'Tv-fabrikanten monitoren kijkgedrag'

Redactie

Televisiefabrikanten monitoren standaard het kijkgedrag van consumenten op een smart-tv. Informatie daarover is vaak alleen te vinden in de kleine lettertjes en het omzetten van de instellingen is lastig. De Consumentenbond is daarom maandag een campagne gestart om de producenten duidelijker te laten zijn over het verzamelen van gegevens.

De bond onderzocht de privacyvoorwaarden van vijf verschillende televisiefabrikanten. Alle bedrijven houden hun klanten in de gaten, maar wat ze precies bijhouden staat vaak weggestopt in de privacyvoorwaarden. Zo houden LG Electronics en Panasonic de programma's die hun klanten kijken en de zoekopdrachten die ze invoeren bij. Sony volgt alleen het kijkgedrag.

Philips houdt naast het kijkgedrag ook het internetverkeer van een consument bij. Ook de aangeklikte tv-apps, de items die in uitzending-gemist wordt gekozen en de films die een kijker huurt komen in een consumentenprofiel terecht. Samsung verzamelt gebruikersgegevens, loggegevens van diensten en overige gegevens. Een 'vage omschrijving', aldus de Consumentenbond. "Consumenten moeten zich bovendien door 57 pagina's aan privacyvoorwaarden heen worstelen voor ze kunnen zien wat de fabrikant bijhoudt.

De Consumentenbond vindt dat de informatieverstrekking over de monitoring van het kijkgedrag veel helderder kan en is daarom een campagne gestart."Niet alleen zijn privacyvoorwaarden van smart-tv's moeilijk leesbaar, fabrikanten hanteren ook nog eens een stikken of slikken beleid. Als consumenten de privacyvoorwaarden afwijzen, werken de smartfuncties op hun tv niet of deels niet. En als ze de privacyvoorwaarden wel accepteren, is het achteraf behoorlijk zoeken hoe ze het automatisch doorgeven van kijkgedrag weer ongedaan kunnen maken."

Consumenten die niet willen dat hun kijkgedrag wordt gevolgd, kunnen in het menu waar de privacy-opties staan hun instellingen veranderen. Panasonic heeft dat echter niet. Om de instellingen te veranderen moet de tv naar de fabrieksinstellingen worden teruggezet. Dan wordt wel alles gewist.