgebouwen bezetten.

De inwoners van Hong Kong mogen in 2017 voor het eerst hun eigen leider kiezen, maar hun keuze is beperkt tot door de Chinese regering goedgekeurde kandidaten. De betogers eisen dat China zich niet met de stembusgang bemoeit en dat Leung aftreedt. Lester Shum, een van de leiders van de protesterende studenten, zei woensdag dat de actievoerders graag het gesprek met Beijing aan willen gaan, maar niet met Leung. Ze blijven bij hun eis om zijn vertrek.

Vrouw vrijgesproken van doden baby's

Een 36-jarige vrouw uit Amersfoort is woensdag vrijgesproken van het doden van haar twee pasgeboren kinderen. De rechtbank in Utrecht heeft niet kunnen vaststellen dat de kinderen levend zijn geboren, en dus kan ook niet worden bewezen dat ze zijn gedood.

De vrouw gaf zichzelf begin dit jaar aan. In haar woning vond de politie de stoffelijke resten van twee baby's. Vermoedelijk zijn ze geboren in 2002 en 2004. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw de kinderen gedood of niet naar ze omgekeken.

Verschillende deskundigen hebben onderzoek gedaan naar de stoffelijke resten. Een doodsoorzaak is niet achterhaald. Ook is niet meer vast te stellen of de baby's ooit hebben geleefd. Ook uit de verklaringen van de vrouw, die verminderd toerekeningsvatbaar is, viel dat niet af te leiden.

Meldpunt seksueel misbruik binnen kerk langer open

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk kunnen langer een klacht indienen. Het meldpunt Misbruik RKK moet ten minste tot 1 mei openblijven, heeft de rechtbank woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door vijf vrouwen en het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik. Ook zij kunnen nu alsnog hun klacht indienen.

De vrouwen protesteerden tegen de sluiting van het meldpunt op 1 juli. De bisschoppenconferentie had besloten dat zaken die waren verjaard of zaken tegen overleden personen vanaf die datum niet meer konden worden ingediend. Volgens de aanklagers zijn er echter nog veel vrouwen die nog een klacht willen indienen.

Volgens de rechter is het stellen van een einddatum gerechtvaardigd, maar heeft de katholieke kerk onvoldoende de belangen van de betrokkenen afgewogen. Het is aannemelijk dat nog meer mensen een klacht willen indienen, maar dat ze door het jarenlange toedekken en ontkennen van seksueel misbruik 'een drempel moeten overwinnen'. Met deze groep mensen is onvoldoende rekening gehouden, aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank moet het meldpunt 3,5 jaar openblijven. Dat is een 'redelijke termijn' en in overeenstemming met andere landen in Europa. Omdat het meldpunt nu twee jaar en acht maanden open is, kan die pas in mei worden gesloten.

In totaal dienden 1585 mensen bij het meldpunt een klacht in. 1309 van hen zijn man en 276 vrouw. Ruim vierhonderd van hen hebben inmiddels een schadevergoeding gekregen. Zij kregen gemiddeld ruim dertigduizend euro.

Geheime begraafplaats slachtoffer IRA gevonden

Forensisch experts hebben woensdag in Ierland een lichaam gevonden van een vermoedelijk slachtoffer van de IRA. Dat heeft de commissie die naar IRA-slachtoffers zoekt woensdag gezegd.

Het lichaam werd gevonden vlakbij een afvoerpijp op een zompige akker ten noordwesten van Dublin. Volgens de commissie is het nog te vroeg om te zeggen of het gaat om iemand die op haar lijst met namen van slachtoffers van de IRA staat.

De organisatie zoekt sinds 1999 naar het stoffelijk overschot van ten minste veertien personen die op onbekende locaties begraven zijn. Zij zijn tussen 1972 en 1981 door de IRA ontvoerd, gemarteld en in het geheim begraven.

Inmiddels zijn zeven slachtoffers gevonden, maar zeven anderen worden nog vermist. Het lichaam dat woensdag werd gevonden is mogelijk van de 23-jarige Brendan Megraw, een katholiek uit West-Belfast die in 1978 verdween. De IRA beschuldigde hem er later van een Britse agent te zijn, een beschuldiging die door Megraws familie werd verworpen.

Roep om vervolging leden doodseskaders nazi's

Het Simon Wiesenthal Centrum heeft een lijst samengesteld van tientallen personen die in het verleden lid zouden zijn geweest van nazi-doodseskaders en nog in leven zijn. Het centrum dringt bij de Duitse regering aan op een onderzoek naar deze personen, zei nazi-jager Efraim Zuroff woensdag.

Op de lijst staan de namen van 76 mannen en vier vrouwen die onderdeel waren van zogenoemde Einsatzgruppen. Deze eenheden volgden het Duitse leger toen dat in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog opstoomde naar het oosten. De Einsatzgruppen namen joden gevangen en executeerden hen.

Volgens het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum zijn de Einsatzgruppen verantwoordelijk voor de dood van een miljoen joden. Na de oorlog werd een handjevol leden veroordeeld, maar de meesten bleven ongestraft.

De tachtig personen op de lijst van het Simon Wiesenthal Centrum - geboren tussen 1920 en 1924 - zijn allen inmiddels stokoud. "De tijd dringt", zei Zuroff. "Er moet iets gebeuren."

Kamer houdt opnieuw aardbevingsdebat

De Tweede Kamer debatteert binnenkort opnieuw over de aardbevingen in Groningen die veroorzaakt worden door gaswinning. Een verzoek daartoe van de SP werd woensdag gesteund door een brede Kamermeerderheid, inclusief coalitiepartijen VVD en PvdA.

Aanleiding voor het debat is de aardbeving van dinsdag in het Groningse Ten Boer. De aardbeving werd tot in de stad Groningen gevoeld. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) meldde op haar website dat de aardbeving verband houdt met de gaswinning in de provincie.

Wilde politieachtervolging door centrum Amsterdam

De politie heeft dinsdagnacht na een achtervolging door het centrum van Amsterdam twee mensen aangehouden op verdenking van carjacking. Dinsdagavond beroofden de twee een 43-jarige vrouw op de Keizersgracht van haar auto, waarna ze ervandoor gingen.

Na middernacht kwam de politie de auto op het spoor en werd de achtervolging ingezet. Daarbij haalde de bestuurder van de gestolen auto gevaarlijke capriolen uit, zegt de politie. Hij reed met hoge snelheid tegen de rijrichting in. Op het Rembrandtplein moesten voetgangers aan de kant springen, en op de Dam werd een fietsster geraakt.

Uiteindelijk reden agenten de auto klem op de Dam. De twee inzittenden zitten nog vast. Het gaat om een 31-jarige man en een 38-jarige vrouw uit Amsterdam.

Wozniacki nog niet zeker van deelname WTA Finals

Tennisster Caroline Wozniacki heeft plaatsing voor de WTA Finals niet meer in eigen hand. Bij winst van het toernooi in Peking zou ze zeker zijn van een plekje in Singapore, maar de Deense verloor in de tweede ronde van Samantha Stosur.

Twee speelsters kunnen Wozniacki nog dwars zitten. De Russische Ekaterina Makarova moet het toernooi in China winnen om Wozniacki voorbij te gaan, terwijl de Duitse Angelique Kerber genoeg heeft aan een plaats in de kwartfinales.

De WTA Finals is een lucratief toernooi aan het einde van het tennisseizoen. De beste acht speelsters van de wereld nemen het dit jaar tegen elkaar op in Singapore.

Dieven gepakt door openlaten Facebook-pagina

Twee verdachten van een babbeltruc zijn dinsdagavond in Haarlem tegen de lamp gelopen doordat een van de twee zijn Facebook-pagina op de computer van het slachtoffer open liet staan. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Een man en vrouw belden rond 22.30 uur bij een woning aan het Vroonhof aan met de vraag of de vrouw van het toilet gebruik mocht maken. De bewoner liet het stel binnen omdat hij ze herkende van een gesprek tijdens het uitlaten van zijn hond eerder deze week.

Binnen liet de mannelijke verdachte zijn Facebook-pagina zien. Hij stelde voor om vrienden te worden. De vrouw stal ondertussen de portemonnee van de bewoner. Het stel ging er vervolgens vandoor op een fiets, die ze wegnamen uit de portiek van de flat.

In alle haast vergat de mannelijke verdachte zijn Facebook-pagina te sluiten, waardoor de daders makkelijk waren te achterhalen. De twee zijn even later verderop in de stad aangehouden en zitten vast. De gestolen portemonnee en fiets zijn bij de 43-jarige man en de 36-jarige vrouw gevonden.

Clasie over Porto: "Stond op een kruispunt"

Bruno Martins Indi was de afgelopen transferperiode niet het enige Feyenoord-doelwit van FC Porto. De Portugezen grepen op de valreep naast Jordy Clasie.  De 23-jarige Haarlemmer stond hoog op de verlanglijst van Porto, maar bleef in Rotterdam en verlengde uiteindelijk zelfs zijn contract. Terugblikkend op de belangstelling vanuit Portugal beseft Clasie dat hij dicht bij een transfer was.

"Ik stond op een kruispunt: in Nederland heb ik bijna alles gezien en meegemaakt. Na drie jaar Feyenoord en een WK in de benen, leek het inderdaad een logisch moment om te vertrekken", zo liet hij Voetbal International optekenen. "FC Porto meldde zich, bij Feyenoord en bij mij. Het gevoel was goed. Porto, een grote, mooie club in een prachtig land. Ze spelen altijd om de titel en doen standaard mee in de Champions League."

En er waren nog meer redenen om voor Porto te kiezen. "Dat Bruno Martins Indi er al had getekend, was een voordeel en hun trainer, Julen Lopetegui, nam de moeite met me te komen praten. Hij liet duidelijk merken dat-ie me wilde hebben."

Ondanks de goede voortekenen kwamen de clubs er niet uit. "Alle voorwaarden waren aanwezig, het was aan de clubs om eruit te komen. Porto bood zes miljoen, een tijdje later nog meer en vervolgens verwaterde het contact. Ik voelde het als het ware wegzakken", aldus Clasie. "Ja, dan komen er twijfels: wilde de club me wel écht hebben?"

'Nieuwe Holleeder is Marokkaan'

Donderdag verschijnt het boek Mocro Maffia, waarvan onlangs de filmrechten al werden verkocht aan Ali B en Najib Amhali. Volgens de schrijvers zit er een aantal onthullingen in het verhaal verwerkt, zoals het gebruik van minderjarige informanten door de politie.

De auteurs zijn de journalisten Marijn Schrijver en Wouter Laumans. Het verhaal, zo vertellen ze aan AT5, is geschreven vanuit het perspectief van de nieuwe Amsterdamse criminelen. Die willen in een Mercedes rijden, zegt het tweetal.

"Als ze geen gouden rechterbeen hebben waarmee ze dat kunnen bereiken op het voetbalveld of ze zijn niet extreem slim, zodat ze dat kunnen bereiken via school, dan zullen een aantal jongens besluiten: dan maar via deze weg." Ze willen immers wel dat leven van die profvoetballer leiden, aldus Laumans.

Verschillende verhaallijnen en personages en komen direct uit de werkelijkheid. Of althans, kwamen, want de aangehaalde voorbeelden zijn geliquideerd, zoals Rida Bennajem en Derkiaoui van der Meijden. Ook aan de dood van topcrimineel Gwenette Martha wordt in het boek aandacht besteed.

Na een liquidatie- en arrestatiegolf onder de 'klassieke' Amsterdamse penose rond de milleniumwisseling, werden de vrijgekomen plekken in rap tempo door Marokkanen ingenomen. De laatste jaren wordt de hoofdstad geteisterd door een oorlog tussen verschillende bendes. Dat gaat vaak met extreem geweld gepaard. Niet zelden komen de 'moderne' liquidatieslachtoffers midden in woonwijken en op klaarlichte dag aan hun einde.

Bomexplosie bij Spaans gemeentehuis

Een bomexplosie bij het gemeentehuis van de Spaanse plaats Baralla, in de noordwestelijke regio Galicië, heeft woensdag gezorgd voor aanzienlijke schade aan het gebouw en omliggende panden. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken gezegd. De aanslag is vermoedelijk het werk van een verboden separatistische beweging.

Volgens Samulke Juiarez, afgevaardigde van het ministerie voor Galicië, wijst alles erop dat de explosie het werk is van het Galicisch Verzet, een kleine groep die met geweld probeert een onafhankelijk Galicië te bewerkstelligen.

Juarez zei dat een aantal mensen dat ervan beschuldigd wordt lid van de groep te zijn volgende week wordt berecht.

Vooralsnog is de aanslag niet opgeëist. Voorafgaand aan de ontploffing was geen waarschuwing binnengekomen bij de autoriteiten. Vorig jaar had een vergelijkbare aanslag plaats. Ook toen kreeg het Galicisch Verzet de schuld.

F. Schleck: "Ga zeker knechten voor Mollema"

Fränk Schleck heeft er geen problemen mee om komend seizoen een dienende rol te gaan vervullen. De Luxemburger van Trek Factory Racing liet aan Cyclingnews weten dat hij zijn eigen kansen graag voor de Nederlander wil opofferen.

"Bauke werkt hard en presteert het hele jaar constant", vertelde Schleck. "Hij heeft laten zien dat hij een klassementsrenner is. De laatste twee jaar heeft hij constanter gepresteerd dan ik, dus als we samen rijden en ik kan hem helpen, ga ik dat doen."

Schleck liet zich in het interview ook nog even uit over zijn broer Andy. "Ik weet niet of hij ooit nog in wedstrijden gaat rijden. We moeten afwachten. Het gaat om zijn knie. Een wielerloopbaan duurt een aantal jaar, maar als hij zijn knie sloopt, heeft hij daar de rest van zijn leven last van. Dat willen we niet."

Chinese 'kennismigrant' gesnapt achter hotelbalie

De Inspectie SZW heeft bij een controle van acht hotels in Amsterdam een zogenaamde Chinese kennismigrant aangetroffen die als receptionist aan het werk was. Het hotel kan een boete krijgen van twaalfduizend euro, meldt de Inspectie SZW woensdag.

Hoogopgeleide buitenlanders mogen naar Nederland komen om te werken, maar daarvoor geldt onder meer dat sprake moet zijn van een salaris van minstens 52.462,08 euro per jaar. De Chinees achter de hotelbalie haalde dat niet.

Bij twee andere hotels zijn ook overtredingen geconstateerd. Bij het ene werd een Afrikaanse man aangetroffen die onder de naam van een ander schoonmaakwerkzaamheden verrichtte. In het andere hotel werkte een Chinese man zonder werkvergunning.

Systeem licht burgers door op fraude

Burgers worden in de toekomst doorgelicht op mogelijke fraude met behulp van een systeem waarmee verschillende gegevensbestanden aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Dat bevestigt woensdag een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken.

De Tweede en Eerste Kamer hebben al ingestemd met de wet die de wettelijke basis regelt voor het Systeem Risico Indicatie (Syri), zoals het instrument heet. In het systeem kunnen gegevens van gemeenten, UWV, SVB, Inspectie SZW en de Belastingdienst worden gekoppeld om zo fraude op het gebied van de sociale zekerheid, toeslagen en belastingheffing op het spoor te komen.

De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een risicomodel. De 'hits' die dit oplevert zijn de potentiële fraudegevallen en worden vervolgens onderzocht. De 'no-hits' worden vernietigd.

De wet die de komst van Syri regelt is volgens de woordvoerder als 'hamerstuk' goedgekeurd in zowel Tweede als Eerste Kamer, wat betekent dat er in het parlement geen behoefte bestond aan een debat. Hij spreekt met klem tegen dat sprake is van een nieuw besluit waaraan geen ruchtbaarheid is gegeven. De werkwijze van Syri is al sinds 2006 gangbaar.

Ook heeft het kabinet rekening gehouden met bezwaren die zijn opgeworpen door de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens. Zo zijn onder meer de regels over bewaartermijnen aangescherpt, net als de periode waarbinnen 'no-hits' moeten worden vernietigd.

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) maakt zich niettemin zorgen over de privacy. Hij erkent dat het instrument nodig kan zijn om fraude op te sporen, maar waarschuwt dat niet zomaar 'alles aan elkaar' moet worden gekoppeld. De overheid heeft namelijk geen goede naam als het gaat om grote ict-systemen. "Als je tien vaten met water aan elkaar koppelt en je prikt er eentje lek, dan lopen ze allemaal leeg", zei hij daar woensdagmiddag over.

Grondige veiligheidscheck bij vredesduiven China

De vrees voor verstoring van de nationale feestdag van China woensdag zit er goed in. Alle tienduizend duiven die ter gelegenheid van het evenement werden vrijgelaten waren van tevoren uitvoerig gecontroleerd op aanwezigheid van gevaarlijke materialen, waarbij verenkleed en zelfs cloaca niet onberoerd werden gelaten.

De duiven, symbolen van de vrede, werden bij zonsopkomst vrijgelaten op het Plein van de Hemelse Vrede. China viert op 1 oktober de verjaardag van de stichting van de Volksrepubliek, dit jaar 65 jaar geleden.

Een agent van de veiligheidsdiensten, Guo Chunwei, sprak in de Jinghua Times over de vele veiligheidsmaatregelen rond de feestdag. Hij zei dat van iedere duif de vleugels, poten en cloaca werden gecontroleerd om uit te sluiten dat ze 'verdacht materiaal' bij zich droegen. Het hele controleproces werd op video vastgelegd, waarna de vogels werden ingeladen voor vervoer naar het plein.

De opmerkelijke veiligheidscontrole werd ook gemeld door Beijing News en de People's Daily.

De vrees voor onder meer aanslagen wordt gevoed door onrust in het westen van China en aanslagen door etnische Oeigoeren. Vorig jaar oktober ramden drie Oeigoeren hun voertuig door een mensenmenigte bij de Poort van de Hemelse Vrede, die toegang biedt tot de keizerlijke stad. Hun aanslag eiste de levens van drie omstanders. Ook kwamen zij zelf om het leven.

Rebellen naderen luchthaven Donetsk

De strijd om de luchthaven van Donetsk lijkt in het voordeel van de pro-Russische rebellen te worden beslist. De separatisten naderen het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad, die volgens de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad nog stevig in handen is van het leger.

Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko zei tegen persbureau Interfax dat zijn strijders de luchthaven voor negentig procent in handen hebben. "Nog twee, hooguit drie dagen en de luchthaven van Donetsk is onder onze controle", zei hij.

Den Haag haalt 800 verwarde mensen van straat

Ongeveer achthonderd verwarde mensen hebben in een paar maanden tijd hulp gekregen bij een nieuw opvangpunt in Den Haag. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Ruim negentig procent van deze groep kreeg passende hulp.

Bijna zevenhonderd mensen werkten mee aan een vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek. Ruim 110 mensen werden gedwongen opgenomen. Van de opgevangen personen werden er meer dan tweehonderd verdacht van een misdrijf. 25 mensen weigerden zorg.

De Opvang Verwarde Personen (OVP) werd in mei opgericht om verwarde personen op een snelle manier gepaste hulp te kunnen bieden en om te voorkomen dat deze mensen binnen enkele uren weer op straat staan. Bovendien kan het Openbaar Ministerie veel sneller worden geraadpleegd over een mogelijke strafzaak.

De opvang is permanent bemand door een ggz-medewerker. Zodra verwarde personen bij de opvang binnenkomen, beoordeelt deze medewerker welke hulp ze nodig hebben en hoe det moet worden georganiseerd. Het gaat hierbij vooral om psychiatrische zorg, zoals opname in een kliniek.

De OVP is een samenwerking tussen onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de ggz-instelling Parnassia Groep.

Vliegtuig KLM gestrand op Polderbaan

Een passagiersvliegtuig van KLM is woensdagochtend gestrand op de Polderbaan van Schiphol. Na de landing is de Boeing 747 met de neus in het gras beland, zegt een woordvoerder van KLM.

Er zijn geen gewonden gevallen. Het vliegtuig, de KL-566 uit Nairobi, staat wel vast en daardoor is de Polderbaan buiten gebruik. "Maar er zijn genoeg andere banen om naar uit te wijken. Er zijn dus geen vertragingen." De oorzaak van het voorval wordt nog onderzocht.

IKEA waarschuwt voor elandpasta

Mensen die pasta in de vorm van elanden hebben gekocht bij IKEA, kunnen het product terugbrengen naar de winkel. De pasta kan soja bevatten, terwijl dat niet op de verpakking staat vermeld. Dat heeft de Zweedse woongigant woensdag laten weten.

Mensen met een soja-allergie kunnen een allergische reactie krijgen als ze de pasta eten, zoals uitslag of ademhalingsproblemen. Voor mensen zonder allergie is het product veilig, zegt IKEA. Het soja-euvel betreft zowel de reguliere elandpasta als de volkoren variant.

Rabobank schrapt mogelijk bankvergunning filialen

Rabobank overweegt om niet langer voor alle 121 bij de coöperatie aangesloten lokale banken een aparte bankvergunning aan te houden. In plaats daarvan zou er één centrale bankvergunning kunnen komen, of een vergunning per cluster van filialen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag na een gesprek met bestuurder Rien Nagel, die onderzoek doet naar een nieuwe structuur van de bank.

Door te kiezen voor één vergunning of minder vergunningen, komt de verantwoordelijkheid voor de controle en naleving van regels meer bij het hoofdkantoor in Utrecht te liggen. Volgens Nagel moet dat ervoor zorgen dat de lokale bankbesturen zich meer kunnen bezighouden met klanten. "Want daar gaat het ons uiteindelijk om", zo citeert de krant Nagel.

De reorganisatie betekent volgens de bestuurder niet dat alle macht naar Utrecht gaat. Zo zouden lokale banken in ruil juist meer kredietruimte kunnen krijgen of een grotere pot geld voor maatschappelijke projecten. Het aantal voorschriften zou ook moeten worden verlaagd, zodat de lokale banken commercieel meer vrijheid krijgen. "Er wordt nu te veel voorgeschreven vanuit Utrecht."

PlayStation Home een commercieel succes

De CEO van NDreams Patrick O'Luanaigh beweert dat PlayStation Home een commercieel succes was. Verder beweert hij ook dat zowel zijn bedrijf als andere jaarlijkse inkomsten hadden die boven de ton kwamen.

Wat volgens hem ooit begon als een promotieplatform voor Sony werd als snel een sociaal experiment. Dit alles vertelt hij in een afscheidsbrief die geplaatst is op de website van Gamesindustry. Hij noemt het dan ook de meest succesvolle afgang van Sony ooit. Op 31 maart zal Home offline gaan.

Playstation Home

Bestuurder monstertruck betuigt spijt

De stuntman die de monstertruck in Haaksbergen bestuurde, betuigt met zijn vrouw en kinderen zijn medeleven aan de slachtoffers. Dat doet hij in een brief die naar De Telegraaf is gestuurd.

Over de oorzaak of de toedracht wil de man niks kwijt. "We hopen uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden dat de aandacht nu naar hen uitgaat in plaats van naar de schuldvraag", schrijft hij. Zijn advocaat Rob Oude Breuil stelt in de krant dat vaststaat dat van een hartkwaal of een epileptische aanval geen sprake is.

Op filmpjes op YouTube van eerdere shows is te zien dat de man steevast op het publiek, achter dranghekken opgesteld, afrijdt en op het laatste moment remt. Mensen in zijn omgeving ontkenden dinsdag tegenover het Leidsch Dagblad met klem dat dit onderdeel is van zijn show.

Bij een show in Haaksbergen reed de truck afgelopen zondag op het publiek in. Daarbij vielen drie doden en 31 gewonden. Van hen liggen er dertien nog in een ziekenhuis.

Grootste zege ooit in internationaal Twenty20-cricket

Tijdens de Asian Games in Incheon hebben de cricketers uit Bangladesh een historisch grote zege geboekt. In de kwartfinale wonnen ze van Koeweit met een verschil van liefst 203 runs, 31 meer dan het vorige record.

Koeweit haalde de kwartfinale door in de laatste groepswedstrijd na het opgooien van een muntje te winnen van de Maldiven. Nadat het eerder al kansloos verloor van Nepal moesten ze woensdag aantreden tegen Bangladesh, een van de vijftien beste cricketlanden ter wereld.

Bangladesh mocht beginnen met batten en Koeweit deed het daarbij niet slecht. Wel moest vrijwel alles komen van de 58-jarige aanvoerder Mahmoud Bastaki en diens zoon Fahad. Elk succesje, hoe klein ook, werd door de enthousiaste Koeweiti's ontvangen met luid gejuich en vreugdedansjes. 

Vervolgens was het de beurt aan Koeweit om te slaan, maar dat leverde minder succes op. Bangladesh had 224 runs gescoord, maar hun tegenstanders kwamen niet verder dan 21 stuks. Het mocht de pret niet drukken voor Koeweit, dat het spelen tegen een team als Bangladesh kan gebruiken voor de toekomst, aldus Bastaki.

Het vorige record van grootste overwinning ooit was in handen van Sri Lanka, dat in 2007 met 172 runs won van Kenia. Het is pas de derde keer in internationaal Twenty20-cricket dat er met meer dan 150 runs verschil gewonnen wordt. De titelverdedigers uit Bangladesh nemen het op de Asian Games op tegen Sri Lanka voor een plek in de finale. De winnaar speelt daarin tegen Hong Kong of Afghanistan.

'Nederland moet armoede bestrijden op BES-eilanden'

ChristenUnie en PvdA willen de armoede onder kinderen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) bestrijden door de komende drie jaar drie miljoen euro te investeren in een kinderfonds. Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers woensdag gezegd tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Aanleiding is onder meer een onderzoek van de kinderrechtenorganisatie waaruit zou blijken dat er op het gebied van kinderrechten flink wat werk aan de winkel is. De drie miljoen zou tot 2017 beschikbaar moeten komen en de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef moet een belangrijke rol krijgen bij de besteding van het geld aan projecten.

"De PvdA-fractie en de ChristenUnie-fractie hebben een amendement ingediend dat voorziet in een fonds dat dienstbaar moet zijn aan de kinderen op de BES", zei ChristenUnie-Kamerlid Segers. Hij wil van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) weten hoe dat fonds verder gevuld kan worden, 'zodat we kunnen blijven investeren in de nieuwe generatie daar'.

De Tweede Kamer behandelt woensdag het eerste deel van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Minister Plasterk verdedigt de begroting later dit jaar.

Dodental vulkaan Japan loopt op

Op de helling van de Japanse vulkaan Ontake zijn nog eens tien lichamen gevonden. Het dodental van de vulkaanuitbarsting zaterdag komt daarmee vooralsnog uit op 48, liet de Japanse politie woensdag weten.

De vulkaan barstte zaterdag geheel onverwacht uit. Op dat moment waren honderden mensen op de berg aan het wandelen. De zoektocht naar slachtoffers werd dinsdag nog stilgelegd vanwege de giftige gassen en aswolken op de berg. Reddingswerkers zijn woensdag weer aan het werk gegaan.

Walrussen in de zomer noodgedwongen aan het strand

Duizenden walrussen die in de koude wateren van het Noordpoolgebied niet genoeg ijsschotsen kunnen vinden om op uit te rusten zijn in het noordwesten van Alaska massaal aan land gegaan. De Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) telde zaterdag in de buurt van het eskimodorp Point Lay zo'n 35.000 dieren.

De walrussen werden halverwege september voor het eerst waargenomen. Ook werden vijftig karkassen aangetroffen, mogelijk van walrussen die bij een bestorming van het strand door hun soortgenoten om het leven zijn gekomen.

Walrussen brengen de wintermaanden door in de Beringzee. Jonge walrussen komen ter wereld op ijsschotsen die door oudere dieren worden gebruikt als springplank om op de zeebodem voedsel te verzamelen. In tegenstelling tot zeehonden kunnen walrussen niet ononderbroken blijven doorzwemmen. Ze gebruiken de ijsschotsen om te rusten en met hun lange slagtanden hijsen de walrussen zich weer op uit het water.

Door de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande hogere temperaturen in de zomer trekt het ijs zich in dit jaargetij verder terug naar het noorden, tot in de Noordelijke IJszee, waar het water te diep is voor walrussen. De dieren zoeken daarom naar alternatieve plekken om de zomer door te brengen en zijn in hun zoektocht onder meer op de noordwestkust van Alaska gestuit. Volgens het Wereldnatuurfonds zijn er ook grote groepen walrussen aan land gegaan aan de Russische zijde van de Tsjoektsjenzee, die ten noorden van de Beringzee ligt.

Plet wacht mogelijk schorsing voor tackle op Defour

Glynor Plet wordt door het zogenoemde reviewteam van de Belgische voetbalbond vervolgd voor een overtreding van afgelopen weekend. In de thuiswedstrijd tegen Anderlecht ging de spits van Zulte Waregem hard door op middenvelder Steven Defour.

De 27-jarige Plet werd tijdens de wedstrijd niet bestraft voor die actie, maar kan nu op basis van de televisiebeelden alsnog op een schorsing of geldboete rekenen. De geschillencommissie beslist daar volgende week over. 

Plet heeft de twijfelachtige eer de eerste speler in België te zijn die door het reviewteam wordt vervolgd. Het reviewteam is sinds dit seizoen ingesteld om spelers die over de schreef zijn gegaan mogelijk op basis van camerabeelden achteraf nog te kunnen vervolgen. De start van deze commissie verliep niet probleemloos. 

Het reviewteam werd door de geschillencommissie in eerste instantie niet-ontvankelijk verklaard vanwege een ongeldige samenstelling van deze nieuwe bondsinstantie. De mensen die in het reviewteam zaten waren al lid van andere commissies van de Belgische voetbalbond en daardoor was het reviewteam niet onafhankelijk. Na aanpassingen van het team en regelementen kon de commissie wel weer spelers vervolgen. 

Moslims opgeroepen niet te slachten op dierendag

Vier dierenbeschermingsorganisaties roepen moslims in Nederland op zaterdag geen schapen te slachten op dierendag. Door een ongelukkig toeval vieren moslims dan hun Offerfeest. "Een wrange samenloop van omstandigheden", zo schrijven de vier organisaties in een verklaring op hun website.

Op dierendag staan volgens de organisaties veel mensen stil bij het leed dat dieren wordt aangedaan. Omdat het voor moslims is toegestaan in plaats van een offer geld te doneren aan arme mensen, doen de organisaties een oproep om daarvoor te kiezen in plaats van een lam te slachten. "Laten we er op 4 oktober samen voor zorgen dat zowel het leed van dieren als van mensen wordt beperkt", zo staat in de verklaring.

In een reactie laat het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) weten het offeren niet te gaan verbieden. "Het Offerfeest is een van de belangrijkste religieuze feesten", aldus een woordvoerder. "We zijn het eens met de organisaties dat we het leed voor dieren tot een minimum willen beperken. Daarom roepen we iedereen op goed te kijken bij wie je een dier slacht."

Op dierendag schenken veel Nederlanders net iets meer aandacht aan hun huisdier. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Initiative Mediabrands. Cadeautjes worden vooral gegeven in de vorm van lekker eten en een nieuw speeltje. Vooral visbezitters zijn genereus. Van heeft geeft 92 procent zijn zwemmende huisgenoot net een beetje extra op dierendag. De verwachting is dat ruim zeven miljoen euro aan extraatjes gaat worden uitgegeven.

Online winkel Bol.com heeft speciaal voor dierendag een overzicht gemaakt van items die veel worden verkocht. Zo wordt veelal graanvrije voeding gekocht en slapen dieren vaak op een dierenkussen of een kattenmand. De verkoop van deze luxe bedden is het afgelopen jaar verdubbeld.

Ook denkspelletjes voor dieren wordt steeds populairder. Dit zijn spellen waarmee het dier zich kan vermaken als het baasje niet thuis is, zoals bijvoorbeeld een speelmuis of een kattenhengel.

Gevluchte tbs'er gepakt in Helmond

Een tbs'er uit De Rooyse Wissel die donderdag tijdens een begeleid verlof was gevlucht is dinsdagavond opgepakt in Helmond. De politie wist zijn verblijfplaats door recherchewerk te achterhalen, zegt een woordvoerder van justitie woensdag.

De man werd op een open veld op de rand van de bebouwde kom aangehouden. Er zijn geen aanwijzingen dat hij misdrijven heeft gepleegd in de tijd dat hij gevlucht was, zegt de woordvoerder.

De tbs'er mag vanwege zijn vlucht waarschijnlijk een jaar niet meer met verlof. Dat is beleid voor ontsnapte tbs'ers. Het gaat om Hans van B., die volgens het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek is veroordeeld voor doodslag. Hij ontsnapte donderdag aan de aandacht van zijn begeleider.

De ontsnapping is een pijnlijk incident voor De Rooyse Wissel. De kliniek wordt achtervolgd door beschamende voorvallen. Twee maanden geleden keerde een tbs'er uit dezelfde kliniek niet terug na een onbegeleid verlof. Toen hij twee weken werd vermist, werden zijn naam en foto getoond in Opsporing Verzocht. Een dag later werd hij herkend en aangehouden.

De kliniek raakte eerder in opspraak toen bleek dat tbs'ers mobiele telefoons, drugs, wapens en geld naar binnen konden smokkelen. Uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie bleek in augustus dat de kliniek meer had kunnen doen om dat te voorkomen.

In dezelfde maand kwamen in een week tijd drie patiënten van de kliniek om. Een tbs'er pleegde zelfmoord, twee anderen stierven een natuurlijke dood. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht de zaak, maar vond geen aanwijzingen dat fouten van medewerkers tot hun dood hebben geleid.

Cummings nieuwe aanwinst MTN-Qhubeka

Team MTN-Qhubeka blijft zich roeren op de transfermarkt. De pro-continentale ploeg is rond met Stephen Cummings, die overkomt van BMC Racing. De Brit won dit jaar onder andere de Ronde van de Middellandse Zee.

Cummings is niet de eerste grote naam die de Zuid-Afrikaanse ploeg kan presenteren. Eerder zetten Theo Bos, Edvald Boasson Hagen, Tyler Farrar en Matthew Goss hun handtekening onder een contract. Michel Cornelisse wordt er komend seizoen ploegleider. 

Succesvolle launch Xbox One in China

Eerder deze week berichten we al dat in China veel mensen in de rij stonden om een Xbox One in huis te halen. Microsoft heeft vandaag ook de daadwerkelijke verkoopcijfers naar buiten gebracht en deze zijn best aardig te noemen.

Er is een heel traject vooraf gegaan om de console in China te kunnen verkopen. Xbox One moest, zoals ook alle games die op de Chinese markt uitkomen, eerst officieel gecertificeerd worden. Volgens het persbericht heeft Microsoft sinds de lancering in China al 100.000 consoles verkocht. Hopelijk groeit dit aantal voor Microsoft nog verder en kunnen ze de achterstand op Sony's PlayStation 4 enigzins goedmaken.

China Xbox One

Djokovic naar kwartfinale in Beijing

Novak Djokovic heeft bij het ATP-toernooi van Beijing de kwartfinale bereikt. De nummer één van de wereld won op het hardcourt in China met 6-3 en 7-5 van Vasek Pospisil. Djokovic moet zich in de volgende ronde opmaken voor een ontmoeting met Grigor Dimitrov (5) of Pablo Andujar.

Bij het vrouwentoernooi viel het doek voor Caroline Wozniacki. De als zesde geplaatste Deense verloor in twee sets van de Australische Samantha Stosur: 4-6 en 6-7 (9). Petra Kvitova maakte haar geplaatste status wel waar. De Tsjechische (3) versloeg Shuai Peng met 6-4 en 6-2.

Kei Nishikori won bij het ATP-toernooi van Tokyo zijn openingspartij. Voor eigen publiek versloeg de verliezend finalist van de US Open de Kroaat Ivan Dodig met 6-3 en 6-4. Nishikori, als vierde geplaatst, geldt na de vroege uitschakeling van Stan Wawrinka (1) en David Ferrer (2) als een van de grote favorieten voor de eindzege.

Beslissing kunstgras op WK vrouwenvoetbal stuit op verzet

Het WK voetbal voor vrouwen zal volgend jaar worden gespeeld op kunstgras. Dit heeft de wereldvoetbalbond bij monde van Tatjana Haenni bekendgemaakt na inspectie van de stadions in Canada.

"We spelen op kunstgras en er is geen plan B", meldde Haenni. "Ik kan niet zeggen of dat wel of niet eerlijk is, maar het is nu eenmaal zo. Volgens de regels mag er op kunstgras worden gevoetbald."

Het besluit stuit op nogal wat protest vanuit de speelsters. Een groep van veertig dames hebben zelfs de FIFA en de Canadese voetbalbond voor de rechter gedaagd. Zij vinden dat de ondergrond de kans op blessures verhoogt en dat een WK op kunstgras ‘tweederangs, discriminerend en illegaal is’.

Bij de groep zitten geen Nederlandse speelsters. De KNVB heeft ook gemeld dat het geen bezwaar heeft tegenover het spelen op kunstgras.De Oranjevrouwen zijn zelf nog niet zeker van het WK, dat op 6 juni 2015 begint. De vrouwen moeten nog een play-off afwerken met drie andere landen voor één plaats op het WK. De eerste tegenstander is daarin Schotland, waartegen op 25 oktober de eerste wedstrijd wordt afgewerkt.

[vid] Minister Opstelten als James Bond

Eerst het overal in de wereld bekende muzikale intro van de James Bond-films en dan verschijnt niet Sean Connery of Daniel Craig, maar Ivo Opstelten in beeld. Onze minister van Veiligheid en Justitie.

Opstelten opende met het ludieke filmpje woensdag het Fraude Film Festival in EYE in Amsterdam. Opstelten zit zelf in het buitenland dus kon de opening niet persoonlijk verrichten, maar richtte zich met de videoboodschap tot de 300 fraudebestrijders uit de publieke en private sector in de zaal van filminstituut EYE.

Opstelten is niet de eerste minister op het departement van Justitie die zich van zijn lollige kant laat zien. Oud-minister Piet Hein Donner nam in 2006 als 'De Don' een rap op tegen softdrugs.


Beginnende bestuurder sneller naar CBR voor rijtest

Beginnende bestuurders worden voortaan eerder bestraft als ze zich binnen vijf jaar gevaarlijk gedragen in het verkeer. Het Openbaar Ministerie stuurt weggebruikers sinds woensdag al bij twee in plaats van drie strafpunten naar het CBR voor een rijvaardigheidsonderzoek. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag.

De maatregel moet de verkeersveiligheid vergroten. Beginnende bestuurders zijn vaker betrokken bij verkeersovertredingen en ongelukken dan meer ervaren weggebruikers. Door de aangescherpte norm kan eerder actie worden ondernomen, verwacht Schultz. Jaarlijks halen zo'n 250 duizend mensen een rijbewijs.

Strafpunten worden uitgedeeld voor bumperkleven met hoge snelheid, grote snelheidsovertredingen en het veroorzaken van ernstige ongevallen. Het OM licht het CBR in als een bestuurder twee strafpunten heeft. Bestuurders verliezen dan tijdelijk hun rijbewijs en moeten een rijtest doen. Slagen ze niet, dan moeten ze hun rijbewijs inleveren.

De periode van vijf jaar is bedoeld voor iedereen die vanaf zijn achttiende een rijbewijs haalt. Voor jongeren die op hun zestiende of zeventiende al een roze kaartje halen, geldt een periode van zeven jaar.

Met de maatregel trekt Schultz de regeling gelijk met het puntenrijbewijs voor alcoholgebruik. De norm daarvoor lag voor alle weggebruikers al op twee strafpunten.

De regeling geldt overigens niet voor weggebruikers die voor 1 oktober al een strafpunt hadden. Zij mogen nog twee keer in de fout gaan.

Karadzic begint aan slotpleidooi

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is woensdag begonnen aan zijn slotpleidooi. Karadzic, die onder andere terechtstaat voor genocide, zei in zijn slotpleidooi dat de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal 'geen snipper bewijs' hebben dat hem in verband kan brengen met de wreedheden die tijdens de Bosnische oorlog zijn begaan.

Karadzic heeft zijn verweer op papier gezet en in het 874 pagina's tellende document zegt Karadzic dat hij niet moet worden veroordeeld door het Joegoslaviëtribunaal. Wel erkent hij dat hij als Bosnisch-Servische leider 'de morele verantwoordelijkheid draagt voor misdaden begaan door burgers en militairen van de Republika Srpska'.

Karadzic was president tijdens de Bosnische oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde. In totaal kwamen tijdens die oorlog zo'n honderdduizend mensen om het leven. Karadzic was als president de baas van legerleider Ratko Mladic, die eveneens wordt berecht door het Joegoslaviëtribunaal.

Karadzic ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan en zegt niets af te weten van de massaslachting in 1995 bij Srebrenica, waarbij meer dan zevenduizend islamitische mannen en jongens werden vermoord.

Aanklager Alan Tieger zei maandag dat Karadzic destijds 'opschepte over alle stappen die hij aan het zetten was' om met geweld alle niet-Serviërs te verdrijven uit Bosnië om zo een 'etnisch zuivere' Servische staat te vestigen binnen Bosnië. Karadzic ontkent dit, aldus Tieger, en geeft 'de mensen die het vuile werk voor hem opknapten de schuld'. Ook zou Karadzic aan geschiedvervalsing doen.

Karadzic ontkent in alle toonaarden dat hij afwist van het bloedbad bij Srebrenica. Bovendien, meent hij, dat het aantal slachtoffers niet klopt en dat het nog maar de vraag is of er sprake is van genocide. De 69-jarige Karadzic beschuldigde de aanklagers ervan hun zaak te hebben gebaseerd op 'toespelingen, willekeurig geklets en verklaringen van hun eigen personeel'.

In totaal zijn er elf aanklachten ingediend tegen Karadzic. Zo staat hij terecht voor genocide, in verband met het bloedbad bij Srebrenica en de etnische zuiveringen in een reeks dorpen. Ook is hij aangeklaagd voor moord en vervolging, omdat hij opdracht gaf tot een bombardement op Sarajevo en het inzetten van sluipschutters.

Na het einde van de oorlog was dook Karadzic onder. Hij werd in 2008 in Servië opgepakt nadat hij zich jarenlang had voorgedaan als gebedsgenezer, compleet met lange baard. Hij werd overgebracht naar Scheveningen en in 2009 begon het proces tegen hem. De verwachting is dat halverwege 2015 een vonnis wordt uitgesproken.

'Lange Frans krijgt tweede kans'

Daniëlle van Aalderen, de ex van Lange Frans, sluit niet langer uit dat ze de rapper een tweede kans geeft. Frans Frederiks, beter bekend als Lange Frans, was jarenlang verslaafd aan drank en drugs. Die verslavingen kostten de 33-jarige rapper zijn huwelijk. "Frans en ik houden nog steeds ven elkaar en zullen dat ook altijd blijven doen. We nemen de tijd om te kijken wat er gebeurt", vertelt Van Aalderen, die een hereniging eerder uitsloot, deze week in Story.

"Ik denk dat Frans diep in zijn hart een verzoening wil, maar hij beseft ook dat het daar echt te vroeg voor is", gaat Van Aalderen verder. Aan een andere partner moet de voormalig amazone, die met Frederiks zoon Willem (6) en dochter Danie (3) heeft, niet denken. "Ik wil geen andere man en Frans wil geen andere vrouw. We willen onze kinderen daar ook niet mee belasten."

Dat Van Aalderen en Frederiks desondanks nog niet bij elkaar zijn, komt door een gebrek aan vertrouwen. "Vier jaar lang heb ik samengeleefd met een man die verslaafd was aan drank en drugs. En verslaafde mensen liegen. Die kun je niet vertrouwen", stelt Van Aalderen. "Voor mij is hij nu nog te kort clean om hem weer volledig te kunnen vertrouwen en te zeggen dat ik geloof dat hij altijd clean zal blijven."

Frederiks, die ongeveer een halfjaar clean is, moet misschien nog jaren geduld hebben met zijn ex. "Het kan zomaar vijf jaar duren voordat ik hem weer volledig kan vertrouwen. En dan is dat maar zo. De tijd zal het leren."

Nieuwe premier Polen steunt euro

De nieuwe premier van Polen, Ewa Kopacz, staat achter de invoering van de euro in haar land. Dit zou moeten gebeuren zodra de Poolse economie stabiel genoeg is en de eurozone zich verder heeft versterkt, zei ze woensdag in een toespraak in het parlement.

Kopacz wil verder een grotere Amerikaanse militaire aanwezigheid in Polen. Het belang van een goede band met de Verenigde Staten is door het conflict in buurland Oekraïne alleen maar groter geworden, aldus de premier.

Kopacz nam het premierstokje over van Donald Tusk, die op 1 december begint aan zijn nieuwe functie als voorzitter van de Europese Raad. Het Poolse parlement stemt later woensdag over de benoeming van Kopacz.

Dave Roelvink heeft angstaanvallen

De nachten die Dave Roelvink in de cel heeft doorgebracht zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. Zo'n anderhalve maand nadat de zoon van volkszanger Dries Roelvink werd opgepakt, voor verhoor over zijn rol bij een huisroof, kan hij de ervaring nog altijd niet van zich afzetten.

"Nog steeds heb ik daardoor angstaanvallen", geeft Dave toe in Story. "Als ik op mijn zij lig en en tegen de muur aankijk, voel ik mij niet goed. Het waren maar een paar dagen, maar het heeft zo veel impact op mijn leven gehad. Ik hoop dat dit uiteindelijk slijt."

Dave werd in augustus in verband gebracht met een roof in een villa, waar hij een feestje bouwde met vrienden. Er werd toen voor zestigduizend euro aan spullen gestolen. Later doken twee filmpjes op waarin te zien is hoe hij zich door de dochter van de eigenaars van de villa oraal laat bevredigen.

Coulthard: "Snellere auto's maken Formule 1 zwaarder"

De beste manier om het rijden in de Formule 1 zwaarder te maken is de auto's sneller maken, zo vindt oud-coureur David Coulthard. Autosportfederatie FIA is van mening dat de huidige bolides te makkelijk te besturen zijn en wil hier iets aan doen.

Reden voor dit standpunt is onder meer de komst van Max Verstappen die vrijdag met zijn 17 jaar en 3 dagen veruit de jongste coureur ooit wordt die een vrijdagtraining afwerkt. Het heeft de FIA al tot actie over doen gaan, want het coachen van coureurs via de boordradio is inmiddels aan banden gelegd.

Coulthard geeft in een column voor F1-sponsor UBS zijn mening. "Het beperken van het boordradiogebruik is een oplossing voor een vraag die niemand stelde. Ik wist niet dat er mensen over zaten te morren. Als je het mij zou vragen dan moet je auto's lastiger te besturen maken door ze sneller te maken. Het is ironisch om te zien dat ze proberen het de coureurs lastiger te maken, terwijl de auto's trager zijn dan in 2004."

Volgens de Schot is de beperking van de boordradio dan ook een stap terug. Hij trekt de vergelijking met het afschaffen van internetbankieren ten faveure van het aloude papier. "Het is een stap terug in de tijd, het wils en wetens negeren van bestaande techniek waar iedereen blij mee is. Van de coureurs die ik in Singapore sprak was een deel voor, een deel tegen en de rest maakte het niet uit."

Van der Wiel: "Dit is fantastisch"

Gregory van der Wiel won dinsdagavond met Paris Saint-Germain van FC Barcelona. De rechtsback had met een assist een groot aandeel in de zege. Na het enigszins teleurstellende gelijkspel in Amsterdam, ontving Paris Saint-Germain dinsdagavond het grote FC Barcelona. Vooraf waren deze twee ploegen bestempeld als favoriet om de achtste finales te bereiken in groep F.

PSG kwam al snel op 1-0 door een doelpunt van David Luiz, maar Lionel Messi trok de stand al snel gelijk. Vervolgens liepen de Fransen uit naar een 3-1 voorsprong, maar het werd weer spannend toen Neymar de 3-2 maakte. "Het was in de slotfase heel spannend. Als je dan zo wint is het echt fantastisch", zegt Van der Wiel volgens De Telegraaf.

De zege was een welkome opsteker voor de Franse kampioen. "De laatste wedstrijden komt het er bij ons niet helemaal uit, maar we weten dat het erin zit. Dat we dan vandaag zo'n pot neerzetten verbaast mij niet; we hebben veel kwaliteiten en hebben vandaag gedisciplineerd en als team gespeeld."

Met een uitstekende assist op de 3-1 van Blaise Matuidi had Van der Wiel ook weer zijn aandeel in een goede prestatie. "Ik ben blij dat ik een voorzet heb kunnen geven waaruit is gescoord", besluit de oud-Ajacied.


Van der Wiel in duel met Barcelonaspeler Neymar (Foto: Getty)

De Bakker geeft geblesseerd op in Sacramento

Thiemo de Bakker is bij het challengertoernooi van Sacramento al in de eerste ronde uitgeschakeld. De nummer 143 van de wereld gaf tegen Jared Donaldson, die slechts 299e staat, geblesseerd op. Hij keek op dat moment al tegen een 6-2 en 3-0 achterstand aan.

De Bakker is bezig aan een slechte serie. In Sacramento leed hij al zijn vijfde nederlaag op rij. Hij was de enige Nederlandse deelnemer aan het Amerikaanse hardcourttoernooi.

Team raakt Asian Games-brons kwijt door verkeersdrukte

Laos heeft tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon op wel heel zure manier een zekere bronzen medaille misgelopen. Dat gebeurde in het spectaculaire sepaktakraw, een soort combinatie van voetbal, volleybal en eventueel badminton, wat in Zuid-Oost Azië zeer populair is.

Zowel voor de mannen als de vrouwen zijn er drie competities. Laos deed het goed in het dubbelspel bij de mannen. Twee van de drie groepswedstrijden werden gewonnen, waardoor ze zich plaatsten voor de halve finales. Dat was genoeg voor brons, want verliezen in de halve finales betekent een, gedeelde, derde plek. 

Het Lationaanse team kwam echter niet opdagen voor de halve finale tegen Zuid-Korea, waardoor ze gediskwalificeerd werden en Indonesië het brons kreeg. Niet veel later bleek de verkeersdrukte de oorzaak te zijn voor het niet opdagen van Laos. "We hadden drie uur voor de halve finale de laatste groepswedstrijd tegen Brunei gespeeld en dus waren de spelers moe. Daarom besloten we om naar het atletendorp te gaan voor wat rust", aldus coach Sengthong Vangkoemany.

"Op de terugweg kwamen we vast te staan in een file, waardoor we een half uur te laat arriveerden. De jury besloot daarom om ons te diskwalificeren en onze medaille af te pakken. Het zou eerlijk zijn als we de wedstrijd automatisch hadden verloren, maar ons diskwalificeren en de medaille aan Indonesië geven is niet eerlijk", zo liet een boze Vangkoemany weten. 

De Laotiaanse vrouwen - spelend in het rood - verschenen wél aan de start van hun finale en pakten zilver, waardoor Laos alsnog haar eerste sepaktakrawmedaille uit de geschiedenis van het land won (Foto: Getty)

De voorzitter van de Aziatische sepaktakrawfederatie was duidelijk: "Het technisch comité en de competitiemanagers hebben besloten om Laos in de halve finale van het mannendubbelspel te diskwalificeren, omdat ze niet op kwamen dagen", aldus Abdul Halim Kader. 

Mohamad Amran, de captain van de Indonesiërs, was uiteraard niet ongelukkig met de beslissing: "Ik wil alle landen feliciteren die medailles hebben gewonnen. Dit toernooi was de kans om te laten zien dat ons team sterk is. Natuurlijk waren wij ook verbaasd toen we hoorden dat wij het brons hadden gewonnen, het duurde een tijd voor we begrepen wat de oorzaak was."

Voor Laos was het een zure dag, het zou namelijk de eerste medaille zijn op de Asian Games in Incheon en de eerste sepaktakrawmedaille ooit voor het land. Het goud in het dubbelspel was overigens voor Myanmar, dat op de medaillespiegel aller tijden in de sport nu tweede staat met drie keer goud. Thailand, niet aanwezig in het dubbelspel, domineert de sport: Sinds de introductie op de Asian Games in 1990 heeft het Zuid-Oost Aziatische land 18 van de 27 gouden medailles gewonnen.

Belgische wielerbond onderzoekt Boogerd

Oud-wielrenner Michael Boogerd moet vrezen voor een schorsing vanwege doping. De Belgische wielerbond (BWB) is een onderzoek gestart naar aanleiding van diens dopingbiecht in maart 2013. Boogerd, woonachtig in België, reed een groot deel van zijn loopbaan op een Belgische licentie. De aanklager van de BWB meldt woensdag in De Telegraaf en AD Sportwereld dat een onderzoek loopt.

Boogerd bekende anderhalf jaar geleden tussen 1997 en 2007 doping te hebben gebruikt. De verjaringstermijn is 8 jaar waardoor de Hagenaar nog kan worden gestraft. "Ik ga niet over de sancties, dat is aan de dopingcommissie", aldus aanklager Jaak Fransen die eerder meende dat de Nederlandse instanties zich over de zaak bogen. Boogerd begint volgend seizoen als ploegleider bij de nieuwe ploeg Roompot-Orange Cycling. Een eventuele schorsing met terugwerkende kracht kan betekenen dat hij die functie pas vanaf maart mag bekleden.

Belgische wielerbond onderzoekt Boogerd
Belgische wielerbond onderzoekt Boogerd (Foto: ANP)

Sigthůrsson: "Balen van die kansen"

Kolbeinn Sigthórsson kreeg nog wel de beste kansen namens Ajax tegen APOEL Nicosia. De IJslander bleef echter droog staan op Cyprus. Sigthórsson kreeg in de openingsfase al twee goede kansen om de score te openen. Tweemaal kreeg hij een voorzet van Davy Klaassen vanaf de rechterflank, maar de eerste schoot de spits naast en daarna kwam hij een teenlengte tekort om de bal op doel te krijgen.

"Het is soms wel irritant dat je wordt afgerekend op goals, maar het is een verplichting die je zelf moet volbrengen", zegt de IJslander tegen de NOS. "Je moet altijd willen scoren. Vandaag is dat niet gelukt, dan de volgende wedstrijd maar. Ik baal wel van die eerste kansen."

De aanvaller kreeg tegen APOEL net als afgelopen weekeinde de voorkeur boven concurrent Arek Milik. "Ik voel het vertrouwen van de trainer. Ik voel me in de wedstrijden groeien en met mijn fitheid gaat het ook goed."

De IJslander komt binnenkort met zijn nationale ploeg uit tegen Oranje, al is hij daar nog niet mee bezig. "Ik focus me nu gewoon op Ajax, maar het worden wel leuke wedstrijden tegen Nederland. We hebben mooi voetbal laten zien tegen Turkije en een goede uitslag neergezet. Hopelijk kunnen we dat tegen Letland en Nederland ook."

Rockstar-veteranen beginnen Solid Audioworks

Voormalig Rockstar-ontwikkelaars Craig Conner en Will Morton hebben een nieuwe productiestudio opgericht: Solid Audioworks.

Beide heren hebben samengewerkt bij Rockstar North en hebben beiden intensief meegewerkt aan de GTA-franchise. Morton was er verantwoordelijk voor de dialogen en Conner hield zich vooral bezig met de muziek in het spel.

Ze blijven dit nu doen alleen dan voor andere bedrijven dan Rockstar. Welke games dit zullen zijn maakten de heren nog niet bekend.

15 jaar FOK! en een nieuwe jas

Het lijkt nog maar kort geleden in mijn hoofd, maar vandaag viert FOK! alweer dat het 15 jaar bestaat. Op 1 oktober 1999 ging FOK! officiëel van start, nadat we stiekem al wat eerder open waren om verslag te doen van de eerste iteratie van Big Brother. Het 'even knuffelen' en 'godverdomme kutkip!' was goed voor een vliegende start van onze site en 15 jaar later zijn we er nog steeds.

Na wat ups en een aantal downs waardoor een nieuwe lay-out steeds maar weer moest worden uitgesteld, zijn we een tijd geleden dan toch echt begonnen met het compleet herbouwen van - in eerste instantie - onze Frontpage. De pagina waar het nieuws, de reviews, columns en de onvermijdelijke Djeezberichten de boventoon voeren. Waar ik me bezighield met - alweer - een nieuw ontwerp voor de Frontpage (want er waren in de afgelopen jaren al meerdere redesigns gemaakt die elk al voor een deel afgemaakt waren), hield Breuls - onze master Devver - zich vooral bezig met het vanaf niets opbouwen van de software achter de lay-out. Geen los rommeltje meer, maar een nieuwe core met dependency's en helpers en Symfony2 en allemaal andere dingen waar Breuls veel meer verstand van heeft dan ik, maar wat veel beheersbaarder is, véél beter uitbreidbaar en aanpasbaar is, véél flexibeler en overzichtelijker is en bovendien nog eens veel beter werkt dan de oude code, die veelal alweer snel zo'n vier tot acht jaar oud was. Soms zelfs ouder.

Een paar voorbeelden van ontwerpen die in verschillende stadia van ontwikkeling zijn geraakt de afgelopen jaren:

Over dat php-framework heb ik mijn eigen css-framework gelegd, aangevuld met jQuery en custom javascript en wat hendige library's om zaken vooral snel te houden. De nieuwe site is dan ook gemiddeld zo'n 50% sneller op je scherm getoverd dan de oude, is maar 1/3e van de file size en is meerdere malen geoptimaliseerd op snelheid, met de nadruk op perceptionele snelheid. Alles om vooral te zorgen dat de ervaring met FOK! zo plezierig mogelijk is.

Tegelijk nemen we afscheid van de standaard embedded social sharing knopjes die meteen cookies neergooien. In plaats daarvan zijn er nu statische knopjes die pas bij aanklikken een call doen en je in een pop-upje het artikel laten delen. We hopen dat daar veelvuldig gebruik van zal worden gemaakt. Bijkomend voordeel van die aanpak is wederom extra snelheid.

Maar de grootste verandering is er een waaraan sommigen misschien moeten wennen. De nieuwe site vervangt namelijk de oude 'subsites'. Dat betekent concreet dat je op de indexpagina en in de updatetrackers niet alleen het nieuws zult vinden dat je gewend was, maar ook de items uit sport, games, film, de weblog, reviews, specials, columns, polls en wat al niet meer. Via het menu kun je vrij eenvoudig zelf naar een categorie surfen, en anders kun je in de breadcrumb boven een artikel, of de tags onder een artikel wel vinden wat je zoekt.

Crew en een groep users hebben al proefgedraaid en eigenlijk bleek dat het voor veruit de meesten vrij snel wende en dat men het eigenlijk wel prettig vond.

Dat gezegd hebbende; we hebben deze nieuwe site bewust gebouwd als MVP. Minimum Viable Product. Dat houdt in dat we met een basissite van start gaan die voldoende levensvatbaar is, en deze gestaag uitbouwen, verbeteren, bugfixen en bijwerken, met name op basis van input van de mensen die er het meest mee werken: de users. Dat houdt ook meteen in dat bugmeldingen, verzoeken, wensen of andere meldingen welkom zijn. We zullen ze stuk voor stuk beoordelen en waar mogelijk, nodig en/of wenselijk aanpassen in een volgende update.

Zaken die sowieso nog op het programma staan zijn bijvoorbeeld het verduidelijken van de herkomst van berichten in de lijst zodat je in een oogopslag kunt zien of een bericht bijvoorbeeld een sportbericht is, maar ook het verder geschikt maken voor mobiel.

De site is al enigszins responsive, maar op smallere schermen zitten er nog wel wat foutjes in. De nadruk op de laptops met minder dan 1200 pixels in de breedte, tablets en smartphones zullen we in een later stadium leggen, hoewel de site op zich al redelijk bruikbaar zou moeten zijn op kleinere schermen, als je het menu even niet meetelt. De bedoeling is dat we straks met één site alle platformen kunnen bedienen.

De gebruikte technieken houden wel in dat de site niet 100% werkt op IE9, en ronduit slecht of geheel niet op versies lager dan IE9. Vanaf IE10, en natuurlijk onder Firefox, Opera en - vooral - Chrome werkt de site het best. Het is dus zaak om te zorgen voor een browser die redelijk up-to-date is. Het niet ondersteunen van oude browsers is een bewuste keuze geweest. We beseffen dat een klein deel van de users, met name op kantoor, wellicht vastzit aan een oude monochrome bak met IE7, maar het bijhouden van - en ontwikkelen voor - oude browsers is een erg tijdrovende klus en statistieken zeggen ons dat het simpelweg niet loont onze kostbare en beperkte devcapaciteit daarin te steken. We hopen dat jullie daar begrip voor hebben. 

De site is nieuw en glimt verder nog aan alle kanten, maar hij moet ook zeker nog worden ingereden. Trap 'm gerust op z'n staart en meld je bevindingen. We zijn er namelijk nog lang niet klaar mee en we horen graag wat we vergeten zijn of verkeerd hebben gedaan. Meldingen als 'dit zuigt' of 'hoe zet ik het uit' mogen natuurlijk, hoewel we loftuitingen prefereren, maar we zijn beter geholpen bij onderbouwde, opbouwende kritieken.

Verder rest ons, en ondergetekende met name, niets dan de voltallige crew te bedanken voor 15 jaar belangeloze inzet voor het mooiste platform van Nederland en de users te bedanken voor hun trouwe support aan de site die al 15 jaar een unieke plek in de markt inneemt. En we plakken er gewoon nog 15 jaar aan!

Let op: druk voor de zekerheid even op CTRL + NUL om de site op 100% te zetten. Het blijkt dat veel mensen de oude site omhoog hadden geschaald om 'm leesbaar te maken, maar dat kan maken dat de nieuwe site belachelijk groot wordt

Eerste blik op Amplitude-gameplay

Harmonix heeft de eerste gameplaybeelden vrijgegeven voor hun nieuwe spel Amplitude.

In Amplitude bestuur je een ruimteschip dat je beweegt over een soort muzieksnaren en door knoppen in te drukken maak je muziek. In 2003 is er voor de Playstation 2 ook een Amplitude gemaakt door Harmonix. In mei dit jaar haalden ze via Kickstarter genoeg geld binnen en begin volgend jaar kun je het spel spelen op de Playstation 3 en Playstation 4.

De ruimte in met Smash Bros.

Nu de 3DS-versie van Super Smash Bros. bijna beschikbaar is, is het weer tijd om de Wii U-versie aandacht te geven. Game director Sakurai heeft vandaag een nieuwe stage getoond gebaseerd op StarFox: Assault.

Wii U Smash Orbit 1

Sakurai: ''This is the Orbital Gate stage. This is a Wii U version-exclusive stage reenacting Team Star Fox's defense of the Orbital Gate from an Aparoid missile attack.''

Wii U Smash Orbit 2

''Missiles are launched towards the Orbital Gate! The force field shields the machinery for a while, and the missiles eventually get shot down by team Star Fox. Overall, this stage feels like a ride. It's pretty hectic, so hold on tight!''

Wii U Smash Orbit 3

''The Arwings are passing through the gate! And the fighters hop on for a free ride!!''

De Boer: "Teleurstelling overheerst"

Frank de Boer stond na de remise van Ajax bij APOEL met gemengde gevoelens het journaille te woord. De Amsterdammers bleven in Nicosia op 1-1 steken. Al na twee minuten had Kolbeinn Sigthórsson de bezoekers op voorsprong kunnen zetten na een prima aanval. "Een geweldige aanval, zo wil je het graag zien. Maar op dit niveau moet zo'n bal er eigenlijk in", sprak De Boer voor de camera van de NOS.

Na de treffer van Lucas Andersen kwam APOEL snel op gelijke hoogte uit een strafschop. "Ik heb niks tegen de scheidsrechter gezegd, want toen wist ik nog niet dat het misschien geen handsbal was. We zijn daar volgens mij wel benadeeld."

"De teleurstelling overheerst nu, want we hadden moeten winnen. Toch ben ik ook trots, want we waren heer en meester. We hebben de kansen gehad om het af te maken. Bij vlagen speelden we echt goed, al maakten we soms de verkeerde keuzes. Maar over het algemeen zag ik meer positieve dan negatieve keuzes."

De Boer is positief over de kansen van Ajax in de volgende twee duels met Barcelona. "Als je dit spel laat zien tegen Barcelona, dan komen er punten. Het moet ook een keer meezitten, al dwing je dat ook wel een beetje af. We hebben bewezen dat we beter zijn dan APOEL, maar het blijft een linke ploeg met veel ballen naar voren en maar hopen op een gelukstreffer. En die hebben ze gekregen."

'Jumbo ook op shirts schaatsers en wielrenners'

Supermarktketen Jumbo krijgt naast De Lotto een plek op de schaatspakken en wielershirts van het nieuwe TeamLottoNL. Het bedrijf trekt drie miljoen euro uit voor de sponsoring van de combinatieploeg. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van direct betrokkenen.

Jumbo wordt naast De Lotto de tweede hoofdsponsor van de ploeg van schaatser Sven Kramer en wielrenner Robert Gesink. De deal wordt volgens de krant ergens de komende dagen wereldkundig gemaakt.

De overeenkomst tussen de ploegen van wielercoach Richard Plugge en schaatscoach Jac Orie en de sponsoren De Lotto en Brandloyalty werd afgelopen maandag getekend. Door de toevoeging van Jumbo komt het totale budget van TeamLottoNL op ruim tien miljoen euro per jaar.

Tetris-film in de maak

Threshold Entertainment, het bedrijf dat al eerder de Mortal Kombat-films maakten, gaat samenwerken met de Tetris Company om een verfilming te maken van Tetris. Dit allemaal omdat de game dit jaar dertig jaar bestaat. De film moet een science-fiction worden.

"Iedereen weet dat Tetris een van de meest bekende en geliefde games in de wereld is. Wat nog niet iedereen weet is dat we een episch sci-fi verhaal gaan vertellen", zegt een van de producers van Treshold. "In dit nieuwe universum, zoals je binnenkort gaat ontdekken, is er meer aan Tetris dan alleen lijnen opschonen."

Hoe we dit moeten gaan voorstellen weten we nog niet, misschien is de aarde wel een grote blokkendoos geworden in een verre toekomst.

Tetris

Het wordt kouder, nat en guur

De nazomer lijkt volgende week definitief ten einde. Het relatief warme, droge en zonnige weer zet nog een paar dagen door, maar daarna is een weeromslag op handen. Het belooft herfstachtig met veel regen en wind te worden, meldt weeronline.nl dinsdag.

Vanaf maandag volgen enkele onstuimige dagen waarbij de neerslagtotalen flink kunnen oplopen. Door een zuidwestenwind wordt het echter niet heel erg koud. Temperaturen van boven de 20 graden zitten er echter niet meer in, denkt het weerbureau.

De eerste dagen van oktober is het nog rustig najaarsweer met weinig wind. Donderdag en vrijdag worden nog mooie dagen met behoorlijk wat zon en temperaturen rond de 20 graden. In het weekeinde is er meer kans op regen en wordt het ook iets koeler.

'NS moet meer betalen aan fietsenstallingen'

De Nederlandse Spoorwegen moeten meer meebetalen aan de bouw en exploitatie van fietsenstallingen bij stations. Daar zal de ChristenUnie woensdag op aandringen in een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber liggen de kosten nu te veel op het bordje van de gemeenten. Ze vindt het vreemd dat bioscopen en kantoren zelf moeten zorgen voor voldoende fietsenstallingen, maar dat bij stations vooral de gemeenten moeten betalen. "NS en ProRail moeten hier ook verantwoordelijkheid nemen, omdat het hun klanten zijn die gebruik maken van de stallingen", zegt Dik.

In de afspraken tussen de overheid en de NS voor de komende jaren staat dat het spoorbedrijf in redelijkheid samen met andere partijen moet zorgen voor voldoende gratis plaatsen om fietsen neer te zetten. Maar dat vindt de ChristenUnie te vaag. Volgens de partij moet Mansveld duidelijk aangeven wat voldoende en redelijk is en welke bijdrage ze dus van de NS verwacht.

Nederlandse militairen afgereisd voor strijd tegen IS

De eerste veertig Nederlandse militairen zijn maandag naar het Midden-Oosten afgereisd om mee te doen in de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ze bereiden de komst van de Nederlandse F-16's voor die in Irak gaan vechten tegen IS. Dat meldt Defensie dinsdag.

De militairen zijn vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken, aldus een woordvoerder. Ze zullen voorbereidende logistieke maatregelen treffen om de F-16's te ontvangen. In welk land ze dat doen, maakt defensie niet bekend.

Nederland steunt de strijd tegen IS met zes F-16's voor een periode van een jaar. Ook zullen twee reservevliegtuigen paraat staan. In totaal gaan 250 militairen met de straaljagers mee. Het is nog onduidelijk wanneer de vliegtuigen en de overige 210 militairen naar het Midden-Oosten zullen afreizen. "De bedoeling is zo snel mogelijk", aldus de woordvoerder.

Honderddertig militairen gaan Iraakse en Koerdische militairen trainen. Het is niet bekend wanneer zij zullen vertrekken. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over steun aan de coalitie tegen IS.

Tientallen doden bij aanslagen Irak

Een golf van aanslagen met onder meer autobommen op verschillende plaatsen in Irak heeft dinsdag aan ten minste 41 mensen het leven gekost. Tweeëntwintig doden vielen in de hoofdstad Bagdad.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar de meeste aanslagen vonden plaats in sjiitische gebieden, zodat de verdenking uitgaat naar soennitische extremisten.

Behalve in Bagdad vonden ook aanslagen plaats in Karbala, Iskandariyah en Najaf.

Obama stond in lift met gewapende veroordeelde man

De Amerikaanse president Barack Obama heeft onlangs in een lift gestaan met een particuliere beveiliger die drie keer was veroordeeld voor mishandeling en een pistool bij zich had. De zaak wordt gezien als de tweede blamage voor de Secret Service in korte tijd, omdat de man vanwege zijn veroordeling nooit in de buurt van de president had mogen kunnen komen, laat staan met een wapen.

Het incident vond volgens de Washington Post plaats tijdens een bezoek van Obama aan een centrum voor virusbeheersing in Atlanta op 16 september. Hij was daar om de Amerikaanse reactie op de ebolacrisis te bespreken. Een beveiliger van een bedrijf dat was ingehuurd om het centrum te beveiligen stond met agenten van de Secret Service en Obama in een lift. Toen hij Obama met zijn mobiele telefoon begon te filmen, droegen de agenten hem op hiermee te stoppen.

De particuliere beveiliger bleef echter filmen. Toen de lift opende, verliet Obama deze samen met de meeste agenten. Enkele agenten bleven achter om de particuliere beveiliger te ondervragen en hem in een database na te trekken. Toen bleek dat hij een crimineel verleden heeft. Zijn chef heeft hem vervolgens op staande voet ontslagen. Hierop leverde de beveiliger direct zijn wapen in, tot grote schrik van de agenten. Zij wisten niet dat de man gewapend was.

Normaal wordt iedereen die in de buurt van Obama komt uitvoerig gescreend om te voorkomen dat mensen met een crimineel verleden of een wapen in zijn buurt komen. De Secret Service heeft een afdeling die overtredingen van het veiligheidsprotocol onderzoekt, maar directeur Julia Pierson heeft alleen aan een hoge manager gevraagd naar de zaak te kijken. Een klokkenluider waarschuwde het Republikeinse Congreslid Jason Chaffetz. De Washington Post schrijft dat meerdere ingewijden het verhaal bevestigen.

"Zijn leven was in gevaar. Het zou nu een andere wereld zijn geweest als hij zijn pistool had getrokken", zegt Chaffetz tegen de krant.

De president zou niet over de blamage zijn ingelicht. Ruim anderhalve week geleden, drie dagen na het incident in Atlanta, werd de Sercret Service nog in verlegenheid gebracht door de 42-jarige Omar Gonzalez. Hij klom op 19 september over een hek van het Witte Huis en rende naar de ambtswoning van de president. De Secret Service zei dat hij bij een van de ingangen werd aangehouden en ongewapend was, maar maandag zei Congreslid Chaffetz op basis van bronnen dat de man met een mes het huis in wist te komen en door een kamer rende voor hij werd getackeld door een beveiliger.

Pierson legde dinsdag een verklaring af voor een commissie van Chaffetz, die de beveiliging van de president onderzoekt. Ze stelde toen dat Obama in 'honderd procent van de gevallen' op de hoogte wordt gebracht als zijn persoonlijke veiligheid in het geding is geweest. Ook zei ze dat Obama dit jaar maar over een voorval hoefde te worden ingelicht, namelijk over de actie van Gonzalez. Nu blijkt dus dat ze niet helemaal open is geweest.

Gouden Windei voor 'mierzoet' Capri-Sun

Het kinderdrankje Capri-Sun is uitgeroepen tot meest misleidende product van 2014. Voedselwaakhond Foodwatch noemt het drankje een "mierzoete misleiding van Coca-Cola". Capri-Sun kreeg in de verkiezing voor het Gouden Windei de meeste stemmen van consumenten; ruim 38 procent koos de frisdrank als meest misleidend. In totaal brachten ruim 26.000 mensen een stem uit, meldt Foodwatch.

In de zakjes van 200 milliliter limonade van Capri-Sun zit 19 gram suiker en dat komt overeen met 5 suikerklontjes. Er zit 12 procent geconcentreerd vruchtensap in en er zijn vitamines bij gestopt. "Die zijn vooral toegevoegd om het drankje onterecht een verantwoord imago te geven."

Het Gouden Windei wordt woensdag om 9 uur in Rotterdam uitgereikt, bij het hoofdkantoor van Coca-Cola in Nederland.

Albert Heijn eindigde met 35 procent van de stemmen op de tweede plaats met de Ambacht Rundervink. "Net als vorig jaar ontsnapt Albert Heijn op het nippertje aan de eerste plaats", aldus Foodwatch. De rundervink is met water opgespoten en bevat vijf soorten suiker en zeven E-nummers.

BelVita Breakfast meergranen kreeg 16,5 procent van de stemmen. Op Knorr Boeren Groente Soep stemde 5 procent en op Rosita's Surinaamse Roti's 4 procent.

Foodwatch houdt de verkiezing elk jaar, om het onderwerp van misleiding onder de aandacht te houden. De organisatie hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen.

Gouden Windei voor'mierzoet' Capri-Sun
Gouden Windei voor'mierzoet' Capri-Sun (Foto: ANP)

Peter Timofeeff gaat snel vooruit

Peter Timofeeff is snel aan het herstellen van zijn hersenbloeding. "Vandaag gelopen met therapeut met alleen een wandelstok", twitterde de 64-jarige weerman, die eerder deze maand met spoed werd opgenomen, dinsdag.

"Het kan snel gaan. Tweeënhalve week terug hersenbloeding en half dood", schrijft de weerman die trots is op zijn vooruitgang. Timofeeff vertrok een paar dagen na zijn opname in het ziekenhuis naar een revalidatiecentrum, waar hij nog steeds verblijft.

De RTL-weerman liet maandag weten dat hij zondag even naar huis mocht. De artsen van Timofeeff, die voorlopig uit de running is, verwachten dat hij volledig herstelt.

Jim Bakkum krijgt een dochter

Jim Bakkums tweede kind is een meisje. Dat heeft de zanger en acteur laten weten aan RTL Boulevard. Eerder deze maand werd bekend dat Bakkum en zijn vrouw Bettina Holwerda, die eind 2012 zoon Lux verwelkomden, weer een kind krijgen.

De 27-jarige acteur en de 35-jarige actrice werden acht jaar geleden verliefd op elkaar toen ze samen in de musical Grease speelden. De twee stapten in 2011 in het huwelijksbootje.

Dertig tips over afpersingszaak De Mol

De politie heeft al dertig tips ontvangen over de afpersingszaak rond John en Linda de Mol. Er zijn onder meer namen genoemd van de man die op de compositietekening staat die dinsdagavond werd onthuld. Dat werd aan het einde van het programma Opsporing Verzocht bekendgemaakt.

John de Mol wordt al sinds oktober vorig jaar afgeperst door een of meerdere personen. De mediamagnaat wordt onder druk gezet geld te geven of anders worden zijn zus, haar kinderen en andere naasten iets aangedaan.

De man op de compositietekening is een blanke man van ongeveer 70 jaar oud. Hij zou bij een bakker in Blaricum de gebakjes hebben gekocht die later bij Johns woning werden afgeleverd. Op de gebaksdoos was een brief bevestigd met bedreigingen. In de buurt werden nog drie andere brieven onder een steen gevonden.

27 kandidaten strijden om presidentschap TunesiŽ

Zevenentwintig kandidaten dingen in november naar het Tunesische presidentschap. Dat heeft de Tunesische verkiezingscommissie dinsdag bekendgemaakt.

De presidentsverkiezingen worden 23 november gehouden. Onder de kandidaten is voor het eerst een vrouw, de rechter Kalthoum Kannou. Volgens peilingen is Beji Caid Essebsi, een seculiere politicus van in de tachtig, de grootste kanshebber. Een andere prominente kandidaat is de huidige president, mensenrechtenactivist Moncef Marzouki.

De gematigd islamistische Ennahda-partij heeft steun toegezegd aan een kandidaat die op 'consensus' kan rekenen.

De presidentsverkiezingen in november en de parlementsverkiezingen eind oktober vormen het sluitstuk van Tunesiës overgang naar democratie, na de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali begin 2011.

Resident Evil-films leveren het meest op

Siliconera heeft eens uitgezocht hoe films gebaseerd op Japanse games het doen in de bioscoop. Capcom heeft er het meest profijt van, alleen al de Resident Evil-films leveren bijna een miljard dollar op.

Na alle Resident Evil-films komt Street Fighter met Jean Claude van Damme in het rijtje voor, wederom een film gebaseerd op een Capcom-game. De top 10 van de films ziet er als volgt uit:

  1. Resident Evil: Afterlife 3D (Capcom) – $296,221,663
  2. Resident Evil: Retribution (Capcom) – $240,159,255
  3. Resident Evil: Extinction (Capcom) – $147,717,833
  4. Resident Evil: Apocalypse (Capcom) – $129,394,835
  5. Resident Evil (Capcom) – $102,441,078
  6. Street Fighter (Capcom) – $99,423,521
  7. Silent Hill (Konami) – $97,607,453
  8. Final Fantasy: The Spirits Within (Square) – $85,131,830
  9. Super Mario Bros. (Nintendo) – $20,915,465
  10. House of the Dead (Sega) – $13,818,181

Resident Evil: Afterlife

Aandelen Zalando debuteren op Duitse beurs

Het Duitse retailconcern Zalando maakt woensdagochtend zijn beursdebuut in Frankfurt. De eerste inschrijvers hebben hun aandelen voor 21,50 euro per stuk gekocht, waardoor de huidige aandeelhouders zeker 526 miljoen euro ophalen. De totale waarde van de webwinkel bedraagt hiermee 4,9 miljard euro.

Van te voren was de aandelenprijs van de grootste Europese webwinkel ingeschat op 18 tot 22,50 euro. Vanwege de grote belangstelling is de uiteindelijke prijs maandag aan de bovenkant van die bandbreedte vastgesteld. Zeker 24,5 miljoen aandelen zijn al verkocht aan banken die de beursgang garanderen. Die partijen hebben een optie om nog eens 3,7 miljoen aandelen te kopen. Als die optie wordt gelicht, kan het totale opgehaalde bedrag nog oplopen tot 605 miljoen euro.

De aandelen zijn in eerste instantie alleen verkocht aan Duitse particuliere beleggers en institutionele partijen. Particulieren uit bijvoorbeeld Nederland konden niet eens bij de documenten voor de beursgang komen op de beleggerswebsite van Zalando. Na het beursdebuut zijn de aandelen natuurlijk wel te koop op de beurs in Frankfurt.

Zalando is actief in veertien landen, waaronder het thuisland en Nederland. Het bedrijf behaalde in de eerste jaarhelft voor het eerst meer dan een miljard euro omzet, bleek begin september uit een halfjaarlijkse update. Voor aftrek van belastingen hield Zalando twaalf miljoen euro over, tegen een verlies van 72 miljoen euro een jaar eerder. Zalando schreef nog niet eerder zwarte cijfers.

Het bedrijf komt voort uit Rocket Internet, het investeringsvehikel voor webwinkels van de Duitse broers Samwer. De broers hebben nog bijna zeventien procent van de aandelen Zalando in handen. De grootste aandeelhouder is het Zweedse Kinnevik met bijna 36 procent. Na de beursgang loopt dat terug tot ongeveer 32 procent.

Rocket Internet wordt overigens donderdag ook voor een deel naar beurs gebracht. De introductieprijs van de aandelen wordt later op woensdag verwacht. De aandeelhouders mikken op een prijs tussen de 35,50 en 42,50 euro. Het bedrijf, waar Kinnevik ook weer in investeert, zou daarmee op een waarde van 4,3 tot 5,1 miljard euro worden geschat.

Slopen in een achtbaan op Xbox

Er is een video opgdoken waarin meer uitleg over ScreamRide wordt gegeven. Tijdens Gamescom 2014 heeft Microsoft de game geïntroduceerd: een game waarin je pretparkattracties bouwt, berijdt en vernietigt.

In deze video praat Xbox-goeroe Major Nelson en de executive producer Jorg Neumann van Frontier Developments om een voorproefje te krijgen van de gameplay. Je bouwt een achtbaan die zo idioot kan zijn als je zelf wil, je mag er daarna zelf in rijden en als extra bonus mag je omliggende gebouwen en dergelijke slopen tijdens de rit. In de video wordt het allemaal uitgelegd met beelden, zodat je deze next-gen Rollercoaster Tycoon-wannabee in actie ziet.

ScreamRide komt in het voorjaar van 2015 uit op Xbox 360 en Xbox One.

Shadow of Mordor viert lancering

Om de release van Middle-earth: Shadow of Mordor te vieren, hebben Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions de officiële Shadow of Mordor-launchtrailer vrijgegeven.

De trailer duikt dieper in het verhaal van de actiegame die zich afspeelt tussen de gebeurtenissen van The Hobbit en The Lord of the Rings.

Talion, een ranger van de Black Gates, wordt samen met zijn familie afgeslacht en vervolgens opnieuw tot leven gewekt door een Wraith. De twee worden geconfronteerd met de macht van Saurons leger en Black Captains, maar krijgen hulp van onverwachte bondgenoten. Uiteindelijk gaan zij de confrontatie aan met de Dark Lord zelf.

Middle-earth: Shadow of Mordor is vanaf vrijdag 3 oktober beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

KNVB, lees je mee?

De KNVB is een clubje dat van oudsher de competitie mag organiseren. Prima natuurlijk, iemand moet het doen. Maar de laatste decennia is ons domme bondje een beetje naast haar schoenen gaan lopen. Ze werpt zichzelf op als financieel toezichthouder, tuchtrechter en hoeder van de morele standaard. Daar moet je natuurlijk wel de juiste skills voor aan boord hebben, competente mensen. Anders gaat het helemaal mis.

Bewakers asielzoekerscentra Duitsland gescreend

De Duitse autoriteiten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan de screening van beveiligingspersoneel van asielzoekerscentra aanscherpen. Dat heeft Ralf Jäger, deelstaatminister van binnenlandse zaken, dinsdag gezegd.

Iedereen die nu wordt aangesteld bij een asielzoekerscentrum door een privaat beveiligingsbedrijf moet eerst een politiescreening ondergaan.

De autoriteiten vielen afgelopen week een asielzoekerscentrum in Burbach binnen nadat een journalist een dvd had ontvangen waarop te zien is hoe bewakers een asielzoeker mishandelen. Later werd op een telefoon van een bewaker een afbeelding gevonden waarop te zien is dat een asielzoeker geboeid op de vloer ligt en hoe een bewaker zijn voet in de nek van het slachtoffer zet. Sinds deze onthulling zijn ook in twee andere centra problemen aan het licht gekomen.

Jäger wil nu dat alle negentien centra in de regio worden doorgelicht. "We staan niet toe dat mensen die hier bescherming zoeken tegen vervolging en oorlog worden mishandeld."

Duitsland heeft dit jaar te maken met een forse toename van het aantal asielaanvragen. Deels komt dat door de oorlog in Syrië. In Berlijn moest een asielzoekerscentrum zelfs tijdelijk gesloten worden, omdat het de enorme toestroom niet aan kon.

Geheime dienst ItaliŽ betaalde gevangen maffiosi

De vroegere Italiaanse geheime dienst Sisde heeft in de jaren dat Silvio Berlusconi premier was gevangen kopstukken van de maffia betaald voor informatie. Dat zegt Claudio Fava, vicevoorzitter van de antimaffiacommissie van het Italiaanse parlement.

Magistraten die de misdaadsyndicaten in Italië onderzoeken wisten niets van de geheime afspraken, die waren vastgelegd in een geschreven protocol tussen Sisde en de Italiaanse gevangenisdienst. De praktijk kwam aan het licht nadat premier Matteo Renzi het document in juli had vrijgegeven en het werd gebruikt in het beroepsproces van voormalig Sisde-chef Mario Mori in Palermo.

De regeling liep ongeveer van 2003 tot 2007. De commissie begint woensdag met getuigenverhoren om erachter te komen of de van de maffiosi gekochte informatie van enig nut is geweest. Fava vermoedt dat de informatie is gebruikt om onderzoeken naar mogelijke banden tussen politici en de maffia te frustreren.

'Wij wisten toen niet dat er een regeling bestond en wij weten nog steeds niet wat voor informatie door de maffiosi aan de inlichtingenagenten werd doorgegeven', zei Fava, de zoon van een journalist die in 1984 door de maffia werd vermoord. Hij vermoedt dat een van degenen die betaald kregen de voormalige rechterhand was van Bernardo Provenzano, de maffiabaas die in 2006 na een jarenlange klopjacht werd opgepakt. Voormalig Sisde-chef Mori wordt er onder meer van beschuldigd Provenzano jarenlang moedwillig te hebben laten lopen. Mori werd door een lagere rechtbank van deze beschuldiging vrijgesproken.

In een afzonderlijk proces op Sicilië stellen openbaar aanklagers dat oud-minister van binnenlandse zaken Nicola Mancino en andere politici in het begin van de jaren negentig met de maffia hebben onderhandeld om bomaanslagen te voorkomen. De maffia had onder meer aanslagen op het Uffizi-museum in Florence en twee kerken in Rome gepleegd. Het misdaadsyndicaat wilde daarmee wraak nemen voor de aanhouding in 1993 van 'baas der bazen' Salvatore Riina. Volgens de aanklagers boden regeringsfunctionarissen aan de jacht op de maffia af te zwakken als de bomaanslagen ophielden. Mancino ontkent zulke contacten met maffiabazen te hebben gehad.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #87
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #124
special
VrijMiBabes #124 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #737
review
Splatoon 3
special
Random Pics van de Dag #736
©FOK.nl e.a.