Regering AustraliŽ heropent aanval op CO2-heffing

De Australische regering onderneemt opnieuw een poging de heffing op de uitstoot van CO2 te schrappen. De rechtse premier Tony Abbott hoopt, nu de samenstelling van de senaat in zijn voordeel lijkt te zijn veranderd, nu wel een meerderheid in het parlement voor de afschaffing te winnen.

De belasting op het broeikasgas behoorde tot de nalatenschap van de vorige linkse regering. Bedrijven betalen sinds 2012 omgerekend bijna zeventien euro voor iedere ton koolstofdioxide (CO2) die ze produceren. In maart probeerde het vorig jaar aangetreden conservatieve kabinet ook al de milieuheffing te schrappen, maar toen stak de senaat daar een stokje voor.

Volgens Abbott blijkt uit zijn verkiezingsoverwinning in september dat de Australiërs van de CO2-heffing afwillen. Zijn voorstel krijgt naar verwachting moeiteloos de zegen van het huis van afgevaardigden, waar de regeringspartijen een royale meerderheid hebben. Met de nieuwe, regeringsgezinde senatoren die volgende maand aantreden lijkt Abbott ook het hogerhuis aan zijn kant te kunnen krijgen.

Australië produceert per hoofd van de bevolking meer CO2 dan veel andere landen. De vele kolencentrales, die goedkoop kunnen putten uit de ruime steenkoolvoorraden van het land, zijn de voornaamste boosdoeners.