Obama: 'VS leiden, zo rollen wij'

In een interview gaf de Amerikaanse president Barack Obama zondagavond aan dat het nu eenmaal zo is dat 'de VS gebeld worden' als er een internationale crisis is. Dat schrijft Yahoo!.

Of het nu gaat om jihadi's als de lui van ISIS of om andere crises: "Als er problemen ontstaan waar dan ook in de wereld, wordt Beijing niet gebeld en wordt Moskou niet gebeld. Ze bellen ons. Zo is het nu eenmaal."

Toen de CBS '60 Minutes'-interviewer vroeg waarom er relatief weinig hulp is van bevriende landen bij het aanpakken van ISIS, stelde Obama: "Dat is altijd het geval. Amerika leidt. We zijn een onmisbaar land. We hebben een capaciteit die niemand anders heeft. Ons leger is het beste in de wereldgeschiedenis."

Obama benadrukte dat de VS ook helpen bij humanitaire crises. "Als er een tyfoon in de Filipijnen is, kijk dan eens wie er de Filipijnen komt helpen om met die situatie om te gaan. Als er een aardbeving in Haïti is, kijk dan eens wie er de leiding neemt om Haïti te helpen herbouwen. Zo rollen wij. Dat is wat ons Amerikanen maakt."