EU-ministers dreigen met sancties tegen Rusland

Een aantal Europese ministers van buitenlandse zaken heeft Rusland maandag gedreigd met sancties als Moskou niet wil meewerken aan het vredesplan dat is voorgesteld door de Oekraïense president Petro Porosjenko. Rusland moet volgens de ministers voorkomen dat wapens en strijders de grens met het oosten van Oekraïne oversteken.

Rusland voert 'een stevige propagandaoorlog en er zijn geen aanwijzingen dat de grens wordt gesloten", aldus de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt. Gewapende opstandelingen en zelfs tanks kunnen zonder probleem de grens oversteken, aldus Bildt. "Als de Russen zeggen dat ze niet weten hoe ze de grens moeten sluiten, dan denk ik niet dat dat een geloofwaardige verklaring is." Zijn Britse collega William Hague zei dat de Europese Unie vrijdag nieuwe strafmaatregelen kan instellen als dat nodig is. "De sancties liggen klaar", aldus Hague. "We wenden ons tot Rusland om daadwerkelijk maatregelen te nemen om de stroom wapens die de grens met Oekraïne wordt over gebracht in te dammen en om gewapende groepen aan te moedigen te stoppen waar ze mee bezig zijn."

Bij de bespreking in Luxemburg is ook de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin aanwezig. Hij licht de ministers in over het vredesplan van Porosjenko. In het plan is onder andere een wapenstilstand in Oost-Oekraïne opgenomen en staan plannen voor het decentraliseren van de macht, zodat de regio's meer politieke invloed krijgen. Ook moeten de belangen van de Russischtaligen in Oekraïne worden beschermd.

Tot dusver heeft de EU inreisverboden uitgevaardigd tegen Russische regeringsfunctionarissen en bezittingen bevroren, maar van bredere, economische sancties is tot dusver afgezien.