Van den Brom wil meedoen op alle fronten

Redactie

John van den Brom denkt dat hij met AZ dit seizoen mooie dingen kan laten zien. "Het is de bedoeling dat we heel lang bovenin mee kunnen spelen en uitzicht houden op een prijs", zei de trainer dinsdag na zijn presentatie tegen Novum Nieuws. "Daar kun je geen positie op zetten. Maar als je mee kunt blijven spelen in de competitie, de play-offs of de beker, kan het al heel snel een mooi seizoen worden."

Van den Brom, die in Alkmaar een contract tekende tot medio 2016, werkte na zijn presentatie zijn eerste training af. Marco van Basten, die vrijwillig een stapje terug deed, is nu zijn assistent, samen met Dennis Haar. "We zijn een team binnen de club", zegt Van den Brom. "Ik ben niet iemand die op de voorgrond treedt. We doen het samen. Dat heb ik in de gesprekken met Marco en Dennis heel duidelijk gemaakt."

De speelwijze van AZ zal onder Van den Brom niet rigoureus veranderen. "Er kunnen altijd wat details zijn die je anders gaat doen. Maar ik heb helemaal geen tijd om in de training dingen te veranderen. Je hebt drie keer gewonnen op een manier die bij mij past en bij de club past. Het zou heel stom zijn om dat overboord te gooien en het heel anders te gaan doen."

In de huidige selectie van AZ, dat momenteel zesde staat in de Eredivisie, heeft de nieuwe trainer het volste vertrouwen. "Ik heb ze zaterdag bij ADO gezien. Je ziet dat het elftal in korte tijd vertrouwen heeft gekregen door de wedstrijden die ze winnen. Iedereen is vrolijk, heeft zin om te trainen. Ze zijn heel erg bezig met zichzelf beter te maken."

Na zijn ontslag in maart bij Anderlecht zat Van den Brom een halfjaar zonder club. "Het is geweldig om weer aan de slag te gaan", concludeert hij. "Ze zeggen altijd dat zelf spelen het mooiste is, maar daarna komt trainen. Om elke dag met die gasten bezig te zijn is fantastisch. Dat heb ik erg gemist, net als het toeleven naar een wedstrijd. Daar sta ik met plezier een kwartiertje extra voor in de file."