Nationaal Voetbalmuseum dé Voetbal Experience

Afgelopen donderdag was FOK! te gast bij de opening van Nationaal Voetbalmuseum dé Voetbal Experience in Roosendaal. Het nationale voetbalmuseum wat eerder in Middelburg te vinden was is nu neergestreken in het Herstaco stadion in Roosendaal. Na de officiële opening door Ronald de Boer en na een glaasje champagne nam FOK! een kijkje in het museum.

Het programma begon met de betrokkenen bij het museum die wat meer over de totstandkoming en de toekomst van de Voetbal Experience in Roosendaal vertelden. Harry van Raaij, bestuurslid van de stichting die de collectie beheert, gaf daarbij aan dat hij het een grote vooruitgang vindt dat het museum nu in een voetbalstadion gevestigd is. "Deze omgeving ademt voetbal", aldus de voormalige PSV-bestuurder. Dat is inderdaad een grote vooruitgang ten opzichte van de vestiging in Middelburg. Het is in Brabant nu ook mogelijk om het kunstgrasveld van het stadion te betreden en je eigen voetbalkunsten te laten zien.

Vrijwel de gehele inhoud van de originele vestiging in Middelburg heeft een plekje gevonden in het hoofdgebouw van het stadion van RBC. Op de begane grond tref je meteen één van de absolute hoogtepunten van de Voetbal Experience: de film over het EK'88. Op een scherm van zestien meter breed waan je je weer in 1988 en zie je de hoogtepunten van dit legendarische toernooi.

Het museum is gevestigd in het hoofdgebouw van het Herstaco stadion in Roosendaal
Het museum is gevestigd in het hoofdgebouw van het Herstaco stadion in Roosendaal

Op de eerste verdieping van het museum kom je binnen in het actieve deel, de skillzone. Dit maakt de Voetbal Experience ideaal om te bezoeken met kinderen. Ze kunnen hier met de bal dribbelen door een parcours, de snelheid van hun schoten meten en er zijn nog vele andere leuke actieve voetbalspellen. Tevens vind je hier de bar, dus onder het genot van een drankje kunnen ouders hun kinderen lekker actief bezig zien zijn.

Vanuit hier kan je twee kanten op voor het vervolg van het museum. Aan de ene kant zijn nog meer interactieve onderdelen te vinden: van een potje tafelvoetbal met zestien mensen tot meezingen met de voetbalhits. Ook is hier de eregalerij van voetbalcommentatoren te vinden. Van grootheden als Hugo Walker, Han Hollander en Jack van Gelder is een stukje mooi commentaar te beluisteren. Daarna kan je zelf aan de slag als commentator bij een wedstrijd in de verslaggevershokjes. Bij de opening waren er een aantal bezoekers die helemaal opgingen in hun rol.

Bijzonder vermakelijk aan deze kant van de Voetbal Experience is het Nederland – Duitsland-deel. Niet alleen vind je de complete voetbalgeschiedenis tussen Nederland en Duitsland maar ook de historische tegenstellingen qua spelopvattingen. Dit alles overgoten met een sausje van humor wat helemaal tot uiting komt in het biechthokje waar beide buurlanden excuses aan elkaar maken. Een tip voor elke bezoeker. Voor de liefhebbers van spelcomputers is hier om de hoek ook het virtuele voetbal te beleven.

In de andere vleugel van de Experience is de meer ouderwets museale omgeving te vinden. Hier staan vitrines vol voetbalmemorabilia en historisch materiaal. Zo is het overzicht van de ontwikkeling van de voetbalschoen een aardigheid om te zien. Ook de kleine bibliotheek die ingericht is in één van de oude skyboxen is de moeite waard. Oude voetbalboeken, naslagwerken en prachtige verzamelwerken staan hier te wachten op de nieuwsgierige bezoekers.

Ronald de Boer verrichtte de officiële opening
Ronald de Boer verrichtte de officiële opening

Vlakbij tref je een groot scherm waar je talloze mooie voetbalmomenten terug kan kijken op een groot scherm. Zak onderuit op de grote bank en duik in de geschiedenis met de mooie beelden. Enig minpuntje aan de museale kant is dat je kan zien dat de collectie in Middelburg weinig ontwikkeling heeft doorgemaakt. Een overzicht van grote toernooien stopt bij het EK van 2008 en bij het overzicht van de betaald voetbalclubs zijn AGOVV en Veendam nog doodleuk te vinden. Nu de collectie weer een vaste plek heeft gevonden zou het mooi zijn als het Nationale Voetbalmuseum verder uit kan groeien tot het verzamelpunt van historische items.

De museumdirectie gaf aan zeker de collectie verder uit te willen breiden. In eerste instantie wordt er gedacht aan een meer Belgisch tintje, dit gezien de ligging van het museum en aan de hechte band tussen het Nederlandse en Belgische voetbal. Deze keer was er naast de vaste collectie ook een kleine thematentoonstelling over Johan Cruijff te vinden. Een andere mooie aanvulling op de collectie die reeds in Middelburg te zien was zijn de historische krantenpagina’s van BNdeStem die door het gehele museum te zien zijn. Deze lokale touch geeft je niet alleen een inkijkje in de voetbalgeschiedenis maar je ziet meteen ook de geschiedenis van Nederland voorbij komen.

Al met al is Nationaal Voetbalmuseum dé Voetbal Experience zeker de moeite waard. Je kan er het voetbal zien, doen, voelen, beleven en zelfs ruiken.