Mei breekt warmterecords

Door uitzonderlijk warm oceaanwater heeft mei van dit jaar een warmterecord gebroken. Dat hebben deskundigen van de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst maandag gezegd. Met een gemiddelde van 15,54 graden Celsius werd het record dat in mei 2010 werd gevestigd gebroken.

In de maand steeg het kwik vooral in delen van Kazachstan, Indonesië, Spanje, Zuid-Korea en Australië. Klimatologen verwachten dat binnen afzienbare tijd nog meer warmterecords zullen sneuvelen. Het natuurverschijnsel El Niño voegt namelijk nog wat graadjes toe aan temperaturen die al stijgen door de opwarming van de aarde. Dit effect kan de komende maanden nog aan kracht winnen.

De laatste maand die juist kouder was dan normaal was februari 1985. Dat betekent dat er al 351 maanden op rij zijn verstreken waarbij temperaturen hoger lager dan gebruikelijk. Het laatste kouderecord werd in december 1916 gevestigd.

De organisatie heeft gegevens die teruggaan tot 1880. Mei was 0,74 graden Celsius warmer dan het gemiddelde van de gehele twintigste eeuw.

Dat warme oceaanwater kan op een gegeven moment natuurlijk wel voor niet aflatende regenbuien gaan zorgen. Het advies van uw nederige verslaggever is dan ook: genieten voordat het straks eventueel kutweer wordt.