Aralmeer staat bijna droog

Bert (superworm)

Het Aralmeer, op de grens van Kazachstan en Oezbekistan, was een eeuw geleden het op drie na grootste meer in de wereld. Volgens NASA is het meer echter nu praktisch opgedroogd, meldt het Indiase Sakal Times. 

Het krimpen van het meer begon in de jaren zestig, toen de Sovjets aanvoerrivieren begonnen te gebruiken voor enorme irrigatieprojecten. Mede door lage hoeveelheden (smeltende) sneeuw is er nu een ultiem dieptepunt bereikt en staat het meer behoorlijk droog, net als uw trouwe verslaggever.

Sakal Times stelt dat het zuidoostelijke deel van het meer 'helemaal' droog staat; de overgebleven noordelijke en westelijke diepe gedeelten drogen uit zichzelf echter niet snel op. Andere bronnen geven een percentage van 90 procent aan. Recente satellietbeelden en meer informatie vind je in dit artikel

Volgens experts zal het allerlaatste restje Aralmeer definitief ophouden te bestaan rond 2020. De voormalige bodem is nu een zoutwoestijn en ligt al decennia bezaaid met roestende, nu nutteloze (vissers)boten. Het meer is verder veranderd van zoet naar zout water. 

De restanten van het meer in 2008. Copyright vrijgegeven, afbeelding van Wikipedia.De restanten van het meer in 2008. Copyright vrijgegeven, afbeelding van Wikipedia.