Mishandelde agenten willen hogere straf voor dader

Redactie

Bijna drie op de vier agenten die te maken krijgen met geweld vinden dat de daders harder hadden moeten worden gestraft. Meer dan de helft vindt bovendien dat het Openbaar Ministerie de daders onvoldoende aanpakt. Bijna zes op de tien zijn daarbij ontevreden over wat ze van het OM horen over de zaak. Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Politieacademie onder ruim drieduizend politiemedewerkers.

Tegen verdachten die geweld gebruiken tegen agenten in functie wordt een twee keer zo zware straf geëist. Welke straffen de daders krijgen opgelegd is uiteindelijk echter een rechterlijk besluit, erkennen de onderzoekers. "Maar agenten rekenen die wel mede het OM aan." Ruim negen op de tien slachtoffers van fysiek geweld tonen zich wel tevreden met de reactie van directe collega's en bijna 65 procent is positief over de wijze waarop de politie daders aanpakt.

Uit het onderzoek van de Politieacademie blijkt echter dat ongeveer 32,8 procent van de politiemedewerkers tijdens hun werk in een jaar tijd te maken kreeg met geweld. In de meeste gevallen, 21,4 procent, was sprake van 'een in alle ernst gedane geweldsdreiging'. Een vijfde, 19,7 procent, incasseerde fysiek geweld. Verder kreeg 11,4 procent te maken met dreigementen om het thuisfront van de medewerker op te zoeken.

Van de deelnemers geeft 13,8 procent aan buiten werktijd te maken te hebben gehad met geweld dat met hun werk te maken heeft. In 10,2 procent ging het om schelden, op de tweede plek staat met 2,6 procent het vernielen of beschadigen van eigendommen, gevolgd door 'met alle ernst gedane geweldsdreigingen' met 1,9 procent.

Korpschef Gerard Bouman laat maandag in een reactie weten dat het onacceptabel is dat zo veel politiemensen te maken krijgen met geweld. "Elke vorm van agressie en geweld tegen politiemensen tijdens en buiten werktijd is onacceptabel en elk incident is er een te veel. Over die grens gaan tolereren wij niet."

De korpsleiding stelt zich in een reactie ervan bewust te zijn dat opvang en nazorg in het verleden niet in alle gevallen naar behoren zijn verlopen. "Dit rapport biedt concrete aanknopingspunten voor verbetering." De korpsleiding gaat hierover praten met onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en de vakbonden.