Kabinet bevestigt Afghanistan-missie

Het kabinet bevestigt dat het een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan overweegt. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (PvdA) maandagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet onderzoekt 'de wenselijkheid en mogelijkheid' van een 'beperkte Nederlandse bijdrage' aan de nieuwe NAVO-missie Resolute Support in Noord-Afghanistan, die in 2015 van start gaat. Die missie zich richt op het trainen van het hogere kader van het leger en de politie. De Nederlanders zouden onderdeel worden van de Duitse missie aldaar.

"Dit onderzoek kan uitmonden in een positief of een negatief besluit", schrijven beide bewindslieden. Mocht het kabinet daadwerkelijk besluiten tot deelname aan de missie, dan volgt nog een officiële zogeheten artikel 100-brief.

Het nieuws over de nieuwe missie lekte maandagochtend uit via de Volkskrant. De krant schreef dat het om ongeveer honderd Nederlandse militairen zou gaan. Hennis wilde eerder op de dag nog niet reageren. In de brief worden geen aantallen militairen genoemd. PVV en SP reageerden al wel negatief op het voornemen. PVV-leider Geert Wilders noemde een nieuwe missie 'waanzin'.