Johan S. verdacht van misbruik op Malta

Redactie

De eerder voor verkrachting veroordeelde Johan S. wordt nu op Malta verdacht van een nieuw zedenmisdrijf. Na het uitzitten van zijn straf is hij op het eiland opgedoken, melden lokale media.

De Malta Independent stelt dat wordt onderzocht of S. een vrouw seksueel heeft misbruikt. Een andere vrouw zegt tegen de krant dat ze door S. werd benaderd toen ze alleen op het strand was. Hij zou haar veel vragen hebben gesteld, maar zou verder niks hebben gedaan.

S. kreeg in Nederland bekendheid onder de naam valiumverkrachter, omdat hij zijn slachtoffers in 2006 zou hebben bedwelmd met valium. Na een zoektocht werd hij in Brazilië opgepakt. Het hof oordeelde in 2010 dat er niet genoeg bewijs is dat hij zijn slachtoffers heeft verdoofd en verlaagde zijn straf van tien jaar naar vijf jaar en acht maanden. Hij kwam later vrij.

Na zijn vrijlating dook S. op in Polen. Daar zou hij zich hebben voorgedaan als promovendus en zocht hij hulp voor zijn 'onderzoek' bij vrouwen. Zijn moeder, die advocate is, hielp hem daar aan een vervalste verklaring waarin staat dat hij is vrijgesproken en dat er valse aangiften tegen hem waren gedaan. Die zaak kwam aan het licht toen zijn halfbroer met correspondentie hierover naar De Telegraaf stapte. Hij deed dit omdat hij zeker was dat S. opnieuw zou toeslaan. "Zeker wanneer vrouwen niet weten wat hij heeft gedaan."

De Orde van Advocaten stelde hierop een onderzoek in. Op zijn eigen website beweert S. dat hij geen vrouwen heeft verkracht en dat hij geen verklaringen heeft vervalst.